Een gevel in houtcomposiet, wat is dat nu precies?

Een composiet gevelbekleding herken je als een gevel met planken. Het ziet er hetzelfde uit als hout maar er zijn wel degelijk verschillen. Het heeft een theoretische levensduur van 50 jaar. De officiële benaming is hout-kunststof-composiet. Composiet planken bestaan uit een mix van houtvezels, gerecycled kunststof, bindmiddelen en toeslagstoffen. 

De kleur bij een houten gevelbekleding is bijvoorbeeld beperkt tot zijn natuurlijke kleur. Met houtcomposiet zijn er meerdere kleuren mogelijk. De meest gekozen kleuren zijn natuurlijke kleuren, zoals zandkleur of lichtgrijs.

De platen van een composiet gevelbekleding zijn flexibel. Wat wil zeggen dat er meer steunlatten nodig zijn dan bij houten planken. Voor het plaatsen van deze gevelbekleding start je met een houten kader. Als je de houtcomposiet graag wil bewerken, dan kan dit even eenvoudig als bij echt hout. Houtcomposiet kan ook met houtwerktuigen bewerkt worden.

Een composiet gevel bestaat meestal uit houtvezels en houtspanen. Deze twee worden dan versmolten met bindmiddelen. Als je voor houtcomposiet gaat, heb je keuze uit een holle variant of een opgevulde variant. 

Kunststof gevelbekleding

De kosten voor een composiet gevelbekleding

De richtprijs voor het materiaal kan gaan van 35 tot 50 euro per vierkante meter. Hierbij zijn echter nog geen kosten voor de plaatsing bijgerekend. Het is steeds sterk aangeraden om de prijzen van verschillende erkennen vakmannen te vergelijken. Via onze offertepagina kan je vrijblijvend en gratis prijzen op maat aanvragen en zo de vakmannen vergelijken in jouw buurt.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in en ontvang gratis vrijblijvende prijsvoorstellen
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Waarom voor composiet gevelbekleding kiezen?

De voordelen van kunststof houtcomposiet

Een composieten gevelbekleding biedt vele voordelen.

  • Relatief goedkoop: een composiet gevelbekleding is in vergelijking met andere alternatieven voor gevelbekleding relatief goedkoop. Je hebt diverse toepassingen voor houtcomposiet. Ook terassen en tuinhuizen worden met dit materiaal gemaakt.
  • Ecologisch: houtcomposiet is voor 100 % recycleerbaar. Deze kunststof gevelbekleding is dus een milieuvriendelijk alternatief als je graag tropische houtsoorten ziet.
  • Houtcomposiet onderhoud: houtcomposiet heeft weinig onderhoud nodig. De planken behouden vele jaren hun esthetische eigenschappen.
  • Houtcomposiet is duurzaam. Houtcomposiet is uv- en waterbestendig. Hierdoor gaan de houten planken niet rotten of vervormen bij blootstelling aan regen of zonlicht. Het betekent ook dat kunststof gevelbekleding de gekozen kleur blijft behouden.
Kunststof gevel appartement

De nadelen van kunststof houtcomposiet

Natuurlijk heeft houtcomposiet ook nadelen.

  • Je bent verplicht te werken in de lengte. Composiet planken wordt uitsluitend geplaatst in de lengte, hierdoor ben je wat beperkter in je wensen.
  • Bij houtcomposiet blijft ventilatie voorzien noodzakelijk. 
  • Hout composiet zet uit bij warmte. Zorg dat er een kopse speling is, die moet rekening houden met de thermische uitzetting.
  • Hout composiet is minder sterk dan hout.
  • Houtcomposiet gaat na verloop van tijd, zoals echt hout, verkleuren door licht.
houtcomposiet

Hoe moet je jouw composiet gevelbekleding onderhouden? 

Zoals hierboven reeds vermeld is het onderhoud van een composiet gevel zeer eenvoudig. Doordat het hitte en water resistent is, hoef je het niet te herschilderen. 

Er kan wel vervuiling optreden, meestal door vuil dat uit de lucht valt. De beste manier om composiet gevelplanken te reinigen is door het gebruik van een zachte borstel of een spons en milde zeep.

Kunststof gevel

Wil je een gevel in houtcomposiet? Ontvang offertes op maat

Wil jij jouw woning een nieuwe, warme uitstraling geven? Dan is jouw gevel opfrissen met composiet gevelbekleding precies wat je nodig hebt! Ontvang gratis offertes door onderstaand formulier in te vullen. Kom zo in contact met de beste vakmannen in jouw regio.

Vergelijk gratis erkende vakmannen in jouw buurt, zodat je de juiste oplossing vindt voor jouw woonst.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde Vragen

Wat is de goedkoopste gevelbekleding?

+
Er zijn verschillende soorten gevelbekleding die als goedkoop kunnen worden beschouwd, afhankelijk van je budget en je specifieke vereisten. Enkele van de meest voorkomende opties zijn:

Gevelbekleding van kunststof: PVC- en vinylbeplating zijn goedkope opties voor gevelbekleding. Deze materialen zijn duurzaam, onderhoudsarm en hebben een lange levensduur. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen, waaronder imitaties van hout en baksteen.
Gevelbekleding van hout: Houten gevelbekleding kan ook een betaalbare optie zijn. Er zijn verschillende soorten hout beschikbaar, waaronder ceder, grenen en redwood. Houten gevelbekleding kan een warme uitstraling geven en past goed bij traditionele bouwstijlen.
Gevelbekleding van vezelcement: Dit is een samengesteld materiaal dat bestaat uit cement, zand en cellulosevezels. Het is duurzaam, waterbestendig en verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, zoals glad, houtnerf en gestructureerd.

Het is belangrijk om op te merken dat naast de kosten van het materiaal, er ook kosten verbonden zijn aan de installatie en het onderhoud van gevelbekleding. Het is raadzaam om een vakman in te schakelen.

Wat is de beste houten gevelbekleding?

+
Natuurlijke houtsoorten zoals ceder, grenen, sparren en lariks zijn populaire keuzes voor houten gevelbekleding vanwege hun duurzaamheid, uitstraling en betaalbaarheid. Deze houtsoorten hebben verschillende kleuren, texturen en stijlen, waardoor je de mogelijkheid heeft om de look te kiezen die het beste past bij jouw project.

Houtcomposiet, gemaakt van een combinatie van houtvezels en kunststofharsen, is ook een populair alternatief voor natuurlijk hout. Het heeft de uitstraling van natuurlijk hout, maar is beter bestand tegen vocht, rot en insecten. Houtcomposiet is ook onderhoudsarm en verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen.

Wat kost composiet gevelbekleding?

+
De kosten voor composiet gevelbekleding kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het materiaal, de afwerking, de dikte, de grootte van de gevel en de complexiteit van de installatie. De richtprijs voor het materiaal kan gaan van 35 tot 50 euro per vierkante meter.

De totaalprijs van een composiet gevelbekleding is tussen de 80 en 150 euro per vierkante meter, inclusief installatiekosten. De prijs kan echter ook hoger zijn, afhankelijk van het merk en de kwaliteit van het materiaal dat je kiest.

Wat kost houten gevelbekleding per m2?

+
De prijs van houten gevelbekleding per m2 kunnen ook sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type hout dat wordt gebruikt, de afwerking, de dikte, de grootte van de gevel en de complexiteit van de plaatsing.

Over het algemeen kunnen de kosten van houten gevelbekleding per m2 variëren van ongeveer € 50 tot € 200 of meer, inclusief installatiekosten. Zachthoutsoorten zoals vuren en grenen zijn meestal goedkoper dan hardhoutsoorten zoals ceder en eiken.

Naast de initiële kosten is het belangrijk om rekening te houden met de kosten voor het onderhoud van houten gevelbekleding. Houten gevelbekleding vereist regelmatig onderhoud, zoals schilderen of beitsen, om de duurzaamheid te behouden en de levensduur van het hout te verlengen. Dit kan ook extra kosten met zich meebrengen. Over het algemeen zal een houten gevel je dus meer kosten als een houtcomposiet gevel.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie