Wat kost het plaatsen van een houten gevelbekleding?

De prijzen voor houten gevelbekleding zijn heel uiteenlopend. Die kostprijs is dan ook afhankelijk van een aantal factoren, waaronder:

 • Houtsoort
 • Plaatsingswijze
 • Vraagprijs van de aannemer
 • Oppervlakte van de gevel

Wat kost houten gevelbekleding per m2?

Houtsoort gevelbekleding Prijs per vierkante meter
Tropisch hout/hardhout € 100 – 200
Multiplex € 90 – 150
Thermowood € 30 – 90

Voor de plaatsingskosten is voor doe het zelvers gratis. Dus als je een beetje verstand heb van gevel plaatsen, kan je dit zelf doen en besparen op plaatsingskosten.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul snel het formulier in. Het is gratis en vrijblijvend
arrow Ontvang offertes

Waarom voor houten gevelbekleding kiezen?

Houten gevelbekleding heeft zowel esthetische als praktische voordelen.

Voordelen houten bekleding

Hout is, esthetisch gezien, een zeer interessante keuze wanneer je de gevel bekleedt:

 • Je hebt de keuze uit verschillende houtsoorten.
 • Kies je voor lokaal hout? Dan minimaliseer je jouw ecologische voetafdruk!
 • Je kunt niet enkel de houtsoort, maar ook de kleur kiezen. Met een transparante lak of beits kun je de kleur van het hout verdiepen.
 • Met de juiste verf kun je het hout van zowat elke denkbare kleur voorzien.
 • Hout heeft van nature een warme, sfeervolle uitstraling.
 • Gevelbekleding in hout is tijdloos, en past bij zowel moderne als meer klassieke woningen.

Ook meer praktisch bekeken heeft een houtafwerking van de gevel heel wat voordelen.

 • Houten gevelbekledingen aanbrengen is relatief eenvoudig.
 • Loopt het hout op de een of andere manier schade op? Dan kun je de gevel makkelijk weer herstellen. Vaak houdt een reparatie niet meer in dan het vervangen van een plank of twee.

Nadelen houten gevel

Je buitenmuur bekleden met hout heeft duidelijk grote voordelen. Er zijn echter ook een paar zaken waarbij je stil moet staan.

 • Duurzame houtsoorten onbehandeld geplaatst, vereisen wat onderhoud. Om de zoveel tijd moet je het hout behandelen met verf of beits.
 • Ook zul je het hout af en toe moeten schuren.
 • Hout kan vergrijzen. Dit is niet voor iedereen een probleem. Voor sommigen is het vergrijzen zelfs een van de redenen om voor een houten gevelbekleding te kiezen. Het geeft extra karakter aan je gevel. Vergrijzing is een natuurlijk proces, en vormt geen gevaar voor de gevel. Wil je de vergrijzing echter tegengaan? Dan moet je de gevel regelmatig behandelen met bijvoorbeeld beits.

Dat gezegd, er bestaat ook onderhoudsvrije houten gevelbekledingen. Houtcomposiet is niet te onderscheiden van hout, maar vereist geen onderhoud.

soorten bekleding hout

Wat is het beste hout voor gevelbekleding?

We bespreken de drie belangrijkste categorieën.

Tropisch hout

Tropische houtsoorten noemen we ook wel eens harde houtsoorten. Ze hebben een hoge dichtheid. Dit betekent dat ze beter bestand zijn tegen de impact van bijvoorbeeld hagel, takken die tegen de muren slaan, of (kleine) voetballers.

Het nadeel is de hoge kostprijs van tropisch hardhout. Hiervoor krijg je natuurlijk wel een zeer duurzame gevelbekleding terug.

Het klopt overigens niet dat tropisch hout altijd afkomstig is uit het regenwoud. Ook Europese houtsoorten zoals eik of Amerikaans cederhout zijn tropische houtsoorten.

Multiplex

Geen budget voor een muurbekleding uit echt hout? Multiplex is dan een goed alternatief. Multiplex (ook wel triplex) platen bestaan uit meerdere lagen hout die je kruiselings op elkaar verlijmt.

Multiplex is niet alleen een budgetvriendelijke oplossing. De platen zijn ook bijzonder sterk, vaak zelfs steviger dan andere houtsoorten met een vergelijkbare dikte.

Het nadeel van deze soort houten gevelbekleding is dat je de platen moet afwerken met een coating of beits. Zonder die behandeling zijn ze niet beschermd tegen vocht.

Thermowood

Thermowood is geen echte houtsoort. Thermowood bekom je door duurzame houtsoorten, bijvoorbeeld dennenhout of grenen, via een verhittingsproces duurzamer te maken. Na deze thermische behandeling zijn ze beter bruikbaar als houten gevelbekleding. Je hout kan na een thermische modificatie een lange levensduur, een egale vergrijzing en een hogere duurzaamheidsklasse krijgen.

Er worden hiervoor geen chemische middelen gebruikt Bovendien is het hout doorgaans afkomstig van duurzaam beheerde, Europese bossen. Een milieuvriendelijk alternatief dus.

De verhitting zorgt ervoor dat vocht uit het hout onttrokken wordt. Schimmels en insecten kunnen zich daardoor niet in het hout vestigen.

Bonusvoordeel: thermohout is een relatief goedkoop materiaal voor een kwalitatieve gevelbekleding uit hout.

Hoe onderhoud uitvoeren bij houten gevelbekleding?

Let bij het kiezen van je houtsoort op de duurzaamheidsklasse. Die klasse drukt uit hoe hoog de weerstand tegen schimmels, vocht en rot is. Hout van hoge duurzaamheidsklasse I gaat erg lang mee (wel meer dan 25 jaar). Hout van klasse V heeft een lage levensduur (minder dan 5 jaar).

Daarnaast is ook de hardheid van de gekozen houtsoort bepalend. Hoe zachter het hout, hoe meer onderhoud nodig is. Massief hout is dus beter dan zacht hout.

Hoe kun je een houten gevel beschermen en onderhouden?

 • Beits of een coating. Dit beschermt het hout tegen schimmels, vocht en insecten.
 • Schuren. Zo verwijder je eenvoudig mos en andere aanslag.
 • Dampopen of semi-transparante beits. Hiermee bevorder je een gelijkmatige vergrijzing van het hout. Herhaal die behandeling om de 6 maanden voor het beste resultaat.
 • Voedende kleurolie. Door je gevel hier om de 3 tot 4 jaar mee te behandelen bescherm je de gevel tegen vergrijzing. Zo vermijd je dus dat het hout vergrijst.
 • Dekkende beits. Hiermee bied je het hout de nodige bescherming. De kleur zal wel licht wijzigen.
 • Thermisch behandeld hout gaat ook langer mee dan hout dat niet thermisch behandeld is.

Je kunt de behandeling van je houten gevelbekleding zelf uitvoeren.

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Hoe moet je houten gevelbekleding bevestigen?

Om het hout goed aan de gevel te bevestigen is een draagconstructie nodig. Dit kan een hout, metaal of roestvrij staal rasterwerk zijn. Plaats je ook isolatie? Dan breng je die eerst aan.

Je bevestigt de houtsoorten gebruikt voor de bekleding aan de draagconstructie. Eerst en vooral kies je voor een verticale of een horizontale plaatsing. Bij beide oriëntaties heb je onder andere deze plaatsingsopties:

 • Blokprofiel. Bij een blokprofiel bestaat elke plank uit een, twee of drie blokjes. Elk blokje heeft een dikker gedeelte dat afloopt in een smaller gedeelte. Het smalle gedeelte gaat over in het dikker gedeelte van het volgende blokje.
 • Latten. Hier plaats je alle houten planken afzonderlijk. Je kunt hier spelen met zowel de voegbreedte als de breedte van de latten.

Tips:

 • Laat altijd ruimte vrij tussen de gevel en de bekleding. Zo kan het hout goed drogen bij regenweer en heeft het hout ruimte zich te zetten. Hout leeft, dus na verloop van tijd zal het een tikkeltje anders staan.
 • Idealiter is de houten gevelbekleding 18 mm dik. De minimale dikte is 15 mm.

Verticaal plaatsen

Om het hout verticaal op de gevel te plaatsen, heb je ook horizontaal geplaatse latten nodig. Zonder die horizontale latten kun je de verticale latten niet goed bevestigen, en is er geen luchtcirculatie mogelijk.

Verticale plaatsing zorgt voor een optische verhoging van de woning. Ook bevorderen verticale latten de waterafvoer.

verticaal houten gevelbekleding

Horizontaal plaatsen

Een horizontale plaatsing vereist geen verticale latten. De luchtcirculatie is daar gegarandeerd.

Deze plaatsing zorgt voor een optische verbreding van je woning.

horizontale houten gevelbekleding

Ontvang gratis offertes op maat

Ook een houten gevel voor jouw woning? Dan doe je best beroep op een ervaren vakman voor een correcte uitvoering. Vul onderstaand formulier in en ontvang offertes van specialisten in jouw buurt. Zo hoef je er enkel nog de beste optie uit te kiezen voor jouw project.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie