Wat is de gemiddelde prijs gevelsteen per vierkante meter?

Een gevelsteen per vierkante meter zonder gevelisolatie kost gemiddeld 90 euro. Wanneer je een buitenmuur met gevelisolatie wenst, komt de prijs gemiddeld neer op 130 euro per vierkante meter. In deze kosten zit de plaatsing vervat, maar moeten de btw-kosten nog toegevoegd worden. 

De prijs voor een gevelsteen per vierkante meter hangt af van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de kleur, de productietechniek, eventuele nabewerkingen, het formaat en de plaatsing. 

Het kan ook zijn dat de gevelspecialist het voegwerk apart op de factuur vermeldt. De gemiddelde prijs voor het voegen van een muur ligt tussen de 10 en 15 euro per vierkante meter. 

Onderstaande tabel bundelt de richtprijzen per soort gevelsteen. Zo kun je een gemiddeld beeld vormen van de kosten.

Types gevelstenen Gemiddelde prijs per m², exclusief btw
Handvormsteen € 21 – 91 per m²
Gesmoorde baksteen € 32 – 64 per m²
Vormbaksteen € 30 – 172 per m²
Strengpers baksteen € 19 – 94 per m²

Hou er rekening mee dat er tijdens het traditioneel metselen door specialisten ook andere indirecte kosten de kop op kunnen steken. Zo zijn er niet alleen materiaal- en arbeidskosten, maar ook kosten voor: 

  • Het steigerwerk
  • Het stellen van profielen
  • Eventueel isolatiewerk
  • Veiligheidsvoorzieningen
  • Transportkosten 
  • Stortkosten 

Een goede en eenvoudige manier om te kunnen besparen op je gevelproject is door offertes aan te vragen en te vergelijken. Zo kan je je informeren over de prijzen van verschillende gevelspecialisten en uiteindelijk de oplossing vinden die het beste bij jou past.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Prijsbepalende factoren voor kopen van gevelstenen

Wanneer je kiest voor gevelstenen zijn er enkele factoren die een grote invloed hebben op de uiteindelijke prijs. Hieronder lijsten we er vier op en geven we je enkele tips die eventueel kunnen helpen bij het selecteren van gevelstenen. 

Keuzefactor 1: Kleur en textuur

Denk bij het kiezen van gevelstenen aan wat je persoonlijke voorkeuren zijn. Welke kleur of uitstraling spreekt jou het meest aan? 

Gevelstenen zijn in meer dan 100 verschillende kleuren beschikbaar. Zo kan je kiezen voor een bruine, rode of grijze tint, maar zwarte en witte gevelstenen zijn zeker ook een optie. Bovendien kan je de kleuren naar wens met elkaar combineren. 

Ook de voegen kan je afstemmen op jouw smaak en hoe goed ze passen bij de gekozen gevelstenen. Zo is niet alleen een grijze standaardvoeg mogelijk, maar ook een (duurdere) crèmekleurige voeg.

Je kunt bovendien in samenspraak met je vakman kiezen voor een platte of bolle voeg. Ook kan je vragen voor een dikke of dunne voeg. 

Een uniforme kleur gevelstenen past bijvoorbeeld uitstekend bij een moderne bouwstijl. Wanneer je je huis meer wil laten opvallen, is een keuze voor twee soorten kleuren gevelsteen een leuk idee.

Bij een landelijke woning kan je bijvoorbeeld je keuze laten vallen op getrommelde gevelstenen. Deze hebben een authentieke en nostalgische uitstraling. 

Naast de kleur speelt ook de textuur een belangrijke rol bij je keuze van gevelstenen. De vier belangrijkste texturen zijn wasserstrich, handvorm, strengpers en verouderd.

Handvormgevelstenen zijn bijvoorbeeld ruw terwijl strengpers gevelstenen en wasserstrich gevelstenen een glad en strak afgelijnd uiterlijk hebben. Per soort gevelsteen verschillen de grondstoffen en productieprocessen.

Keuzefactor 2: Formaat of afmetingen 

Ook het formaat is een belangrijke keuzefactor. Het standaardformaat van gevelstenen is 21 x 10 x 6,5 cm. 

De grootte van de gevelstenen heeft een grote invloed op de uitstraling van je gevel. Gevelstenen zijn beschikbaar in diverse afmetingen

Wanneer je je gevel een robuust uiterlijk wil geven, is het aangeraden om grote gevelstenen te kiezen.

Kleinere gevelstenen geven een traditionele uitstraling en zijn geschikt om meer details en kleuren in je gevel aan te brengen. Je woning een strak effect geven kan je doen door te kiezen voor een lange, moderne gevelsteen. 

Tip: ook al kosten grote gevelstenen iets meer per stuk, omdat je er minder nodig hebt per vierkante meter en de metselaar dus sneller kan metselen, liggen de kosten uiteindelijk lager dan bij kleine gevelstenen. 

Keuzefactor 3: Geïmpregneerd of niet?

Gevelstenen zijn van nature goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden (regen, wind, mosvorming en luchtvervuiling). 

Als je nog beter beschermde gevelstenen wil, kan je kiezen voor geïmpregneerde gevelstenen. Deze zijn voorzien van een waterwerende behandeling die je gevelstenen onder meer beschermt tegen vervuilingen zoals witte vlekken en vergipsing. 

Geïmpregneerde gevelstenen kunnen naargelang de gevelspecialist voor extra kosten zorgen. 

Keuzefactor 4: Met of zonder gevelisolatie

Bij een nieuwbouw plaatst een gevelspecialist in alle gevallen een gevelisolatie tussen je binnenmuur en buitenmuur. 

Als je oude gevel niet geïsoleerd is, kan je ervoor kiezen om bij je gevelrenovatie bijkomend een buitengevelisolatie te laten plaatsen. De werker plaatst dan het isolatiemateriaal op je oude buitenmuur. Vervolgens wordt een nieuwe muur tegen de isolatie gemetst.

Als je hiervoor kiest, moet je er rekening mee houden dat je een bijkomende fundering nodig hebt en opnieuw moet investeren in ramen en deuren. 

Een nieuwe buitenmuur met gevelisolatie kost gemiddeld 130 euro per vierkante meter. Zonder gevelisolatie kost een nieuwe buitenmuur gemiddeld 90 euro per vierkante meter. 

Andere opties? Alternatieven voor gevelstenen

Een nieuwe buitenmuur plaatsen met gevelstenen is een hele klus. Daarom kun je in plaats van gevelstenen ook kiezen voor andere soorten gevelbekleding. Wij bespreken hieronder vier bekende alternatieven: steenstrips, crepi of gevelbepleistering, sidings of gevelpanelen en houten gevelbekleding. 

De gemiddelde prijzen die we hieronder geven zijn inclusief plaatsing en exclusief btw-kosten. 

Steenstrips

Steenstrips zijn dunne, gezaagde bakstenen die snel, makkelijk en rechtstreeks op je (geïsoleerde) buitenmuur aangebracht kunnen worden. Steenstrips gebruiken als isolatie voor je buitenmuur is een heel effectieve isolatiemethode. 

Ook al zijn steenstrips geen gevelstenen, ze zien eruit als authentieke bakstenen. 

Een bijkomend voordeel is dat je in tegenstelling tot een nieuwe buitenmuur bij steenstrips geen bijkomende fundering nodig hebt. 

Steenstrips zonder gevelisolatie kosten gemiddeld 150 tot 200 euro per vierkante meter. Met gevelisolatie bedraagt de gemiddelde prijs per vierkante meter 200 tot 250 euro. 

steenstrips

Crepi of gevelbepleistering

Crepi is als gevelpleister een materiaal dat bestaat uit cement en zand. Crepi wordt ook wel sierpleister genoemd. 

Crepi of gevelbeplesitering is net zoals steenstrips snel en eenvoudig aan te brengen. Voor gevelisolatie is crepi de dunst mogelijke afwerkingslaag. 

Crepi heeft een groot aanbod aan mogelijke uitvoeringen en is vandaag een populaire gevelafwerking bij nieuwbouw- en renovatieprojecten. Bovendien is crepi dampopen en waterafstotend. 

Zonder gevelisolatie kost crepi gemiddeld per vierkante meter 65 tot 85 euro. Crepi met gevelisolatie heeft een gemiddelde prijs tussen de 100 en 130 euro per vierkante meter. 

crepi

Sidings of gevelpanelen

Sidings of gevelpanelen zijn een duurzaam en kwaliteistvol type gevelbekleding die bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. De plaatsing is eenvoudig. Gevelpanelen vragen geen groot onderhoud. 

Niet alleen gevelstenen, maar ook gevelpanelen hebben een groot assortiment. Je vindt gegarandeerd een gevelpaneel dat aan jouw smaak voldoet. 

De gevelspecialist bevestigt gevelpanelen op een draagstructuur. De luchtspouw die zo tot stand komt, houdt de verschillende materialen droog en stabiel. 

Goedkopere gevelpanelen zijn bijvoorbeeld smalle gevelstroken in PVC of composiet. Als je jouw woning een strakke en moderne uitstraling wil geven, zijn grote panelen in metaal een goede optie. 

Gevelpanelen zonder gevelisolatie kosten gemiddeld 50 tot 100 euro per vierkante meter. De gemiddelde prijs per vierkante meter voor gevelpanelen met gevelisolatie ligt wat hoger: 80 tot 150 euro. 

sidings of gevelpanelen

Houten gevelbekleding

Bij een houten gevelbekleding worden de latten horizontaal of verticaal aan de gevel geplaatst. Met een houten gevelbekleding kan je zowel een moderne als landelijke uitstraling creëren. Vaak zorgt een houten gevelbekleding voor een warme uitstraling van je woning.

Niet alleen de verschillende soorten thermisch behandeld hout, maar ook tropisch hardhout (denk aan padoek, afrormosia, afzelia…) zijn door hun duurzaamheid geschikt voor buitentoepassingen. 

Net zoals bij gevelpanelen brengt de gevelspecialist het hout aan op een metalen of houten draagstructuur. Bovendien plaatst de vakman ook een luchtspouw die ervoor zorgt dat het vocht wordt afgevoerd. Zo ben je ervan verzekerd dat je met geen vochtproblemen te maken krijgt. 

De gemiddelde prijs voor een houten gevelbekleding zonder gevelisolatie is 75 tot 150 euro per vierkante meter. Voor een gevelbekleding met gevelisolatie moet je rekenen op een gemiddelde prijs van 100 tot 200 euro per vierkante meter. 

houten gevelbekleding

Voordelen van gevelstenen: waarom een goede keuze?

Gevelstenen zijn een frequente keuze als gevelbekleding. Dat is niet zomaar: gevelstenen worden al meer dan 100 jaar gebruikt en bewijzen telkens dat ze een waardevol gevelmateriaal zijn. Bovendien wordt het aanbod van gevelstenen steevast groter en diverser. 

Hieronder leggen we vijf voordelen uit die aantonen dat gevelstenen betrouwbaar en kwaliteitsvol zijn. 

1. Goede bescherming in alle weersomstandigheden

Gevelstenen bieden een goede bescherming in alle weersomstandigheden. Ze zijn bestand tegen regen, wind, mosvorming en luchtvervuiling. 

Bovendien kan je jouw gevelstenen nog bijkomend beschermen door te kiezen voor geïmpregneerde gevelstenen. De waterafstotende laag op deze gevelstenen zorgt ervoor dat ze bewaard worden van bijvoorbeeld witte vlekken en vergipsing. 

2. Lange levensduur

Gevelstenen zijn duurzaam: temperatuurschommelingen zorgen niet voor vervormingen (uitzetten of krimpen) en ze zijn bestand tegen hoge druk. Daardoor kunnen ze gemakkelijk tot 75 jaar meegaan. 

3. Stenen dragen bij tot een aangenaam binnenklimaat

In de winter zorgen gevelstenen ervoor dat je woning trager afkoelt. Ze kunnen de zonnewarmte namelijk voor een lange tijd behouden. In de zomer daarentegen houden de gevelstenen de warmte buiten. 

Met andere woorden: gevelstenen zorgen in alle periodes van het jaar voor een aangenaam binnenklimaat.

4. Makkelijk te recycleren en te hergebruiken

Wanneer je nog oude gevelstenen hebt liggen, kan je ze makkelijk recycleren of hergebruiken voor een andere werkzaamheid. Je kunt ze dan bijvoorbeeld recycleren tot stabilisatiemateriaal of gravel. 

5. Amper onderhoud nodig

Gevelstenen vragen weinig tot geen onderhoud. Hoe bleker de kleur van de gevelstenen, hoe duidelijker enkele sporen van vervuiling na verloop van tijd kunnen zijn.

Je hebt verschillende manieren om je gevelstenen te reinigen. Denk bijvoorbeeld aan een hogedrukreiniger.

Op zoek naar een specialist?
Vind de juiste vakman in jouw regio!

Inspiratie nodig? Populaire types gevelstenen

Je hebt vandaag keuze uit een brede waaier van types gevelstenen. Als inspiratie geven we hieronder een overzicht van de meest gebruikte types en leggen deze kort even uit. 

1. Handvormsteen

De term handvormsteen verwijst eigenlijk naar het productieproces. De gevelstenen werden vroeger namelijk met de hand gemaakt.

De vakman rolde een bol klei door een zandtapijt. Vervolgens werd het overschot aan klei verwijderd door de bezande bol klei in een houten vormbak te plaatsen. Dit proces zorgde voor gevelstenen met een ruw oppervlak en een generfde structuur. 

Vandaag worden deze gevelstenen machinaal gemaakt en hebben ze dezelfde authentieke uitstraling. Er zijn heel wat kleuren waaruit je kan kiezen bij handvormstenen.  

prijs gevelsteen

2. Gesmoorde baksteen

Vroeger waren gesmoorde bakstenen moeilijk te verkrijgen. Een verklaring daarvoor was onder andere het complexe productieproces.

Stenen verkleuren door hoge temperaturen. Zo verkrijgen onder andere bakstenen hun typische donkeroranje kleur. Door de bakstenen in een zuurstofarme omgeving opnieuw te bakken, verkrijg je een grijze kleur. 

Drie aspecten bepalen de uiteindelijke grijstint: 

  • De basiskleur van de steen.
  • De manier van stapelen. 
  • De aanwezigheid van een ander element, bijvoorbeeld kolen. 

Dankzij verschillende technologische innovaties is de productie van bakstenen veel verbeterd en is het makkelijker om de juiste kleur baksteen te verkrijgen. 

Gesmoorde baksteen

3. Vormbaksteen

De vormbaksteen is de moderne tegenhanger van de handvormbaksteen. De klei wordt in een machine geperst tot het een strak afgewerkte vorm krijgt. 

Vormbakstenen zijn meer afgelijnd en hebben geen nerfstructuur. 

Vormbaksteen

4. Strengperssteen

Strengpersstenen hebben een glad, hoekig en afgewerkt uiterlijk door hun strakke lijnen. Deze gevelstenen zijn goed geschikt wanneer je je gevel een moderne uitstraling wil geven. 

Een voordeel van strengpers bakstenen is dat je ze gemakkelijk in diverse formaten kan verkrijgen. De klei wordt namelijk in een mondstuk geperst waardoor een langere streng klei ontstaat. De draadsnijder kan vervolgens deze streng naar de gewenste grootte snijden. 

Het mondstuk staat in voor de lengte en de breedte. De draadsnijder zorgt voor een bepaalde hoogte. Als je wil, kan je strengpers bakstenen afwerken met een fijne en gelijkmatige bezanding. 

De kleur van de gevelstenen wordt bepaald door een combinatie van de kleisamenstelling en baktemperatuur. 

Strengpers baksteen

Wil je een meer concrete prijs? Vergelijk gratis offertes via ons offerteformulier

Wil je prijzen op maat voor gevelstenen? Of wil je persoonlijk advies zodat je een juiste keuze maakt? Via onderstaand formulier kan je gratis vrijblijvende offertes aanvragen. Kom in contact met verschillende gevelspecialisten tegelijk en vergelijk hun prijzen onderling. Een gespecialiseerde gevelwerker zorgt bovendien voor een goede plaatsing van gevelstenen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen: 

Wat kost een gemiddelde gevelsteen per stuk?

+
De prijs van een nieuwe gevelsteen ligt gemiddeld rond de € 0,40. 

Wat kost een gevelsteen per m2?

+
Een gevelsteen per vierkante meter kost gemiddeld zonder gevelisolatie 90 euro. Met gevelisolatie ligt de prijs rond de 130 euro. 

Hoeveel gevelstenen passen in een m2?

+
Gemiddeld passen 67 waalformaat (210 × 100 × 50 mm) bakstenen in een vierkante meter. 
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie