Wat is crepi?

Crepi is een soort gevelpleister. Het is een mengsel van cement en zand die op de gevel wordt aangebracht om de muren te beschermen tegen weersinvloeden. Het is een flexibel materiaal. Crepi kan ook worden gebruikt om de esthetische uitstraling van de woning te verbeteren. 

Hoe lang gaat crepi mee?

Crepi is een duurzame, waterdichte gevelbekleding die meestal wordt aangebracht op buitenmuren. Het heeft een gemiddelde levensduur van 20 jaar, afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal. Het is belangrijk dat er voldoende aandacht wordt besteed aan de voorbereiding van de ondergrond.

Daarnaast spelen omgevingsfactoren, zoals blootstelling aan zonlicht en vervuiling ook een rol bij de levensduur van crepi. De levensduur van crepi kan worden verlengd door regelmatig onderhoud zoals het schoonmaken van het oppervlak en het herstellen van eventuele schade.

Prijzen crepi gevel

Zonder isolatie betaal je voor een crepi gevel gemiddeld 40 tot 80 euro per vierkante meter. De prijs van een crepi gevel is onder meer afhankelijk van de te bewerken oppervlakte, de mate van afwerking en de dikte ervan. Daarnaast speelt de moeilijkheidsgraad van de opdracht een rol.

Wie zijn woning tegelijk ook wil isoleren, betaalt gemiddeld twee keer zoveel per vierkante meter. Bepalend daarbij zijn factoren zoals de isolatieschil en het soort isolatie. We raden je aan om niet te besparen op isolatiekosten. Achteraf zie je gegarandeerd het verschil in je energiefactuur. Bovendien verhoogt gevelisolatie de waarde van jouw woonst.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vergelijk gratis 1 of meerdere offertes
arrow Ontvang offertes

Prijs crepi met isolatie

Als je jouw bestaande gevel laat renoveren is het verstandig ze ook te laten isoleren. Zo verhoog je het wooncomfort en bespaar je aanzienlijk op je energierekening.

De prijs voor crepi met isolatie is afhankelijk van de afmetingen van de gevel, de dikte van de isolatie- en pleisterlaag, de uiteindelijke afwerkingslaag en de uurprijs van de vakman. Als je crepi combineert met isolatie mag je rekenen op 100 tot 140 euro per vierkante meter.

Kies je voor synthetische pleister of voor minerale pleister? Ook die keuze bepaalt mee de kostprijs. Voor minerale sierpleister betaal je net iets minder dan voor de siliconen gebonden crepi.

crepi en isolatie

Soorten crepi

1. Minerale crepi

Het gebruik van minerale crepi zorgt voor een ruwere uitstraling dan een crepi op siliconenbasis. Het voordeel van minerale sierpleister is dat ze dik wordt aangebracht, waardoor oneffenheden in de originele laag van de gevel niet meer zichtbaar zijn.

Toch is minerale sierpleister gevoeliger voor vuil. Daarnaast wordt minerale crepi krabpleister genoemd. Bij dit soort crepi is het mogelijk om een patroon in de oppervlaktelaag van de gevel aan te brengen via een speciale krabtechniek.

2. Crepi op siliconenbasis

Siliconenpleister, een ander soort gevelbepleistering, creëert een meer egale uitstraling. Het zorgt er wel voor dat vuil veel sneller opvalt dan bij een ruwe uitvoering. Gelukkig is het bij siliconenpleister toegestaan om de muur met een hogedrukreiniger (op lage druk) schoon te maken.

Minerale crepi heeft dat voordeel niet. Siliconenpleister is minder kleurvast, maar wel elastischer dan minerale crepi. Daardoor loopt jouw gevel minder kans op scheuren.

crepi gevel

Crepi plaatsen: hoe wordt crepi aangebracht op jouw gevel?

Crepi aanbrengen op een gevel gebeurt heel nauwkeurig. Als je dit nog nooit hebt gedaan, kan er veel mislopen. Daarom besteed je dit beter uit aan een gespecialiseerde gevelwerker.

Om de juiste vakman te vinden voor jouw gevelrenovatie met crepi, is het slim om meerdere offertes op te vragen. Zo ben je zeker van de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Op zoek naar een specialist?
Vraag professioneel advies en vergelijk gratis offertes

Stap 1: Goede voorbereiding

Voordat de vakman start met het aanbrengen van de crepi moeten er een aantal voorbereidingen worden getroffen. Alle materialen klaarzetten en de omgeving afdekken. Ook ramen en deuren moeten beschermd worden met folie.

Stap 2: Begin in de hoeken

Na de voorbereidingen worden er hoekprofielen geplaatst. Dit zijn geleiders voor het pleistermateriaal. Daarnaast bieden de hoekprofielen extra versteviging en voorkomen ze vochtproblemen in de toekomst.

Optioneel: aanbrengen van isolatie

Bij de gevel van buitenaf isoleren, worden de isolatieplaten aan de gevel gelijmd. Ook dit gebeurt in deze stap.

Stap 3: Een goede basis

Op de gevel of op de isolatieplaten wordt vervolgens een wapeningsnet aangebracht. Die bedekt eventuele gaten en scheuren, en zorgt ervoor dat de crepi egaal kan worden aangebracht.

Stap 4: Aanbrengen van de crepi

Daarna is het tijd voor het aanbrengen van crepi. Afhankelijk van de soort crepi die je kiest wordt het in één of in drie lagen aangebracht. Minerale crepi wordt in één dikke laag aangebracht. Siliconen crepi wordt meestal in een basislaag, een hechtingslaag en de siliconen crepi-laag aangebracht.

Stap 5: Nette afwerking

Na het aanbrengen van de crepi volgt de uiteindelijke afwerkingslaag. Alle naden bij ramen en deuren moeten afgedicht worden met kit. Daarnaast kan je kiezen voor een afwerking met een gevelplint of waterkerende eigenschappen. Beide zorgen ervoor dat de onderkant van de gevel goed beschermd wordt tegen vuil en optrekkend vocht.

De volledige gevel beschermen tegen opstijgend vocht kan door een afwerking met hydrofuge.

minerale bepleistering

Onderhoudstechnieken crepi gevel

Hoe kan je een crepi gevel reinigen? Siliconen crepi mag je voorzichtig met een hoge drukspuit reinigen. Minerale crepi reinigen gebeurt beter niet met een hogedrukspuit, omdat je het pleisterwerk kan beschadigen.

Voor een proper en kwalitatief resultaat kan je altijd een professioneel reinigingsbedrijf inschakelen.

Waarom kiezen voor crepi gevelbekleding?

Er bestaan verschillende redenen waarom mensen kiezen voor crepi gevelbekleding. De belangrijkste voordelen sommen we hier even voor je op:

Voordelen

  • Nette en egale afwerking
  • Goede bescherming tegen doorslaand vocht
  • Keuze uit veel kleuren: zwart, wit, beige,…
  • Past bij elke woning
  • Relatief goedkope optie
  • Ook geschikt om je oude gevelbekleding te vernieuwen.

Spuitkurk versus crepi: wat kiezen?

Er bestaan ook andere opties voor het bepleisteren van je gevel, waaronder spuitkurk. Hoe weet je nu of je beter voor spuitkurk of voor crepi kiest?

Crepi biedt in vergelijk tot spuitkurk één groot voordeel. Spuitkurk kan enkel op een egale oppervlakte gespoten worden. Scheurtjes of barsten worden dus niet gecamoufleerd. Met crepi kan dat wel en verkrijg je een veel egaler resultaat.

Is crepi goedkoper dan spuitkurk?

De kosten van crepi en spuitkurk kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren (bv. de locatie of vakman). Spuitkurk is een relatief nieuw product dat een aantal voordelen biedt ten opzichte van crepi. Maar over het algemeen zijn de kosten vergelijkbaar.

Kortom, is het raadzaam om offertes van specialisten met elkaar te vergelijken. Vergelijk de kosten voordat je een beslissing maakt.

Op zoek naar een specialist?
Laat je adviseren door een gevelspecialist

Kan je een crepi gevel schilderen?

Als jouw crepi gevel vervuild is of als je toe bent aan een andere kleur is het mogelijk om de crepi gevel te schilderen. Kies verf op basis van acryl of silicaat. Goede kwaliteitsverf is belangrijk. Want naarmate je meer lagen aanbrengt, kan je gevel minder goed ademen. Lichte en donkere kleuren zijn mogelijk.

Ook een goede grondlaag is belangrijk. Bij een gevel met vochtproblemen moet je extra voorzichtig zijn met het schilderen, omdat dit de problemen kan vergroten. Crepi dat bijvoorbeeld is afgewerkt met hydrofuge mag je de eerste vijf jaar niet schilderen met een watergedragen verf.

Crepi kleuren: dit zijn de meest populaire keuzes

Crepi is beschikbaar in tal van kleuren. De populairste optie is wit, maar ook andere kleuren komen opzetten. Witte crepi heeft als nadeel dat het snel vuil wordt, terwijl donkere kleuren sneller hun kleurintensiteit verliezen. Om de juiste kleur te kiezen houd je best rekening met de kleuren van je deuren en kozijnen.

De kleur op de gevel valt bovendien vaak lichter uit dan wat je op het kleurstaal ziet.

het schilderen van crepi

Crepi voor en na

Hieronder volgen enkele voorbeelden van crepi gevelbekleding.

Crepi voor

eerste project met crepi

Crepi na

eerste project met crepi afgewerkt

Crepi voor

tweede project met crepi

Crepi na

tweede project met crepi afgewerkt

Meer te weten komen over crepi? Stel je vragen aan een erkend gevelspecialist

Bij het aanbrengen van crepi op je gevel komt behoorlijk veel kijken. Daarom is het verstandig om altijd advies te vragen aan een gespecialiseerde gevelwerker. Erkende vakmannen weten alles over de verschillende soorten crepi en kunnen jou perfect adviseren over het soort crepi, de gewenste afwerking en de kleurkeuze.

Bovendien garanderen gespecialiseerde vakmannen een correcte uitvoering. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvende prijsvoorstellen die je makkelijk onderling kan vergelijken. Zo geniet jij binnenkort van een perfect uitziende crepi gevel.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie