Wat kost een bakstenen gevelbekleding?

Voor een bakstenen gevelbekleding kan je rekenen op een prijs tussen de 20 euro en 50 euro per vierkante meter. Als je de prijs optelt bij de kostprijs van het plaatsen en voegen, kom je op een totaalprijs tussen de 70 euro en 90 euro per vierkante meter.

De prijs zal afhangen van een aantal factoren:

 • Het soort materiaal
 • De werkuren van de vakmannen
 • De bijkomende kosten voor extra’s

Om de exacte eindprijs te weten te komen kan je best gratis en vrijblijvend offertes aanvragen.

Op zoek naar een specialist?Vraag hier uw offertes!

Waarom voor baksteen als gevelmateriaal kiezen?

Ieder soort gevelbekleding heeft zijn voordelen en nadelen, zo ook een bakstenen gevelbekleding. Hieronder hebben we de voor- en nadelen van bakstenen gevelbekleding voor jou opgesomd.

Voordelen bakstenen gevel

Een bakstenen gevelbekleding heeft vele voordelen:

 • De ruimte die gelaten wordt tussen de ruwbouw en de gevel wordt ook wel een spouwmuur genoemd. Dit heeft als voordeel dat je hier isolatie kan tussenplaatsen.
 • De buitenmuur zal water opvangen bij regenweer. De baksteen heeft een heel hoog bufferend vermogen. Dit materiaal is ideaal om in te zetten als regenwering.
 • Hoge duurzaamheid: levensduur van 75 jaar.
 • Flexibel om een woning vorm te geven. Hoeken maken vormt geen probleem. Daarbovenop kan je perfect improviseren met de bakstenen zodat de gevel er exact naar jouw wensen uitziet.
 • Bakstenen gevelbekleding is relatief goedkoop ten opzichte van andere mogelijke materialen.
 • Geen ingewikkelde achterliggende constructies zijn nodig. De reden hiervoor is dat bakstenen gevelbekleding is niet moeilijk te verwerken is.
 • Weinig onderhoud nodig: bij het afbreken kunnen veel stenen hergebruikt of gerecycleerd worden. Voor het milieu is dit ook een goede keuze.

Nadelen bakstenen gevel

Zoals bij elk soort gevelbekleding heeft ook de bakstenen gevelbekleding enkele nadelen:

 • Het is een zware constructie: een sterke fundering is nodig voor al dit gewicht te dragen.
 • Een baksteen is vrij breed. Je hebt al snel een baksteen van 10 cm breed wat ervoor zorgt dat je iets minder mogelijkheden hebt qua vormgeving.
 • Ruwheid: een baksteen voelt heel ruw aan. Als je ertegen botst, heb je sneller een schaafwonde door de ruwe zijden van de baksteen.
gevelbekleding baksteen

Soorten bakstenen [Overzicht]

We kunnen de bakstenen onderverdelen in 5 grote groepen van soorten gevelstenen:

 • Handvorm bakstenen
 • Strengpers bakstenen
 • Vormbakstenen
 • Wassertrich bakstenen
 • Nostalgie

Hieronder bespreken we de verschillende soorten gevelstenen nog eens uitvoerig.

1. Handvorm

De handvorm gevelstenen hebben een unieke vorm en een zeer ruw oppervlak. Ze worden met machines gemaakt zoals vroeger. De handvorm heeft vaak zichtbare nerven.

Er worden ballen klei in een houten vormbak geworpen. De klei wordt in zand of zagemeel gerold om te beletten dat de klei blijft kleven.

Steenstrips Baksteen

2. Strengpers

Deze strengpers gevelstenen staan bekend om een strakke aflijning en rechte randen. Deze steen heeft een glad oppervlak zonder plooien, strak afgelijnd dus. Je kan hier nog kiezen voor een steen die bezand is of onbezand.

Dit is een iets ouder ogend type baksteen die vroeger heel vaak gebruikt werd. Dit is een speciale vormvaste steen.

strengpers gevelbekleding

3. Vormbaksteen

Het kenmerk van deze stenen is hun ouder uitzicht. De randen van deze bakstenen brokkelen lichtjes af en zijn afgerond.

Tijdens hun productieproces zijn ze nagewalst, waardoor ze sporen van cement kunnen bevatten. De productie begint van een nieuwe steen die een behandeling krijgt zodat de vormbaksteen een verouderd karakter krijgt.

Dit zijn bakstenen met een regelmatige vorm en zonder nerven.

Bakstenen gevelbekleding

4. Wasserstrich baksteen

De Wasserstrich gevelstenen worden ook wel eens de straatbakstenen genoemd. Deze Wasserstrich gevelstenen zijn een combinatie van de vormbakstaan en strengpersbaksteen.

Deze baksteen ziet er heel levendig uit en bevat heldere kleurschakeringen.

Steenstrips Offerte

5. Nostalgie

De nostalgie baksteen wordt gekenmerkt door zijn natuurlijke uitstraling, een echte levendige steen. Bij de nabewerking wordt hiervoor de handvormtechniek gebruikt.

Na het droogproces van deze nostalgie baksteen krijgen de bakstenen extra pigment op het oppervlak. Deze gloednieuwe gevelstenen worden daarna verouderd doordat ze getrommeld worden.

Nostalgie bakstenen gevel

Bakken van bakstenen: behandelingsproces

Het behandelingsproces kunnen we onderverdelen in 2 delen:

 • De behandeling tijdens het bakken van de bakstenen
 • De behandeling na het bakken van de bakstenen

Deze 2 processen leggen we hieronder verder uit.

Behandeling tijdens het bakken van bakstenen

Tijdens het bakken van de bakstenen worden er verschillende handelingen uitgevoerd om het gewenste effect te creëren.

Je kan de kleivorm trommelen. Hierbij worden de randen van de bakstenen tegen elkaar afgeschuurd. Dit doen ze zodat de bakstenen een rustiek karakter krijgen en minder regelmatig zijn van vorm.

De tweede mogelijkheid is engoberen. Hierbij wordt er een vloeistof met minerale pigmenten op de droge kleisteen gespoten. Dit wordt gedaan om glans te creëren op de baksteen. Bij dit proces kan je ook een groot gamma van kleuren inbrengen.

De laatste optie om toe te passen tijdens het bakproces is glazuren. Dit lijkt op engoberen, maar het verschil is dat er gewerkt wordt met een minerale basis. Er zijn ook verschillende kleuren mogelijk.

Behandeling na het bakken van bakstenen

Je kan na het bakken van de bakstenen ook een aantal nabehandelingen uitvoeren:

 • Smoren: hierbij wil je een omzetting van kleur bekomen. De gebakken stenen worden bijvoorbeeld nog eens afgestookt als je van rood naar grijs wil veranderen.
 • Afbeitelen: hierbij wordt het oppervlak van de baksteen afgekapt. Hierdoor krijg je een ruwe of rotsachtige structuur van de gevel.
 • Trommelen: de bakstenen gaan in een cilinder en door het schuren worden hoeken afgebroken en afgerond. Je kan dit proces vergelijken met een droogkast.
 • Cementeren: hierbij kan je de baksteen er nog beter laten uitzien als een herbruikbare steen. Een cement of kaleilaag wordt hiervoor gebruikt.
 • Verven: op de bakstenen kan een verflaagje voorzien worden. Hierbij moet je kiezen voor een speciaal soort baksteen die vorstbestendig is. Indien je dit niet doet, zal het vocht heel snel verdampen.
 • Steenstrippen: hierbij heb je geperste gevelsteen die in vlakke schijven of hoekstrippen gezaagd wordt. Het aanbrengen van dit steenstrippen kan op een bestaande gevel om deze een nieuw uitzicht te geven. Deze techniek kan je ook binnenshuis gebruiken. Het enige wat je nodig hebt, is een droge, vlakke en stabiele ondergrond.

Wil je een bakstenen gevel laten plaatsen? Ontvang en vergelijk gratis offertes

Ontvang gratis vrijblijvende offertes van professionele vakmannen voor het plaatsen van een bakstenen gevelbekleding. Zo kan je je nog beter informeren en makkelijk prijzen vergelijken en vind je de beste oplossing voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie