Twee manieren om houten bekleding te laten plaatsen

Een gevelbekleding uit hout geeft een warme uitstraling aan je woning. Er zijn twee manieren waarop je ze kan plaatsen. Plaats je houten bekleding beter horizontaal of verticaal? Dat is voornamelijk een kwestie van voorkeur. Verticale planken zorgen voor een optisch hogere gevel en woning, horizontale planken voor een optisch bredere woning.

Naast de oriëntatie van de planken heb je ruime keuze wat het soort planken betreft. Zo heb je heel wat controle over het uiteindelijke uitzicht van je woning. We overlopen een paar van de meest courante opties.

Transparante afwerking

Verticale gevelbekleding uit hout

Met de planken verticaal te plaatsen oogt je woning hoger. Daarnaast is de waterafvoering ook iets beter bij deze oriëntatie.

Let wel dat je voor een verticale plaatsing ook horizontale latten in het regelwerk moet verwerken. Dit heeft twee redenen:

 1. Een goede bevestiging. Zonder de horizontale latten kun je de verticale latten niet goed bevestigen.
 2. Luchtcirculatie. De horizontale latten spelen een cruciale rol voor een goede ventilatie. Dit is onder andere nodig om de planken voldoende te laten drogen na een regenbui.

Ga je voor een verticale plaatsing? Dan heb je natuurlijk verschillende soorten planken waarmee je te werk kan gaan. Een paar mogelijkheden:

 • Sponningstroken. Deze latten zijn voorzien van een sponning. De latten passen naadloos in elkaar. Het resultaat is een strak ogende gevel.
 • Channelsiding. Hiervoor gebruik je latten voorzien van een inkeping. De latten overlappen elkaar, wat een interessant effect creërt.
 • Latten en blokprofielen kun je bij zowel een verticale als horizontale plaatsing toepassen.

Je kan kiezen hoe ver je de latten uit elkaar plaatst. Aangezien verticale planken of -planchetten niet tegen de achterste latten zullen komen, kan je ze gerust wat verder van elkaar plaatsen indien je dat wenst. Hoe jij jouw gevel wilt plaatsen, hangt af van jouw persoonlijke smaak.

Een voorbeeld van verticale gevelbekleding is te zien op onderstaande foto.

Verticale hout gevel

Horizontale bekleding voor je gevel

Met een horizontale bekleding oogt de woning breder.

In tegenstelling tot de verticale positie van de planken is een horizontale bekleding op zich voldoende. De luchtcirculatie en bevestiging zijn gegarandeerd. Ook bij het horizontaal plaatsen van de houten gevelbekleding heb je verschillende mogelijkheden:

 • Rabatplanken. Deze planken hebben aan elke zijkant een groef waar je de volgende plank in kunt schuiven.
 • Potdekselplanken. Hier lopen de planken schuin omhoog. Elke potdekselplank heeft een inkeping waar je de plank erboven in plaatst.
 • Latten en blokprofielen kun je bij zowel een verticale als horizontale plaatsing toepassen. Deze kan je ook diagonaal plaatsen of als open gevelbekleding.

Een voorbeeld van een horizontale gevelbekleding is te zien op onderstaande foto.

Zwart hout horizontaal

Opbouw of regelwerk van houten gevelbekleding: waaruit bestaat het?

De opbouw van houten gevelbekleding bestaat uit meer lagen dan je misschien zou denken.

 1. Isolatie en dampscherm. Breng je isolatie aan? Dan doe je dit eerst.
 2. Ventilatieruimte. Wanneer je ook isolatie plaatst, is ventilatieruimte vereist.
 3. Een draagconstructie. Dit is het raster (ook wel het regelwerk) waar je de houten gevelbekleding op laat plaatsen.
 4. Houten open gevelbekleding. Als laatste ga je de gevelbekleding laten plaatsen. Deze laag bepaalt natuurlijk het uiteindelijke uitzicht van je woonst.

Tips:

 • Gebruik roestvrijstalen schroeven en spijkers (ook uit roestvrij staal) voor de bevestiging.
 • Open gevelbekleding uit hout kun je in theorie zelf plaatsen. Laat je dan wel goed adviseren. Fouten die je zelf maakt kunnen je duur komen te staan. Een vakman kan je onder andere vertellen hoe breed de ventilatieruimte moet zijn om houtrot te voorkomen.
Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

Gevelbekleding met gevelisolatie combineren. Hoe breng je gevelbekleding aan? Hoe een gevel bekleden met hout?

Laat je naast houten gevelbekleding ook isolatie plaatsen? Dan laat je dit best uitvoeren door een specialist. Slecht geplaatste isolatie is niet alleen ineffectief, het kan je ook flink wat kosten om eventuele schade te laten herstellen.

Probeer steeds te opteren voor thermisch behandeld hout, dat uv bestendig is. Een goede voorbeeld daarvan harde houtsoorten, zoals tropisch hardhout. Dit zijn duurzame houtsoorten, thermisch gemodificeerd, met een lange levensduur. Minder duurzame houtsoorten, zoals grenen en vurenhout, ondergaan een thermische behandeling zodat ze een hogere duurzaamheidsklasse bereiken. Ze vergrijzen na verloop van tijd wat resulteert in een mooie en authentieke uitstraling.

Hoe gebeurt het plaatsen van isolatie in combinatie met houten gevelbekleding? Met dit stappenplan krijg je daar alvast een beeld van.

 1. Isolatie. Bevestig het isolatiemateriaal op de muur, bijvoorbeeld XPS isolatieplaten.
 2. Dampscherm. Breng een dampdoorlatende folie of vochtscherm aan om te voorkomen dat vocht het isolatiemateriaal intrekt. Dit zorgt ook voor extra stevigheid.
 3. Ventilatieruimte. Je plaatst de gevelbekleding nooit rechtstreeks op het isolatiemateriaal of het dampscherm. Laat voldoende ruimte tussen de isolatielaag en de gevelbekleding om een goede circulatie te verzekeren. Zo bescherm je de woning en de houten gevelbekleding tegen vocht en houtrot.
 4. Draagconstructie. Hierop kun je later de houten gevelbekledingen plaatsen. We raden je aan om een gevelbekleding te nemen met duurzaamheidsklasse I of II. Niet vele houtsoorten vallen onder deze categorie. Een veelgebruikte houtsoort is Europees eikenhout. Dit type hout geeft een authentieke uitstraling aan jouw woning en heeft een natuurlijke duurzaamheidsklasse.
 5. Gevelbekleding uit hout. Eenmaal dat de gevelbekleding uit hout geplaatst is, plaats de planken op het rooster.
 6. Afwerking. Afhankelijk van het soort hout dat je gebruikt voor je houten gevelbekledingen, kan een behandeling met bijvoorbeeld beits nodig zijn op de houten planken. Zoals eerder gezegd, is het aangeraden om een houtsoort met een duurzaamheidsklasse I of II te nemen, zoals thermo grenen of thermo essen.
Duplex hout verticaal

Hoeveel kost houten gevelbekleding met isolatie per m2? Een overzicht van de prijs.

Voor een rijhuis ligt de prijs van houten gevelbekleding tussen € 7.200 en € 15.000. Een vrijstaande woning isoleren en met hout bekleden kost je € 14.400 tot € 30.000.

Dit zijn natuurlijk slechts richtprijzen. De uiteindelijke kostprijs van je houten gevelbekleding is afhankelijk van een aantal factoren.

 • Het soort isolatiemateriaal.
 • Het gekozen hout. Gevelbekleding van thermohout heeft de gunstige eigenschappen van een hardhouten gevelbekleding, maar is vele malen goedkoper. 
 • Vraagprijs van de vakman.
 • Complexiteit van de werken.
 • Oppervlakte van de gevel.

Voor een degelijke isolatie in combinatie met een gevelbekleding uit hout mag je een prijs van € 120 tot € 250 per vierkante meter rekenen. Het is zeker de moeite waard om prijzen van verschillende aannemers te vergelijken. Zo kun je jezelf heel wat kosten besparen. Zie onderstaande foto voor wat inspiratie.

Houten gevel

Van plan om houten gevelbekleding te laten plaatsen? Ontvang offertes op maat!

Een houten gevelbekleding, met of zonder isolatie, plaatsen laat je best door een ervaren vakman doen. Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes van specialisten in jouw omgeving. Zo krijg je in een oogopslag een idee van de uiteindelijke prijs, en hoef je er enkel de meest geschikte optie uit te kiezen voor jouw specifieke project!

Wil je zelf te werk gaan? Vooraleer je aan de slag gaat, raden we je aan om toch met een erkende vakman enkele zaken te bespreken. Zo krijg je advies op maat en kan je de beste beslissing nemen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie