Welke soorten bekleding voor gevel zijn er?

Wil je graag je gevel bekleden? Er zijn veel verschillende soorten gevelbekleding. Denk maar aan een houten of metalen bekleding, maar ook aan steenstrips. Kortom, er is een groot aanbod aan materialen en bewerkingen. Er bestaan ook alternatieve methodes om je gevel te bekleden. 

Bij het kiezen van de soorten gevelbekleding die jij graag wil, is het wel belangrijk wat verder te kijken dan het enkel het esthetisch aspect of het uiterlijk. Het is daarom aangewezen je er niet op blind te staren. Lees hier meer over de soorten gevelbekleding.

Er bestaan ook alternatieve methodes om je gevel te bekleden. Zo kan je gaan voor een groengevel of plantengevel. Hiervoor wordt een houten of metalen rooster op de gevel bevestigd waartussen de gekozen klimplant zal groeien en zo je gevel bedekken. 

Daarnaast is het mogelijk om meerdere soorten gevelbekleding met elkaar te combineren. Denk maar aan hout met een crepi gevel.

Op zoek naar een specialist?
Vraag professioneel advies en prijzen op maat

1. Kunststof gevelbekleding

Ben je opzoek naar de goedkoopste manier om je gevel te bekleden? Een gevelbekleding van kunststof is vaak een goedkope alternatief. Als je voor de kunststof gevelplaten kiest, dan laat je je gevel bekleden met kunststof materiaal. In dat geval gaat het meestal om gevelbekleding in PVC platen met kunststof schuim.

Met een kunststof gevelbekleding kan je bijna elke stijl kopiëren. Met een kunststof gevelbekleding kan je een houten, metalen, enz. gevelbekleding nadoen.

Het ontwerp van de kunststof gevelbekleding kan je vrij kiezen. Zo heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een houtmotief, maar even goed voor iets anders met je kunststof gevelpanelen. Als je graag die opfrisbeurt wil, maar met een beperkt budget werkt, is kunststof een zeer goede keuze. Kunststof panelen zijn namelijk licht, duurzaam, onderhoudsvrij en relatief goedkoop.

De kostprijs van kunststof gevelbekleding ligt tussen de €75 – €125 per m²., inclusief plaatsing

soorten bekleding pvc

2. Houten gevelbekleding

Als het gaat om een houten gevelbekleding, bedoelt men meestal een massief houten gevelbekleding. Deze constructie wordt van pure houten latten gemaakt. Het geeft de woning een natuurlijke en warme uitstraling. Tropisch hardhout wordt veel gebruikt voor gevelbekleding vanwege zijn duurzaamheid en weerstand tegen rot en insecten. Tropisch hardhout is ook een esthetisch aantrekkelijke optie vanwege de natuurlijke schoonheid van het hout.

De massief houten gevelbekleding wordt meestal gebruikt als accentmuur, maar je kan het evengoed op de volledige gevel toepassen.  Je kunt ze zowel horizontaal als verticaal plaatsen en het verwerken gaat eenvoudig.

Een groot voordeel van een houten gevelbekleding is de isolatie. Hout heeft een namelijk een positief effect op het binnenklimaat omdat het een natuurlijke buffer is voor temperatuurverschillen. Een houten gevelbekleding draagt dus bij in de isolatie van de woning.

Deze soort gevelbekleding is ook vrij duurzaam. Als je kiest voor een houtsoort uit een goede duurzaamheidsklasse, dan heeft het meestal een lange levensduur, is het bestand tegen schimmels en rot het minder snel.

De kostprijs voor de plaatsing van een massief houten gevelbekleding ligt tussen €100 – €150 per m², inclusief plaatsing. Let wel op, de prijs is afhankelijk van het soort hout dat je kiest.

soorten bekleding hout

3. Metalen gevelbekleding

Een metalen gevelbekleding bestaat in veel vormen. Hier vind je een klein overzicht van verschillende opties.

Gegolfde platen of platen met reliëf in aluminium

Gegolfde metalen gevelbekleding worden voornamelijk geplaatst in aluminium. Deze vorm biedt een automatische versteviging van de elementen, wat een sterk voordeel biedt. De aluminium gevelbekleding geeft de woning een authentieke look. Het is de populairste keuze voor metalen gevelbekleding.

Aluminium gevel

Cassettes of cassions

Cassettes zijn platte elementen van verschillende grootte waarvan de vier kanten worden omgevouwen om ze steviger te maken. Ze kunnen bovendien onzichtbaar bevestigd worden.

De techniek van de cassettes wordt niet heel veel toegepast. Deze soort gevelbekleding is bruikbaar bij aluminium of RVS.

De kostprijs voor een metalen gevelbekleding hangt uiteraard van af van de die je verkiest. Daarom kan de prijs verschillen tussen €50 – €150 per m², inclusief plaatsing.

Ontvang via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend advies en kom zo in contact met vakmannen in jouw regio.

Inox gevel

4. Crepi

Wat is crepi precies? Crepi is een soort gevelpleister die voornamelijk bestaat uit zand en cement. Het kan dienen als afwerkingsmateriaal zowel buiten als binnen en het biedt een unieke look aan jouw woning. Deze zijn beschikbaar in vlakke of ruwe structuren en verschillende kleuren.

Het voordeel van crepi gevel is dat het een zeer toegankelijk materiaal is en beschikt over goede isolerende eigenschappen. Je gevel bepleisteren met crepi zorgt meteen voor een nieuw uitzicht van je woning en draagt bij tot de isolatie ervan. Ook steenstrips bieden dit voordeel en kunnen direct op de isolatielaag gelijmd worden. 

Lees hier wat meer over de twee meest voorkomende soorten crepi.

5. Minerale crepi

De minerale gevelpleister is een ruwere uitvoering van de crepi. Het wordt namelijk in een dikke laag aangebracht. Op die manier worden alle oneffenheden goed verborgen. De minerale crepi is dus ideaal voor renovatiewerken van oudere huizen.

Met deze crepi gevelbepleistering is het mogelijk om een bepaalde structuur in je gevel te brengen. Na de plaatsing wordt als het ware een patroon in de pleister gekrast.Je kan ook kiezen uit verschillende kleuren.

De minerale gevelpleister is bovendien dampopen. Zo kan je opstijgend vocht voorkomen.

De kostprijs ligt ongeveer op €65 per m², exclusief btw.

bekleding soorten crêpe

Synthetische sierpleister

De synthetische sierpleister wordt ook wel de kunstharspleister of siliconenpleister genoemd. Deze crepi gevelbepleistering heeft een egaler uitzicht dan de minerale crepi. Het wordt voornamelijk gebruikt als afwerkingslaag en niet als volledige gevelbekleding.

De synthetische crepi weert beter vuil af dan minerale crepi maar houdt minder goed kleur vast. Dat is omdat het wordt aangebracht in meerdere lagen, waarvan enkel de bovenste laag met kleurstof gemengd is.

De prijs voor de synthetische crepi ligt rond €70 per m², inclusief plaatsing.

Een andere alternatief voor crepi is spuitkurk. Hierbij wordt de kurk rechtstreeks op het gevel gespoten. Het heeft ook goede isolerende eigenschappen.

Kunststof crepi

6. Steenstrips

Een nieuwe gevelbekleding uit steenstrips geeft je woning meteen een heel andere uitstraling, net als echte stenen. Het zijn dunne stroken uit baksteen of kunststof die op de gevel worden gelijmd. De steenstrips zijn snel te plaatsen en zijn ideaal om te combineren met isolatie. Langs buiten isoleren de steenstrips namelijk zelf, wat zorgt voor een zeer effectieve isolatie en renovatie.

Wat de steenstrips betreft kan je kiezen tussen steenstrips met of zonder isolatie. In tegenstelling tot gewone bakstenen, zijn steenstrips relatief dun en licht. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Steenstrips zonder isolatie

Indien je buitenmuren al voorzien zijn van isolatie, kan je de steenstrips rechtstreeks op je gevel laten plaatsen.

Als jouw buitenmuren nog niet geïsoleerd zijn, is het aangeraden om eerst een laag isolatie aan te brengen. Lees verder voor meer informatie en tips.

De prijs voor steenstrips zonder isolatie ligt tussen €150 – €200 per m², inclusief plaatsing.

Steenstrips met isolatie

Indien je woning een spouwmuur bevat, is de meest geschikte isolatiemethode in dat geval de spouwmuur te laten opvullen met spouwmuurisolatie. Vervolgens zullen de steenstrips op de gevel aangebracht worden.

Heb je geen spouwmuur? Dan is het aangeraden om langs buiten te isoleren. Een laagje isolatie is belangrijk om koudebruggen te voorkomen. Dat zijn punten waar isolatie ontbreekt en waarlangs er warmteverlies optreedt.

Bij een isolatie langs buiten maak je best gebruik van isolatieplaten of -panelen. Die platen worden dan met vijzen aan de gevel geschroefd en vervolgens kunnen de steenstrips rechtstreeks op de platen gelijmd worden.

De prijs voor steenstrips met isolatie ligt tussen €200 – €250 per m², inclusief plaatsing.

soorten bekleding steenstrip

7. Leien

We kunnen een onderscheid maken tussen twee soorten leien: kunstleien en natuurleien. Ze kunnen toegepast worden als leien gevelbekleding en als leien dakbekleding. Normaliter worden leien als dakbedekking gebruikt, maar steeds meer mensen kiezen voor leien als gevelbekleding. Leien geven aan je woning een authentieke uitstraling.

Om tot natuurleien te komen, worden eerst leisteenblokken verzaagd en vervolgens gekliefd (dat is een vorm van breken) tot kleine, platte bladen.

Kunstleien daarentegen worden gemaakt uit vezelcement. Dat is een mengsel van cement en minerale vezels.

De montage van de leien gebeurt met haken en/of spijkers op een houtenraster. Dat raster is aan de dragende binnenmuur bevestigd en wordt opgevuld met isolatiemateriaal.

Er zijn veel verschillende vormen gevels in leien materiaal. Ben je benieuwd naar de prijs voor een leien gevelbekleding? Vraag hier vrijblijvend en gratis offertes aan. En vergelijk offertes van vakmannen uit jouw buurt.

soorten bekleding leien

8. Cementeren

Je hebt ook de keuze om jouw gevel te cementeren. Het grootste voordeel van jouw gevel bepleisteren met cement is dat de gevel beschermt is tegen alle weersomstandigheden omdat cementpleister zeer sterk is.

De gevel cementeren kan op verschillende manieren. Het cementeren is een specifieke techniek die je gevel voorziet van een dunne laag cement. Zo verkrijg je een egaal en fris uiterlijk dat daarbovenop nog eens sterk en weerbaar is.

De kostprijs van cementeren ligt tussen €40 – €50 per m², inclusief plaatsing.

Cementeren

Overzicht van prijzen per soort gevelbekleding

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten gevelbekleding met hun prijs.

De prijs wordt bepaald uiteraard bepaald door welke soorten gevelbekleding je kiest en door wie je ze laat plaatsen.

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes van de vakmannen in jouw regio via onderstaand offerteformulier.

Gevelbekleding Richtprijs
Pvc of kunststof € 75 – 125 per m2
Hout € 100 – 150 per m2
Metaal € 50 – 150 per m2
Crepi ca. € 65 per m2
Steenstrips € 150 – 200 per m2
Leien ca. € 110 per m2
Cementeren ca. € 40 – 50 per m2

Gevelbekleding onderhouden

Met de juiste gevelbekleding kan je elk type gebouw een stijlvolle uitstraling geven. Het onderhoud hangt af van welk type gevelbekleding je kiest. Het ene type gevelbekleding heeft namelijk meer onderhoud nodig dan het andere.

Zo is hout een product dat behandeld moet worden om te voorkomen dat het gaat rotten of vergrijzen. Natuurleien zal je moeten behandelen zodat er geen mos op gaat groeien. Als het onderhoud van natuurleien je wat te veel werk lijkt maar je toch houdt van een leien gevel qua opzicht, kies je best voor de kunstleien.

PVC en metaal daarentegen hebben zo goed als geen onderhoud nodig, tegenover andere soorten gevelbekleding.

Twijfels over welke soort gevelbekleding te laten plaatsen? Vraag advies aan vakmannen in jouw buurt!

Weet je nog niet zo goed welk soorten gevelbekleding te kiezen? Vraag dan via onderstaand formulier advies aan vakmannen in jouw buurt en ontvang gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen. Verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken, vergelijk hun methodes en kies voor degene die het beste aan jouw noden en wensen voldoet.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen: 

Wat is de goedkoopste gevelbekleding?

+
De goedkoopste gevelbekleding is kunststof of aluminium gevelbekleding. De gemiddelde prijs ligt tussen de 75 en 125 euro per vierkante meter. 

Wat is de beste gevelbekleding?

+
Afhankelijk van jouw wensen of situatie is de ene gevelbekleding beter dan de andere. Als je een duurzame gevelbekleding wil, kies je best voor een houten gevelbekleding. Een goedkopere optie is om je gevel met kunststof of aluminium te laten bekleden.  

Wat is de meest duurzame gevelbekleding?

+
De meest duurzame gevelbekleding is houten gevelbekleding. Thermisch gemodificeerde houtsoorten, hardhoutsoorten, bamboe en composiet gevelbekleding zijn stuk voor stuk duurzame opties voor houten gevelbekleding. Ze hebben allemaal een lange levensduur en zijn milieuvriendelijk. 

Welk hout gevelbekleding?

+
Voor een houten gevelbekleding zijn thermisch gemodificeerde houtsoorten goed geschikt. Ook duurzame houtsoorten of hardhoutsoorten zijn een degelijke optie voor buitengebruik. 
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie