Gevelplaten, wat zijn dat?

Gevelplaten worden ook wel gevelpanelen genoemd. Het plaatmateriaal wordt bij dit type gevelbekleding aan de gevel bevestigd. Je vindt gevelplaten in uiteenlopende materialen, vormen, profielen, kleuren en afmetingen.

Je kan ze bovendien op verschillende manieren aan de gevel bevestigen: horizontaal, verticaal, als accent op je gevel enzovoort. Verschillende stijlen en looks kunnen gecreëerd worden.

De platen zijn vrij dun en licht. Dit zorgt ervoor dat de platen aan de buitenkant toegankelijk zijn voor gevelrenovatie of als gevelbekleding na isolatie. De belasting op de bestaande gevel blijft ook beperkt op die manier.

Op zoek naar een specialist?Kom in contact met gevelwerkers in jouw regio

Soorten gevelplaten

Er bestaan verschillende soorten gevelplaten in diverse materialen. Elke type heeft zijn voor- en nadelen, en bijhorend prijskaartje. De eigenschappen gevelpanelen verschillen ook onderling.

Hieronder vind je een overzicht van de meeste gekozen soorten.

1. Vezelcement platen

Vezelcement platen zijn de meest voorkomende gevelplaten. Ze bestaan uit een mengsel van cement, zand en bindmiddel. De platen zijn verkrijgbaar in een natuurlijke kleur of in een gekleurde coating naar keuze. Ze hoeven achteraf dus niet meer geschilderd te worden.

Voordelen van vezelcement platen zijn dat ze sterk, brandveilig en onderhoudsvriendelijk zijn. Ze hebben bovendien een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Dit soort platen kan je laten plaatsen vanaf 100 euro per vierkante meter, inclusief btw en plaatsing.

vezelcement gevelplaten

2. Kunststof platen

Kunststof platen bestaan uit pvc en zijn afgewerkt met een toplaag. Er bestaan verschillende afwerkingsmogelijkheden voor de toplaag: kleuren, coatings, structuren en reliëfs. Door een extra coating zal de gevelplaat een langere levensduur hebben, wat het wel weer duurder maakt.

Hardschuim pvc gevelpanelen worden vaak geplaatst in de vorm van sidings. Dit zijn smalle, langwerpige gevelstroken gemaakt uit kunststof vezels.

Kunststof gevelplaten hebben een aantal voordelen. Ze zijn:

 • Recycleerbaar
 • Makkelijk te verwerken
 • Snel te plaatsen
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Bestand tegen corrosie en verrotting

De prijs van pvc-platen begint vanaf 80 euro per vierkante meter, inclusief btw en plaatsing.

Gevelbekleding in pvc

3. Metalen platen

Metalen gevelpanelen zijn heel populair omwille van hun strakke en moderne look.  In het verleden werden ze vooral gebruikt voor kantoorgebouwen en fabrieksgebouwen. Vandaag worden ze ook meer en meer ingezet voor woningen van particulieren.

Soorten metaal

De meest voorkomende metalen voor gevelbekleding zijn:

 • Aluminium gevelplaten: bieden bescherming in alle weersomstandigheden en tegen roest.
 • Stalen gevelplaten: dit is een goedkoper alternatief, maar met een minder nauwkeurige afwerking.
 • Koperen gevelplaten: deze platen hebben een roodachtige kleur die overgaat naar een groene oxidatiekleur.
 • Zinken gevelplaten: zijn een goedkopere variant van koper. Na verloop van tijd krijgt de zinken gevelplaat een zilverachtige kleur. Het is makkelijk te behandelen en kan dus mooi afgewerkt worden.

Voordelen van metalen panelen

Metalen gevelplaten hebben ook een aantal voordelen. Ze zijn:

 • Corrosiebestendig
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Onbrandbaar
 • Makkelijk te verwerken

Je kan metalen gevelplaten krijgen vanaf 150 euro per vierkante meter, inclusief btw en plaatsing.

metalen-gevelbekleding

4. Houten platen

Ook houten gevelplaten kunnen fungeren als gevelbekleding. Om een langdurige, mooie look van je gevel garanderen is de gebruikte houtsoort van belang. Het is sterk aangeraden om hout met duurzaamheidsklasse I of II te kiezen (hardhout of thermisch behandeld hout).

Door zijn hoge duurzaamheidsklasse blijft het hout beschermd tegen allerlei weeromstandigheden. Het hout zal na een tijdje op natuurlijke wijze wel vergrijzen. Indien je dat liever niet wil, kan je kiezen voor een transparante of dekkende kleurafwerking.

Hout biedt ook een aantal voordelen:

 • Het heeft een natuurlijke en warme look.
 • Het is makkelijk te verwerken.

De prijs van houten platen begint vanaf 85 euro per vierkante meter, inclusief btw en plaatsing.

Houten gevelbekleding

5. Composiet platen

Composiet platen bieden zowel een mooie houtlook als de positieve eigenschappen van kunststof. Ze zijn beschikbaar in verschillende kleuren. Grijstinten en bruintinten worden het vaakst gekozen.

Ze worden net zoals pvc-platen vaak geplaatst in de vorm van sidings. We zetten de voordelen van composietplaten even op een rij:

 • Onderhoudsvriendelijk
 • Recycleerbaar
 • Snel en makkelijk te plaatsen

De prijs van composietplaten start vanaf 105 euro per vierkante meter, inclusief btw en plaatsing.

houtcomposiet

6. Minerale gevelplaten

Minerale gevelplaten worden ook wel rockpanel genoemd. Het is een mengsel van minerale vezels en thermohardende harsen. Het mengsel onder hoge druk samenpersen zorgt voor een flexibel en duurzaam materiaal voor gevelbekleding.

Je kan minerale gevelplaten verkrijgen in verschillende kleuren, afwerkingen en materialen, zoals metaal, steen en hout. De platen zijn licht, eenvoudig te verwerken en kunnen makkelijk gebogen worden.

Ook minerale gevelplaten bieden een aantal voordelen:

 • makkelijk te verwerken: buigen en torderen is ook mogelijk
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Onbrandbaar
 • Kleurvast
 • Ongevoelig voor vocht

De prijs van een minerale gevelplaat start vanaf 100 euro per vierkante meter, inclusief btw en plaatsingskosten.

minerale gevelplaten

7. Keramische gevelplaten

Keramische gevelplaten zijn gemaakt uit klei. Ze zijn duurzaam en vormvast. Daarnaast hebben ze dezelfde eigenschappen als bakstenen. Een extra voordeel is dat ze sneller te plaatsen zijn.  

Keramische platen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen. Hier zetten we nog eens de voordelen op een rij.

 • Onbrandbaar
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Kleurvast
 • Recycleerbaar

De prijs begint vanaf 100 euro per vierkante meter, inclusief btw en plaatsing.

gevelplaten

Wat kost het laten plaatsen van gevelplaten?

Aan de plaatsing van gevelplaten hangt uiteraard een prijskaartje. Indien je kennis hebt over het installeren van gevelplaten of je bent echt een klusjesman, zou je het plaatsen eventueel zelf kunnen. De plaatsing is voor doe-het-zelvers gratis natuurlijk.

Aan de plaatsing door een gespecialiseerde gevelwerker hangt een kostprijs, maar dan ben je zeker van een correcte uitvoering.

Hieronder vind je een overzicht van de kosten.

Factoren die de prijs beïnvloeden?

De algemene kosten van gevelplaten schommelen tussen de 100 en 150 euro per m², inclusief plaatsing. Er zijn wel een aantal factoren waarmee je rekening hoort te houden bij de prijsbepaling.

Ten eerste gaat de prijs een stuk omhoog door de behandeling en door het aanbrengen van een vuil- en waterafstotende coating. Zonder behandeling zijn je gevelplaten goedkoper, maar kunnen ze na een tijdje ook beginnen verkleuren.

Daarnaast wordt de prijs beïnvloed door de constructie waarop de gevelplaten worden bevestigd. Een constructie uit aluminium is duurder dan een constructie in hout. Ook de manier waarop de platen hierop geplaatst worden, heeft een invloed op de prijs. Schroeven zijn het goedkoopste maar wel het meest zichtbare. Lijm oogt mooier, maar is wel duurder.

Ten slotte moet je ook rekening houden met eventuele isolatie. Omdat er toch vaak renovatiewerken bezig zijn, wordt er nog een extra isolatielaag aangebracht. Langs buiten isoleren is voordeliger omdat je zo binnen geen plaats verliest. Het plaatsen van isolatie drijft natuurlijk de kosten op.

Om een gunstige prijs-kwaliteitverhouding te bekomen vergelijk je best vrijblijvend prijsvoorstellen van meerdere vakmannen. Via ons offerteformulier kan je gratis meerdere offertes tegelijk vergelijken.

Richtprijs per soort

Via onderstaande tabel kan je alvast de richtprijzen per soort makkelijk onderling vergelijken.

Soort gevelplaat Prijs per m²
Pvc of kunststof gevelplaat € 80
Houten gevelplaat € 85
Minerale gevelplaat € 100
Keramische gevelplaat € 100
Composiet gevelplaat € 105
Metalen gevelplaat € 150
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind een gevelwerker in jouw buurt
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Mogelijke afwerkingen

Er zijn verschillende mogelijkheden qua formaat, opbouw en kleur.

1. Volgens formaat

Meestal worden de platen in rechthoekige vorm geplaatst. Ze zijn ook in andere vormen beschikbaar, zoals: ruit, vierkant enzovoort.

Je kan verschillende looks creëren door creatief te zijn met de verschillende afmetingen op een gestructureerd oppervlak. Sidings, langwerpige, smalle platen, zijn bijvoorbeeld heel populair bij pvc- en composiet platen.

Je kan ook kiezen voor andere profielen, zoals: vlakke panelen, golfpanelen of trapeziumpanelen.

2. Volgens opbouw

De positie van de panelen ten opzichte van elkaar heeft ook invloed op het uitzicht en de look. Een vlakke uitvoering wordt gecreëerd via een tand- en groefsysteem dat in elkaar geklikt moet worden. Een overlappings- of rabatprofiel is ook mogelijk. Hierbij overlappen de uiteinden van de platen elkaar.

Een metalen gevelplaat heeft een populaire uitvoering met staande naad. Verschillende platen zijn hierbij verbonden via een felsnaad.

3. Kleuropties

Bij hout ben je beperkt tot de natuurlijke houttinten. Bij kunststof of pvc-gevelplaten daarentegen zijn er verschillende opties qua kleur en afwerking: mat, glanzend, metallic, gestructureerd enzovoort. Zo kan je qua kleur kiezen uit negen verschillende kleuren en soms zelf meer.

De mogelijkheden die je hebt wat kleur en structuur betreft, zijn sterk afhankelijk van het soort materiaal en de gevelpanelen. Het esthetisch element van gevelplaten is dus heel divers.

aluminium gevelbekleding

Gevelplaten als gevelbekleding? Ontvang gratis vrijblijvende offertes

Ontvang gratis 1 of meerdere vrijblijvende offertes van professionele gevelwerkers. Zo kan je snel en eenvoudig meerdere prijsvoorstellen tegelijk vergelijken en de meest gespecialiseerde gevelwerkers actief in jouw regio kiezen.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie