Wat is HPL of volkern gevelbekleding?

HPL, ook bekend als volkern, staat voor ‘High Pressure Laminate‘. De manier waarop HPL platen worden samengesteld, lijkt dan ook enigszins op de methode waarmee klassiek laminaat wordt vervaardigd.

De platen bestaan uit verschillende lagen cellulosevezels (papier- en houtvezels), gebonden met kunsthars. De platen worden onder hoge druk en bij een hoge temperatuursamengeperst. Daarna wordt een stevige toplaag uit melaminekunststofop de platen aangebracht. Het resultaat is een robuuste en uiterst duurzame plaat.

Is HPL geschikt voor buiten?

Platen uit HPL zijn erg hard envolledig bestand tegen zowel vocht als uv-stralen. Ze zijn dus zeker geschikt voor buitenshuis gebruik. Je vindt HPL platen niet alleen terug op gevels, maar ook op bijvoorbeeld dakkapellen, luifels en garagepoorten.

Op zoek naar een specialist?Ontdek de juiste vakman in jouw regio!

Wat is het verschil tussen een HPL en een trespa gevelplaat?

Trespa is een van de meest bekende fabrikanten van HPL platen. De namen HPL en Trespa worden daarom wel eens door elkaar gebruikt. Een echt verschil tussen HPL en Trespa is er eigenlijk niet.

volkern gevelbekleding

Prijs: wat kost HPL gevelbekleding per m2?

Hoeveel kost het om je gevel te laten bekleden met HPL gevelplaten? Je mag voor een gemiddelde gevel rekenen op een prijs tussen de 6.000 en 9.000 euro.

HPL gevelbekleding kost je gemiddeld 100 tot 150 euro per m² (inclusief plaatsing).

Wat bepaalt de prijs?

Hoeveel je precies betaalt, is afhankelijk van meerdere factoren.

Een belangrijk element in de prijsbepaling is demanier waarop de HPL platen aan de gevel bevestigd worden. Volkern platen worden op een dragende constructie geplaatst. Je hebt de keuze uit een houten draagconstructie (de goedkopere optie) of een dragende constructie uit aluminium (de duurdere optie).

Daarnaast speelt ook de manier waarop de platen op de draagconstructie gemonteerd worden een rol. Doorgaans heb je de keuze tussen het verlijmen of het vastschroeven van de platen. HPL gevelplaten vastschroeven is budgetvriendelijker, maar de gebruikte schroeven zijn wel zichtbaar. Verlijmen is onzichtbaar, maar wel prijziger dan het vastschroeven van de platen.

Verder speelt ook de uitvoering van de HPL platen een rol. Je kunt kiezen uit platen met verschillende designs en kleuren. Denk bijvoorbeeld aan HPL in een specifieke kleur of HPL met een houtlook. Daarnaast kunnen de gevelplaten van verschillende coatings worden voorzien. Bijvoorbeeld een brandwerende of een beschermende coating.

Laat je de gevel gelijktijdig isoleren? Dan zal de prijs voor je gevelrenovatie wat hoger liggen. 

Tot slot speelt de vraagprijs van de gevelspecialist ook een belangrijke rol in de uiteindelijke kosten voor je gevelrenovatie. Daarom is het aan te raden om verschillendeoffertes te vergelijken voor je aan de slag gaat.

Ontvang je graag prijsvoorstellen op maat?
Gebruik dit formulier en ontdek snel hoeveel jouw gevelproject kost!
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Voordelen en nadelen HPL gevelplaten

HPL gevelbekleding biedt heel wat interessante voordelen. Maar het is van belang ook even stil te staan bij de mogelijke nadelen van deze stevige gevelbekleding.

Voordelen

Waarom zou je kiezen voor HPL gevelbekleding?

Lange levensduur

HPL gevelbekleding gaat gemakkelijk 30 jaar mee. Het is dus een extra duurzaam soort gevelbekleding waar je (mits de juiste behandeling) jarenlang van blijft genieten.

Weerbestendig

HPL platen worden voorzien van een stevige toplaag uit melaminekunststof. Dat is een soort kunsthars dat gebruikt wordt om verschillende oppervlakken hard en waterbestendig te maken. HPL of volkern platen zijn daardoor vochtbestendig en bestand tegen verschillende (droge) weersomstandigheden. 

Schimmelwerend 

Omdat vocht niet door de speciale toplaag van melaminekunststof kan dringen, zijn HPL platen vochtbestendig en niet vatbaar voor schimmelvorming.

Stevig

Volkern platen zijn bijzonder stevig. De platen kunnen tegen een stootje en worden afgewerkt met een krasbestendige laag.

Brandveilig

HPL platen zijn brandvertragend. Je kunt bovendien kiezen voor HPL platen die afgewerkt worden met eenextra brandveilige coating. Dergelijke HPL platen zijn volledig vuurvast.

Uv-bestendig

Ook van zonlicht ondervinden HPL gevelplaten geen hinder. Het materiaal verzwakt niet onder invloed van zonnestralen.

Onderhoudsvriendelijk

Gevelbekleding uit HPL vergt weinig tot geen onderhoud. De toplaag is glad, waardoor vuil, mossen en algen geen kans krijgen om zich aan de HPL plaat te hechten. Je kunt de platen indien nodig eenvoudig schoonmaken met lauw water en een mild reinigingsmiddel.

Milieuvriendelijk

De productie van HPL platen heeftgeen schadelijke effect op het milieu.

Veel designopties

Een gevel met HPL platen heeft een strakke, moderne uitstraling. Je hebt daarbij de keuze uit veel verschillende kleuren en designs. Voor elke gevel is wel een geschikte plaat te vinden.

Bovendien zijn HPL platen zodanig robuust dat ze er na 30 jaar nog steeds zo goed als nieuw uitzien. Op voorwaarde natuurlijk dat je ze af en toe een onderhoudsbeurt geeft.

Snel en eenvoudig offertes vergelijken

Nadelen

Waarop moet je letten als je HPL gevelbekleding overweegt?

Zwaar

HPL platen zijn uitermate stevig, maar zijn vanwege hun hardheid ookerg zwaar. Je gevel zelf bekleden met HPL gevelplaten is daarom niet aan te raden. Om de platen op maat te snijden, heb je bovendien specifiek gereedschap nodig. Doe daarom bij voorkeur beroep op een gevelspecialist.

Prijzig

Met een prijs van 100 tot 150 euro per m² zijn HPL platen niet de goedkoopste optie voor het bekleden van je gevel. Je krijgt in ruil wel een robuust en stijlvol bekleedde gevel die langer meegaat dan veel andere soorten gevelbekleding.

Hoe HPL of volkern platen onderhouden?

Dankzij de gladde toplaag uit melaminekunststof houden HPL gevelplaten geen vuil vast. De platen zijn bovendienuv-bestendig. Je moet er dus niet mee inzitten dat je gevel na verloop van tijd zal verkleuren.

Zijn je HPL gevelplaten toch vuil geworden? Dan kun je ze zelf eenvoudig reinigen. Gebruik een emmer lauw tot warm water en voeg een mild reinigingsmiddel toe. Dop daarna een doek in het water en maak zo de gevelplaten schoon. Zo blijft je gevelbekleding er als nieuw uit zien.

Verhard vuil zoals vogeluitwerpselen kun je makkelijk verwijderen met een krabbertje. Gebruik geen metalen, maar een houten of plastic krabber. Zo vermijd je dat je de melaminelaag beschadigt.

Is de HPL gevelbekleding een tijd lang niet gereinigd en merk je dat de platen hardnekkiger vervuild zijn? Dan kun je gerust een hogedrukreiniger gebruiken om de platen schoon te spuiten.

hpl gevelbekleding

Meer weten? Stel je vragen aan gevelspecialisten en vergelijk gratis offertes!

Wil je meer weten over HPL, ben je benieuwd naar de prijs voor je gevelrenovatie of zoek je een betrouwbare gevelspecialist in jouw regio? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies en offertes op maat. Zo kun jij belangrijke informatie inwinnen, prijzen vergelijken en de meest geschikte oplossing vinden voor jouw renovatiewerken.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie