Wat kost een natuursteen gevelbekleding?

Een rijhuis voorzien van natuursteen gevelbekleding kost je gemiddeld € 9.000 tot € 15.000. Voor een vrijstaande woning ligt de gemiddelde prijs tussen € 18.000 en € 30.000 voor een natuursteen gevelbekleding.

Dit zijn natuurlijk slechts richtprijzen. Hoeveel het plaatsen van natuursteen gevelbekleding je werkelijk kost, is afhankelijk van een aantal factoren.

 • Soort natuursteen: marmer is bijvoorbeeld duurder dan leisteen
 • Of je kiest voor steenstrips, platen of gemetseld natuursteen
 • De afwerking van je natuursteen gevel
 • Vraagprijs van de aannemer
 • Oppervlakte van de gevel
 • Complexiteit van de werken
Soort natuursteen gevelbekleding Prijs per m² (inclusief plaatsing) Prijs per m² (inclusief plaatsing en isolatie)
Natuursteenstrips € 150 – 200 € 200 – 250
Natuursteen gevelplaten € 165 – 250 € 210 – 280
Gemetseld natuursteen €165 – 250 € 200 – 300

Voor natuursteen gevelplinten reken je op een prijs van gemiddeld € 40 per lopende meter.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul snel het formulier in. Het is gratis en vrijblijvend
arrow Ontvang offertes

Verschillende mogelijkheden en afwerkingen

Natuursteen gevelbekledingen vind je in verschillende soorten en vormen terug. Niet elke steensoort is geschikt voor elke vorm. Poreuze steen kan bijvoorbeeld niet dienen als gevelplint. Maar welke vorm van natuursteen je gebruikt voor je gevelbekleding, is bepalend voor de uiteindelijke uitstraling van je woonst. Hoe maak je nu de juiste keuze?

Natuursteen

Welke soort natuursteen kiezen?

Je hebt de keuze uit strips, platen, plinten of metselstenen voor jouw natuursteen gevel. Er zijn verschillende natuursteensoorten voor natuursteen gevelbekledingen. Dit wandbekleding heeft enkele interessante voordelen waardoor dit materiaal zeker het overwegen waard is.

 • Natuursteen strips. Dit zijn smalle strookjes natuursteen dat in een decoratief patroon verlijmd zijn. Deze kan je snel, eenvoudig en voordelig op de gevel of gevelpanelen vastlijmen. Je hebt qua design verschillende opties: natuursteen strips in gelijke maten, natuursteen strips in verschillende maten, zichtbare of onzichtbare voegen, …  Op afstand is een gevel afgewerkt met natuursteen strips niet van een echte gemetselde gevel te onderscheiden, maar het is wel goedkoper.
 • Natuursteen gevelplaten. Deze platen kun je op maat laten maken voor natuursteen gevelbekledingen. Bovendien lenen de meeste soorten natuursteen zich prima tot het maken van gevelplaten, waardoor je een ruim aanbod steensoorten hebt om uit te kiezen. Natuursteenplaten moet je mechanisch aan de muur bevestigen.
 • Natuursteen metselstenen. De opkomt van baksteen heeft de gemetselde gevel helaas wat uit het straatbeeld doen verdwijnen. Jammer, want natuursteen metselstenen geven een woning een unieke, aardse uitstraling. Een gemetselde natuursteen gevel heeft zelden stenen met een uniforme grootte en vorm. Doorgaans wordt een gemetselde muur met onderling afwijkende, unieke, organische vormen gebruikt in een decoratief patroon. Verschillende steensoorten, kleuren, vormen en metselopties maken natuurstenen metselsteen een zeer veelzijdig soort gevelbekleding. Voor de hoeken bestaan speciale hoekstukken die zorgen voor een vloeiende doorloop.
 • Natuursteenplinten. Gevelplinten uit natuursteen zorgen voor een elegante afwerking van je woning. Je kunt een natuursteen gevelplint ook plaatsen wanneer de rest van de gevel niet met natuursteen is bekleed. Een natuursteen gevelplint beschermt je woning tegen vocht en vuil. Kies voor je gevelplinten een niet-poreuze natuursteen voor een gladde afwerking. Denk maar aan gevelplinten in Belgische hardsteen. Zo is je gevelplint ook eenvoudig te reinigen.

Welke kleuren zijn mogelijk?

Natuursteen is een verzamelterm voor heel wat natuurlijk voorkomende steensoorten. Zandsteen, leisteen, kalksteen, marmer en graniet zijn slechts een greep uit het aanbod.

De meeste types natuursteen hebben een donkergrijze of lichtgrijze tint. Voor bruintinten kijk je eerder naar leisteen, zand- en kalksteen. Wie van de gevel een echte blikvanger wilt maken kan zelfs kiezen voor rood graniet.

Als je een natuurlijke tint aan je gevel wilt geven, zit je met natuursteen gevelbekleding dus zeker op het juiste spoor.

Grijze natuursteen

Andere afwerkingen

Zoek je een mooie afwerking voor je natuursteen gevelbekleding? Je kunt natuursteen gevelbekleding op heel veel verschillende manieren laten afwerken:

 • Polijsten. Zo maak je het oppervlak egaal en glad, en creëer je een glanzend oppervlak waaronder de structuur van de steen zichtbaar blijft.
 • Borstelen. Een minder krachtige vorm van polijsten waarbij de structuur van de steen goed zichtbaar is. De glans is hier ook minder opvallend.
 • Schuren. Door de natuursteen te schuren krijg je een effen oppervlak met cirkelvormige streepjes.
 • Zoeten. Na het schuren kun je het oppervlak behandelen met zijdeglans. De cirkelvormige streepjes verdwijnen bij deze behandeling.
 • Frijnen. Hierbij breng je mechanisch of met de hand smalle, evenwijdige groeven aan met een diepte van 1 tot 2 millimeter. Verticaal frijnen zorgt voor een optische verlening van de gevel, horizontaal frijnen zorgt voor een optische verbreding.
 • Zandstralen. Door zand onder hoge druk tegen de stenen te spuiten krijg je een ruw uitziende natuursteen.
 • Boucharderen. Je voorziet de steen mechanisch of manueel van kleine puntjes in een vierkant patroon.
 • Zagen. Dit gebeurt net na de ontginning. Het zaagblad waarmee de natuursteen (machinaal) gezaagd wordt laat een zaagsnede achter. Elk soort zaagblad laat een ander soort zaagsnede achter.
 • Vlammen. Deze laatste afwerking is vooral geschikt voor graniet. Door graniet te vlammen wordt de typische, gespikkelde structuur minder zichtbaar, en maak je de kleur van de steen egaler.

Wil jij jouw natuursteen gevel laten afwerken? Vind nu de beste vakmannen in jouw regio en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken!

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies en prijzen aan vakmannen

Waarom voor natuursteen gevels kiezen?

Natuursteen heeft enkele interessante voordelen.

 • Warmteopslag. Natuursteen slaat van nature warmte op. Dit betekent dat je gevelbekleding de warmte van de zon als het ware opslaat en afgeeft. Minder temperatuurschommelingen in huis dus. Om opstijgend vocht te voorkomen is een goede waterkering wel van belang.
 • Onderhoudsvriendelijk. Natuursteen vraagt niet enkel om weinig onderhoud. Ze zijn goed bestand tegen vocht en vuil. Het onderhoud is ook eenvoudig uit te voeren.
 • Duurzaam. Gevelbekleding uit natuursteen gaat tientallen jaren mee.
 • Brandveilig. Natuursteen draagt bij aan de brandveiligheid van je woning.
 • Unieke uitstraling. Natuursteen geeft je gevel een warme, elegante uitstraling.
 • Veelzijdig. Je hebt niet enkel keuze wat de type natuursteen betreft. Er zijn ook verschillende keuzes te maken wat de afwerking van je gevelbekleding uit natuursteen betreft.
Leien muur zijdelings

Werkwijze natuursteen gevelbekleding plaatsen

Afhankelijk van de vorm waarin je de natuursteen gebruikt, is een ander soort plaatsing nodig. Aangezien je de keuze hebt uit verschillende soorten natuursteen en diverse afwerkingen, ben je bovendien verzekerd van een uniek resultaat.

Uitvoering 1: verlijmen

Met hechtmortel of een speciale lijm kun je natuursteenstrips op de buitenspouw kleven. Ook een optie is de strips op gevelpanelen te lijmen die aan de gevel bevestigd zijn.

Voordelen:

 • Een gevelbekleding in natuursteen is makkelijk te plaatsen
 • Minder kans op scheuren, want met deze methode is de gevel goed bestand tegen allerlei soorten impact.
 • Minder dikke gevel.
 • Voordelige optie.

Nadeel:

 • Mortel heeft een beperkte hechting en sterkte. Hechtmortel kan water absorberen, waardoor het krimpt. Om dit te vermijden kun je een goede waterkering voorzien, om opstijgend vocht te beperken.
 • Kans op luchtgleuven. Dit kan makkelijk verholpen worden met de juiste lijmtechniek en het gebruik van lichte mortelsoorten.
 • Hoger dan 8 meter kun je natuursteen beter niet verlijmen.

Uitvoering 2: mechanische bevestiging

Kies je voor natuursteen gevelplaten, dan gebruik je best een mechanische bevestiging voor zware gevelplaten. Grote natuursteen gevel worden met roestvrijstalen pennen en ankers gemonteerd. De ankers worden aan de achterliggende constructie bevestigd. Meestal is dat een zwaar binnenspouwblad. In sommige gevallen gebruikt men een aluminium onderstructuur.

Een andere optie is het rechtstreeks bevestigen aan het binnenspouwblad.

Voordelen:

 • De gevelplaten worden apart gemonteerd. Je kunt ze dus eenvoudig weer vervangen bij eventuele schade.
 • Met deze methode creëer je een luchtspouw achter de gevelbekleding. Zo is je gevel voorzien van ventilatie.

Uitvoering 3: metselen

Met een gevelbekleding uit gemetselde natuursteen krijg je een gevel die wat aan de klassieke woningen in de Ardennen doet denken. Buiten de Ardennen kom je ze iets minder vaak tegen, dus uniek zal je woning er in ieder geval wel uitzien.

Voordelen:

 • Uitstekende ventilatie van de gevel.
 • Sterke gevel.
 • Goede aansluiting, dus weinig tot geen koudebruggen.

Nadelen:

 • Deze methode is zeer arbeidsintensief en dus ook de duurste van de drie uitvoeringen.
Natuursteen trap

Van plan om natuursteen gevelbekleding te laten plaatsen? Vind gevelwerkers in jouw buurt en ontvang offertes!

Kies jij voor natuursteen voor jouw gevelbekleding? Laat de werken dan zeker uitvoeren door erkende vakmannen, zo geniet je nog jaren van een perfect afgewerkte gevel en een vakkundige montage. Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes van professionals in jouw omgeving. Jij hoeft er dan enkel nog de beste aanbieder uit te halen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie