Hoeveel kost kaleien van je gevel?

De gevel van een rijhuis laten kaleien kost je ongeveer 1.500 à 2.400 euro. Voor een vrijstaande woning mag je uitgaan van een kostprijs tussen 3.000 en 4.800 euro.

Kaleien prijs per vierkante meter

Ga je zelf aan de slag? Dan kost het kaleien je tussen 6 en 8 euro per vierkante meter. In die richtprijs zit het nodige materiaal niet inbegrepen. Borstels, beschermingskledij en tonnen om de kaleiverf te mengen zorgen namelijk voor extra kosten.

Indien je jouw gevel laat kaleien door een aannemer betaal je gemiddeld 25 à 40 euro per vierkante meter.

Dit zijn uiteraard slechts richtprijzen. De uiteindelijke prijs voor het kaleien van je gevel is afhankelijk van de volgende factoren:

  • Oppervlakte van de gevel
  • Vraagprijs van de aannemer
  • Mate van vervuiling van de gevel en eventuele kosten voor een gevelreiniging
  • Complexiteit van de werken
  • Afwerkingswijze
  • Nodige materiaal
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel het formulier in. Het is gratis en vrijblijvend
arrow Ontvang offertes

Buitenmuur kaleien in drie stappen: werkwijze

Hoe breng je kalei nu precies aan? Hieronder leggen we je het gebruikelijke werkproces gedetailleerd uit in een aantal stappen.

1. Voorbereidende werken

Een goede voorbereiding maakt je buitenmuur kaleien een stuk eenvoudiger én zorgt ervoor dat je langer van een mooi eindresultaat kan genieten.

  1. Verzamel ten eerste het nodige materiaal. Denk aan beschermingskledij, een veiligheidsbril, de juiste borstels en alle ingrediënten voor de kaleiverf. Je geven schilderen vraagt om kwaliteitsvolle producten.
  2. Zorg ervoor dat de gevel schoon is. Verwijder algen, oude verflagen, mos of vuil en andere eventuele beschadigingen van de gevel. Verontreiniging op de oude verflagen zorgt er namelijk voor dat de kaleiverf niet goed aan de gevel hecht. Bij zware vervuiling kan het zelfs nodig zijn hier een reinigingsspecialist voor in te schakelen.
  3. Dek ramen, deuren, dakgoten en geveldetails die je niet wilt kaleien af met waterdichte folie of tape als goede beschermingslaag.
  4. Maak de gevel licht vochtig, maar zeker niet te nat. Die bevochtiging voorkomt dat het water in het kaleimengsel wordt geabsorbeerd.
schade op gevel

2. Kaleiverf maken

Kaleiverf maken doe je volgende deze methode:

Stap 1: Gebrande kalk blussen

Blus de gebrande kalk door er zuiver water aan toe te voegen. Het toevoegen van water aan de gebrande kalk zorgt voor een chemische reactie. Alle vloeistof moet verdampen tijdens deze reactie. Dat duurt meestal ongeveer vijf minuten.

Stap 2: Water toevoegen

Is de vloeistof verdampt en volledig uitgedroogd? Dan voeg je zuiver water toe aan de gebluste kalk.

Stap 3: Rivierzand toevoegen

Voeg vervolgens het rivierzand toe aan de gebluste kalk en het water om de kaleiverf aan te dikken. Gebruik je teveel rivierzand, dan kun je dat probleemloos rechtzetten door meer water toe te voegen.

Mik op een consistentie die je makkelijk kunt uitsmeren. Hoe dikker het mengsel, hoe meer structuur je later kunt aanbrengen in de kalei.

Stap 4: Pigment toevoegen

Pigment moet als laatste toegevoegd worden, tenzij je natuurlijk voor witte kalei kiest. Volg voor het toevoegen van het pigment zorgvuldig de aanwijzingen op de verpakking. In veel gevallen moet je het pigment bijvoorbeeld eerst oplossen in heet water.

Tips:

Maak meteen een grote hoeveelheid kalei. Zo verzeker je jezelf dat de kaleien gevelbekleding egaal is in kleur, en hoef je het mengproces niet talloze keren te herhalen.

Neem de tijd om de kaleiverf grondig te mengen om kleine oneffenheden te vermijden.

mengsel kaleiverf

3. Kalei aanbrengen

Aandachtspunten

Hou zeker rekening met de volgende belangrijke aandachtspunten om je gevel te kaleien:

  • Schildertechniek: breng de kalei in vloeiende bewegingen aan in kruisvorm: eerst horizontaal en vervolgens verticaal. Herhaal tot je de gewenste dikte bekomt.
  • Breng de kalei aan in dunne verschillende lagen.
  • Laat de onderste laag niet volledig uitdrogen voordat je de volgende laag aanbrengt.
  • Elke individuele laag dient 1 tot 2 millimeter dik te zijn. Dikkere lagen hechten namelijk niet goed en kunnen gaan verkleuren.

Tips:

  • Test je kaleiverf eerst op een onopvallend klein oppervlak van je gevel. Ga na of het goed pakt op de muur en of de kleur het gewenste effect heeft.
  • Roer de kaleiverf regelmatig om tijdens de werken. Zo voorkom je dat de droge ingrediënten naar de bodem zakken.
  • Gebruik ten slotte vloeiende bewegingen om de kalei aan te brengen.
lagen kaleien verf

4. Afwerking

Naast de dikte en kleur van de kaleiverf heb je nog wat opties wat de afwerking van je gekaleide woning betreft. Met een spons of droge borstel kun je de bovenste kaleilaag polieren en zo van verschillende afwerkingen voorzien zoals strepen, een egaal vlak, een zanderig effect. Zo creëer je een uniek effect.

Kaleien gevel

Voordelen van een gekaleide gevel

Dunne kalkpleister of kalei heeft enkele belangrijke technisch-praktische en esthetische voordelen.

Op esthetisch vlak

Je gevel kaleien is een esthetisch zeer adequate keuze om wille van:

  • Camouflage. Je gevel kaleien kan kleine beschadigingen aan de gevel maskeren.
  • Veelzijdigheid. Kalkpleister kun je in verschillende diktes aanbrengen om uiteenlopende resultaten te bekomen.
  • Kleur. Voeg je verf toe aan de kalei? Dan kun je deze gevelbekleding ook van verschillende andere kleuren voorzien.
  • Structuur. Met zandkorrels in de kalei kun je verschillende structuren creëren.
  • Het matte oppervlak. Kalkpleister zorgt voor een matte afwerking.
  • Het verzachtend karakter. Met kalei kun je een strakke, moderne kaleien look verzachten.
  • Een moderne en authentieke uitstraling. Wit gekaleide huizen hebben een rustieke uitstraling zoals landelijke woningen. Door kleur toe te voegen en creatief om te springen met de structuur kun je er evengoed een meer moderne richting mee uitgaan en een karakteristiek uitzicht verkrijgen. Kalkpleister is toepasbaar op zowel nieuwbouwwoningen als voor het renoveren van bestaande gevels.
Op zoek naar een specialist?
Vraag professioneel advies over gevel kaleien

Op technisch vlak

Ook op praktisch vlak heeft kalei belangrijke voordelen. Hier enkele technische overwegingen. Het is:

  • Bestand tegen allerlei weersinvloeden. Regen, vorst en wind kunnen je gevel niet aantasten wanneer je die beschermt met kalei.
  • Dampopen. Kalei is dampopen. Vocht van buiten (zoals regen, vorst of mist) kan daardoor je gevel niet binnendringen. Vocht dat binnenshuis ontstaat, bijvoorbeeld tijdens het koken of douchen, kan wel naar buiten. Zo maken vochtproblemen geen kans. Kalei is kortom een goede beschermingslaag tegen vocht.
  • Een duurzame methode. Van een gekaleide woning blijf je lang genieten als je de gevel goed onderhoudt.
  • Een uitvoering op een milieuvriendelijke en duurzame manier. Kalkpleister is niet schadelijk voor de natuur.

Heeft het kaleien van een huis ook nadelen? 

Een gevel kaleien brengt niet zoveel nadelen met zich mee, behalve dat de kalei verkleurt na verloop van tijd. Dit kan voor sommigen een afknapper zijn, maar voor anderen dan weer een troef. Het kaleien van een gevel is een oude techniek en de verkleurde gevel zorgt voor nog meer voor de look van een oud huis. 

gevel kaleien

Kaleien isolatie: is het mogelijk?

Als je jouw gevel laat kaleien, zal je de buitenkant van je gevel niet kunnen isoleren. Dan is de enige mogelijkheid de isolatie aan de binnenkant aan te brengen. Dit wordt vaak binnenmuurisolatie genoemd. Er bestaan verschillende methodes om de binnenkant van je woning te isoleren. Daarom is het raadzaam om een gevelspecialist in te huren. Een specialist kan samen met jou kijken welke isolatiemethode het meest geschikt is voor jouw situatie.

Waarom best een gevelspecialist inschakelen voor het kaleien?

In theorie is het mogelijk om zelf je gevel te kaleien. Je gevel kaleien kun je in sommige gevallen echter beter overlaten aan ervaren aannemers. We geven je een paar belangrijke redenen.

1. Arbeidsintensief

Een gevel kaleien is arbeidsintensief. Hou er zeker rekening mee dat zowel binnenmuren als buitenmuren kaleien heel wat tijd vergt. Je kan de kosten zo wat beperken, maar kaleien is natuurlijk een zeer intensieve klus.

2. Kennis

Dunne kalkpleister of kalei aanbrengen vergt wat kennis. Je moet de kaleiverf met de juiste techniek aanbrengen.

Een gespecialiseerde gevelwerker beschikt over kennis van zaken en de nodige vakkundigheid voor een correcte uitvoering.

3. Juiste condities

Een gevel Kaleien moet onder de juiste condities gebeuren. Kalei moet bijvoorbeeld op de juiste temperatuur worden aangebracht.

4. Fouten

Heb je fouten gemaakt? Dan kan het zijn dat de kaleilaag na verloop van tijd loskomt en je opnieuw moet beginnen. Dat kan heel wat extra kosten met zich meebrengen. Zo moet je dan bijvoorbeeld nieuwe kalk aankopen.

Slecht aangebrachte kalei komt dan misschien niet onmiddellijk los, de duurzaamheid van je gevelbekleding is sowieso van slechtere kwaliteit indien het middel niet correct is aangebracht.

5. Risico’s

Zelf je gevel kaleien is dus niet per sé de voordeligste of beste optie, namelijk door:

  • het risico op fouten.
  • het feit dat je het nodige materiaal als doe-het-zelver niet ter beschikking hebt en dus moet aankopen.
  • de vele uren die in deze tijdrovende klus kunnen kruipen.

Met een erkend vakman daarentegen ben je verzekerd van een feilloos resultaat: een gekaleide woning waar je lang van kunt blijven genieten.

Gevel laten kaleien? Ontvang gratis meerdere offertes op maat

Wil je jouw woning kaleien, maar liefst zonder al te veel gedoe? Laat je gevel kaleien door de beste vakman in jouw omgeving.

Ben je voorstander van doe-het-zelven of wil je liever niet zelf je gevel kaleien? Aarzel niet om een vakman te raadplegen voor vakkundig advies en een correcte uitvoering.

Via onderstaand formulier ontvang je 1 of meerdere vrijblijvende prijsvoorstellen of offertes van aannemers in jouw omgeving. Zo hoef je er enkel maar het beste aanbod en een prijs op maat uit te pikken dat voor jouw project het interessantst is.

Ontvang hier gratis offertes:

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen

Hoe lang gaat kalei mee? 

+
Kalei gaat gemiddeld 15 à 20 jaar mee, indien het op de juiste manier is aangebracht. 

Is kaleien duurder dan schilderen? 

+
Kaleien is minder duur dan schilderen, omdat de pleister minder kost dan kwaliteitsvolle verf. Anderzijds vraagt de plaatsing van kalei meer tijd dan schilderen.

Wat is beter kaleien of crepi? 

+
Beide materialen werken grove oneffenheden weg in de gevel. Crepi geeft een strakkere look, terwijl je in kalei nog de structuur van de stenen ziet.
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie