Uit welke materialen kan je kiezen voor de sidings?

Sidings zijn een veelzijdig soort gevelbekleding. Je hebt de keuze uit heel wat soorten sidings.

Op zoek naar een specialist?
Vind de juiste vakman in jouw regio

Houten sidings

De warme, natuurlijke uitstraling van hout maakt dat je met deze sidings een uniek resultaat bekomt. Je hebt daarbij ook de keuze tussen heel wat verschillende soorten hout voor jouw houten sidings: van hardhout tot het thermisch behandeld hout. Houten gevelstroken op hun beurt vind je in een natuurlijke houtlook, vergrijsde tinten of een verfkleur volgens persoonlijke voorkeur.

 • Prijzig, maar duurzaam. Hout is een duurzame gevelbekleding. Kies je voor houtsoorten uit duurzaamheidsklasse I of II voor jouw houten sidings, dan geniet je van een erg lange levensduur van je sidings. Dat vertaalt zich natuurlijk wel naar een hoger prijskaartje. Omdat er zo veel verschillende houtsoorten geschikt zijn, varieert de prijs van deze sidings enorm: van 50 tot 200 euro per vierkante meter, exclusief plaatsing.
 • Vormvast. Met houten sidings kan je rekenen op de vormvastheid. Hoe hoger de kwaliteit van het gekozen hout, hoe vormvaster.
 • Hoge weerstand. Houten sidings hebben een hoge weerstand. Ook hier geldt dat hout van hogere kwaliteit ook meer weerstand biedt. Werk je met een houten draagstructuur of achterconstructie? Dan werk je best met de kunststoffolie EPDM.

Houten gevelbekleding plaatsen

Pvc sidings

Pvc is beschikbaar in heel wat uitvoeringen. Je hebt met pvc dan ook de meeste keuze wat het design en dus de uitstraling van je woning betreft. Daarnaast biedt pvc nog enkele leuke voordelen:

 • Budgetvriendelijk. Pvc sidings is zowat de meest voordelige opties. De prijs varieert van 30 tot 60 euro per vierkante meter, exclusief plaatsing.
 • Laag brandrisico. In pvc sidings zitten chlooratomen. Pvc draagt dus bij aan de brandveiligheid van je woning.
 • Lange levensduur. Pvc gaat ontzettend lang mee.
 • Weersbestendig. Pvc biedt een uitstekende bescherming tegen vorst, neerslag en hitte.
 • Strakke uitstraling. Door de verschillende mogelijke uitvoeringen kun je de kleur van de sidings afstemmen op die van je ramen en deuren. Zo vormt de gevel een uniform geheel.

Pvc poolhouse

Composiet sidings

Composiet is een mix van kunststof en andere materialen, bijvoorbeeld aluminium of houtvezels. Met composiet sidings, of kunststof sidings, heb je de keuze uit verschillende kleuren en structuren, denk maar aan imitatie houtlook. Die kleuren kunnen via een folie of in de massa aangebracht zijn. Daar wordt het kleurpigment toegevoegd aan de basis grondstof. Daarnaast kun je kiezen uit brede, smalle stroken of grotere gevelpanelen.

Uiteraard heeft composiet sidings ook praktische voordelen:

 • Goede prijs-kwaliteitverhouding. Exclusief plaatsing ligt de prijs voor deze sidings tussen de 40 en 60 euro per vierkante meter.
 • Onderhoudsvriendelijk. Composiet vergt weinig onderhoud. Toch wat vervuiling? Dan kun je de sidings eenvoudig weer schoonmaken.
 • Duurzaam. Van composiet sidings blijf je jaren genieten.
 • Brandwerend. Ook deze sidings dragen bij tot de brandveiligheid van je woonst.
 • Combineerbaar met buitenmuurisolatie. Composiet leent zich prima tot het bekleden van langs buiten geïsoleerde gevels.

Kunststof gevelbekleding

Welke prijs mag je rekenen voor sidings gevelbekleding?

Gevelbekleding met sidings laten plaatsen kost je voor een rijhuis gemiddeld € 3.900 tot € 15.000. Voor een vrijstaande woning ligt die prijs tussen de € 7.800 en € 30.000.

Leien muur zijdelings

Wat bepaalt de kostprijs

Dat prijsverschil is niet gering. Dat ligt onder meer aan de veelzijdigheid van sidings. De uiteindelijke prijs voor het plaatsen van sidings is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder:

 • Materiaal van de sidings.
 • Vraagprijs van de aannemer.
 • Isolatie, en welk soort isolatie.
 • Geveloppervlakte.

Prijs sidings per materiaal, goedkope sidings en duurdere sidings

Een handig overzicht met de prijs voor gevelbekleding met sidings.

Materiaal Prijs per vierkante meter zonder plaatsing Prijs per vierkante meter met plaatsing Prijs per vierkante meter met plaatsing en isolatie
Hout € 50 – 200 € 100 – 250 € 120 – 300
Pvc € 30 – 60 € 65 – 125 € 80 – 180
Composiet € 40 – 60 € 90 – 135 € 145 – 185
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Mogelijke afwerkingen

Wanneer het op design aankomt, zijn sidings een erg interessant soort gevelbekleding.

Structuur naar keuze

Hoe je de sidings plaatst heeft een belangrijke invloed op het uitzicht van je gevel. Je kunt ervoor kiezen de gevel deels te bekleden, of de buitenmuren volledig met sidings te bedekken.

Smalle stroken geven een ander effect dan brede stroken, en grote panelen voorzien je woning van een heel ander, strakker resultaat. Ook de oriëntatie speelt een rol: verticaal plaatsen of liever horizontaal?

Via een lichte draagstructuur van hout of aluminium bevestig je de smalle gevelstroken op je bestaande gevel. De voordelen? Op die manier ontstaat een luchtspouw die je gevel ventileert en temperatuurschommelingen opvangt.

Kleur naar keuze

Sidings uit pvc en composiet zijn beschikbaar in heel wat verschillende kleuren. Je hebt de keuze uit de standaard RAL-kleuren, maar kunt ook kiezen voor een op maat gemixte tint.

Met hout heb je de keuze om de kleur van het hout te bewaren of de vergrijzing van het hout te stimuleren. Je kunt het hout ook overschilderen of het voorzien van een al dan niet gekleurde coating.

Opbouw

Sidings plaats je niet zomaar op de bestaande gevel. Wat de opbouw van je gevelbekleding met sidings betreft heb je twee keuzes.

 • Kliksysteem. Met het kliksysteem zijn de sidings voorzien van een tand- en groefsysteem. Hiermee sluit elke siding naadloos aan op de volgende. Het resultaat is een strakke, effen gevel.
 • Geschrankt. Voor een geschrankte opbouw laat je sidings elkaar overlappen. Zo zorg je voor een interessant schaduwspel.

Leien gevelbekleding

Waarom voor sidings kiezen?

Gevelbekleding met sidings biedt heel wat interessante voordelen, die natuurlijk deels verbonden zijn aan het gebruikte materiaal.

Voordelen

 • Eenvoudig te plaatsen. Sidings kun je doorgaans zeer gemakkelijk plaatsen. Veel uitvoeringen beschikken over een tand- en groefsysteem. Ook de geschrankte methode maakt de plaatsing gemakkelijk.
 • Onderhoudsvriendelijk. Kies je bijvoorbeeld voor sidings uit composiet of pvc, dan hoef je nagenoeg niet in te zitten met het onderhoud.
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding. Het materiaal van de sidings is daarin een belangrijke factor. Algemeen gesteld is de prijs-kwaliteitverhouding van deze gevelbekleding erg goed.
 • Veel designopties. Met een gevelbekleding uit sidings kun je kiezen uit verschillende materialen. Kies bijvoorbeeld hout voor een warme uitstraling, of pvc voor de onderhoudsvriendelijkheid. Je hebt ook ruime keuze wat de kleuren betreft. Die kleurkeuze is uiteraard ook verbonden aan het gekozen materiaal.

Nadelen

De nadelen zijn vooral verbonden aan het materiaal waaruit de sidings bestaan. Zo zijn sidings uit kunststof minder duurzaam, terwijl sidings uit tropisch hardhout wat prijziger zijn. Sta dus zeker stil bij welk materiaal je kiest.

Padoek gevelbekleding

Interesse in gevelbekleding sidings? Vind gevelwerkers in jouw buurt en ontvang offertes

Wil jij sidings plaatsen op jouw woning? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvende offertes en advies op maat van specialisten in jouw buurt. Verzeker jezelf van een goede uitvoering van de werken! Al wat jou nog rest is er de beste professionele vakman uitpikken. Zo is je project in goede handen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Hoe plaats ik sidings?

+
Het beste moment om sidings te plaatsen is tijdens een temperatuur tussen de 0 en 30 graden Celsius. Verder heb je uiteraard het benodigde materiaal nodig en het benodigde gereedschap zoals een cirkelzaag en een waterpas.

Sidings plaatsen met isolatie?

+
Sidings plaatsen in combinatie met gevelisolatie is mogelijk en voor vrijwel alle types van sidings met diverse afwerkingen en van bekende merken zoals eternit. Wel gaat uiteraard de prijs van sidings een stukje omhoog aangezien je de isolatie erbij neemt. Neem voor de zekerheid contact op met een specialist zodat je zeker weet dat je een goede keuze maakt voor je huis.

Wat is houtlook gevelbekleding nu precies?

+
Gevelbekleding houtlook wordt gemaakt van hoogwaardige kunststof sidings met een realistische houtlook. Je kunt deze houtlook gevelbekleding gebruiken om je gevel te bekleding (bv. voorgevel of zijgevel). Deze gevelbekleding is beschikbaar in verschillende kleuren, stijlen en soorten.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie