Wat is thermowood hout?

Thermowood is een merknaam. Het eigenlijke product staat bekend als thermisch gemodificeerd hout, thermisch veredeld hout of thermisch hout. Je kan dit doen met verschillende houtsoorten: populier, es en dennenhout. Alle houtsoorten kunnen een mooi effect creëren en een warme kleur geven. De natuurlijke kleuren van deze houtsoorten worden door het verhittingsproces extra benadrukt. De kleur van het hout wordt donkerder naarmate de temperatuur van het verduurzamingsproces stijgt.

Wat is het beste hout voor gevelbekleding?

Thermowood gevelbekleding is gemaakt van hout waarvan de duurzaamheid verhoogd wordt door een thermische behandeling. Het hout wordt thermisch gemodificeerd waardoor je thermisch gemodificeerd hout krijgt. Tijdens de behandeling stel je het hout bloot aan temperaturen tot 200 graden Celsius zodat het thermisch gemodificeerd hout wordt.

Dit thermisch behandeld hout is bestand tegen vocht en minder gevoelig voor schimmels, insecten en rot. Een thermowood gevel is dus een uitstekende optie.

Omdat je voor het vervaardigen van thermowood hout minder dure houtsoorten gebruikt (bijvoorbeeld Ayous), is thermowood bovendien een voordelig alternatief voor duurdere houtsoorten zoals tropisch hardhout.

Daarnaast kun je dit thermisch behandeld hout prima binnenshuis gebruiken. Je vindt dit thermisch behandeld hout vaak terug in parketvorm, op binnenmuren, in deuren of in meubels. Buitenshuis kom je thermowood hout niet enkel tegen als gevelbekleding, maar vind je het ook terug in terrasvloeren, omheiningen en luiken.

Thermowood carport

Voordelen houten ayous thermowood

Een thermowood gevel biedt heel wat voordelen.

 • Bestand tegen vocht. Thermowood is thermisch behandeld. Door die behandeling is het thermisch behandeld hout zeer goed bestand tegen vocht.
 • Onderhoudsvrij. Waar andere houtsoorten vaak behandeld moeten worden met bijvoorbeeld beits, heeft een thermowood gevelbekleding dergelijke bescherming niet nodig. Thermowood is een kant-en-klare oplossing voor een houten gevelbekleding.
 • Vormvast. Een thermowood gevelbekleding is niet enkel bestand tegen vocht, deze houten gevelbekleding houdt zich ook sterk bij extreem hoge of lage temperaturen.
 • Duurzaam. Na behandeling heeft thermowood duurzaamheidsklasse I of II. De levensduur van een thermowood gevelbekleding is dan ook minstens 25 jaar. De levensduur van dit thermisch behandeld hout is dus evenwaardig aan tropisch hardhout.
 • Milieuvriendelijk. Aangezien thermowood gemodificeerd is, thermisch behandeld wordt, is het hout niet schadelijk voor de natuur. Ook bestaat thermowood uit snelgroeiende houtsoorten afkomstig van duurzaam beheerde bossen, zoals tropisch hardhout. Ook kan je thermowood prima recycleren, omdat er tijdens de behandeling geen chemicaliën worden gebruikt. Gevelbekleding uit thermowood hout zorgt dus voor een duurzame en milieuvriendelijke houten gevelbekleding.
 • Houtlook. Thermowood gevelbekleding geeft jouw woning een natuurlijke en warme uitstraling.
 • Goed bewerkbaar. Het hout wordt tot in de kern thermisch behandeld. Je kunt er dus naar believen in frezen en thermowood planken zagen zonder de duurzaamheid aan te tasten. Ook schilderen of beitsen van de thermowood planken is geen probleem op een gevelbekleding thermowood.
 • Voordelig. Waar aan tropisch hardhout vaak hoge prijskaartjes hangen, is dat bij thermowood minder het geval. De houten gevelbekleding thermowood heeft dus een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Nadelen thermowood planken of planchetten

Wat zijn de nadelen van thermowood gevelbekleding?

 • Vergrijzing. Net als andere houtsoorten kan thermowood gevelbekleding na verloop van tijd vergrijzen. Dit is een volledig natuurlijk en onschadelijk proces. De duurzaamheid van het hout blijft ongewijzigd, enkel de kleur verandert. Of dit echt een nadeel is, hangt af van je persoonlijke voorkeur. Veel mensen kiezen net voor gevelbekleding uit hout omwille van het karakteristieke vergrijzen. Wil je die vergrijzing tegengaan? Dan bescherm je het hout met beits of olie.
 • Minder buigzaam. Thermowood is minder buigzaam dan de meeste houtsoorten die gebruikt worden voor een houten gevelbekleding.
thermowood gevelbekleding vergrijzing

Thermowood prijs per m2

Prijzen bevestiging thermowood eiken gevelbekleding

De prijs thermowood gevelbekleding voor een rijhuis is gemiddeld € 1.800 tot € 3.700. Voor een vrijstaande woning ligt de prijs thermowood eiken gevelbekleding uit hout tussen de € 3.600 en € 7.400.

Thermowood gevelbekleding is een populaire keuze vanwege de vele voordelen die het biedt, waaronder de aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding. In vergelijking met hardhout of tropisch hout is thermowood doorgaans goedkoper, terwijl het toch een duurzaam en esthetisch aantrekkelijk materiaal is.

De materiaalprijs van verschillende soorten hout per vierkante meter:

Thermowood Houtcomposiet Hardhout
€ 35 – 60 € 70 – 125 € 50 – 150

Dat is natuurlijk enkel de materiaalkost. Kies je voor thermowood gevelbekleding, dan is de totaalprijs afhankelijk van een aantal factoren, waaronder:

 • Soort thermowood.
 • Soort plaatsing.
 • Prijs vakman.
 • Oppervlakte gevel.
 • Complexiteit van de werken.
 • Het al dan niet gelijktijdig laten isoleren van de woning.

De prijs per vierkante meter, afhankelijk van het soort plaatsing:

Soort plaatsing Prijs per vierkante meter
Zweeds rabat € 30
Planchetten, tand en groef systemen € 35
Thermowood latten met gesloten of open voeg € 35
Blokprofiel enkel € 62
Blokprofiel dubbel € 55
Blokprofiel triple € 35
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind een erkende vakman in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Productieproces thermowood

Hoe thermowood plaatsen?

Voor het vervaardigen van thermowood worden voornamelijk harsachtige, snelgroeiende boomsoorten gebruikt. Het gebruikte hout komt uit duurzaam beheerde bossen.

In een eerste fase wordt dat hout in planken gezaagd. De planken worden vervolgens blootgesteld aan stoom, olie of stikstofgas. Na die blootstelling ga je over tot de thermische behandeling. Dus thermowood is thermisch behandeld.

Gedurdende 72 uur wordt het hout verschillende keren gedroogd, verhit en gekoeld. Zo wordt het geconditioneerd aan zowel hoge als lage temperaturen. Na de thermische behandeling mag het hout tot 7 dagen lang drogen. Tot slot wordt het hout ‘gebakken’ in een speciale oven.

Kleur(en)

Thermowood krijgt door die behandeling een warme kleur. Hoe hoger de temperaturen die gebruikt werden tijdens de thermische behandeling, hoe donkerder de houten gevelbekleding oogt. Zo heb je thermowood in bruinrode tinten, maar ook zwart thermowood.

In theorie moet je thermowood niet schilderen of behandelen. Wil je de oorspronkelijke kleur van je houten gevelbekleding bewaren? Dan moet je thermowood behandelen met speciale houtolie of niet-filmvormende beits. Daarmee ga je de natuurlijke vergrijzing van het hout tegen.

Hou je van de tinten van vergrijsd hout? Dan kun je die behandeling natuurlijk achterwege laten, en geniet je van een volledig onderhoudsvrije gevelbekleding. De behandeling met beits of olie zul je daarentegen om de zoveel tijd moeten herhalen om de bescherming te verlengen.

Schilderen

Je kunt thermowood ook schilderen. Daarvoor gebruik je verf of beits op terpentinebasis. Omdat thermowood nagenoeg geen vocht opneemt, zal verf of beits op waterbasis niet voor de gewenste resultaten zorgen.

Transparante beits is een eerste optie voor het bewaren van de kleur. Deze beits biedt echter weinig bescherming tegen uv-straling. Je zult de behandeling dus om de zoveel tijd moeten herhalen.

Een andere oplossing is gekleurde beits gebruiken. Hoe donkerder de tint van de beits, hoe beter het thermowood beschermd is tegen uv-stralen. De kleur van je thermowood gevelbekleding verandert daardoor natuurlijk wel.

Als je je thermowood gevelbekleding van kleur wilt voorzien, is het mogelijk om lakverf te gebruiken. Hierbij is het belangrijk om een goede grondverf te gebruiken en ten minste twee lagen lak aan te brengen. Het beste is om te kiezen voor een verf op alkydbasis met een uv-remmer. Houd er rekening mee dat alle zijden van het hout een verflaag nodig hebben, inclusief de kopse kanten. Daarom is het aan te raden om de lakverf aan te brengen voordat de thermowood gevelbekleding wordt geplaatst. Op deze manier kan het hout goed worden behandeld en beschermd tegen weersinvloeden, waardoor de duurzaamheid van de gevelbekleding wordt verbeterd.

thermowood zelf plaatsen

Laat je inspireren: toepassingen thermowood gevelbekleding

Je hebt verschillende opties wat de plaatsing van thermowood betreft.

 • Zweeds rabat of bevel slidings: ruwe zichtzijde en machinaal geschaafd.
 • Planchetten met tand en groef: v-groef of mussenbek/visbek. Ze kunnen zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden.
 • Latten met open of gesloten voeg.
 • Blokprofiel – enkel, dubbel, of triple.
thermowood gevelbekleding

Hoe lang gaat thermowood mee? Kan thermowood rotten? Onderhoud en behandelen van een thermowood gevel

Thermowood gevelbekleding heeft over het algemeen een levensduur van minimaal 25 jaar en vereist gedurende die tijd in principe geen onderhoud. Er zijn echter situaties waarin het wel nodig kan zijn om je gevelbekleding te laten behandelen of reinigen.

Vergrijzing tegengaan

 • Je wilt het natuurlijke vergrijzingsproces stoppen. In dat geval behandel je het hout met beits. Transparante beits is minder effectief in het filteren van uv-straling, de grote ‘boosdoener’ in het vergrijzen. Je moet die beits dus om de zoveel tijd opnieuw aanbrengen om het hout te blijven beschermen.
 • Gekleurde beits biedt een betere bescherming tegen uv-straling. Hoe donkerder de beits, hoe hoger de bescherming.
 • Er bestaat ook speciale houtolie die ervoor zorgt dat het vergrijzingsproces op jouw thermowood gevelbekleding egaal laat gebeuren. Hierdoor krijgt de hele thermowood gevelbekleding na verloop van tijd dezelfde grijze tint. Bij natuurlijke vergrijzing kan dat proces minder egaal verlopen, en zal een deel van de gevel sneller vergrijzen dan de rest.

Mos

 • Onder bepaalde omstandigheden kan mos zich aan de gevelbekleding thermowood hechten. Mosgroei kan in theorie geen kwaad, maar wordt door sommige mensen wel als storend ervaren. Met een hogedrukreiniger krijg je het mos van jouw thermowood gevelbekleding er probleemloos weer af. Preventief kun je gebruik maken van een anti-mosmiddel op jouw thermowood gevelbekleding.
 • Een andere manier om mosgroei te voorkomen op jouw gevelbekleding thermowoord is een behandeling met beits of olie. Naast het tegengaan van de vergrijzing kunnen olie en beits ervoor zorgen dat de thermowood gevelbekleding gaaf blijft. Er komen na die behandeling minder snel kleine scheuren of barsten in je thermowood gevelbekleding. Zo kan mos zich moeilijker aan de gevelbekleding thermowood hechten.

Meer weten of thermowood gevelbekleding kopen? Stel je vragen aan specialisten en ontvang gratis offertes

Thermowood gevelbekleding op jouw gevel laten installeren? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes op maat. Zo kom je snel in contact met aannemers in jouw omgeving. Jij hoeft er zelf enkel nog de beste aanbieder uit te kiezen om jouw project te realiseren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie