Oorzaken barsten en scheuren in de gevel

Ben je niet zeker of het om een onschuldige scheur gaat? Het is belangrijk om de oorzaak van barsten en scheuren in de gevel na te gaan om grotere schade te vermijden. Contacteer dan bij voorkeur een ervaren vakman.

Voor je een barst of scheur herstelt, dien je dus eerst de onderliggende oorzaak aan te pakken. Zo voorkom je verdere problemen in de toekomst. Barsten en scheuren ontstaan door verschillende oorzaken. Hieronder vind je een kort overzicht van mogelijke oorzaken van barsten in de gevel:

 • trillingen veroorzaakt door zwaar vrachtverkeer of bouwprojecten
 • roestende wapening
 • thermische scheuren door het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur
 • zwakke fundering door slecht funderingsmetselwerk
 • een combinatie van bouwmaterialen
 • geroeste ankers en spouwhaken 
 • een aardbeving
 • slechte onderhoud van lateien (=draagbalk boven een gevelopening zoals een deur of raam)
Op zoek naar een specialist?
Vind hem snel en eenvoudig in jouw regio

Soort scheuren + Hoe gevaarlijk?

Het is niet zo dat alle barsten en scheuren gevaarlijk zijn. Een ongevaarlijke scheur kan je meestal zelf herstellen. Barsten kunnen voor problemen zorgen, zoals: vochtproblemen door doorslaand of insijpelend water, stabiliteitsproblemen en schade aan dorpels, ramen en deuren veroorzaken. Juist daarom is het belangrijk om te weten met wat voor type scheur je te maken hebt.

De meest voorkomende soorten scheuren aan gevels zijn:

1. Horizontale scheuren

Een horizontale scheur aan de buitenmuur van je huis is in tegenstelling tot een verticale scheur altijd gevaarlijk en moeten snel gerepareerd worden. De gevel herstellen is hier een cruciale stap. Voor de veiligheid van je woning en jezelf is het best dat je zo’n horizontale scheur snel laat controleren door een ervaren vakman.

Deze soort scheur ontstaat doordat de muur niet flexibel genoeg is om mee te buigen met de ondergrond. Het veroorzaakt dus verzakking in de fundering.

horizontale scheur

2. Schuine scheuren

Schuine scheuren zijn meestal het gevolg van een structureel probleem in de ondergrond. Net zoals bij een horizontale of verticale scheur, zal je wellicht een nieuwe gevel moeten plaatsen. Dit gebeurt het best door een vakman.

schuine scheur

3. Krimpscheur

Een krimpscheur is een fijne barst die ontstaat door het krimpen van bouwmaterialen. Je ziet het meestal bij stucwerk, beton en hout na uitdroging. Zodra het materiaal terug droog is, zal het niet verder barsten.

Dit type scheur is niet gevaarlijk voor de woning en kan je in principe makkelijk zelf herstellen.

krimpscheur

4. Constructieve scheur

Een constructieve scheur in de gevel blijft gevaarlijk voor de stabiliteit ervan. Na verloop van tijd kan dit soort scheur groter worden en de rest van de woningconstructie aantasten. 

Bij dit soort scheur is er meestal sprake van bouwfouten, slechte plaatsing van latei of een te zwakke fundering kan een oorzaak zijn. Het ontstaat vaak doordat de constructie onvoldoende ondersteund wordt.

constructieve scheur

Hoe barsten en scheuren herstellen?

Het herstellen van barsten en scheuren gaat in het algemeen als volgt:

 • Stap 1: gevel schoonmaken 
 • Stap 2: steenherstel: nieuwe bakstenen plaatsen
 • Stap 3: scheurherstel: reparatiemortel aanbrengen
 • Stap 4: voegen: bakstenen opnieuw voegen

Met een reparatiemortel of een siliconemortel kan je kleine scheurtjes of oppervlakkige scheuren vlot herstellen. Ze zijn beschikbaar in uiteenlopende kleuren. Op die manier hoeft de scheurherstelling niet eens op te vallen. Bovendien zijn ze geschikt voor zowel een horizontale als verticale scheur.

Voor ernstige scheuren die een gevaar kunnen vormen voor de stabiliteit van de gevel zijn scheurverankering, reparatiemortel en een roestvrij spiraalanker meer geschikt.

Er bestaan gevelankers in diverse diameters die kunnen gebruikt worden volgens de hoogte van de te herstellen voeg. Bij de herstelwerken worden eerst alle loszittende stukken verwijderd. Aan beide zijden van de scheur brengt de vakman een sleuf van minstens 50 centimeter aan. Dan brengt hij een laag ankermortel aan en wordt er in de sleuf, en tegen de ankermortel het spiraalanker geplaatst. Daarna wordt er een nieuwe laag ankermortel geplaatst en sluit hij af met een reparatiemortel in de kleur van de voegen.

Grote stukken loszittende stenen kan je herstellen door nieuwe of gebruikte stenen te plaatsen. Een steenreparatiemortel wordt gebruikt om bakstenen te herstellen. Hiermee kan je hoekstenen repareren, scheuren opvullen en een afgebroken gevel herstellen. Ze bestaan in verschillende basiskleuren, die je onderling kan mengen om andere kleuren te verkrijgen.

Scheuren kunnen ook met muurinjecties hersteld worden. Dit gebeurt meestal bij het herstellen van bakstenen. De injecties zorgen voor een verlijming binnenin de muur en op die manier vormen ze weer een geheel. Er bestaat ook betoninjectie voor het herstellen van (meerdere) scheuren in muren. Dit laat je best door een vakman uitvoeren.

Wat kost het herstellen van scheurvorming in de gevel?

De kosten voor het herstellen van scheurvorming in de gevel hangt af van de schade. De totaalkost is het bedrag van materiaal en arbeidskosten. 

Nieuwe voegen plaatsen kost € 10 per m² en het verwijderen daarvan kost tussen € 30 en € 50 per m². Gevelsteen vervangen kost zo’n € 12,50 per steen. Het kan ook meer kosten als je een speciale voeging hebt. En om stucwerk of verzakte fundering te herstellen, mag je ongeveer € 50 per uur verwachten.

Soort werkzaamheden  Prijs 
Nieuwe voegen € 10 – 100 per m²
Gevelstenen vervangen € 12,50 per m²
Stucwerk herstellen € 30 – 50 per m²
Voegen verwijderen/repareren € 30 – 50 per m²

De prijzen verschillen per gevel expert. Wil je de exacte prijs weten? Vergelijk gratis en vrijwillig offertes.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Ontvang gratis vrijblijvende offertes van vakmannen in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Kan je rekenen op tussenkomst van de verzekering?

Of je kan rekenen op de tussenkomst van de verzekering voor een scheur/barst in je gevel, hangt af van de bron van de schade. 

Als de scheuren in de muren ontstaan zijn door een natuurlijke oorzaak zoals overstroming of storm, kan je de brandverzekering inschakelen.

Is de schade door een menselijke fout ontstaan dan komt de verzekering niet tussen. Spreek in dit geval de schuldige aan, zodat die zou tussenkomen.

barsten in gevel herstelling

Vakman inschakelen of zelf barsten herstellen?

Je kan zelf krimpscheuren herstellen. Maar om vervelende verrassingen te vermijden, neem je best contact op met een ervaren vakman om zeker alle andere scheuren/barsten te herstellen.

De vakman zal bij voegwerk je voegen uithakken om de gevel opnieuw te voegen. Bij het herstellen van crepi zal hij/zij de scheuren eerst met waterdicht pasta repareren. Daarna zal hij/zij een vochtwerende verf gebruiken. Ten laatste zal hij/zij de crepi hydrofoberen aan de hand van waterwerende en transparante coating om zeker te zijn dat de crepi vuil en vocht vrij is. Scheuren in muren kunnen vlot hersteld worden. De vakman zal dat aan de hand van reparatiemortel of siliconen doen en na het uitdrogen zal hij/zij schuren waar het moet.

Via onderstaand formulier kan je gratis vrijblijvende offertes aanvragen (en advies) voor het herstellen van barsten/scheuren in muren. Zo kan je je nog beter informeren en makkelijk prijzen en specialisten vergelijken. En vind je de juiste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

+
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie