Wat zijn steenstrips?

Steenstrips worden gesneden van gevelstenen en zijn daarom dunner en lichter, zo’n 22 mm in plaats van 90 mm. Toch zien ze er hetzelfde uit als bijvoorbeeld een baksteengevel. Juist omdat steenstrips zo licht zijn, kun je ze ook gebruiken om een plafond of overhang te bedekken.

Het leuke aan steenstrips is dat je ze binnen en buiten kan gebruiken. Steenstrips voor binnen komen het vaakst voor in de keuken, als achterwand van het fornuis, of in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Een andere, veelgebruikte toepassing is als bekleding van de schoorsteen.

Ook zijn ze vrij te plaatsen, zo kun je steenstrips horizontaal of verticaal plaatsen. Steenstrips snij je daarbij makkelijk rond spots, ramen en de brievenbus, zodat alles mooi op elkaar aansluit. 

Wil je steenstrips kopen? Hoeveel kosten steenstrips per m²?

Steenstrips kun je plaatsen met of zonder isolatie. De prijs voor het professioneel plaatsen van steenstrips met isolatie komt neer op 200 à 250 euro per vierkante meter. Zonder isolatie kosten steenstrips 150 à 200 euro per vierkante meter. 

De kosten van steenstrips plaatsen kunnen verschillen. Zo dient je gevel in goede staat te zijn alvorens je de steenstrips kunt plaatsen. Afhangende van de staat van de gevel en de bereikbaarheid van de gevel en de moeilijkheidsgraad van de werken, zal de prijs verschillen. Ten slotte moet je ook eventueel voegwerk, breekwerk en stellingen meenemen in het budget.

steenstrips

Heb je recht op premies en verlaagd btw-tarief?

Vakmanschap loont. Als je woning ouder is dan 10 jaar en je een vakman inschakelt om de steenstrips te plaatsen, betaal je slechts 6% btw op materialen en de plaatsing, in plaats van 21%. 

Daarnaast heb je recht op een isolatiepremie, als je kiest voor buitengevelisolatie, of als je de bestaande spouwmuur isoleert. Ook voor deze premie, moeten de werken door een erkende vakman worden uitgevoerd.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Kom in contact met gevelwerkers in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Wat zijn voordelen en nadelen van een gevelrenovatie met steenstrips?

Voordelen

  • Steenstrips zijn erg dun. Je verliest dus weinig ruimte aan een gevelrenovatie met steenstrips. Gemiddeld zijn steenstrips ongeveer 22 mm, maar er zijn ook dikkere varianten. Zo kun je spelen met reliëf op de gevel.
  • Steenstrips zijn makkelijk op maat te zagen en aan te brengen. Zo is je gevelrenovatie snel gebeurd. 
  • Een gevel met steenstrips heeft het authentieke uiterlijk van een stenengevel. Zo zie je bijna geen verschil tussen een bakstenen gevel en een echte bakstenen muur
  • Steenstrips zijn goed te combineren met isolatieplaten. Let wel, als je zowel isolatieplaten, als steenstrips op de gevel zet, wordt je gevel iets dikker. 
  • Er is een groot aanbod aan steenstrips in verschillende texturen, kleuren en afwerkingen. Van bakstenen steenstrips, tot beton en natuursteen, je vindt altijd iets naar je persoonlijke smaak. 
  • Steenstrips zijn niet alleen buiten te gebruiken, ook binnen kunnen ze een muur een authentiek karakter geven.

Nadelen

  • Steenstrips worden gemaakt van bakstenen en zijn door de extra stap in het maakproces niet veel goedkoper.
  • In combinatie met isolatie kunnen steenstrips de muur dikker maken

Hoe steenstrips plaatsen? [Stappenplan]

Vooraleer je begint aan de plaatsing van de steenstrips is het van cruciaal belang dat je ervoor zorgt dat de buitenmuur in kwestie in goede staat verkeert. Eventuele beschadigingen, zoals barsten en scheuren, moeten dus eerst gemaakt worden alvorens je tot de effectieve renovatie kan overgaan.

Steenstrips kun je overigens perfect op maat zagen. De plaatsing gebeurt aansluitend met een speciale lijm, waarop ze vervolgens met een voegmortel gevoegd kunnen worden. Door middel van houten profielen waartussen een metselkoord gespannen wordt, komen de strips waterpas aan de muur.

Afhankelijk van het type ondergrond kan het voorvallen dat er extra werken vereist zijn:

  • Steenstrips op gevels zonder spouw: wanneer er geen sprake is van een spouwmuur doe je er goed aan om isolatiepanelen te gebruiken. Die kan je rechtstreeks aan de gevel bevestigen aan de hand van vijzen. Op de panelen komen nadien de steenstrips.
  • Steenstrips op gevels met een luchtspouw: als een luchtspouw aanwezig is die vooralsnog niet opgevuld is met isolatiemateriaal, dan is de gevelrenovatie werkelijk een uitgelezen kans om de spouwmuur alsnog te isoleren. De luchtspouw moet in ieder geval helemaal luchtdicht zijn, omdat dit bevorderlijk is voor de isolatie.
  • Aanbreng van isolatie na verwijdering van de buitenmuur: een drastische, maar heel effectieve methode met het oog op een goede en kwaliteitsvolle isolatie. Bij deze ingreep maakt de volledige luchtspouw plaats voor dikke isolatiepanelen, die later afgewerkt worden met steenstrips. Indien je deze methode toepast, heb je als voordeel dat je gevel niet breder zal uitvallen.
steenstrips voor binnen

Welke ondergrond is geschikt?

De buitenmuur moet in goede staat verkeren voordat de steenstrips geplaatst kunnen worden. Ook moet de ondergrond droog, stabiel en stof- en vetvrij zijn.

Zelf steenstrips plaatsen of liever vakman inschakelen?

Het is raadzaam om een vakman in te schakelen voor steenstrips te plaatsen op je gevel. Een vakman beschikt over de benodigde kennis en ervaring in het plaatsen van steenstrips. Een professional kan garantie aanbieden op het werk dat wordt uitgevoerd.

Op zoek naar een vakman?
Laat je inspireren door vakmannen in jouw buurt

Soorten steenstrips

Steenstrips zijn beschikbaar in verschillende materialen, bijvoorbeeld bakstenen steenstrips, of strips van natuur- of zandsteen. Ook zijn er verschillende toepassingen van sierstrips. Zo hoef je niet de hele gevel met steenstrips te bedekken, je kunt ook bepaalde delen van de woning accentueren. Daarnaast kun je kiezen voor strips met of zonder voeg. Bij steenstrips zonder voeg zie dan vaak dat er wordt gewerkt met verschillende diktes, om een reliëf te creëren.

1. Minerale steenstrips

Baksteenstrips

Baksteenstrips zijn gesneden van bakstenen. De dikte van bakstenen strips in ongeveer 20 millimeter. Verder zijn de afmetingen gelijk aan die van bakstenen.

steenstrips buitenmuur

Kunststeenstrips

Kunststeenstrips bestaan uit een mengsel van cement, mortel, korrels en verschillende pigment- en grondstoffen. De dikte van de steenstrips hangt af van de uitvoering. Zo heb je kunststeenstrips die op baksteenstrips lijken, maar ook uitvoeringen die gebaseerd zijn op diverse soorten natuursteen.

Het voordeel van kunststeenstrips is dat ze goedkoper zijn dan steenstrips van baksteen, of natuursteen. Toch geven ze je gevel dezelfde uitstraling.

2. Natuursteenstrips

Natuursteenstrips zijn dunne plakken natuursteen van verschillende soorten, zoals graniet, leisteen en zandsteen. De dikte van de steenstrips ligt tussen de 5 en 15 millimeter. Normaliter worden de strips op een paneel geplaatst, wat je dan aan de muur bevestigt.

natuursteenstrips
Deze wand met natuursteenstrips heeft geen voegen, het hoogteverschil tussen de stenen geeft de muur wat leven.

3. Keramische steenstrips

Keramische steenstrips lijken op keramische wandtegels. Ze zijn, net als keramische gevelbekleding, voorzien van een laag glazuur. De dikte van de steenstrips is afhankelijk van het ontwerp. Je hebt brede keuze uit veel ontwerpmogelijkheden.

keramische gevelbekleding

Steenstrips aanbrengen op de gevel? Vraag advies aan een gevelspecialist en ontvang gratis offertes op maat

Heb je graag meer informatie over steenstrips en de plaatsing ervan? Via onderstaand formulier kun je gratis en vrijblijvend advies op maat aanvragen. Wij brengen je in contact met vakmannen die je helpen de juiste keuze te maken.

Van zodra je een aantal offertes in handen hebt, krijg je een veel concreter beeld van de verschillende materialen en het kostenplaatje. Zo kan je ook makkelijker keuzes maken voor jouw toekomstige bouw- of renovatieproject.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie