Hoeveel kost sierpleister plaatsen?

De buitengevel van een rijhuis voorzien van sierpleister kost je gemiddeld 3.600 tot 4.500 euro. Voor een vrijstaande woning ligt de sierpleister prijs tussen 7.200 en 9.000 euro.

De uiteindelijke sierpleister prijs is afhankelijk van diverse factoren:

 • Oppervlakte muren
 • Vraagprijs vakman
 • Complexiteit van de werken
 • Bereikbaarheid van de gevel of muren
 • Soort sierpleister
 • Kleur en korrelgrootte
 • Eventueel aanbrengen van een gevelplint.
Werken Prijs
Minerale pleister € 60 – 65 per vierkante meter
Synthetische pleister € 70 – 75 per vierkante meter
Raapwerk € 15 – 28 per vierkante meter
Gevelplint € 85 per lopende meter
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind vertrouwde specialisten in jouw regio en vergelijk gratis offertes
arrow Ontvang offertes

Welke soorten sierpleister bestaan er?

Naast de kleur, de korrelgrootte en de verschillende structuren heb je keuze tussen twee soorten sierpleister: minerale sierpleister en synthetische sierpleister. Beide zijn geschikt voor binnen- en buitenmuren.

Minerale sierpleister

Voordelen

Minerale sierpleister is samengesteld uit kalk, zand, pigment en lauwwarm water. Het bindmiddel is cement. Je kunt het in een enkele dikke laag aanbrengen op de muur.

Minerale sierpleister heeft een waterkerende werking. Het voert neerslag die de gevel raakt dus naar de grond.

Het grote voordeel is dat het een dampopen product is. Vocht dat binnenshuis ontstaat kan daardoor gemakkelijk weer naar buiten. Denk aan de damp die ontstaat tijdens het douchen, of stoom uit de keuken. Langs buiten kan het vocht niet naar binnen komen. Minerale sierpleister is de perfecte combinatie voor een goede bescherming van de binnenmuren tegen vochtproblemen als schimmel en vochtvlekken. Bovendien is het een ecologisch product.

Minerale sierpleister is dikker dan siliconenpleister. Je kan minerale pleister gebruiken om oneffenheden in de buitenmuren op te vullen. Je kunt ook in de pleister krabben om reliëf aan te brengen. Daarom wordt minerale pleister ook minerale krabpleister genoemd.

Minerale gevelpleister

Nadelen

Organisch materiaal zoals mos hecht zich makkelijk aan minerale pleister. Bij een grove afwerking kan vuil zich gemakkelijker hechten. Bij een gladde afwerking is dat risico kleiner. Ook regen speelt een rol. Gevels die veel worden blootgesteld aan regen zijn vatbaarder voor mos.

Een tweede minpunt is opstijgend vocht. Minerale sierpleister heeft wel een waterkerende werking, maar die beschermt de gevel tegen neerslaand vocht. Opstijgend vocht komt uit de bodem. Het kruipt omhoog langs de pleister. Met het plaatsen van een gevelplint is dat probleem gelukkig snel verholpen.

Vocht op minerale pleister

Synthetische sierpleister

Siliconen of synthetische pleister bestaat uit kunsthars of siliconen. Het is licht elastisch en kan eenvoudig op de gevel gespoten worden.

Je brengt synthetische sierpleister aan in verschillende lagen. Een eerste laag bestaat uit kalk- of cementpleister. Je hebt de optie deze laag te verstevigen met een wapeningsnet. Daarna volgt een hechtlaag, gevolgd door de sierpleister zelf.

Synthetische sierpleister is waterdicht. Het neemt geen vocht op en is bijgevolg minder vatbaar voor mossen. Door de elastische aard van het pleisterwerk kunnen er geen scheuren in de gevel ontstaan. Synthetische pleister oogt egaal en erg strak. Ten slotte is deze sierpleister kleurvast: de gekozen kleur vervaagt niet.

Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen van betrouwbare specialisten. Raadpleeg een gespecialiseerde gevelwerker voor een correcte uitvoering.

Op zoek naar een specialist?
Ontvang offertes voor een gratis vrijblijvend vergelijk

Hoe sierpleister aanbrengen op de muur? Werkwijze

Benieuwd hoe een vakman aan de slag gaat tijdens het bepleisteren van binnen- en buitenmuren? Met onderstaande stappen krijg je een beter beeld van de werken. Je hebt natuurlijk de optie om zelf met sierpleister aan de slag te gaan, maar het is een complexe klus. Er is ervaring en kennis nodig om een gevel of binnenmuur succesvol te bepleisteren.

Pleisterwerk

Stap 1: Voorbereidingswerken

 • Voor je begint met het bepleisteren van de binnen- of buitenmuren, moet er ruimte vrij gemaakt worden. Binnenshuis is dit relevanter dan buitenshuis. Denk ook aan het afdekken van struiken of andere begroeiing aan de buitenkant van de woning.
 • Vervolgens maak je de muren (en de plafonds) bezettingsklaar. Eventueel aanwezig behang, stof, vuil of vet moet verwijderd worden om een goede hechting van de komende lagen te verzekeren.
 • Eventuele oneffenheden vul je op met primer. Anders bestaat de kans dat het pleisterwerk later alsnog scheurt. Gebarsten voegen, losse stenen en dergelijke herstel je voordat je start.
 • In de voorbereidingsfase kijk je best ook naar de kaders rond ramen en deuren. Die moeten ver genoeg van de gevel uitsteken. Een afstand van vijf centimeter is meestal voldoende. Zo vermijd je dat regenwater in contact kan komen met de bepleistering. Een andere mogelijkheid is dat je de volledige gevel later voorziet van een aluminium dorpel.
 • In sommige gevallen is het nodig om de afzuigkappen, ventilatieroosters of luchtkokers aan te passen. Een andere optie is ze te overkoepelen.

Stap 2: Onderlaag aanbrengen

 • Zijn er veel oneffenheden in de muren, dan breng je eerst een raaplaag aan. Met die laag vul je alle gaatjes en scheuren op, zodat de muren volledig waterpas zijn. Bij grote verschillen kan het nodig zijn meerdere raaplagen aan te brengen.
 • Zodra de oneffenheden opgevuld zijn, breng je een onderlaag aan. Dit is vaak een basispleister, een cementlaag of kalklaag.
 • Kies je voor synthetisch sierpleister, wordt na de onderlaag nog een hechtingslaag aangebracht.

Stap 3: Sierpleister plaatsen

Zodra de onderlaag is gladgestreken en volledig is opgedroogd, kun je de sierpleister plaatsen. Bij minerale pleister kan je ervoor kiezen om een structuur aan te brengen met een nagelpalet of schuur- of krasbord, zoals verticale groefjes.

Breng je de sierpleister langs buiten aan, kun je ter afwerking een beschermende coating bevestigen. Zo voorkom je ernstige aanslag door mos of algen, en breng je een extra goede bescherming tegen vocht aan.

Barsten in muur herstellen

Hoe lang sierpleister laten drogen? 

Je rekent best een droogtijd aan van 1 dag per mm aangebrachte sierpleister.

Hoe sierpleister reinigen? 

Je kan makkelijk sierpleister reinigen met een sopje van water en reinigingsmiddel en een borstel, een niet-pluizende doek of een spons.

Een gevelspecialist in jouw buurt vinden? Ontvang advies en offertes op maat!

Is sierpleister de ideale optie voor jouw binnen- of buitenmuren? Via onderstaand formulier ontvang je advies op maat voor een correcte uitvoering en vrijblijvend prijsvoorstellen van vakmannen in jouw omgeving.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie