Wat wordt er met wachtgevel bedoeld?

Wanneer dat er een toekomstige belendende bouw bijkomt aan, wordt er een zogenoemde wachtgevel geplaatst. Deze gevel is een scheidingsmuur naast je huis, waar je meestal een lange tijd wacht vooraleer dat gebeurt. Andere benamingen zijn wachtmuur of wachtende muur. Bij halfopen bebouwing wordt een zogenoemde wachtgevel geplaatst. Zeker indien jouw huis jaren oud is.

Je isoleert het dus best zodat je geen warmte verliest. Zonder isolatie kan je een heel hoge energiefactuur krijgen. Na de isolatie kan je de wachtgevel nog verder afwerken door het te bekleden.

Lees verder in dit artikel wat de opties zijn om te isoleren, hoeveel dat kost en welke verschillende mogelijkheden er zijn om de gevel af te werken.

Wanneer is een overeenkomst met je buur nodig?

Geval 1: de wachtgevel geplaatst op jouw grond

In dit geval is de muur op jouw eigendom en heb je geen overeenkomst nodig met jouw buur voor het beschermen van de gevel, dit is een beter idee in vergelijking met een gevel op het perceel van je buur.

Je mag trouwens de grond van de tweede bouwer betreden voor de gevelwerken. Daarnaast betaal je zelf de kosten voor het isoleren en afwerken van de wachtgevel.

Als de gevelbekleding of de isolatie over het perceel van de tweede bouwer hangt wanneer hij het belendend gebouw wil starten moet je deze weghalen. Jij betaalt voor de kosten die hieraan zijn verbonden.

Je kan wel een vergoeding krijgen voor de wachtgevel van de tweede bouwer indien die gebruik wil maken van de wachtgevel voor zijn woning. Dit wordt overname of gemeenmaking genoemd. Zo heeft dus ieder van de twee de helft van de waarde van de wachtgevel op zijn naam. De berekening van het bedrag laat je best over aan een landmeter.

geveldoek

Geval 2: de wachtgevel ligt deels op perceel van je buur. Een muur te paard.

Hier gaat het om een gemeenschappelijke muren, een gemene muur of een muur te paard. Dat is een dubbele wand met 1 deel op jouw perceel en 1 deel op het aangrenzend perceel van de tweede bouwer. Er kan dus een geïsoleerde wachtgevel gespannen worden tussen de twee percelen.

Het deel van de wachtgevel dat je wil isoleren of afwerken staat op de grond van je buur. Daarom heb je wel een overeenkomst nodig met bijkomende nodige documenten. Zo niet dan kan hij of zij voor de vrederechter een schadevergoeding of zelfs de afbraak van de isolatie en de gevelafwerking eisen.

Je hebt een overeenkomst met de tweede bouwer nodig om je gevel te isoleren en bekleden. Jouw buur kan een vergoeding voor vragen indien de isolatie en gevelbekleding overhangt op zijn perceel.

Je mag de grond van jouw buur betreden voor de gevelwerken, dit wordt ladderrecht genoemd. Maar de kosten zijn voor jouw rekening je betaalt dus niet maar de helft van de waarde.

De wachtgevel staat gebruiksklaar voor jouw buur als die de muur wil gebruiken voor zijn woning. Je moet dus de gevelafwerking en isolatie weghalen op jouw kosten.

Of de gevel op jouw perceel staat of niet, je gaat altijd best de bouwplannen van je buur na. Heeft je buur het plan op korte termijn iets op poten te zetten? Een goedkope bekleding of geveldoek is dan meestal de beste optie. Blijft de grond naast jou echter nog jaren niet bewoond? Dan kan je best kiezen voor een volwaardige gevelbekleding of wachtgevel.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

Hoe wachtgevel isoleren? Hoe een gemeenschappelijke muur isoleren?

Je vermijdt een hoge factuur door je gevel te beschermen tegen alle weersinvloeden. De wachtgevel kan geïsoleerd worden langs buiten. Voor het isoleren van jouw wachtgevel gebruikt een professional meestal harde, drukvaste isolatieplaten zoals PUR, PIR, XPS of EPS platen.

Voor een goede isolatie van de wachtgevel volstaat 10 tot 11 cm dikte voor PIR en PUR platen. Voor XPS en EPS platen volstaat het om 14 tot 17 cm dikte te hebben.

Een wachtgevel moet bestand zijn tegen alle omstandigheden. Je kiest daarom best isolatiemateriaal dat goed bestand is tegen vocht (bijvoorbeeld kunststof isolatieplaten).

Je gaat de isolatie in de toekomst waarschijnlijk weg moeten halen. Daarom is het slimmer om deze vast te zetten met isolatiepluggen in plaats van lijm.

De prijs voor het isoleren van een wachtgevel is gemiddeld tussen de 40 à 75 euro per m² (incl. btw & plaatsing). 

wachtgevel

Hoe wachtgevel afwerken? Afwerking gemene muur

Nadat je de wachtgevel hebt geïsoleerd is het ook belangrijk om deze te beschermen tegen weersomstandigheden zoals regen, wind… Als je de wachtgevel niet bekleedt dan is er een risico dat de isolatie zijn werking verliest.  

Bekleden voor korte termijn

Met een coating

Je kan jouw wachtgevel beschermen met een weerbestendige en waterdichte gevelcoating. Een gevelwerker brengt deze beschermende laag aan op de isolatieplaten met een spuit of een verfroller. Dit zorgt voor een zwarte coating die zeer stijlvol en esthetisch eruit ziet ten opzichte van het blote isolatiemateriaal.

Dit is een goede keuze indien de tweede bouwer of je buur op korte termijn iets wil bouwen en je een beperkt budget hebt. Je vermijdt hiermee dat je later een volwaardige bekleding moet verwijderen. De coating geldt dus als voorlopige bescherming.

De prijs voor een gevelcoating met isolatie: € 70 tot € 100 per m², incl. btw en plaatsing.

Met een geveldoek

Een andere optie om jouw wachtgevel te beschermen is een geveldoek. Een gevelwerker plaatst een dampopen en UV-bestendig, beschermende folie tegen je harde isolatieplaten en zet het waterdichte doek vast met een houten rasterwerk. Zo kan je je wachtgevel beschermen tegen alle weersomstandigheden. De beschermende folie werkt niet voor lange termijn. Je zal deze na enkele jaren moeten vervangen.

Deze beschermende folie dient regen, wind, zon en andere weersomstandigheden tegen te houden en is dus ook goede keuze bij het plan van je buur om op korte termijn iets te bouwen. De reden hiervoor? Het is met een voorlopige bevestiging vastgezet waardoor je het makkelijk zonder veel schade kan weghalen indien nodig. Zo heb je toch een bescherming aangebracht aan jouw isolatiemateriaal voor bepaalde tijd.

De prijs voor een geveldoek met isolatie: € 60 tot € 80 per m², incl. btw en plaatsing.

Bekleden voor lange termijn

Jouw wachtgevel beschermen kan je doen door deze te bekleden met een volwaardige gevelbekleding. De gevelwerker plaatst een draagstructuur op jouw isolatieplaten. Daarna plaatst hij of zij een definitieve bekleding naar keuze. 

Dat is de meest efficiënte en esthetische manier om je geïsoleerde wachtgevel te beschermen. Je kan de wachtgevel bekleden met verschillende materialen zoals kunstleien, gevelpanelen in PVC of composiet..

De prijs voor een gevelbekleding met isolatie aan jouw huis: vanaf € 100 per m², incl. btw en plaatsing.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind vakmannen in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Wat kosten de afwerkingen van een wachtgevel?

Waarvan hangt de prijs af? Deze tabel geeft een overzicht van de prijzen per afwerkingsmethode en per m².

AfwerkingsmethodePrijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
Gevelcoating (incl. isolatie)€ 70 – € 100
Wachtgevel bekleden met kunstleien, gevelpanelen, composiet. (incl. isolatie)vanaf € 100
Geveldoek (incl. isolatie)€ 60 – € 80

Recht op premies?

Voor het isoleren langs je wachtgevel van je huis kan je in aanmerking komen voor een isolatiepremie. Daarnaast kan je ook genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% op de prijzen, als jouw woning ouder is dan 10 jaar, na isoleren.

Wachtgevel isoleren of bekleden? Ontvang offertes op maat! 

Om het beste uit jouw investering te halen, schakel je best een gevelwerker in. Hij of zij zal jou gepaste advies geven over het isoleren en afwerken van jouw wachtgevel.

Bovendien staat een erkende vakman garant voor een correcte plaatsing. Zo kan je prijzen vergelijken en de beste oplossing voor jouw specifieke situatie vinden.

Ontvang vrijblijvende offertes van professionals in jouw buurt via onderstaand formulier. Reken ook op bijkomend advies op maat van jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie