Voordelen van voegwerken

Het voegwerk is de laatste afwerking van de buitenzijde van jouw woning. Voegwerken kun je laten uitvoeren om twee verschillende redenen:

  • Nieuwe voegen kunnen de uitstraling van je woning verbeteren.
  • Voegen beschermen de gevel tegen vocht.

Met versleten voegen en kapotte stenen ziet je woning er niet alleen slordiger uit. Het risico op insijpelend vocht is met onverzorgde voegen ook een stuk hoger. Dat indringend vocht is nefast voor de staat van je binnenmuren. Daarnaast kan het vocht in de winter nog meer schade aanrichten wanneer het door het vriezen uitzet. Zo ontstaan er barsten in de gevel. Vervolgens dringt er bij regen nog meer vocht de muren binnen, en zo draait de cirkel maar door.

Een mooie afgewerkte gevel is het eerste wat je ziet aan een woning. Het is dus belangrijk dat het goed is afgewerkt. Vind een betrouwbare aannemer via ons offerteformulier. Verkrijg zo advies op maat en vergelijk de beste prijzen.

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Wat voor soort voegen kiezen?

  • Een platvolle voeg of platvolvoeg kom je in het straatbeeld het vaakst tegen. Het specie of de mortel staat in deze voeg in lijn met de gevelstenen. Hierbij steekt het cement niet uit de gevel. Deze gevelvoegen verkleinen de kans op waterschade aan de gevel.
  • Bij een verdiepte voeg is er, zoals de naam al prijsgeeft, een diepte tussen de gevelstenen. Dit type muurvoegen zorgt voor een schaduweffect en maakt dat de gevel sneller opdroogt na een regenbui. 
  • Een schaduwvoeg lijkt op een verdiepte voeg. Het verschil zit hem in de uitkeping. Bij een schaduwvoeg wordt de specie schuin afgewerkt.
  • Een teruggehouden voeg is nog zo’n voegsoort die wat wegheeft van een verdiepte voeg. Het verschil zie je hier in de diepte. Een teruggehouden voeg is minder diep, en accentueert de vorm van de gevelstenen.
  • Een snijvoeg is een voeg die aanvankelijk iets boven en onder de gevelstenen uitsteekt, maar net als de platvolvoeg in lijn wordt gebracht met de gevelstenen. De snijvoeg heeft wel nog een facetrandje
  • Tot slot komt ook de knipvoeg boven de gevelstenen uit. De uitstekende voeg wordt vervolgens op decoratieve wijze afgesneden. Wat zorgt voor een elegante uitstraling. Ook een knipvoeg heeft een facetrandje. Zowel het aanbrengen van snijvoegen als het plaatsen van knipvoegen is arbeidsintensief. De totaalprijs ligt voor deze twee laatste voegsoorten dus hoger. 

Voegwerken en voegrenovatie

Ga je jouw gevel opnieuw voegen? Dan zul je eerst een deel van de voegen moeten verwijderen. Je kan de voegen uithakken of de voegen uitslijpen. Daarna kun je de muurvoegen herstellen en indien gewenst kleuren.

Voegrenovatie

1. Uithakken

Het uithakken van voegen doe je met een speciale hakhamer. Zo’n hakhamer werkt met luchtdruk, en maakt het mogelijk om snelle hakbewegingen te maken.

Op die manier kun je ervoor kiezen om enkel de beschadigde gevelvoegen te verwijderen.

2. Uitslijpen

Zijn de voegen te hard, te smal, of allebei? Dan is voegen uithakken vaak geen optie. Dit komt vooral voor bij oudere gebouwen, met versleten of kapotte stenen. In die gevallen laat je de voegen uitslijpen. Het uitslijpen van voegen gebeurt doorgaans niet met 1 maar met verschillende machines. 

Deze methode vergt meer werk, en is dus ook duurder, maar is wel preciezer dan het uithakken van de voegen. 

3. Herstellen

Het is mogelijk dat je de voegen moet herstellen en niet zozeer verwijderen bij kapotte stenen. Zitten er bijvoorbeeld barsten in de omliggende bakstenen, of krimpscheuren in het voegwerk, dan zul je die eerst moeten herstellen. 

Krimpscheuren kunnen bovendien een extra bezorgdheid vormen. Soms zijn die het gevolg van onderliggende problemen die opgelost moeten worden alvorens het voegwerk aangevat kan worden.

4. Gevel opnieuw voegen en kleuren

Nadat de beschadigde voegen verwijderd zijn, eventuele herstellingen zijn gebeurd en de uitgehakte voegen zijn verwijderd, kun je de gevel opnieuw voegen. Dit is de laatste stap, de laatste afwerking.

Naast de soort voeg heb je ook een keuze in het kleuren van de voegen. Kies je voor een bepaalde kleur, dan wordt dat pigment toegevoegd aan de specie

Net als bij het soort voeg kun je best ook stilstaan bij de kleur van de voeg. Het geheel heeft uiteraard een invloed op de uitstraling van je woning. Je kiest dus best voor een kleur die bij je gevel past.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind een erkende vakman in jouw buurt
arrow Ontvang offertes

Kostprijs volgens soort voegwerken

Voorbeeld: Een tussenwoning met een geveloppervlakte van 12,5 meter. Er wordt gekozen voor het uithakken van alle voegen, en het plaatsen van nieuwe teruggehouden voegen. De totaalprijs zal tussen 512 en 675 euro liggen.

De prijs voor voegwerken is afhankelijk van een aantal factoren. Zo zal de staat van de gevel de aard van de nodige werken bepalen: uithakken, uitsnijden en/of herstellen. Daarnaast spelen de soorten voegen mee. Tot slot zijn ook het type woning (bijvoorbeeld vrijstaand of tussenwoning) en de totale geveloppervlakte van belang in de uiteindelijke prijsbepaling.

Een eerste belangrijke factor is de aard van de werken. In onderstaande tabel geven we je enkele gemiddelde prijzen mee.

Aard van de voegwerken Prijs
Uithakken voegen € 33 – 42 per vierkante meter
Uitsnijden voegen € 35 – 50 per vierkante meter
Bakstenen vervangen* € 12 per steen

*Bij het herstellen van voegen met krimpscheuren is de prijs verder afhankelijk van de onderliggende oorzaak. 

Kostprijs per type voeg

Daarnaast houd je best rekening met de gewenste voegsoort.

Voegsoort Gemiddelde prijs per vierkante meter
Platvolvoeg € 8 – 12
Verdiepte voeg € 8 – 12
Schaduwvoeg € 11 – 16
Teruggehouden voeg € 8 – 12
Snijvoeg € 60 – 110
Knipvoeg € 60 – 110

Wat kost een voeger per uur?

De prijs voor voegwerken per uur varieert sterk, afhankelijk van het type voegwerk dat je laat uitvoeren (tussen € 30 – € 100 per uur). Voor exactere richtprijzen is het aan te raden om een vakman in te schakelen.

Voegwerken muur

Voegwerken laten uitvoeren? Ontvang gratis meerdere offertes

Het voegwerk is de laatste afwerking van de buitenzijde van jouw woning. Het moet dus goed uitgevoerd worden. Daarom laat je het best uitvoeren door een ervaren vakman. Maar, hoe vind je nu een professionele voeger in jouw buurt? 

Ontvang nu gratis offertes voor voegwerken en ontvang een correcte prijs voor jouw voegen. Wij brengen je vrijblijvend in contact met professionele voegers in jouw omgeving. Zo hoef jij enkel nog de meest voordelige offerte uit te kiezen, en kunnen je voegwerken van start gaan.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie