Wat kost het plaatsen van een leien gevelbekleding?

Voor het laten bekleden van een leien gevel betaal je 4.500 tot 7.500 euro. Voor de leien gevel van een vrijstaand huis mag je uitgaan van een richtprijs van € 9.000 tot € 15.000.

Natuurleien kosten zo’n € 110 tot € 125 per vierkante meter. Kunstleien kosten je € 75 tot € 85 per vierkante meter.

Dit zijn uiteraard slechts richtprijzen. De werkelijke prijs is afhankelijk van een aantal belangrijke factoren, waaronder:

 • Welke leien je gebruikt. Natuurlei is bijvoorbeeld duurder dan kunstlei. Ook onderling kan de prijs van de leistenen verschillen, ondermeer door de beschikbaarheid van de gewenste leien.
 • De oppervlakte van de gevel.
 • De vraagprijs van de aannemer.
 • De complexiteit van de werken.
 • Het al dan niet isoleren van de woning.

Goedkoop is leien gevelbekleding dus niet. Daarvoor krijg je natuurlijk wel kwalitatieve gevelbekleding met een uitzonderlijk hoge levensduur. Van je investering kun je dus lang genieten.

Wil jij meer informatie omtrent leien gevelbekleding? Via onderstaand formulier ontvang je meerdere vrijblijvend prijsvoorstellen. Door onderstaande knop te drukken leggen we je aanvraag voor aan gespecialiseerde gevelwerkers actief in je buurt. Het enige wat je moet doen, zijn de uit te voeren werken beschrijven.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Soorten leien gevelbekleding

Er zijn twee type lei met enkele belangrijke onderlinge verschillen: natuurleien en kunstleien. Een beknopt overzicht:

  Natuurleien Kunstleien
Levensduur 70 – 100 jaar 20 – 35 jaar
Prijs per vierkante meter € 75 – 85 € 110 – 125
Kenmerken
 • Kleine onderlinge verschillen en imperfecties dragen bij aan het karakter van de woning.
 • Doorgaans zwart of antraciet.
 • Van nature glanzend.
 • Natuurlijk materiaal.
 • Egaal uitzicht voor een strakke gevel.
 • Beschikbaar in verschillende kleuren en vormen.
 • Licht van gewicht.

Wat zijn natuurleien?

Een natuurleien gevel bestaat uit een soort natuursteen. De leien worden gezaagd uit grote leisteenbrokken. Zo ziet elke individuele leisteen er net iets anders uit.

Je kan kunstleien verkrijgen in verschillende vormen en kleuren. De meest gekende zijn de rechthoekige leien. Daarbij komt ook dat de leistenen kleine imperfecties hebben, die bijdragen tot het karakter van je woning met een natuurleien gevel. De leien worden met spijkers of haken aan de houten structuur van de dragende binnenmuur bevestigd.

Doorgaans zijn deze leien zwart of antraciet van kleur. Ze hebben van nature ook een zekere glans. Ze geven een natuurlijke uitstraling aan jouw woning.

Natuurleisteen heeft een levensduur van 70 tot wel 100 jaar. Natuurleien gaan langer mee dan kunstleien.

Leien

Wat zijn kunstleien?

Kunstleien bestaan uit cement, waaraan kunststof vezels (minerale vezels) toegevoegd worden. Daarom wordt er ook wel eens naar verwezen als vezelcementleien. Vezelcement is een duurzaam materiaal opgemaakt uit cement, papier en houtsnippers, gebonden door hars. Vezelcement leien worden behandeld met een weerbestendige coating.

Deze vezelcement leien zijn beschikbaar in verschillende kleuren en vormen. De meestgebruikte vorm zijn de rechthoekige leien. Die vormen zijn handig voor het bekleden van geveldetails en de frames van ramen en deuren. Kunstleien zijn licht. Je hoeft je dus geen zorgen te maken om de onderliggende structuren.

Deze vezelcement leien zijn daarbij maatvast, en onderling minder verschillend dan de natuurlijke variant. Een gevel uit kunstlei oogt dan ook strakker en moderner dan een gevel uit natuurlei.

Vezelcementleien hebben een levensduur van gemiddeld 30 jaar. Ze zijn dus minder duurzaam, maar ook minder duur dan natuurleien. Het zijn sterke en lichte leien met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. 

Kunstleien

Waarom moet je voor een leien gevelbekleding kiezen?

Leien gevelbekleding heeft enkele interessante voordelen. Overweeg zeker ook de nadelen alvorens een keuze te maken.

De voordelen

Isolerend. Leistenen dragen bij aan de isolatie van je woning. Let wel: gevelbekleding is nooit een alternatief op degelijke isolatie.

Weersbestendig. Leien bieden een goede bescherming tegen slagregens.

Duurzaam. Kunstleien gaan gemiddeld 30 jaar mee. Met natuurleien ben je tot wel 100 jaar zoet.

Strakke bekleding. Je kunt zowel het dak als de gevel met leistenen bekleden. Zo gaat het dak naadloos over in de gevel.

Unieke look. Met zowel kunst- als natuurlei verkrijg je een unieke gevel. Je hebt leien in allerlei kleuren en structuren.

De nadelen

Natuurlei is geen goedkoop materiaal. Met kunstlei ligt de prijs wat lager. Ook is het plaatsen van leien gevelbekleding arbeidsintensief. De werkkosten kunnen dus oplopen. Met beide soorten kun je gelukkig wel rekenen op een hoge levensduur, waardoor je jarenlang van je investering geniet.

Leiengevelbekleding is vatbaar voor mos. Bij kunstleien is dat risico hoger. Mos kan zich na tien jaar al aan je kunstleien gevel hechten. De gevel ontmossen is gelukkig eenvoudig: met een borstel wrijf je de aangroei weg. Om dit te voorkomen, kan je een beschermende coating aanbrengen. Je kan ook met een mosdodend middel te werk gaan.

Natuurlei is, zeker als gevelbekleding, een gevoelig materiaal. Bij vorst, vriesweer of grote impact op de gevel kunnen barsten in de stenen ontstaan.

Om de levensduur van je leien gevelbekleding te verzekeren, moet je de gevel jaarlijks nakijken. Eventueel beschadigde onderdelen laat je dan best vervangen.

Leien muur zijdelinks

Alle verschillende mogelijke afwerkingen

Elke techniek wordt bepaald door het type lei dat je kiest. Niet enkel de soorten leien zijn bepalend voor het uitzicht van je gevel. Ook de manieren waarop je de leien op de gevel kunt plaatsen, spelen een rol. Er zijn verschillende manieren waarmee je jouw gevel kan structureren.

 • Enkelvoudige horizontale dekking. Bij een enkelvoudige horizontale dekking liggen de leien plat op een houten frame. 
 • Halfsteensverband. Deze methode lijkt wat op metselwerk. Je werkt hier met schakeringen. De leistenen overlappen elkaar niet, maar sluiten mooi op elkaar aan. Zeker wanneer je hier vierkante leien gebruikt, zorg je voor een modern, strak uitzicht van de gevel.
 • Dubbele dekking. Bij een dubbele dekking worden ze verticaal bevestigd, in tegenstelling tot de horizontale dekking. De leistenen overlappen elkaar.
 • Kunstleien kunnen gespijkerd worden, waardoor een onzichtbare bevestiging mogelijk is. Bij natuurleien kan dit niet.

Je kan ervoor kiezen om zelf je leien gevel te plaatsen. Dit is wel een intensieve klus. We raden je dus aan om beroep te doen op gespecialiseerde gevelwerkers.

Ingang leien gevel

Een leien gevelbekleding laten plaatsen? Ontvang nu gratis offertes op maat!

Wil je jouw gevel voorzien van leien gevelbekleding? Schakel dan zeker een gespecialiseerde gevelwerker in, voor een correcte uitvoering van de werken. De beste vakmannen zorgen niet enkel voor een schitterend uitzicht van je leien gevel, ze verzekeren ook dat je zo lang mogelijk profiteert van je investering.

Vul onderstaand formulier en ontvang gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen van gespecialiseerde gevelwerkers met een correcte prijs. Zo hoef jij er enkel nog de beste vakman uit te kiezen, en ben je een belangrijke stap dichter bij het verwezenlijken van jouw specifieke project.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie