Wat is vezelcement?

Vezelcement bestaat voor 95% uit minerale grondstoffen en voor 5% uit andere materialen. Versterkingsvezels worden aangebracht om het cement sterker te maken. Het vulmiddel zorgt ervoor dat de gevelcement panelen waterbestendig zijn.

De buitenzijde kan afgewerkt worden met diverse coatings afhankelijk van de natuurlijke basiskleur of dekkende kleur. Om waterinfiltratie zonder hinder in de spouw te laten afdruipen worden de latten verticaal geplaatst.

Hieronder zetten we de voordelen en nadelen nog even op een rij voor jou.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind een gevelwerker in jouw buurt
arrow Ontvang offertes

Voordelen

Er zijn veel voordelen aan vezelcement als gevelbekleding:

 • Gunstige prijs-kwaliteitverhouding
 • Goede weerbestendigheid: rot niet, roest niet, bestand tegen vorst
 • Brandveilig en recycleerbaar
 • Vormvast
 • Licht, dun en eenvoudig te plaatsen: gevel zal niet dikker worden
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Renovatie en isolatie is mogelijk

Nadelen

Elk materiaal heeft naast voordelen ook minpunten.

 • Minder duurzaam
 • Mogelijk donkere strepen op materiaal
vezelcement

Hoeveel kost vezelcement? Prijs

Hoeveel betaal je voor vezelcement panelen? De plaatsing van vezelcement kan enorm verschillen. Het hangt af van je woning of gebouw. Is het een makkelijke constructie, zal het goedkoper zijn dan voor een complexe constructie met bijvoorbeeld veel ramen?

Om je toch een zicht te geven op de prijs vezelcement vind je hieronder richtprijzen, met en zonder plaatsing per m²:

 • Vezelcement gevelbekleding zonder plaatsing: € 40 tot € 45
 • Vezelcement gevelbekleding met plaatsing: € 90 tot € 180

Om een exacte prijs volgens de Europese norm te bekomen voor jouw project kan je snel en eenvoudig meerdere gratis vrijblijvende offertes aanvragen via ons offerteformulier. Zo kan je prijzen vergelijken tussen de beste vakmannen en elk bedrijf in jouw buurt om jouw project tot een goed einde te brengen. 

Op zoek naar een specialist?
Vergelijk gratis offertes en bekom een goede prijs voor jouw project

Vezelcement: welke soorten gevels?

Vezelcement wordt vaak gebruikt in gevelplaten of gevelstroken. Het oppervlak kan effen of gestructureerd zijn. Vezelcement is in vele kleuren te verkrijgen afhankelijk van wat past bij jouw woning.

De bekendste vorm van vezelcementbekleding zijn sidings. Sidings hebben doorgaans een strak uitzicht en geven je gebouw een frisse aanblik. De belangrijkste eigenschap van sidings is hun stijlvolle cederstructuur.

Je hebt ook meer vlakke, rechthoekige vezelcement gevelplaten. Je vindt ze in uiteenlopende soorten, kleuren en afwerkingen:

 • onbewerkt
 • steenlook
 • mat
 • glanzend
 • houtstructuur

Daarnaast kan je kiezen voor vezelcementleien. Rechthoekige of ruitvormige leien. Ze vormen alvast een goed alternatief voor natuurleien.

Bevat vezelcement asbest?

Nee, vezelcement bevat geen asbest. Vezelcement is een organische koolstofstructuur vergelijkbaar met dagelijks gebruikte plastiek. De organische vezels zijn niet kankerverwekkend of verdacht.

Om zeker te zijn dat je asbestvrije vezelcementproducten hebt, staat er vaak een vermelding van ‘NT’ bij. Zo kan je ook nagaan of er in oudere woningen al dan niet asbest zit.

Vandaag de dag worden vooral minerale vulmiddelen gebruikt in vezelcement. Deze minerale grondstoffen zijn volledige veilig voor de gezondheid. 

Bevestigen of plaatsen van vezelcement

Hoe je een vezelcement golfplaat moet bevestigen hangt af van de fabrikant van de platen. Verticaal bevestigd of horizontaal bevestigd maakt weinig verschil, het gaat om de manier waarop ze bevestigd zijn. Hieronder worden de 3 meest voor de hand liggende opties uitgelegd voor de bevestiging op een gestructureerd oppervlak.

1. Blinde vestiging

Bij blinde bevestiging wordt gebruik gemaakt van plaathaken op regelwerk van hout, aluminium of een ander materiaal dat al aanwezig is. De plaathaken moeten van een lichte metaalsoort zijn indien het regelwerk van metaal is.

2. Zichtbare vestiging

Bij zichtbare bevestiging worden de platen op regelmatige afstand van elkaar vastgenageld. Elk bevestigingspunt wordt 25 mm van de rand geplaatst en 75 mm van de boven- en onderzijde van de plaat.

Elk gat is 1 mm groter voorgeboord dan de dikte van je bevestigingsmateriaal.

3. Verlijmde vestiging

Voor een verlijmde bevestiging gebruik je een hoogwaardige polymeerkit die bestaat uit een chemische structuur. Dit lijmsysteem beschikt over technische goedkeuring zodat je zeker bent dat de lijm goed blijft zitten. Indien deze geen goedkeurig heeft, bestaat de kans dat de vestiging niet goed zal blijven zitten. Daarom gebruik je best een hoogwaardige polymeerkit met technische goedkeuring. Enkel gezaghebbend wetenschappelijk instituut kan deze goedkeuring geven.

Om deze reden laat je dus bij een verlijmde vestiging de plaatsing best over aan een gespecialiseerd vakman die zeker de juiste producten gebruikt.

vezelcement gevelplaten

Hoe vezelcement als gevelbekleding onderhouden?

Hoe zorg je nu dat je gevel in vezelcement lang mooi blijft? Goed nieuws, de panelen van vezelcement vragen nauwelijks onderhoud. Je kan de gevel één of twee keer per jaar reinigen met een zachte borstel en neutraal schoonmaakmiddel om de panelen proper te houden.

Hoe snel de panelen vuil worden, hangt af van een aantal factoren:

 • De locatie van de gevel: luchtvervuiling
 • De oriëntatie van de gevel: noordelijk, zuidelijk …
 • Het type gevelpaneel

Een stedelijke omgeving vraagt vaak om een vuilafstotende coating. Door die coating spoelt de gevel zich bij wijze van spreke vanzelf schoon tijdens een regenbui. De atmosferische vervuiling krijgt zo niet de kans om zich te hechten aan het geveloppervlak.

Over het algemeen zijn gecoate gevelplaten makkelijker te reinigen dan onbehandelde platen. Daarbovenop zijn ze minder gevoelig voor de aangroei van mossen.

De reiniging kan je doen met een hogedrukspuit. Raadpleeg wel altijd op voorhand de onderhoudsvoorschriften van de panelen. Normaal heb je voor het onderhoud dus niet echt een vakman nodig. Maar aarzel niet om extra info en advies op maat te vragen.

gevelplaten vezelcement

Schakel een vakman in en ontvang gratis offertes

Ontvang gratis vrijblijvende offertes van professionele vezelcementvoegers. Zo kan je gemakkelijk tot de ideale prijs-kwaliteit verhouding komen en de beste vakman voor jouw project vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Welke boor voor vezelcement?

+
Om maar een paar gaten te boren in vezelcement heb je niet speciaal een nieuwe boor nodig. Je kunt gewoon een simpele steenboor gebruiken maar niet te veel, dan gaat deze namelijk snel slijten.

Is vezelcement duurzaam?

+
Vezelcement is zeer duurzaam. Het wordt ten eerste namelijk gemaakt van natuurlijk materiaal. 

Wat zijn vezelcement golfplaten?

+
Vezelcement golfplaten zijn die uit PVA kunststof worden gevaardigd waarna ze door cement verbonden worden. De plaat krijgt zijn sterkte door het gebruik van kunststof vezels.

Hoe lang gaan vezelcement golfplaten mee?

+
Vezelcementen golfplaten hebben en levensduur van zo’n 25 tot 30 jaar.

Wat is eternit sidings?

+
Enernit sidings (of cedral rabatdelen) zijn vernieuwende panelen die als gevelbekleding gebruikt kunnen worden. Enernit sidings platen hebben vrijwel geen onderhoud nodig en zijn in meerdere kleuren beschikbaar. 
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie