Wat kosten gevels in architectonisch beton?

Architectonisch beton is een ontzettend veelzijdig materiaal. Je hebt er heel wat keuzes mee te maken en dat begint al bij het productieproces. Kies je voor reliëf, laat je kleurpigmenten toevoegen, moet het beton in een speciale vorm op de gevel geplaatst worden, … Architectonisch beton is beschikbaar in vele kleuren en in alle mogelijke vormen en voegt een extra esthetische waarde aan het bouwwerk. Het past bij vele kleuren en allerlei andere stijlen.

architectonisch beton gevel

Op zich is architectonisch beton een zeer betaalbaar materiaal. Zoals je net las kun je er echter heel veel kanten mee op. Daarom kan de werkelijke prijs voor een gevel uit architectonisch beton nogal variëren.

 • Soort cement, en de kostprijs van de grondstoffen.
 • Complexiteit van de individuele betonblokken. Denk aan vormen, kleuren en de structuur van het blok.
 • Eventuele moeilijkheden bij het plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan zeer grote betonblokken die je in de gevel laat verankeren.
 • Transportkosten, zeker bij grote elementen.
 • Oppervlakte van de gevel.
 • Vraagprijs van de aannemer.

Benieuwd naar de eindprijs voor jouw unieke project? Vraag dan zeker gratis offertes op maat aan. Ook als je nog geen concreet ontwerp in gedachten hebt, is het interessant om al eens naar de mogelijkheden te informeren.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Ontvang gratis offertes op maat
arrow Ontvang offertes

Mogelijke uitvoeringen

Architectonisch beton is een droom wanneer je streeft naar een uniek ogende gevel. Een gevel uit beton biedt ontzettend veel keuzes wat structuur, kleur en vorm betreft. Een overzicht van de mogelijkheden vind je hier.

beton trap

Mogelijke kleuren

Architectonisch beton is niet enkel beschikbaar in verschillende grijstinten. Door in de samenstelling te spelen met de kleur van cement, zand en het grove toeslagmateriaal kunnen nieuwe kleuren gemaakt worden. Met deze methode krijg je niet enkel grijstinten, maar bijvoorbeeld ook zandkleurig of wit architectonisch beton.

Je kunt het beton ook laten kleuren met uv-bestendige pigmenten. Met deze pigmenten kun je werkelijk alle kanten op. Ideaal dus als je een heel specifieke kleur in gedachten had, of een kleur die niet op natuurlijke wijze gemengd kan worden. Bovendien verliest het beton z’n kleur niet dankzij de ingewerkte uv-bescherming!

Vormen

Architectonisch beton wordt op maat geleverd. Tijdens het productieproces wordt het cement in mallen gegoten. Zo heb je een nagenoeg ontelbaar aantal opties wat de vorm van het beton betreft.

Dat biedt je de creatieve ruimte om je gevel uit architectonisch beton helemaal naar wens te ontwerpen. Een droom voor wie een ongetwijfeld unieke gevel wilt!

Structuur

Ook met de afwerking van je gevel uit architectonisch beton kun je heel wat richtingen op. Enkele opties wat de structuur betreft:

 • Glad beton. Een eerste optie: het beton onbehandeld laten plaatsen. Je kunt er eventueel voor kiezen om, tijdens de productie, reliëfmatten in de mallen te laten leggen. Zo voorzie je de blokken van een unieke reliëfprint als vlakke elementen.
 • Gepolijst beton. Nadat het gepolijst beton is verhard wordt een zeer kleine laag afgeslepen. Zo komen kleine putjes, ontstaan door luchtbellen, tevoorschijn. Die putjes worden vervolgens dicht gecement, waarna het gedroogde blok gepolijst kan worden. Het eigenlijke polijsten gebeurt in meerdere stappen waarbij met steeds fijnere slijpstenen een steeds hogere glans bekomen wordt.  Beton polijsten zorgt er bovendien voor dat het onderhoud een stuk gemakkelijker wordt. Men spreekt hier ook van hoogglans beton, door zijn fijnere oppervlakte textuur.
 • Uitgewassen beton. Om beton uit te wassen wordt het na productie blootgesteld aan water onder hoge druk. Het water ‘wast’ de cementhuid weg, waarna de korrelstructuur zichtbaar wordt op de volledige gevel. Je korrelkeuze bepaalt dan grotendeels hoe je gevel uit betonsteen er uit ziet. Hierbij zijn de gebroken natuursteenkorrels zichtbaar.
 • Geëtst beton. Ook bij geëtst beton wordt de cementhuid verwijderd. Enkel niet met water, maar met zuur. De gekozen korrel is wederom bepalend voor de look van je gevel uit architectonisch beton.
 • Beton met andere steen. Hiermee bekom je het effect van een gemetselde muur. De gekozen steen wordt voor het gieten in de mal geplaatst. Een speciale kleeflaag verzekert dat de steen aan het beton hecht. Mogelijke stenen zijn onder meer gevelstenen, keramische tegels en natuursteen. Na plaatsing kun je het ‘metselwerk’ eventueel laten voegen.

Waarom wel of niet voor architectonisch beton kiezen?

Architectonisch beton is a dream come true voor designliefhebbers. Architectonisch beton heeft bijvoorbeeld ook tal van technische voordelen.

Voordelen

 • Architectonisch beton is duurzaam en brandvast, dankzij zijn thermische capaciteit.
 • Architectonisch beton is een milieuvriendelijk, natuurlijk product.
 • Architectonisch beton werkt goed zowel als geluid isolatie als warmte-isolatie
 • Architectonisch beton is zeer voordelig materiaal.
 • Eenvoudige installatie. Architectonisch beton wordt in prefab elementen (stukken beton die gefabriceerd worden in de fabriek) geleverd, die je snel en eenvoudig kunt plaatsen.
 • De architectonisch beton blokken kunnen worden verankerd in gebouwen.
 • Beschikbaar in verschillende kleuren en vormen.
 • Architectonisch beton is stijlvol combineerbaar met andere materialen en decoratieve elementen, bijvoorbeeld glas of hout. Je kan er inkomzuilen, luifels, balkon, kleine sierelementen, enzovoort mee combineren.

Nadelen

Gebruik je erg grote stukken architectonisch beton? Dan kunnen de transportkosten oplopen.

Advies nodig over architectonisch beton gevels? Kom in contact met professionele gevelwerkers in jouw buurt!

De knoop bijna doorgehakt? Het kostenplaatje speelt natuurlijk ook een rol in jouw overwegingen. Vul onderstaand formulier in, en ontvang gratis en volledig vrijblijvende offertes van ervaren vakmannen. Zo krijg je in enkele klikken een realistisch beeld van de prijs voor jouw gevelwerken!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie