Overzicht van methodes om graffiti te verwijderen

Met de juiste graffiti remover en wat handenarbeid kun je doorgaans zelf graffiti verwijderen van je gevel. Bij het verschijnen van graffiti is toch vaak interessanter om een vakman raad te plegen. Niet elke behandeling is even effectief. Bovendien zijn er methodes die een risico kunnen vormen voor je gevel.

We bespreken hieronder met welke methodes je jouw huis met de juiste graffiti verwijderaar verlost van een ongewenste laag hardnekkige graffiti.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul snel het formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Optie 1: Stroomreiniging gevel

De meest voordelige optie wat grafitti verwijderen betreft, is het stoomreinigen van de aangetaste gevel. Deze methode is niet alleen relatief goedkoop. Het risico voor de gevel zelf is ook minimaal.

Voor een stoomreiniging warmt een stoomreiniger water op tot 150°C. Je kan de graffiti verwijderen door het water onder hoge druk tegen de gevel te spuiten. Het hete water lost de graffiti op. Achteraf ziet je muur er weer net uit zoals het was voordat de professionele graffiti verwijderaar werd aangebracht.

Daarnaast is stoomreiniging milieuvriendelijk: je gebruikt enkel warm water om grafitti te verwijderen.  

Het is verstandig op een vakman beroep te doen, maar je kan ook een stoomreiniger huren en zelf graffiti verwijderen.

graffiti-stoomreinigen.jpg

Optie 2: Chemische reiniging gevel

Is de verf diep ingetrokken in de muren, of moet je meerdere lagen graffiti verwijderen? Dan volstaat een stoomreiniging vaak niet en kies je beter voor harde materialen. Een betere optie is in dat geval het chemisch reinigen van de gevel.

Je brengt hiervoor met een borstel voorzichtig een speciaal middel aan op de aangetaste muren. Daarna laat je het intrekken volgens de aanwijzingen op de verpakking. Afhankelijk van het type graffiti verwijderaar kun je de muur vervolgens afspoelen met warm water of met een hogedrukreiniger. In ieder geval lossen zowel de graffiti verwijderaar als de graffiti op.

Het nadeel van deze methode is dat deze graffiti verwijderaar niet voor elk geveltype geschikt is. Zo kun je bijvoorbeeld de gevel zelf beschadigen (door de poreuze ondergronden of door de gladde oppervlakken), of de verf onder de graffiti ook oplossen. Daarnaast is chemisch reinigen relatief belastend voor het milieu aangezien het niet biologisch afbreekbaar is.

Kies dus voor de juiste graffiti remover die geschikt is voor jouw gevel. Gebruik indien mogelijk een biologisch afbreekbaar product. Voorzie bij het chemisch reinigen ook het nodige beschermmateriaal als je met chemische producten aan de slag gaat.

chemische reiniging

Optie 3: Zandstralen

Een laatste optie is het zandstralen van de gevel. Deze methode is agressief, maar in sommige gevallen aangewezen – bijvoorbeeld wanneer het om een groot aangetast oppervlak gaat of de graffiti diep is ingetrokken in de muren. De graffiti zal een zandstraalbehandeling geenszins overleven.

Zandstralen is echter niet goedkoop, belastend voor het milieu, en niet zonder risico’s. Zo kun je poreuze ondergronden onder de hoge druk waarmee je de zandkorrels tegen de muur spuit beschadigen.

Indien je een graffiti verwijderaar op basis van zandstralen gebruikt is het aangeraden beroep te doen op een specialist. Die zal je kunnen vertellen welke korrelgroote en welk drukniveau je best gebruikt, en vanop welke afstand van de gevel je moet werken.

gevel zandstralen

Wat kost het laten verwijderen van graffiti?

Graffiti schoonmaken op een klein oppervlak van 10m2 kost je tussen de 40 en 100 euro. De prijs is onder andere afhankelijk van de gekozen techniek.

De kostprijs om graffiti te verwijderen is daarnaast afhankelijk van:

  • De grootte van het oppervlak
  • Welke methode gekozen is
  • Vraagprijs van de vakman
  • anti-graffiti coatings die al dan niet aangebracht wordt
Techniek Voordeel Nadeel Prijs per vierkante meter
Stoomreiniging Minimaal risico Niet effectief bij zware aantasting € 4 – 12
Chemische reiniging Effectief bij zware aantasting

Milieubelastend

Risico op beschadiging van de muur

€ 15 – 25
Zandstralen Effectief bij zware aantasting

Milieubelastend

Risico op beschadiging van de muur

€ 10 – 20
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Graffiti gratis laten verwijderen? Check bij je gemeente

In sommige gemeenten en steden kan graffiti schoonmaken gratis. Onder andere in Gent en Brussel kun je een aanvraag indienen om graffiti gratis te laten verwijderen van zowel openbare gebouwen als privégebouwen en straatmeubilair.

Vraag zeker na of dit ook in jouw gemeente of stad het geval is.

Voorzie een beschermingslaag met anti-graffiti coating

Om een gebouw te beschermen tegen toekomstige graffiti-aanvallen, kun je een anti-graffiti coating aanbrengen. Zo’n laag van dat product zorgt ervoor dat graffiti zich minder goed aan de muur kan hechten – en zo kan je gemakkelijker graffiti laten verwijderen.

Een permanente anti-graffiti coating zal je gevel tot 8 jaar beschermen, ook wanneer je de gevel tussendoor laat reinigen. Een semipermanente anti-graffiti coating blijft werkzaam tot je de gevel reinigt.

Vind een specialist in jouw buurt voor advies en een offerte op maat

Ook slachtoffer geworden van graffiti-vandalen? Of ga je preventief te werk? Vraag via onderstaand formulier gratis offertes aan op deze pagina en kom in contact met professionele graffiti verwijderaars in jouw buurt. Zo vind je de beste graffiti remover voor jouw specifieke situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie