Waarom je gevel reinigen? Voordelen

Mossen, algen of ander vuil op je gevel? Dan is het hoog tijd om je gevel of buitenmuur een professionele poetsbeurt te geven. Hieronder sommen we alvast enkele voordelen over de noodzaak van een gevelreiniging.

Voordeel 1: Een mooie gevel

De meest voor de hand liggende reden voor een gevelreiniging is het esthetische aspect. Want een vervuilde gevel geeft een onverzorgde indruk en straalt af op de rest van de woning. Door een gevelreiniging fleurt je hele huis op en verhoog je ook de waarde ervan.

Voordeel 2: Een beschermde gevel

Door een gevelreiniging hou je de gevel in topconditie en verleng je zijn levensduur. Een grondige gevelreiniging zorgt ervoor dat schimmels en mossen zich niet aan de muur kunnen vasthechten. Anders maken ze de gevel poreus, wat kan leiden tot barsten en scheuren.

Voordeel 3: Een gezonde gevel

Een propere gevel is ook een gezonde gevel. Mossen en schimmels brengen vochtproblemen en bacteriën met zich mee. Gevolg? Een ongezond leefklimaat voor zowel je huis als je gezin.

Samengevat: Slecht weer en vervuiling zullen na verloop van tijd sporen achterlaten op de gevel van een huis. De gevel van het gebouw kan bijvoorbeeld ontsierd worden door mossen, schimmels, vlekken of een ander soort vervuiling. Een gevelreiniging gaat dit tegen en kan bij professioneel gebruik verdere aantasting voorkomen. Het is cruciaal om daarbij de juiste reinigingsmethode te gebruiken.

Wat zijn de gemiddelde prijzen gevelreiniging per m2?

Voor een gevelreiniging mag je naargelang het soort vervuiling rekenen op een gemiddelde prijs tussen 5 en 50 euro per vierkante meter.

In onderstaande tabel vind je een overzicht van de richtprijzen voor de verschillende soorten gevelreiniging.

Reinigingstechniek Prijs / m²
Stoomreiniging € 5 – 50
Zandstralen € 12 – 50
Verneveling of nevelstralen € 15 – 20
Chemische reiniging € 15
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het formulier in en vind een professionele gevelreiniger in jouw buurt
arrow Ontvang offertes

Welke soorten gevelreiniging zijn er? [Overzicht]

Je gevel laten reinigen kan via verschillende technieken. Je kan deze reinigingstechnieken onderverdelen in drie types gevelreiniging, afhankelijk van het middel dat gebruikt wordt.

  • Ten eerste is het mogelijk om de gevel te reinigen met water. Er kan bijvoorbeeld verneveling gebruikt worden. De bestaande gevel kan gereinigd worden door ze schoon te spuiten onder hoge druk of je kan de gevel laten reinigen door middel van stoom.
  • Daarnaast bestaat er mechanische reiniging. De gevelreiniger zal dan de gevel afborstelen of schuren met een stevige borstel.
  • Tot slot is er chemische reiniging waarbij een chemisch reinigingsmiddel gebruikt wordt. In elke situatie geldt dat er een algemene inspectie van het huis hoort te gebeuren, voordat er gestart kan worden met de reiniging zelf. Er mag geen probleem zijn met de staat van de gevel zoals slecht voegwerk of scheuren.

Het is ook belangrijk om te weten uit welk materiaal het te reinigen oppervlak bestaat. Alleen door dit van tevoren goed te checken kan je voorkomen dat er beschadigingen ontstaan tijdens het reinigen.

Optie 1: Stoomreiniging

Deze zachte reinigingsmethode, door middel van stoom, kan een gevel reinigen met oppervlakkige of lichte vervuiling. Eigenlijk is het ideaal voor regelmatig onderhoud van licht vervuilde gevels. U moet echter voorzichtig zijn met gebruik van deze methode bij huizen met een gevel uit kwetsbare materialen en oude gebouwen. Deze zijn niet altijd bestand tegen de temperatuurschommelingen die bij de stoomreiniging ontstaan.

Tijdens de stoomreiniging wordt de stoom onder hoge druk op de vervuilde gevels aangebracht met behulp van een generator. Zodra de stoom, met een temperatuur van 120 tot 160 ° C, in contact komt met de muur, condenseert het en zal het vuil loslaten. De stoom wordt vloeibaar en het hardnekkig vuil wordt verwijderd.

Deze ecologische techniek tast het materiaal van de gevels niet aan. Het voordeel is dat dit één van de meest betaalbare reinigingstechniek op de markt is. Het zal gemiddeld tussen 5 tot 10 euro per m² kosten.

gevel stoomreinigen

Optie 2: Zandstralen

Zandstralen is een vrij agressieve methode en is geschikt voor het diep reinigen van de gevel. Hierbij worden kleine korrels zand tegen de gevel gespoten. Bij hardnekkige vervuiling zoals bijvoorbeeld graffiti of zware roetaanslag is deze methode erg geschikt.

Na het zandstralen zal jouw gevel een verfrist en nieuw uiterlijk hebben. Het straalmiddel zorgt ervoor dat het vuil van de gevel afgeschuurd/gepoetst wordt.

Deze methode is alleen geschikt voor harde en niet-poreuze ondergronden zoals bijvoorbeeld beton, hout, bakstenen en ander harde stenen. Een niet deskundig uitgevoerde zandstraling kan leiden tot schade aan de gevel. Wij adviseren je om deze renovatiewerken te laten uitvoeren door een vakman. Het kost je gemiddeld tussen 12 en 20 euro per m².

gevel zandstralen

Optie 3: Verneveling of nevelstralen

Deze methode is ideaal voor het verwijderen van oppervlakkige tot middelmatige vervuiling zonder de gevel te beschadigen. Het is een manier van zachte gevelreiniging die onder lage druk gebeurt.

De nevel wordt in tegenstelling tot stoomreiniging onder een lagere druk met indirecte stralen op de gevel gespoten. Het kost gemiddeld 15 tot 20 euro per m².

Bij deze methode wordt er dus een fijne nevel van water vermengd met zand gespoten op het bevuilde oppervlak. Het mengsel verwijdert roet, stof, salpeter en sporen van verf of andere soorten van zware vervuiling, die op de gevel aanwezig zijn.

Hoewel deze methode eigenlijk geschikt is voor elk type ondergrond wordt het vaak gebruikt op gevels in baksteen, steen en beton. Maar nevelstralen is ook mogelijk voor gevels van historische gebouwen en monumenten.

nevelstralen

Optie 4: Chemisch reinigen met product

Als het te reinigen oppervlak kwetsbaar is, dan is chemische reiniging uiterst effectief. Op die manier is vuil snel te verwijderen. Er wordt gebruik gemaakt van chemische middelen. Over het algemeen is deze methode agressief en giftig.

Het chemisch reinigen van een gevel gebeurt door eerst de gevel te bevochtigen en ze vervolgens met een kwast of vernevelaar te coaten met het gekozen zuur of oplosmiddel. Laat de coating vervolgens 5 tot 30 minuten inwerken en spoel het daarna af met water of stoom met een hogedrukreiniger.

Chemisch reinigen kost je ongeveer 15 tot 25 euro per m². Afhankelijk van de steensoort en de vervuiling kan er gekozen worden voor twee mogelijkheden:

  • Zure reinigingsmiddelen met een lage pH tussen 0 en 6: Deze producten zijn krachtiger en worden gebruikt om diep te ontkalken. Zure reinigingsmiddelen zijn niet geschikt voor oppervlakken van molensteen of oppervlakken met silicium.
  • Alkalische reinigingsmiddelen met een hoge PH tussen 6 en 8: Deze producten worden gebruikt in de vorm van een pasta. Ze worden gebruikt om gevels te strippen en te ontvetten. Dit wordt aanbevolen bij het reinigen van bepleisterde gevels (zoals crepi) vanwege de blekende werking. Door het hoge natrium- of kaliumhydroxidegehalte mogen ze niet worden gebruikt voor bijvoorbeeld poreuze kelders, om het risico op bodemverzilting te voorkomen.
chemisch reinigen

Welke reinigingstechniek kiezen?

Kies de reinigingstechniek die het meest geschikt is voor de reiniging van de gevel van jouw huis. Er moet natuurlijk rekening gehouden worden met het beschikbare budget, het te reinigen oppervlak en hoe de gevel geplaatst is.

Op zoek naar een specialist?
Vind de juiste vakman in jouw buurt

De moeilijkheidsgraad van het reinigen

Voordat je met de gevelwerken start, is het verstandig de eventuele schade aan het dak, de dakgoten en de buitengevel van je woning op te sporen en te beoordelen.

Bij gevelstenen is het belangrijk de kwaliteit van het materiaal en de staat van de voegen te controleren. Je moet er zeker van zijn dat er geen scheuren in de gevel zitten. Als dit wel het geval is, dan moeten die scheuren eerst goed gedicht worden, voordat er begonnen kan worden met het reinigen.

Als je een geverfde of een bepleisterde gevel hebt, dan is het belangrijk om goed de staat van de gebruikte coating te controleren.

Het type coating dat wordt gebruikt

Niet alle materialen reageren op dezelfde manier als ze in contact komen met schoonmaakproducten. Stoomreinigen en zandstralen is geschikt voor gevels die in uitstekende staat verkeren.

Voor poreuze, dunne of beschadigde ondergronden verdient het chemisch reinigen de voorkeur. Deze methode voorkomt dat vocht door de buitenmuur kan dringen. Anders dreigt je woning met doorslaand vocht te kampen, wat tot zware vochtproblemen kan leiden.

Nevelstralen is dan weer aanbevolen voor het reinigen van kwetsbare muren in slechte staat.

De mate van vervuiling van de gevel

Vervuiling en graffiti worden niet op dezelfde manier verwijderd als bijvoorbeeld mossen en algen. Bij een goed onderhouden en regelmatig gereinigde gevel zal het bovendien minder inspanning kosten om deze te reinigen dan bij een gevel met het hardnekkigste vuil. 

Het is dus aan de specialist om de oorzaak van de zware vervuiling te beoordelen en de techniek te kiezen die nodig is om jouw gevel opnieuw proper te krijgen. Hij zal ook een test uitvoeren op een minder zichtbaar deel van de gevel, om zo de juiste instelling van de hogedrukreiniger of de juiste dosering van het reinigingsmiddel te vinden.

gevelreiniging

Gevelreiniging zelf of laten uitvoeren? Vraag advies en ontvang offertes op maat

Minimum om de twee jaar is het omwille van de esthetische functie en/of veiligheidsredenen belangrijk om een harde ​​gevelreiniging uit te voeren. Het is inderdaad de oplossing om verf, graffiti, vetresten en ander vuil, dat na verloop van tijd op de muren achterblijft, te verwijderen.

Het reinigen kan ook dienen als een voorbereidend proces op de renovatie van de gevel. De reiniging zal de muren van het huis opfrissen en het zijn originele uiterlijk teruggeven.

Bij regelmatig reinigen kunnen buitenmuren ook hun functie als barrière tussen binnen en buiten behouden. De muren beschermen tegen het binnendringen van vocht en koude. Voor een effectievere bescherming kan onderhoud worden gecombineerd met een antischuim- of waterafstotende behandeling om de gevel langer schoon te houden.

Je kan hier ook gebruik van maken bij eventuele isolatie- en vochtproblemen. De prijs kan per specialist verschillen. Vraag en vergelijk gerust meerdere offertes om de beste prijs voor jouw klus te bekomen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen: 

Hoe lang duurt een gevelreiniging?

+
Gemiddeld gezien duurt een gevelreiniging één tot twee dagen. 

Wat is een goede gevelreiniging?

+
Welke gevelreiniging goed is, hangt af van hoe vuil jouw gevel is. Voor oppervlakkige of lichte vervuiling is een stoomreiniging de beste optie. Wanneer je gevel diep gereinigd moet worden, kies je beter voor zandstralen. Middelmatige vervuiling op je gevel kan je goed met nevenstralen behandelen. Tot slot kan je een gevel met een kwetsbaar oppervlak opknappen met een chemische reiniging. 

Wat kost een gevel reinigen en impregneren?

+
De gemiddelde kostrpijs voor het reinigen en impregneren van een gevel is ongeveer 1.950 euro. 

Wat is de prijs gevelreiniging per vierkante meter? 

+
De prijs voor gevelreiniging per vierkante meter hangt af van de soort gevelreiniging. Een stoomreiniging kost 5 tot 10 euro per vierkante meter, zandstralen kost tussen de 12 en 20 euro per vierkante meter, nevenstralen kost gemiddeld 15 tot 20 euro per vierkante meter en chemisch reinigen kost 15 tot 25 euro per vierkante meter. 

Hoe voegen reinigen? 

+
Voegen kan je op verschillende manieren reinigen. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een voegenreiniger concentraat. Als je voegen vuil zijn, is de kans groot dat je hele gevel een opknapbeurt kan gebruiken. Dan kan je, afhankelijk van hoe vuil je gevel is, kiezen voor stoomreinigen, zandstralen, nevenstralen of chemisch reinigen. 
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie