Wat zijn gevelpanelen?

Gevelpanelen zijn panelen die gebruikt worden als gevelbekleding. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei materialen, kleuren, uitvoeringen en formaten.

Gevelpanelen worden bevestigd op een draagprofiel dat aan de gevel verankerd wordt. Tussen de panelen en de gevel zit een ruimte met een dikte van minimaal 30 millimeter. Die ruimte dient als luchtspouw en zorgt voor een goede verluchting van de gevel. Zo kunnen de gevel en de gevelpanelen na een regenbui goed opdrogen. Ook vangt de luchtspouw temperatuurschommelingen op.

Gevelplaten versus gevelpanelen

Gevelpanelen en gevelplaten zijn synoniemen. Er is dus geen verschil tussen een gevelpaneel en een gevelplaat.

Trespa staat synoniem voor gevelpanelen

Trespa is de meest bekende producent van HPL gevelpanelen. Bij veel bouw- en gevelrenovatieprojecten worden Trespa gevelpanelen gebruikt voor het afwerken van de nieuwe of gerenoveerde gevel.

De fabrikant vervaardigt grote gevelplaten, maar ook panelen waarmee je kleinere oppervlakken kunt afwerken. Denk maar aan boeiboorden of windveren van een dak. 

Prijs van Trespa gevelbekleding

Trespa gevelpanelen zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren, uitvoeringen en afwerkingen. De prijs voor een Trespa plaat schommelt tussen de 80 tot 150 euro.

Wat kost het plaatsen van gevelpanelen?

Hoeveel kost het om je gevel te laten bekleden met gevelpanelen? Je mag rekenen op een prijs van 75 tot 150 euro per vierkante meter. Voor een gemiddelde gevel gaat het dus om een totaalprijs van 4.500 tot 9.000 euro.

Hoeveel je precies betaalt, is voornamelijk afhankelijk van het type gevelpaneel. Hieronder vind je een overzicht met prijzen per paneelsoort. De weergegeven richtprijzen zijn exclusief plaatsingskosten en btw. Om meer te weten te komen over de plaatsingskosten, lees je verder onder de tabel.

Type gevelpaneel Startprijs per vierkante meter (exclusief plaatsing en btw)
Kunststof € 25
Composiet € 45
Beton € 90 
Hout € 100
Imitatiebaksteen € 90
Keramisch € 45
Aluminium € 60
Staal € 50
Vezelcement € 40
HPL

€ 30

Voor het plaatsen van gevelpanelen mag je rekenen op een extra kost van gemiddeld 50 euro per vierkante meter. De exacte kosten zijn afhankelijk van de moeilijkheid van de werken, het al dan niet isoleren van de gevel, en het huren van een hoogtewerker of stelling.

Daarnaast speelt ook de gebruikte draagconstructie een rol. Een aluminium draagconstructie is bijvoorbeeld prijziger dan een constructie uit hout.

Hoe de panelen aan de constructie bevestigd worden is ook relevant. Het vastschroeven van de gevelplaten is de goedkoopste optie, maar de schroeven zijn uiteraard wel zichtbaar. De platen aan de constructie lijmen zorgt voor een strakker resultaat, maar is war prijziger.

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?
Vul dit formulier in en ontvang gratis en vrijblijvende offertes voor jouw gevelproject!
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Zijn gevelpanelen een goedkope gevelbekleding?

Gevelpanelen zijn verkrijgbaar in zoveel verschillende materialen dat er voor elk budget wel een interessante optie te vinden is. Je gevel bekleden met kunststof gevelpanelen is zowat de goedkoopste manier om je gevel te bekleden, zonder daarbij in te boeten op kwaliteit of duurzaamheid. Kies je voor houten gevelpanelen? Dan liggen de kosten natuurlijk aanzienlijk hoger.

gevelpanelen

Waarom kiezen voor gevelpanelen?

Gevelpanelen hebben heel wat te bieden. Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste voordelen van gevelplaten.

Perfect te combineren met gevelisolatie

Gevelpanelen kun je probleemloos op een geïsoleerde gevel monteren. Laat je tijdens je gevelwerken de gevel (opnieuw) isoleren? Dan kun je het gebruik van geïsoleerde gevelpanelen overwegen! Die zogenaamde sandwichpanelen zijn voorzien van een laag isolatiemateriaal. Zo kun je de gevel in een klap bekleden én isoleren!

Weerbestendig

Gevelpanelen zijn altijd weerbestendig. Ze beschermen je gevel tegen wind, regen, vorst en sneeuw. Bij een correcte montage hoef je dus niet in te zitten met vochtproblemen of andere gevelkwaaltjes!

Goedkope afwerking van je woning

Gevelpanelen zijn geschikt voor zowat elk budget. De prijs-kwaliteitverhouding is ook uitmuntend: gevelpanelen zijn budgetvriendelijk, maar gaan lang mee, bieden een oerdegelijke bescherming aan je gevel, en zijn ook wat het design betreft een leuke optie. 

Licht

Gevelpanelen zijn niet zwaar, en vragen daarom geen bijzonder grote draagkracht van je gevel. Daarom zijn gevelplaten geschikt voor het bekleden van nagenoeg elke gevel!

Eenvoudig te plaatsen

Gevelpanelen zijn over het algemeen licht, en kunnen vlot geplaatst worden. Daardoor bespaar je heel wat op montagekosten. Bovendien kun je als handige doe-het-zelver overwegen om de gevelpanelen zelf aan je gevel te bevestigen.

Brandveilig

Nagenoeg elk type gevelpaneel is brandveilig, brandvertragend of zelfs vuurvast. Is brandveiligheid jouw hoogste prioriteit? Dan zijn gevelpanelen een ideale optie voor het afwerken van je gevel. Een gevelspecialist helpt je bij het vinden van de meest brandveilige optie.

Verschillende designopties

Gevelpanelen zijn niet enkel verkrijgbaar in verschillende materialen, kleuren en designs. De platen kunnen ook op verschillende manieren op je gevel gemonteerd worden. Daarover lees je verder in dit artikel meer.

Krijg advies van specialisten

Gevelpanelen met of zonder isolatie

Gevelisolatie draagt niet enkel bij aan de energiezuinigheid van je woning, maar zorgt ook voor een aangenaam binnenklimaat. 

Wil je jouw gevel zo vlot mogelijk laten afwerken? Dan zijn sandwichpanelen een interessante optie. Dat soort panelen bestaat uit meerdere lagen: een (metalen) binnenplaat, een laag isolatiemateriaal, en een (metalen) buitenplaat.

Kies je niet voor sandwichpanelen? Dan kun je de gevel uiteraard ook op een andere manier isoleren. Gevelpanelen worden bevestigd op een draagconstructie. Die draagconstructie zelf wordt op de gevel gemonteerd. Tussen de gevel en de gevelpanelen blijft zo wat ruimte vrij. Het isolatiemateriaal kan op de gevel zelf aangebracht worden.

Het is belangrijk om wat ruimte open te houden tussen de geïsoleerde gevel en de gevelpanelen. Zo ontstaat een zogenaamde luchtspouw. Die zorgt ervoor dat de gevel kan ademen, en dat de gevel na een regenbui goed kan opdrogen. Zo vermijd je vochtproblemen, schimmels en andere problemen.

zwarte gevelpanelen

Zelf gevelpanelen installeren of vakman inschakelen?

Met wat handigheid kun je de gevel van je woning zelf bekleden met gevelpanelen. Houd dan zeker rekening met het vrij houden van de ruimte tussen de panelen en de gevel zelf. 

Niet helemaal overtuigd van je eigen expertise? Dan is het aan te raden om beroep te doen op een gevelspecialist. Die verzekert niet enkel een correcte montage van de gevelbekleding, maar overziet het volledige project. Een specialist adviseert je over de geschikte materialen, en helpt je bij het vinden van het meest sierende geveldesign. Zo ben je verzekerd van een oerdegelijke uitvoering, met een net en duurzaam resultaat!

gevelpanelen installeren

Welke soorten gevelbekleding in paneelvorm zijn er?

Gevelpanelen zijn verkrijgbaar in heel wat materialen. Hieronder vind je een uitgebreid overzicht met veelvoorkomende materialen.

1. Kunststof (pvc) gevelpanelen

Kunststof gevelpanelen (ook wel sidings genoemd) zijn verkrijgbaar in ontzettend veel kleuren, maten en designs. Pvc gevelpanelen zijn een van de meest gekozen kunststof gevelpanelen. Ze worden doorgaans vervaardigd van hardschuim pvc en afgewerkt met een toplaag waarop het gewenste design verschijnt.

Gevelpanelen uit kunststof zijn budgetvriendelijk en nagenoeg onderhoudsvrij. Met kunststof hoef je niet in te zitten met rot, roest of andere kwalen. Het materiaal is uitermate duurzaam, en gaat ook zonder bijkomend onderhoud bijzonder lang mee.

Daarbij komt dat kunststof panelen verkrijgbaar zijn in allerlei imitatielooks. Denk maar aan imitatiebaksteen, -hout of beton. Je bekomt met kunststof in imitatielook dezelfde uitstraling, maar hoeft niet in te zitten met de obstakels, het onderhoud en de problemen die gepaard kunnen gaan met de eigenlijke materialen.

2. Composiet

Composiet is een mix van pvc met andere materialen zoals bijvoorbeeld hout. Composiet gevelpanelen combineren de eigenschappen van kunststof platen met die van platen uit andere materialen. Je geniet van de uitstraling van hout, aluminium of een ander materiaal, maar evenzeer van de lange levensduur en het onderhoudsgemak van pvc.

Net als andere kunststof panelen zijn composiet gevelplaten eenvoudig te plaatsen. Composiet platen zijn echter iets prijziger dan gewone kunststof gevelpanelen.

3. Panelen uit beton

Betonnen gevelpanelen zijn een zeer geliefde gevelafwerking. De panelen zijn vaak voorzien van een laag isolatiemateriaal. Gevelplaten uit beton zijn verkrijgbaar in de originele, grijsachtige tint die je gewend bent van beton, maar zijn ook te vinden in allerlei verschillende kleuren.

Gevelpanelen uit beton zijn echter wat prijziger. Voor een meer budgetvriendelijk alternatief kun je gevelpanelen in kunststof met een betonlook overwegen. Het uitzicht van dat soort gevelbekleding is hetzelfde, maar de prijs ligt behoorlijk lager. Kunststof is daarbij ook een erg duurzaam materiaal met interessante eigenschappen. Een waardig alternatief, dus!

betonnen gevelpanelen

4. Gevelpanelen uit hout

Houd je van de warme, natuurlijke uitstraling van hout? Dan zijn houten gevelpanelen een uitstekende optie. De panelen worden vervaardigd uit verschillende houtsoorten. Je hebt dus de keuze uit heel wat verschillende uitvoeringen.

Net als betonnen gevelpanelen zijn houten gevelpanelen minder budgetvriendelijk. Kunststof gevelpanelen met houtlook bieden opnieuw een waardig en budgetvriendelijk alternatief. Net als met echt hout heb je de keuze uit heel wat designs en kleuren.

Bonusvoordeel: kunststof vergrijst niet en kan voorzien worden van een uv-bestendige laag. Natuurlijk hout dat niet periodiek behandeld wordt, krijgt na verloop van tijd altijd een grijzige tint. Kunststof gevelpanelen zijn dus niet enkel goedkoper, maar ook onderhoudsvriendelijker!

De beste oplossing voor jouw gevel?Bespreek de opties met een expert!

6. Baksteen

Baksteen gevelpanelen bestaan niet uit echte bakstenen (zoals bij steenstrips vaak wel het geval is), maar uit kunststof met baksteenlook. Ze geven je huis die authentieke, statige uitstraling van baksteen, maar zijn veel eenvoudiger te plaatsen dan echte baksteen. Bovendien zijn baksteen gevelplaten een aanzienlijk goedkopere optie.

Net als bij andere kunststoffen gevelpanelen heb je ook hier de keuze uit heel wat designs. De imitatiebakstenen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, formaten en afwerkingen. 

5. Keramische panelen

Keramische gevelpanelen bestaan uit gebakken klei. De panelen worden gebakken op hoge temperaturen, waardoor ze enorm vormvast zijn. Keramische panelen gaan ook bijzonder lang mee. Je kunt rekenen op een levensduur van wel 80 jaar!

Keramiek is zelfreinigend. Zelfs in een stoffige omgeving hoe je nagenoeg niet in te zitten met het onderhoud van een gevel bekleed met keramische panelen. Na een regenbui ziet je gevel er weer als nieuw uit. 

Omdat de gevelpanelen op hoge temperaturen gebakken worden, zijn ze bovendien erg brandveilig. Ook met verkleuring hoef je overigens niet in te zitten. Ook zonder bijkomende behandelingen of beschermingslagen behoudt keramiek zijn oorspronkelijke kleur.

6. Metaal: stalen of aluminium gevelpanelen

Stalen en aluminium gevelplaten zijn licht, en verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Beide materialen zijn onderhoudsvriendelijk, brandveilig, en eenvoudig te plaatsen. Er zijn natuurlijk een paar verschillen tussen staal en aluminium:

  • Staal is een goedkopere optie.
  • Aluminium kan bijna naadloos afgewerkt worden. De naden tussen stalen gevelpanelen kunnen minder nauwkeurig worden afgewerkt.

Verder zorgen metalen gevelplaten voor een enorm moderne look. De platen worden voorzien van een anodiseerlaag om  je gevelbekleding te beschermen tegen temperatuur- en weersschommelingen

Een bijzonder voordeel van metalen gevelpanelen, is dat ze probleemloos tot allerlei vormen verwerkt kunnen worden. Zo kun je jouw gevel voorzien van een modern ogend en toch volledig unieke afwerking.

Meer weten?

7. Vezelcement gevelpanelen

Vezelcement bestaat naast cement ook uit zand, minerale additieven, en organische vezels. Het mengsel wordt onder hoge druk samengeperst en versneden tot gevelplaten.

Gevelpanelen uit vezelcement zijn daarom ontzettend stevig. Ze beschermen je gevel tegen impact, zijn vormvast en brandveilig. Eens gemonteerd vergen vezelcement panelen nauwelijks onderhoud.

8. HPL gevelplaten

HPL (High Pressure Laminate) platen worden ook wel eens volkernplaten genoemd. De platen bestaan uit meerdere lagen die onder hoge druk en bij hoge temperaturen samengeperst worden. Het resultaat is een ijzersterke plaat met een bijzonder harde kern en een uitermate hoge dichtheid.

Volkernplaten gaan ontzettend lang mee en zijn bijzonder onderhoudsvriendelijk. Ze zijn bovendien verkrijgbaar in tal van designs. Je kunt ze op maat laten vervaardigen, en zelf een ontwerp aanleveren voor een volledig gepersonaliseerde gevel.

gele gevelpanelen

Mogelijke uitvoeringen van gevelpanelen

De platen zijn verkrijgbaar in allerlei diktes, breedtes en lengtes, en kunnen zowel horizontaal als verticaal op de gevel worden bevestigd.

Gevelpanelen worden bevestigd aan een draagstructuur. Ook dat kan op verschillende manieren: bijvoorbeeld met een kliksysteem of via verlijming, maar ook met schroeven of haken. 

De panelen kunnen tot slot in verschillende uitvoeringen geplaatst worden. De panelen kunnen vlak zijn, maar ook golvend of geribd zijn. Ook een plaatsing in zogenaamde blokprofielen is mogelijk. 

Gevelpanelen zijn dus een erg veelzijdig materiaal. De verschillende keuzes wat het materiaal, het design, de plaatsing en afwerking van de panelen betreft, maakt dat er heel wat mogelijk is met deze gevelbekleding.

Gevelpanelen laten plaatsen? Ontvang gratis offertes op maat!

Jouw gevel laten bekleden met gevelpanelen? Val terug op de kennis en expertise van een gevelspecialist! Met een expert in dienst kun je rekenen op een vlekkeloos, duurzaam resultaat waar je jarenlang van blijft genieten.

Ben je nog op zoek naar een gevelexpert in jouw omgeving, wil je meer weten over gevelpanelen, of ben je benieuwd naar de prijs voor jouw gevelproject? Vul dan snel onderstaand formulier in. Je ontvangt niet enkel gratis en volledig vrijblijvend advies van specialisten, maar ook offertes op maat. Zo kun jij je snel en eenvoudig grondig informeren over de mogelijkheden, prijzen vergelijken, en de beste oplossing vinden voor jouw unieke project!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie