Wat zijn vlakke sandwichpanelen gevels of sandwich panelen dak en hoe zijn ze opgebouwd?

Sandwichpanelen bieden een totaaloplossing voor het renoveren en bouwen van woningen, kantoorgebouwen en zelfs opslagplaatsen. Dit type gevelbekleding wordt gebruikt voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten. Sandwichpanelen kun je gebruiken op een gevel, maar lenen zich ook prima tot het bekleden van daken.

Ze zijn een economische keuze, scoren hoog op duurzaamheid en hun lichte gewicht maakt ze voor vele toepassingen geschikt. 

Hoe is zo’n sandwichpanelen gevel nu opgebouwd?  Elk paneel bestaat uit drie elementen:

 1. De onderplaat, ook wel de binnenschil genoemd.
 2. Een dikke laag isolatiemateriaal. Vaak rotswol, PIR of PUR.
 3. De bovenplaat of buitenschil.

De binnen- en buitenschil van de sandwichpanelen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Vaak bestaan ze uit staal, pvc, aluminium of inox. Daarnaast heb je met een sandwichpanelen gevel de keuze uit verschillende kleuren en profielen. Met deze panelen is vrijwel ieder denkbaar uiterlijk van het gebouw mogelijk. Hierbij kan je denken aan composiet of houten latten.

Hoe goed isoleren houten of aluminium sandwichpanelen?

De PIR en PUR in de isolatielaag hebben een hoog thermisch isolerend vermogen. Kies je voor minerale rotswol, dan is het thermisch isolerend vermogen iets lager. Rotswol biedt wel een uitstekende geluidsisolatie.

Bij zowel de metalen schillen als bij het isolatiemateriaal kan er bovendien variatie bestaan naargelang het materiaal. 

Sandwichpanelen gevel

Wat kost een sandwichpanelen wand per m2? Wat is de prijs van deze wanden aan je woning?

Een gevel met sandwichpanelen kost je gemiddeld € 20 tot € 30 per vierkante meter, exclusief de plaatsingskosten. Het bevestigen van de panelen doe je met speciale schroeven. Die schroeven kosten ongeveer € 25 tot € 30 per 100 stuks.

De prijs voor een sandwichpanelen gevel is verder afhankelijk van een aantal factoren.

 • Het type paneel en de afwerking van de buitenschil
 • De kleur van de schillen
 • Het soort isolatiemateriaal
 • De vraag van de aannemer
 • Het totale geveloppervlak
 • Bij zelfplaatsing: de huur of aankoop van machines, hefapparatuur en ander materiaal

Het is sterk aan te raden om de plaatsing van een gevel met sandwichpanelen over te laten aan professionals. De panelen zelf zijn relatief goedkoop qua prijs. Dus het kan aanlokkelijk klinken om de plaatsing ook zelf te doen en de kosten nog verder te drukken.

Met een vakman ben je echter zeker dat de panelen perfect geplaatst worden. Door een goede plaatsing kun je langer blijven genieten van je nieuwe gevel. Ook ziet een expert in een oogopslag welke materialen al dan niet geschikt zijn voor je gevel.

Daarbij komt ook dat je voor het zelf plaatsen heel wat materiaal zal moeten huren of aanschaffen. Een gevelwerker beschikt over het nodige materiaal en rekent je die huurprijs dus niet aan. Bovendien weet een professional ook perfect hoe je het nodige materiaal moet gebruiken.

Door een vakman in te schakelen kun je jezelf dus tijd, kopzorgen en heel wat gedoe besparen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes
arrow Ontvang offertes

Voordelen van de gevelpanelen

Een sandwichpanelen gevel plaatsen biedt heel wat praktische en esthetische voordelen. Een overzicht van de belangrijkste eigenschappen:

1. Heel eenvoudig te plaatsen

Sandwichpanelen bevatten een laag isolatiemateriaal. Ze zorgen dus voor een volledige afwerking en isolatie van je woning. Daarmee spaar je heel wat tijd en kosten uit wat de plaatsing betreft.

Het apart plaatsen van isolatiemateriaal en gevelbekleding duurt natuurlijk een stuk langer, en is ook duurder. Met sandwichpanelen hoef je maar een enkele component te plaatsen. Met die ene component is de woning in één keer voorzien van bekleding én isolatiemateriaal!

De panelen hebben een licht gewicht, maar dankzij hun metalen buitenschil zijn ze ook erg stevig. Het plaatsen gaat dus erg snel en is relatief eenvoudig.

Sandwich panelen

2. Een sterk isolatievermogen

Met sandwichpanelen sla je twee vliegen in één klap, omdat het geïsoleerde panelen zijn. De panelen bevatten namelijk een dikke laag isolatiemateriaal, vaak rotswol, PIR, of PUR.

 • Je woning is na plaatsing meteen goed geïsoleerd, waarmee je sterk bespaart op je energierekening
 • Is het binnenklimaat van je woning aangenaam
 • Heb je minder last van temperatuurschommelingen binnenshuis wanneer het buiten erg koud of net erg warm is

Daarnaast zorgen de panelen voor een goede afsluiting van je woning. Sandwichpanelen kun je naadloos aan elkaar laten bevestigen, waardoor er geen koude lucht binnenkomt.

Het isolatiemateriaal in de panelen verliest zijn isolatiewaarde bovendien niet. Zo kun je lang genieten van je nieuwe gevel.

3. In diverse kleuren en afwerkingen mogelijk

Aanvankelijk werden sandwichpanelen voornamelijk gebruikt in de industriële bouw. Tegenwoordig zijn deze panelen echter zodanig aanpasbaar dat ze ook gebruikt worden voor woningen.

Je hebt keuze wat de kleur van de buitenste metalen schil betreft. De metalen schillen zijn te verkrijgen in vele RAL-kleuren. Verschillende soorten metalen schillen zorgen elk voor een strakke afwerking. Daarnaast zijn er effen platen beschikbaar, maar ook platen met bijvoorbeeld een blok- of trapeziumprofiel, panelen met een vlakke of geribbelde afwerking, enzovoort. De meest voorkomende vorm zijn vlakke platen. Je hebt dunne of dikkere panelen.

Je kan de panelen op verschillende manieren bevestigen: een zichtbare bevestiging of een blinde bevestiging. 

Sandwichpanelen kleuren

4. Onderhoudsvriendelijk

Sandwichpanelen zijn ontzettend onderhoudsvriendelijk. Afhankelijk van de uitvoering is er nauwelijks tot zeer weinig onderhoud nodig. Na verloop van tijd kan het uiteraard wel eens gebeuren dat de panelen verontreinigd raken, bijvoorbeeld door roetaanslag. Je maakt de panelen echter heel gemakkelijk weer schoon. Een reiniging met een tuinslang of, bij ernstigere vervuiling, een hogedrukspuit volstaat.

Op zoek naar een specialist?
Vind een vakman in jouw regio

Sandwichpaneel gevel kopen en plaatsen: werkwijze

Je hebt, naast de keuze uit verschillende profielen en kleuren, ook twee opties wat de plaatsing betreft. Een zichtbare, of een onzichtbare bevestiging.

Sandwichpanelen constructie

Bevestiging is zichtbaar

Kies je voor een zichtbare bevestiging? Dan worden de schroeven langs de buitenschil in het achterliggend profiel geschroefd. Omdat de schroeven aan de hoeken wel zichtbaar blijven, zorgt een hoekafwerking voor een afgewerkt resultaat. Er kunnen wel enkele maatregelen getroffen worden.

 • Een dichtingsring tussen het paneel en schroefkop zorgt ervoor dat er geen vocht het paneel in kan dringen. Zo blijft de hoge isolatiewaarde en dus ook je woning, vrij van vocht.
 • Je kunt de schroeven aan het zicht onttrekken met een afdek- of camouflagekapje.
 • Je kunt de schroeven lakken in dezelfde kleur als de buitenschil.

Bevestiging is verborgen

Kies je voor een verborgen bevestiging van je sandwichpanelen gevel? Dan begint het monteren bij een hoek van de panelen. De panelen die je hier gebruikt zijn voorzien van voegen die een naadloze aansluiting verzekeren. Je kunt de sandwichpanelen dan eenvoudig in elkaar schuiven.

Bij een verborgen bevestiging wordt de schroef afgedekt door de lip van de aansluitende plaat. Daarboven monteer je nog een passend hoekprofiel om de gevel af te werken.

Advies en offertes nodig voor een sandwichpanelen gevel? Vind gevelwerkers in jouw buurt!

Sandwichpanelen laat je best plaatsen door een ervaren vakman. Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes van gevelwerkers in jouw buurt. Zo ben je een stap dichter bij het succesvol verwezenlijken van jouw nieuwe gevel.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie