Wat is Dekton?

Dekton werd in 2013 gelanceerd door het Spaanse bedrijf Cosentino. Het is een materiaal dat door de combinatie van de grondstoffen glas, porselein en kwarts en moderne technologische processen een grote toepassing kent in de hedendaagse architectuur. Zo is het niet alleen vooruitstrevend in gevelbekleding, maar ook in vloeren, werkbladen en verschillende soorten meubels.

Dekton beschikt over een groot aantal eigenschappen en kan je daarom zowel voor binnen- als buitentoepassingen inzetten. Bovendien is het materiaal vochtbestendig. Wat betekent dat je het ook kunt gebruiken wanneer je bijvoorbeeld een zwembad zou willen aanleggen.  

Is het materiaal ook geschikt voor binnenshuis?

Dekton is zowel voor binnenshuis als buitenhuis geschikt. 

Omdat Dekton als ultracompact materiaal niet alleen tegen vlekken en krassen bestand is, maar ook tegen uiteenlopende weersomstandigheden (vorst, dooi, zilte lucht en uv-stralen), kan je het in buitentoepassingen zoals gevelbekleding, terras en buitenkeuken gebruiken.

Door de brandreactieklasse A1 kan je Dekton niet alleen inzetten voor lage gebouwen, maar ook voor hoge gebouwen. Je kunt de grootte van de Dekton gevelpanelen naar wens aanpassen en voor de dikte kun je kiezen tussen 8 en 12 mm. 

De toepassingen voor binnenshuis variëren van vloeren en trappen, naar werkbladen en verschillende soorten meubels. Dekton kan je daarom gebruiken in diverse ruimtes van de woning, zoals: de keuken, de badkamer en de woonkamer. 

Dekton gevelpanelen versus natuursteen gevelpanelen

Dekton gevelpanelen zijn door hun gewicht van 21 en 32 kg/m² een stuk lichter dan natuursteen gevelpanelen. Zowel het formaat (maximum 3.170 mm x 1.420 mm) als de dikte van je dekton gevelpaneel kan je zelf kiezen. Daardoor heb je een grote vrijheid in het maken van je ontwerp. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Vervaardiging van Dekton

Dekton is het product van een proces waar natuurlijke natuursteenprocessen duizenden jaren over doen. Aan de hand van de exclusieve tsp-technologie wordt het materiaal onder hoge druk en temperaturen geplaatst. Hieruit ontstaat een nieuwe en ultracompacte massa met een andere interne structuur. Het resultaat is Dekton: een kwalitatief materiaal dat je in vele constructies kunt gebruiken.

De elektronische microscopie zorgt ervoor dat het materiaal niet poreus is en bijgevolg geen zwakke punten bezit. Het productieproces zorgt er ook voor dat Dekton geen microdefecten bezit die spanningen teweegbrengen. 

Eigenschappen van Dekton 

Dekton bezit heel wat praktische eigenschappen: 

  • Het is bestand tegen vlekken, krassen, schokken en slijtage. 
  • Het is bestand tegen de meest uiteenlopende weersomstandigheden, zoals: vorst, dooi, zilte lucht, hitte, thermische schokken en uv-stralen.
  • Het is niet poreus en heeft geen microdefecten.  
  • Er zijn talrijke ontwerpmogelijkheden in formaat, details, kleuren en prints. 
  • Het beschikt over een dimensionale stabiliteit, hoge drukweerstand en kleurstabiliteit. 

In welke kleuren zijn ze beschikbaar?

Bij Dekton heb je keuze uit meer dan veertig verschillende kleuren die in acht verschillende collecties voorkomen. Enkele van die collecties zijn bijvoorbeeld: 

  • De Solid Collection bevat egale kleuren die het reliëf van een hout- of steenstructuur kunnen hebben.
  • De Natural Collection bevat kleuren van natuurlijke producten zoals marmer, zandsteen en graniet.
  • De Tech Collection heeft een meer moderne uitstraling met kleuren die een roesteffect creëren (Kadum) of lijken op donker graniet (Keranium).

Vandaag worden er steeds meer nieuwe kleuren en varianten gerealiseerd waaruit je kan kiezen.

Op zoek naar een specialist?
Vind de juiste vakman in jouw regio!

Wat zijn de mogelijkheden van dit type bekleding op gevels?

Wanneer je een gevelbekleding met Dekton wenst, heb je drie opties: een geventileerde gevel, een vliesgevel of een verlijmde gevel. 

1. Geventileerde gevels

Een geventileerde gevel is een constructie waarbij er tussen de isolatie en gevelbekleding vrije ruimte is. Je gevel beschikt daardoor over een natuurlijke ventilatie. Omdat zowel de boven- als onderkant van de vrije ruimte open is en er tussen de gevelpanelen smalle, open voegen worden gelaten.

Zo is niet alleen je gevel beschermd tegen verschillende weersomstandigheden. Maar beschikt het ook over een natuurlijk en gezond binnenklimaat. 

werkman legt een geventileerde gevel

2. Vliesgevels

Een vliesgevel is een omkadering die voor je woning of gebouw geplaatst wordt en dus niet-dragend is. Vaak is een vliesgevel opgebouwd uit licht materiaal zoals glas dat gecombineerd wordt met bijvoorbeeld aluminium, hout of Dekton. 

Gebouw met een vliesgevel

3. Verlijmde gevels

Bij een verlijmde gevel wordt lijm gebruikt om gevelstenen te bewerken. Hierdoor worden de gevelstenen voegloos verwerkt en krijgt je gevel een strakke uitstraling. Je kunt ervoor kiezen om een enkele of dubbele lijmril op de stenen aan te brengen. In beide gevallen is de lijm niet zichtbaar op je gevelvlak.   

Gebouw met een verlijmde gevel

Meer weten over Dekton gevelbekleding? Stel je vraag en ontvang gratis 1 of meerdere offertes 

Wil je jouw gevel met Dekton bekleden? Via onderstaand formulier kan je gratis vrijblijvende offertes aanvragen. Kom in contact met meerdere vakmannen tegelijk en vergelijk hun prijzen onderling. Een gespecialiseerde gevelwerker staat garant voor een correcte uitvoering van de werken. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie