Wat zelf doen? Wat uitbesteden?

Wil je je gevel reinigen en zelf de handen vuilmaken? Dan zijn er eerst wat dingen die je moet weten voordat je aan de klus begint en zelf je gevel gaat reinigen. Als het om een milde vervuiling van de gevel gaat kan je met het juiste kwalitatieve materiaal gerust zelf aan de slag gaan.

Indien je gevel hardnekkige vervuiling bevat of het vuil diep is ingetrokken door gebrek aan onderhoud dan is een zwaardere, meer complexe reinigingsmethode door een vakman aangewezen.

Op zoek naar een specialist?
Vraag gerust info en professioneel advies

In deze situatie(s) kan je zelf aan de slag

Met onderstaande stappen kun jij bepalen of het haalbaar is je gevelreiniging zelf te doen.

1. Analyseer de situatie

Om te beginnen moet de graad en soort van vervuiling bepaald worden. Niet elk soort verontreiniging kan je op dezelfde manier aanpakken. Bekijk daarnaa hoe zwaar de gevel is aangetast: hoe dieper het vuil, zoals mos en algen bijvoorbeeld, in de gevel getrokken is, hoe lastiger het zal zijn om een gevelreiniging zelf te ondernemen.

Ook de gevelsoort is relevant aangezien verschillende reinigingsmethodes niet geschikt zijn voor elk type gevel. Zandsteen en stucwerk zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor een zandstraalreiniging.

2. Complexiteit van de werken

Controleer of eigenhandig je gevel reinigen haalbaar is. Bekijk welke vergunningen je nodig hebt, of het nodige materiaal beschikbaar is en welke risico’s verbonden zijn aan de gekozen reinigingsmethode.

Het is sterk aangeraden even aandacht te schenken aan de volgende punten voordat je zelf begint met het reinigen van een (ernstig) vervuilde gevel:

 • Een gevelreiniging zelf ondernemen gaat gepaard met enkele risico’s. Gebruik je bijvoorbeeld een foute methode, of voer je de juiste methode verkeerd uit, dan kan je de gevel beschadigen.
 • Kies je voor het chemisch reinigen van je gevel? Weet dan dat je als particulier niet zomaar elk reinigingsproduct mag aanschaffen. Bij zwaar verontreinigde gevels bestaat echter de kans dat je met een milder product niet de gewenste resultaten behaalt. Het is bovendien verplicht om de producten na het reinigen correct op te vangen en af te voeren.
 • Voor bepaalde reinigingsmethoden heb je een ontheffing nodig of vraagt de gemeente een vergunning.

3. Bereikbaarheid van de gevel

Je gevel reinigen is niet altijd even simpel. Controleer zeker of je het volledige oppervlak van de gevel gemakkelijk kunt bereiken. Als een telescoopsteel bijvoorbeeld niet voldoende is of als de zandstraler of stoomreiniger niet ver genoeg reikt, dan zal je een hoogwerker moeten gebruiken.

Houd er rekening mee dat een hoogwerker huren een flinke duit kan kosten en bovendien niet altijd en overal beschikbaar is.

4. Wat bij schade?

Heb je het verkeerde product gebruikt of de verkeerde methode toegepast? Dan is de kans groot dat je de gevel beschadigt. Het herstellen van de gevel zal dan bijgevolg een groter prijskaartje dragen.

Bij chemische producten kan die schade bovendien pas later aan het licht komen. Het is dus aangewezen het product eerst uit te testen op een klein, minder zichtbaar stukje van de gevel.

Contacteer een gevelspecialist om de schade vast te stellen en te achterhalen hoe je jouw gevel best herstelt of hoe je de gevel reinigen het best aanpakt. .

schade op gevel

Doe beroep op een professional in deze situatie(s)

Er zijn gevallen waarin het perfect mogelijk is om een gevel reinigen zelf te ondernemen, maar in de volgende situaties bijvoorbeeld is het aangewezen om een professional in te schakelen.

 • Je gevel vereist een agressieve, chemische reinigingstechniek.
 • De voor particulieren beschikbare producten zijn niet voldoende om de gevel degelijk te reinigen.
 • Het type verontreiniging vereist een aanpak die niet geschikt is voor je geveltype.
 • De werken zijn te complex.
 • Het betreft een kwetsbare of beschadigde gevel.

Bovendien kan het zijn dat zelf je gevel schoonmaken je uiteindelijk meer kost dan beroep doen op een vakman. Dat is zeker het geval indien je fouten maakt tijdens het reinigen. Denk ook aan de tijd en energie die je spendeert aan een gevelreiniging.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul snel het formulier in. Het is gratis en vrijblijvend
arrow Ontvang offertes

Zelf gevel reinigen: hoe aanpakken?

Als je beslist hebt je gevel zelf te reinigen, volg je best de onderstaande stappen.

Stappenplan gevelreiniging

Stap 1: Controleer je gevel

Ga om te beginnen op zoek naar tekenen van beschadiging. Als je scheuren, barsten, of beschadigde voegen aantreft moeten die eerst hersteld worden.

Bij deze behandeling is het aangeraden beroep te doen op een specialist. Soms is het mogelijk de herstelling zelf kunnen uitvoeren, maar dan nog is het verstandiger dat de gevelspecialist je vertelt hoe je een gevel reinigen of herstellen het best aanpakt.

Stap 2: Evalueer de soort vervuiling

Onderzoek vervolgens de aard van de vervuiling en de soort vervuiling. Bekijk de verschillende reinigingsmethoden door te onderzoeken ofje te maken hebt met…

 • Mos? Met een stoomreiniger of een milde chemisch middel/mosdodend middel kan je mos zelf verwijderen.
 • Roetaanslag? Hier gebruik je best een mild chemisch middel gericht op roetverwijdering.
 • Kalk- of zoutaanslag? In plaats van met chemische middelen kan je dit best verwijderen met een goed reinigingsproduct of met zandstralen indien die techniek geschikt is voor jouw gevel.
 • Grijze aanslag door regen of grauwsluier? Enkel zandstralen werken in dat geval.
 • Algen of groene aanslag? Aanslag door algen kun je zelf verwijderen met een stoomreiniger of mild reinigingsproduct. Tip: breng na de reiniging een middel aan dat algengroei of nieuwe vervuiling voorkomt.

Stap 3: Bepaal de reinigingstechniek

Als volgende stap bepaal je welke reinigingstechniek je moet hanteren.

Zandstralen. Dit is een erg agressieve methode waarmee je hardnekkig vuil kunt verwijderen. Er wordt namelijk zand onder hoge druk tegen de buitenmuren gespoten.

Vochtstralen. Bij deze techniek wordt warm water met zand, glasparels of kalk tegen de gevel gespoten. Een zachtere variant van zandstralen. Op deze manier kan je ook graffiti verwijderen.

Nevelstralen. Dit is de zachtste reiniging onder hoge druk en pas je toe bij kwetsbare gebouwen. Je kan je nevelstraler op verschillende manieren afstellen naargelang je geveltype.

Stoomreiniging. Dit is minder intens dan zand- en vochtstralen, maar een goedkope optie en zeer geschikt voor minder vervuilde gevels. Bij deze reinigingsmethode worden de muren gestoomd waardoor vuil wordt losgeweekt.

Chemisch reinigen. Bij een milde soort vervuiling kom je vaak al ver met schoonmaakazijn en water. Bij aanslag door mos of algen gebruik je best een reiniger voor groene aanslag. Bij een hardnekkige vervuiling daarentegen zal je een agressievere chemische middellen nodig hebben. Schrob het middel met een borstel over de gevel om de gevelstenen te reinigen. Laat het product intrekken en spoel daarna grondig af met een tuinslang. Ook met een hogedrukreiniger kun je de gevel reinigen.

professional reinigt gevel

Stap 4: Voorbereiding werken

Heb je een reinigingsmethode gekozen en is het nodige materiaal beschikbaar, dan kan je aan de voorbereidingen beginnen. Zorg dat de volgende zaken in orde zijn.

 • Zorg voor het nodige materiaal.
 • Scherm raamkozijnen en deuren voldoende af.
 • Een gevel reinigen vraagt om een goede bescherming van de planten, bloemperken en struiken die eventueel aangetast kunnen worden tijdens het reinigen.
 • Bescherm ook jezelf: zorg voor het juiste beschermingsmateriaal, bijvoorbeeld een veiligheidsbril en een stofmasker.
Ramen en deuren afplakken

Stap 5: Bescherm je gevel

Na de reiniging kun je ervoor kiezen je gevel te impregneren of hydrofoberen. Zo bescherm je de gevel met een waterafstotend middel tegen zowel vocht als vuil zoals mos en algen bijvoorbeeld.

Door je gevel om de 10 jaar te impregneren, zorg je ervoor dat je de buitenmuren niet meer moet reinigen.

Voordelen en nadelen gevelreiniging

Voordelen

 • Een gereinigde gevel oogt netter dan een vieze gevel. Met een goede gevelreiniging kan je het karakter van je woning herstellen.
 • Een aangetaste gevel verliest zijn vochtwerende functie. Zo kan vocht de gevel binnendringen en de binnenmuren aantasten.
 • Daarnaast is een gevel die vocht vasthoudt vatbaar voor schade. Vooral in de winter vormt dit een risico: water dat in de muren getrokken is, bevriest en zet uit. In het ergste geval kan de gevel dan barsten. Een reeds beschadigde gevel raakt steeds meer beschadigd.
 • Bepaalde organismen leven graag op vochtige gevels – het zuur dat zij uitscheiden, kan je gevelstenen aantasten.
 • De (historische) waarde van je huis stijgt aanzienlijk. Je woning is na een gevelreiniging niet alleen in betere conditie, maar oogt ook mooier en doet het bijgevolg beter op de woningmarkt.

Nadelen

 • Het reinigen moet op de juiste manier gebeuren. Fouten brengen vaak heel wat kosten met zich mee.
 • Zelf je gevel reinigen is een intensief, complex en in sommige gevallen zelfs gevaarlijk karwei.

Tip: volg de reinigingsinstructies nauwgezet

Welke methode je ook kiest, volg de bijgeleverde instructies goed op. Zo minimaliseer je de risico’s voor je gevel, maar ook voor jezelf. Informeer in het eerste geval toch best naar meest geschikte methode voor jouw gevel.

Advies nodig? Of een vakman inschakelen?

Wil je zelf je gevel reinigen? Dan moet je met heel wat extra dingen rekening houden om een goede staat te behouden. Heb je extra advies, tips en tricks of een helpende hand nodig? Vraag hieronder gratis offertes voor een professioneel gevelreinigingsbedrijf aan. Vergelijk daarna volledig vrijblijvend adviezen over gevel reinigen en scherpe prijzen en vind de meestb effectieve methode voor jouw gevelproject.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie