Wat is de meest duurzame gevelbekleding?

Duurzame gevelbekleding is een algemene term met een brede betekenis. Het kan naar verschillende zaken verwijzen. Denk aan ecologische bouwmaterialen die op een milieuvriendelijke manier ontgonnen zijn of producten die een natuurlijke oorsprong hebben. Duurzaam kan naast milieuvriendelijk ook betekenen dat een materiaal een lange levensduur heeft. 

Wil je de meest duurzame en ecologische gevelbekleding plaatsen? Dan kies je best voor een houten gevelbekleding. Geschikte houtsoorten zijn onder andere thermisch gemodificeerde houtsoorten, hardhoutsoorten, bamboe en composiet. Ze hebben een lange levensduur en zijn milieuvriendelijk. 

Er zijn verschillende redenen om voor een houten gevelbekleding te kiezen: 

  • Een houten gevelbekleding geeft je huis een natuurlijke, authentieke en warme uitstraling. Daarom past het bij alle type woningen. 
  • Een houten gevelbekleding is een goede extra isolatielaag voor je woning. 
  • Een houten gevelbekleding heeft goede thermische eigenschappen
  • Er is een groot assortiment aan houtsoorten bestaande uit verschillende kleuren en soorten hardheid.  
  • Er zijn meerdere soorten kleurbehandeling, clipsystemen en profielen beschikbaar. Je kunt je gevel dus een unieke en persoonlijke afwerking geven. 
  • Een houten gevelbekleding is een goede duurzame oplossing die weinig CO2-uitstoot heeft. De ecologische voetafdruk is klein en op het einde van de levenscyclus kan hout gerecycleerd worden. 
Op zoek naar een specialist?
Vind een vakman in jouw regio

Opgedeeld in duurzaamheidsklassen

Tropische houtsoorten zijn van nature harde houtsoorten. Die natuurlijke duurzaamheid is voor veel mensen een doorslaggevende factor om voor een houten gevelbekleding te kiezen. Om de mate van duurzaamheid op een makkelijke en efficiënte manier weer te geven, wordt er met duurzaamheidsklassen gewerkt: 

  • Duurzaamheidsklasse I: zeer duurzaam (meer dan 25 jaar) 
  • Duurzaamheidsklasse II: duurzaam (15 tot 25 jaar) 
  • Duurzaamheidsklasse III: matig duurzaam (10 tot 15 jaar) 
  • Duurzaamheidsklasse IV: weinig duurzaam (5 tot 10 jaar) 
  • Duurzaamheidsklasse V: niet duurzaam (minder dan 5 jaar) 

Bij deze indeling is enkel rekening gehouden met de weerstand tegen schimmels of houtrot. De weerstand tegen aantasting door insecten is niet in overweging genomen. 

houten gevelbekleding huis

Populaire soorten houten gevelbekleding

Ter inspiratie leggen we hieronder 4 populaire soorten houten gevelbekleding uit: 

  • Western Red Cedar. Het is een soort naaldhout afkomstig uit de Canada en Amerikaanse westkust. Het is een zachtere houtsoort, maar het is erg duurzaam. De structuur is glad en strak zonder noesten. Gebruik op cederhout geen vernis want anders begint het af te bladeren. De duurzaamheidsklasse van Western Red Cedar is I of II. Daarom heeft het geen vernis nodig. 
  • Thermowood of Noors dennenhout. Deze houtsoort wordt tijdens het thermisch proces opgewarmd tot ongeveer 210 graden. Hierdoor verbranden de suikers, koolhydraten en harsen die zich in het hout bevinden. Daarmee is ook de voeding voor insecten en schimmels verdwenen. Hout dat een hittebehandeling ondergaat, wordt daarom Thermowood genoemd. Er bestaan heel wat verschillende soorten thermowood. Denk aan ayous, grenen, essen, vuren en fraké of limba. 
  • Padoek. Is een heel stabiele houtsoort. Het is een hardere houtsoort dan cederhout en heeft een duurzaamheidsklasse I. 
  • Eik. Is waarschijnlijk de bekendste houtsoort in Europa. Het is sterk, heeft een hoge hardheid en is betrouwbaar voor je renovatieprojecten. Bovendien is het gemakkelijk om te bewerken. 

Hoeveel verschillende soorten zijn er? 

Er bestaan heel wat soorten duurzame gevelbekleding in België. Daarom zetten we enkel de drie populairste soorten kort uiteen: vezelcement, metalen platen en hout. 

1. Vezelcement

Vezelcement biedt als gevelbekleding heel wat mogelijkheden qua afwerking. Bovendien is het bestand tegen extreme weersomstandigheden. 

Vezelcement gevelbekleding

Is vezelcement gevelbekleding recyclebaar?

Ja, vezelcement is een recycleerbaar materiaal. Zowel de golfplaten, gevelplaten als leien zijn gerecycled materiaal. Daarom zetten veel mensen het steeds vaker in als duurzaam materiaal voor zowel renovaties als nieuwbouwprojecten. 

2. Metalen platen

Metalen gevelplaten kunnen uit aluminium, staal, koper, inox of zink bestaan. Vooral hun lange levensduur en architectonische opties maakt het een interessant materiaal voor duurzame gevelbekleding. 

Een metalen gevelbekleding geeft je huis een moderne uitstraling. Ze zijn een mooie afwerking voor je gevel. 

Metalen platen gevelbekleding

Hoe duurzaam is metalen gevelbekleding?

Metalen gevelbekleding zoals inox en zink hebben zeer duurzame eigenschappen. Zink wordt bijvoorbeeld niet alleen in gevelbekleding gebruikt, maar ook in dakbedekkingen en dakgoten. Metalen platen hebben namelijk een lange levensduur. 

3. Hout

Een houten gevelbekleding is in de meeste gevallen duurzaam en ecologisch verantwoord. Je kunt een houten gevelbekleding makkelijk verwerken en combineren met andere gevelmaterialen. De warme uitstraling van hout doet veel mensen voor deze soort gevelbekleding kiezen. 

werkman legt houten gevelbekleding

Wat is de levensduur van houten gevelbekleding?

De levensduur van houten gevelbekleding hangt af van de duurzaamheid van de houtsoort. Zeer duurzame tropische hardhoutsoorten gaan minstens 25 jaar mee. Zachtere houtsoorten zoals eik en kastanje hebben een levensduur tussen de 15 en 25 jaar. 

Bestaat er een alternatief voor gevelbekleding in hout? 

Een kleurvast, duurzaam en onderhoudsarm alternatief voor gevelbekleding in hout is composiet gevelbekleding. Het materiaal is verkrijgbaar in verschillende profielen en uitvoeringen. 

Composiet is een combinatie van hout en kunststof. Ze gebruikt de beste eigenschappen van beide materialen: composiet heeft de mooie, sfeervolle en warme uitstraling van hout en het onderhoudsvriendelijke karakter van kunststof. 

Een ander alternatief voor gevelbekleding in hout is Millboard Fascia plank. Ook dit materiaal is duurzaam, kleurvast en onderhoudsarm. De ontwerpvrijheid is groter dan bij houten gevelbekleding. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Duurzame gevel combineren met isolatie

Duurzame gevelbekleding zoals hout, metaal en vezelcement kan je gemakkelijk combineren met isolatie

Tip: Het is een slim idee om gevelbekleding en isolatie te combineren. Isolatie heeft namelijk een positieve invloed op de energieprestaties van je woning. Je energieverbruik vermindert en je kosten voor verwarming en koeling liggen bijgevolg een stuk lager.

Om bij een houten gevelbekleding isolatie te plaatsen, moet er altijd een houten regelwerk gebruikt worden. Zo kan de gevelbekleding aan de hand van nagels of schroeven vastgehecht worden. Bovendien moet je bij hout een goede luchtcirculatie voorzien. Er zijn twee verschillende methoden: 

  • Harde isolatieplaten. Het houten regelwerk wordt rechtstreeks aan de hand van lange schroeven op de muur achter de isolatie geplaatst. De afstand tussen het houten regelwerk is tussen de 30 en 50 centimeter. De opening tussen de isolatie en het regelwerk zorgt ervoor dat het water vlot kan wegstromen. Vervolgens wordt op het regelwerk de houten gevelbekleding geplaatst. Vaak gebeurt dit geschrankt en worden er schroeven of nagels gebruikt. Tot slot brengen de gevelspecialisten ook een vochtwerend doek aan.  
  • Zachte isolatie. Bij hout is het ook mogelijk om te werken met zachte isolatie zoals glaswol of rotswol. De zachte isolatie wordt tussen het regelwerk geplaatst. De dampdoorlatende beschermingsfolie heeft als doel het vocht tegen te houden. Zo blijft de isolatie droog. Tot slot wordt net zoals bij de harde isolatieplaten de gevelbekleding met schroeven of nagels vastgezet.  

Ook bij een metalen gevelbekleding kan je isolatie plaatsen. Meestal worden de platen voorzien van een vochtwerende laag zodat er aan de binnenkant van de beplating geen condensvorming ontstaat. Belangrijk is ook om de luchtspouw te verluchten en om extra isolatiemateriaal aan de naadaansluitingen te plaatsen. 

Tot slot is het ook mogelijk om vezelcement van isolatie te voorzien. Opnieuw is het van belang dat er voldoende verluchting is om de isolatie te kunnen plaatsen. Voorzie genoeg afstand tot de muur. 

Op zoek naar een ecologische gevelbekleding? Stel je vragen en ontvang advies en offertes op maat!

Wil je duurzame gevelbekleding laten plaatsen? Of wil je nog meer informatie of advies op maat van specialisten inwinnen? Vul dan onderstaand offerteformulier in. Zo kom je gemakkelijk in contact met meerdere gevelwerkers en kan je hun tarieven vergelijken. Bovendien verzekeren zij een degelijke en correcte uitvoering van jouw gevelproject! 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen:

Wat is een mooie en duurzame kunststof gevelbekleding?

+
De meest duurzame gevelbekleding is hout. Maar ook kunststof gevelpanelen zijn heel populair. Ze kunnen dezelfde warme uitstraling als hout nabootsen en hebben geen last van vocht schimmels of bacteriën. Welke gevelbekleding je mooi vindt, hangt af van jouw smaak.

Welke isolatie is het meest duurzaam?

+
De meest duurzame gevelbekleding is houten gevelbekleding. Thermisch gemodificeerde houtsoorten, hardhoutsoorten, bamboe en composiet zijn stuk voor stuk goede opties. Ze hebben een lange levensduur en zijn milieuvriendelijk. 

Wat kost bamboe gevelbekleding?

+
Bamboe gevelbekleding kost gemiddeld 90 euro per vierkante meter. 

Welke gevelbekleding kiezen?

+
De meest duurzame en ecologisch verantwoorde gevelbekleding is hout. Als je nog twijfelt, neem je best contact op met een gevelspecialist. Zij helpen je de juiste keuze te maken op basis van je situatie en wensen. 
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie