Hoe voer je een gevelreiniging uit? + Prijzen

Een eerste, weinig ingrijpende manier om je buitengevel te renoveren is via gevelreiniging. Je hebt meerdere mogelijkheden om je gevel te reinigen, maar niet alle methodes zijn even geschikt voor elk geveltype.

De kostprijs voor dit soort gevelrenovatie zal dan ook afhangen van het type gevelreiniging dat geschikt is voor jouw woning. De opties zijn zandstralen, chemische reiniging gevels, stoomreiniging en nevelstralen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind een vakman in jouw regio voor gevelreiniging
arrow Ontvang offertes

Vier methodes van gevelreiniging

  Zandstralen Chemisch reinigen Stoomreiniging Nevelstralen
Type vervuiling Hardnekkig vuil Hardnekkig vuil Mild vuil (bijvoorbeeld mos aanslag) Mild vuil (bijvoorbeeld mos aanslag)
Soort gevel Harde, niet-poreuze gevels Afhankelijk van het gekozen reinigingsmiddel Niet voor oude, kwetsbare gevels en mineraal houdende steentypes Geschikt voor zowat elk type gevel
Voordeel Beste optie bij ernstige vervuiling Snelle methode Milieuvriendelijk Nauwkeurigste methode
Nadeel Agressieve methode Afhankelijk van het gekozen reinigingsmiddel Niet voor grove vervuiling Niet voor grove vervuiling

Welke reinigingsmethode je ook kiest, de gevel moet voor je de behandeling start in goede staat verkeren. Een beschadigde gevel kan nog meer beschadigd raken tijdens de reiniging. Bij barsten zal dan bijvoorbeeld regenwater de muren indringen en reeds kapotte voegen kunnen verder doorscheuren.

Methode 1: Gevel zandstralen

Een doeltreffende maar vrij ingrijpende manier om je gevel te reinigen is zandstralen. Daarvoor spuit je speciale zandkorrels gemengd met water onder hoge druk tegen de gevel aan. Op die manier schuur je ze als het ware schoon. Deze methode is ontzettend effectief bij sterk vervuilde gevels.

Omwille van het gebruikte water en de hoge druk is deze methode niet geschikt voor gevels in poreus materiaal. Ook beschadigde gevels zijn geen ideale kandidaten voor een zandstraalreiniging. Die worden best eerst hersteld.

De vorm, hardheid en grootte van de gebruikte zandkorrels spelen een belangrijke rol in het eindresultaat. Zandstralen wordt daarom bij voorkeur door professionals uitgevoerd. Die weten onder meer welke korrels je gevel nodig heeft.

Methode 2: Chemisch reinigen

Een andere aanpak voor hardnekkig verontreinigde is chemische reiniging gevels. Een reinigingsspecialist kan je vertellen welk reinigingsmiddel geschikt is voor jouw gevel.

Eerst wordt het reinigingsproduct op de gevel verneveld met een vernevelaar of borstel. Na de intrektijd (reken op 5 tot 30 minuten) kan je ervoor kiezen het product te verwijderen met water en een hogedrukreiniger. Een andere optie is een stoombehandeling, waarbij diep zittend vuil en restjes reinigingsmiddel losgeweekt worden.

Je hebt grosso modo de keuze uit drie soorten reinigingsmiddelen.

Zuur reinigingsmiddel Basisch reinigingsmiddel Ecologisch alternatief
Grondige reiniging   Niet-poreuze ondergrond Tasten de ondergrond niet aan  
Niet voor kalkzandsteen of silicium Aangebracht als pasta om zoutvorming tegen te gaan Op basis van bacteriën of enzymen – biologisch afbreekbaar!  
Risico op vlekken bij bepaalde types steen Risico op zoutvorming Soms minder effectief en een langere inwerkingstijd  

Methode 3: Stoom gebruiken

Is het vuil niet te diep in de gevels gezonken? Dan is een stoomreiniging een uitstekende manier om je buitengevel te renoveren. Deze methode is zachtaardig en bovendien het minst belastend voor het milieu.

De druk bij een stoomreiniging ligt dan wel niet zo hoog. Toch is het ook bij deze methode oppassen geblazen. Oude, kwetsbare muren kunnen bij een stoomreiniging beschadigd raken. Het addertje onder het gras is hier de temperatuur van de stoom. Sommige muren zijn daar gevoelig aan, en kunnen (in het ergste geval) barsten door de plotse hitte.

Een ander risico is het ontstaan van zoutkristallen. Dat ligt in dit geval niet aan de reiniging zelf, maar aan de aard van de muur. In sommige gevels zitten namelijk bepaalde mineralen. Een stoomreiniging kan die naar het oppervlak brengen. Wat later tot kristalvorming leidt. Een specialist helpt je bepalen of een stoomreiniging gepast is.

Methode 4: Nevelstralen

Een laatste optie is je gevel reinigen door ze te nevelstralen. Daar wordt, net als voor zandstralen, een mix van water en zand onder druk op de gevel aangebracht. Het verschil zit hier in de gebruikte druk. Bij nevelstralen is die druk minder hoog.

Met nevelstralen is het helaas niet mogelijk om zeer hardnekkig vuil te verwijderen omdat de druk lager is dan bij zandstralen. Wel kan je er, net dankzij die lagere druk, heel precies mee te werk gaan.

Deze minder agressieve optie is voor zowat elk geveltype geschikt. Bovendien is de belasting op de gevel (en het milieu!) gering en is er bijna geen waterbelasting voor de gevels.

Extra optie: Gevel impregneren

Eens de gevels gereinigd zijn kun je ervoor kiezen ze te laten impregneren. Met een goede gevelimpregnatie bescherm je jouw buitenmuren tegen vorst en regen.

Logischerwijs zijn ook je binnenmuren zo beter beschermd. Vocht kan niet meer door de buitenmuur naar binnen sijpelen.

gevel zelf reinigen

Kostprijs gevelreiniging

Je kunt je gevel zelf reinigen. Maar omwille van de precisie van de klus en de mogelijke gevolgen wanneer je een foute methode kiest, is het vaak beter deze taak uit te besteden aan een professional. Weet wel dat een voorafgaande gevelreiniging extra kosten met zich meebrengt.

In onderstaand schema vind je een raming van de kostprijs voor een gevelrenovatie door reiniging.

Type reiniging Prijs per vierkante meter Prijs per vierkante meter inclusief impregneren
Zandstralen € 12 – 20 * € 20 – 32
Chemische reiniging € 15 – 20 ** € 23 – 33
Stoomreiniging € 5 € 13 – 17
Nevelstralen € 15 – 20 * € 23 – 32
Impregneren € 8 – 12 X

*Prijs is mee afhankelijk van het type zandkorrel.
**Prijs is mee afhankelijk van het type reinigingsmiddel.

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Bestaande gevel renoveren

Naast gevelreiniging heb je natuurlijk ook nog andere opties wanneer je jouw gevel wil renoveren.

Wat voor type gevelrenovatie wil je laten uitvoeren? Welke soorten gevelbekleding zijn er?

gevelrenovatie

Met het schilderen van je buitengevel zorg je bijvoorbeeld voor een frisse, nieuwe look. Met buitenmuur kaleien ga je de rustieke kant op, voegwerken herstellen het statige karakter van je woning en met spuitkurk verbeter je niet enkel het uitzicht, maar ook de thermische isolatie van je woning.

Type 1: Gevel schilderen

Een eerste optie is het schilderen van je voorgevel. Op zich is dit een weinig ingrijpende methode om je gevel te renoveren. Maar er hangen wel enkele voorwaarden aan vast.

  • De gevel moet proper zijn. In sommige gevallen moet je de gevel dus eerst reinigen.
  • Eventuele voegen moeten in goede staat zijn. Is dat niet het geval, dan moet je eerst de voegen herstellen.
  • Niet elke verf is geschikt voor gevelrestauratie. Om vochtproblemen te voorkomen, kies je steeds voor dampopen verf.
  • In sommige gevallen (wanneer bijvoorbeeld de reeds aanwezige verflaag op de gevel verpoederd is) is het nodig om een fixeermiddel of primer aan te brengen voor je begint met schilderen.

Type 2: Voorgevel kaleien

Je kunt een oude gevel ook renoveren door die te kaleien. Dat is het aanbrengen van kalkpleister. Ook hier is het aangewezen om met een schoon oppervlak te beginnen. Een voordeel van kaleien is dat het door de dikkere textuur oneffenheden en beschadigingen aan de gevel kan maskeren.

Kaleien zorgt voor een redelijk specifieke, landelijke uitstraling van je woning. Bovendien zorgt kalei, net als dampopen verf, ervoor dat de muren beschermd worden tegen insijpelend vocht. Vocht dat binnen ontstaat (denk maar aan damp die vrijkomt bij het koken) kan wel nog naar buiten.

Type 3: Renovatie gevel voegen

Het renoveren van voegen is eveneens een uitstekende vorm van gevelrenovatie. Voegwerken hebben namelijk een beschermende functie. Gebarsten of beschadigde voegen geven vocht vrij spel.

Door je voegen te renoveren verbeter je dus de uitstraling van je woning en maak je tegelijkertijd korte metten met vocht- en waterschade.

De prijs van dit type gevelrenovatie is sterk afhankelijk van twee verschillende factoren: het type voeg en de manier waarop de voegen verwijderd worden.

Type 4: Spuitkurk plaatsen

Het plaatsen van spuitkurk is iets ingrijpender dan bovenstaande methodes van gevelrenovatie. De effecten zijn echter niet enkel esthetisch.

  • Een laag spuitkurk of twee geeft een boost aan de reeds aanwezige gevelisolatie.
  • Spuitkurk dempt externe geluiden.
  • Spuitkurk is een duurzaam en milieuvriendelijk product.
  • Je vindt spuitkurk in verschillende tinten en korrelgroottes. Je hebt dus veel controle over hoe je gevel er na de gevelrenovatie uit zal zien.

Let wel op: spuitkurk is nooit een alternatief voor een degelijke gevelisolatie. Ook moet de gevel schoon zijn voor je spuitkurk aanbrengt om een goede hechting te garanderen.

Richtprijzen gevelrenovatie. Wat kost een gemiddelde gevelrenovatie?

De kostprijs voor een gevelrenovatie van een gevel van 60 vierkante meter schommelt tussen 1.200 euro (enkel het schilderen van de gevel) en 11.580 euro (het reinigen, impregneren en volledig renoveren met een knipvoeg). De totaalprijs van een gevelrenovatie is dan ook afhankelijk van heel wat keuzes en factoren.

Onderstaand schema geeft je een idee van welke kostprijs je mag verwachten bij een gevelrenovatie. Ga zeker ook na of je in aanmerking komt voor een gevelrenovatie premie. Meer informatie verkrijg je snel en eenvoudig bij de gemeente of via een gespecialiseerde firma.

Type gevelrestauratie     Prijs per m2 Prijs per m2 inclusief reiniging Prijs per m2 inclusief reiniging en impregnatie
Gevel schilderen € 20 – 40 € 32 – 60 € 33 – 73
Gevel kaleien € 25 – 40 € 37 – 60 € 38 – 73
Voegen renoveren € 40 – 160* € 52 – 180 € 53 – 193
Spuitkurk plaatsen € 40 – 60 € 52 – 80 € 53 – 93

*Bovenstaande berekening gaat er van uit dat de voegen volledig vervangen moeten worden. Daarnaast is de kostprijs van het renoveren van voegen afhankelijk van de verwijdermethode en het type voeg. Een knipvoeg plaatsen kost tot € 110 per vierkante meter, een gewone platvolboeg laat je vanaf € 8 per vierkante meter zetten.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul snel het formulier in. Het is gratis en vrijblijvend
arrow Ontvang offertes

Gevelbekleding plaatsen

Een laatste optie is het opnieuw laten bekleden van je gevel. Zeker wanneer je woning opnieuw geïsoleerd werd is het opnieuw bekleden een goede, laatste stap in het volledig renoveren van een oude gevel. Hierbij kan je ook je gevel isoleren

Soorten gevelbekleding. Wat is de beste gevelbekleding?

Hieronder beschrijven we drie soorten bekleding. Maar het aanbod is natuurlijk veel uitgebreider dan dat. Laat je vooral informeren door de beste vakmannen.

1. Houten gevelbekleding

De veelzijdigheid en makkelijke plaatsing maken houten gevelbekleding een ideale kandidaat wanneer je jouw gevel wilt renoveren. Ga voor hardhout en geniet nog vele jaren van de warme uitstraling van je woonst.

Houten gevel

2. Crepi 

Heb je jouw woonst liever strak en netjes, dan is crepi een uitstekende optie. Onthoud wel dat je crepi om de zoveel tijd zult moeten reinigen om die strakke look te behouden.

gevel-bekleden-min.jpg

3. Steenstrips

Steenstrips of dunne stroken baksteen kun je op heel wat verschillende ondergronden vastlijmen. Denk maar aan je net geplaatste isolatieplaten. Met steenstrips verkrijg je het gevoel van de klassieke baksteen, maar dan zonder ruimteverlies.

Steenstrips plaatsen

Prijs nieuwe gevelbekleding & premie. Wat is de goedkoopste gevelbekleding?

Bovenstaande voorbeelden zijn slechts een kleine greep uit het aanbod. Hieronder vind je een raming van de kostprijs voor het renoveren van de buitengevel met gevelbekleding.

Soort nieuwe gevelbekleding Prijs per vierkante meter
Houten gevelbekleding € 100 – 150
Crepi € 40 – 80
Steenstrip € 150 – 200

Laat je de gevelrenovatie uitvoeren in Vlaanderen, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een gevelrenovatie premie. Zo’n premie kan een heel verschil maken in de uiteindelijke kostprijs van je gevelrestauratie!

Ontvang en vergelijk gratis meerdere offertes voor gevelrenovatie

Benieuwd wat de uiteindelijke kostprijs wordt van jouw gevelrenovatie? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis 1 of meerdere vrijblijvende offertes van aannemers in jouw omgeving. Zo vind je gegarandeerd de beste oplossing voor jouw gevel.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Bedrijven voor Gevelrenovatie