Spuitkurk, wat is dat nu precies?

Spuitkurk staat vooral bekend als een volledig natuurlijk product. Maar, wat is gespoten kurk nu precies?

Een spuitkurk gevelbekleding bestaat voornamelijk uit kurkkorrels, ook wel kurkgranulaat genoemd. De korrels zijn gebonden met acrylaatharsen. Om het vloeibaar (en spuitbaar) te maken, worden verschillende soorten plantaardige oliën en pigmenten aan het mengsel toegevoegd. Bij gekleurde hars zit ook wat pigment in de mix.

Je brengt het mengsel relatief eenvoudig aan met een textielspuitmachine. Eens op de gevel gespoten, biedt spuitkurk onmiddellijk een isolerend vermorgen. Die waarde is inherent aan natuurlijke kurk. Het isolerend vermorgen vergroot naarmate je meerdere lagen van de gespoten kurk aanbrengt.

Als afwerking is gespoten kurk dus niet enkel esthetisch, maar ook praktisch interessant: eenvoudig te plaatsen, natuurlijke oliën en pigmenten, en een isolerend vermogen.

Spuitkurk Isolatie

Hoeveel kost spuitkurk? Gemiddelde prijs per vierkante meter

Een rijhuis bekleden met een spuitkurk gevel kost je gemiddeld 2.400 tot 4.800 euro. Een vrijstaande woning van gespoten kurk voorzien kost je 4.800 tot 9.600 euro.

De prijs voor het aanbrengen van spuitkurk varieert van 40 tot 80 euro per vierkante meter. Dat verschil is niet gering, maar valt ook eenvoudig te verklaren: de uiteindelijke prijs per vierkante meter is afhankelijk van een aantal belangrijke factoren.

  • Aantal lagen
  • Oppervlakte van de gevel
  • Eventuele herstellings- of reinigingskosten die nodig zijn om het spuitkurk aanbrengen mogelijk te maken
  • Complexiteit van de werken (denk maar aan de bereikbaarheid van de gevel)
  • Vraagprijs van de aannemer
  • Korrelgrootte en gebruikte pigmenten.

Spuitkurk gevelbekleding is dus niet de goedkoopste optie. De spuitkurk die op de gevel gespoten wordt, dient wel als volwaardige gevelisolatie. Je verdient je investering op termijn gewoon terug omdat je bespaart op je energierekening.

Mogelijkheid op premie?

Breng je spuitkurk aan als decoratieve gevelbekleding? Dan kom je niet in aanmerking voor een premie.

Breng je spuitkurk aan ter na-isolatie van de gevel omwille van de isolerende eigenschappen? Dan kun je wel in aanmerking komen voor een premie. Er gelden daarbij wel enkele extra voorwaarden.

  • De laag moet voldoende dik zijn om de nodige RD-waarde te behalen.
  • Vaak is een bijkomende voorwaarde het treffen van andere energiebesparende maatregelen, bijvoorbeeld het plaatsen van isolatiemateriaal voor extra isolerende eigenschappen.
  • In sommige gevallen zijn er aanvullende eisen. Het kan gaan om de staat en de ligging van de woning.

Daarnaast zijn er verschillende soorten premies waarvoor je in aanmerking kunt komen, met elk hun eigen voorwaarden. Zo is er de premie van de netbeheerder, de overkoepelende renovatiepremie, en de totaalrenovatiebonus.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Mogelijke uitvoeringen

De ruime keuze in kleur en textuur biedt alvast heel wat decoratieve opties. De mogelijkheden van spuitkurk zijn dus heel uitgebreid.

Kleur

Spuitkurk gevelbekleding is beschikbaar in een brede waaier van kleuren. Daarbij wordt de vloeibare kurk gemengd met natuurlijke pigmenten. Je kunt de gespoten kurk ook naar wens laten bijkleuren, waarvoor verschillende tinten vloeibare kurk worden vermengd.

Je kunt ook over spuitkurk heen schilderen. Daarvoor dien je eerst een laag fixatiemiddel aan te brengen. Voor het beste resultaat gebruik je vervolgens verf die zowel elastisch als dampopen en ademend is.

Spuitkurk Kleuren Groen

Textuur

Spuitkurk kun je aanbrengen in verschillende korrelgroottes en laagdiktes.

Korrelgrootte

Je hebt keuze uit drie soorten korrelgroottes:

  • Fijne korrels. Deze zijn 0,1 millimeter tot 0,4 millimeter dik.
  • Standaard korrels. Deze zijn 0,4 tot 0,9 millimeter dik.
  • Groffe korrels. Deze zijn meer dan 1 millimeter dik.

Hoe fijner de korrel, hoe egaler de gevel of muur zal ogen. Spuitkurk met fijnere korrels gebruik je vaak binnen in huis. Fijne korrels lenen zich echter ook prima tot het bekleden van moderne buitengevels.

Hoe grover de korrel, hoe ruwer het resultaat. Zo’n grove korrel gebruik je eerder buitenshuis, en kan je woning een landelijke uitstraling geven.

Laagdikte

De laagdikte alsook het aantal lagen bepaalt mee hoe je woning er na het bekleden uitziet. Meestal volstaan twee lagen van elk 3 tot 4 millimeter dik.

Een dunnere laag betekent dat de onderliggende gevelstructuur zichtbaar blijft. Een dikkere laag gespoten kurk verbergt die onderliggende structuur. Daarbij komt ook dat dikkere of meerdere lagen spuitkurk op de gevel een hoger isolerend vermogen hebben.

Op zoek naar een specialist?
Vind een gespecialiseerde gevelwerker in jouw regio

Waarom voor spuitkurk gevelbekleding kiezen?

Spuitkurk op de gevel biedt mooie voordelen van praktische en esthetische aard. Daarnaast overlopen we de nadelen van een spuitkurk gevel.

Voordelen

1. Isolatie: isolerende eigenschappen van spuitkurk

Spuitkurk is thermisch isolerend. Door zijn isolerende werking draagt het bij tot de isolatie van de woning. Daarnaast is gespoten kurk akoestisch isolerend. Zo beperkt het hinder van omgevingslawaai.

De isolerende werking van gevelbekleding uit spuitkurk voorkom alvast koudebruggen. En door de hoge warmteopslagcapaciteit kan je jouw woning in de zomer langer koel houden.

2. Dampopen

Spuitkurk blijft dampopen en waterafstotend. Vocht van buiten, bijvoorbeeld van neerslag, kan niet naar binnen. Vocht dat binnenshuis ontstaat, bijvoorbeeld bij het douchen, kan wel nog via de gevel naar buiten.

3. Geschikt voor verschillende ondergronden

Je kunt spuitkurk op heel wat ondergronden gebruiken: van hout en baksteen tot beton en kunststof. Daarnaast kun je spuitkurk evengoed binnen als buiten gebruiken.

4. Onderhoudsvriendelijk en eenvoudig te plaatsen

Eens geplaatst is een spuitkurk gevel makkelijk te onderhouden. Een reiniging met koud water of een hogedrukreiniger volstaat. Je mag daarbij ook een neutraal reinigingsmiddel gebruiken.

Spuitkurk is elastisch, waardoor het minder snel scheurt of barst.

5. Natuurvriendelijk

Het is een volledig natuurlijk en hernieuwbaar materiaal, waardoor de belasting voor de natuur minimaal is.

6. Veelzijdig

Met spuitkurk kun je designgewijs heel wat kanten op. Het materiaal is beschikbaar in verschillende kleuren, kan aangebracht worden in verschillende diktes en biedt ook speling wat de korrelgrootte betreft.

Nadelen

Meest effectief in combinatie met ander isolatiemateriaal

Spuitkurk zal doorgaans niet volstaan als isolatie. Hoewel het materiaal thermisch en geluiddempend werkt, is het in de meeste gevallen alsnog nodig om de gevel ook van bijvoorbeeld isolatieplaten te voorzien.

Enkel bruikbaar op propere, ongeschonden gevels

Je gevel moet gereinigd zijn voor je spuitkurk aanbrengt. Het materiaal zal zich niet goed kunnen hechten aan een verontreinigde gevel. Eventuele schade laat je best herstellen voor je de spuitkurk aanbrengt.

Spuitkurk prijs per vierkante meter

Wat is beter spuitkurk of crepi?

Twijfel je nog tussen spuitkurk of crepi? Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste gelijkenissen en verschillen tussen beide materialen. Spuitkurk en crepi hebben heel wat overeenkomsten. Ze zijn beiden…

  • Dampopen en vochtwerend.
  • Beschikbaar in allerlei kleuren.
  • Geschikt voor plaatsing op verschillende ondergronden.

Ook qua uitzicht zijn de twee zeer gelijkaardig, die helpt niet bij de keuze tussen spuitkurk of crepi. Wanneer je spuitkurk bijvoorbeeld plaatst op een cementlaag, is het verschil bijna niet merkbaar.

Wat is het nu precies dat crepi dan onderscheidt van gespoten kurk?

  • Crepi is arbeidsintensiever.
  • Gespoten kurk is onderhoudsvriendelijker.
  • Crepi heeft ondanks zijn isolerende werking een lage isolatiewaarde. De isolatiewaarde van spuitkurk is hoger.

Spuitkurk op gevel laten aanbrengen? Ontvang offertes van erkende vakmannen in jouw buurt

Spuitkurk laat je best aanbrengen door een professional. Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes van aannemers in jouw omgeving. Zo hoef je enkel nog de beste aanbieder uit te kiezen om jouw gespoten kurk project op maat van jouw wensen, te laten uitvoeren.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen over spuitkurk

Hoe lang blijft spuitkurk goed? 

+
Spuitkurk kan tot 10 jaar er goed blijven uitzien, omdat het een onderhoudsvriendelijk materiaal is. Die duur is wel afhankelijk van externe factoren en of het materiaal deskundig is aangebracht.

Is spuitkurk goedkoper dan crepi? 

+
De kosten voor spuitkurk en crepi zijn vergelijkbaar, namelijk 60 à 80 euro per vierkante meter. De kosten kunnen oplopen naargelang de gevel van de staat.

Hoe goed isoleert spuitkurk? 

+
Kurk heeft een goede isolatiewaarde (Lambda-waarde van 0.038 – 0.040 W/mK). De isolatiewaarde van spuitkurk hangt ook af van de dikte (meestal zijn dat 2 lagen van elk 4 mm) en daardoor is het isolerend vermogen van spuitkurk niet te vergelijken met volwaardige isolatie.
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie