Wat zijn gevelankers?

Gevelankers spelen een cruciale rol als verbindingselement tussen de houten draagbalk van een huis en de stenen buitenmuur. Omdat deze ankers vroeger essentieel waren voor de houten constructie van gebouwen, worden ze voornamelijk aangetroffen in historische panden.

In modernere gebouwen worden deze ankers vaak slechts decoratief gebruikt en hebben ze geen structurele functie meer. Kortom, de houten draagbalk is een belangrijk onderdeel van de constructie van een gebouw en wordt door gevelankers op zijn plaats gehouden om de stabiliteit en veiligheid van het gebouw te waarborgen.

Op zoek naar een specialist?
Vind de juiste vakman in jouw regio

Waarvoor gebruikt? 

Een gevelanker wordt doorgaans geïnstalleerd tussen twee delen van een gebouw om ervoor te zorgen dat ze stevig met elkaar verbonden zijn. Omdat dit type anker cruciaal was in oude bouwmethodes, is het tegenwoordig voornamelijk te vinden in oudere gebouwen.. 

Voorzien van speciale tekens

Ongeveer vier tot vijf eeuwen geleden werden gevelankers vervaardigd in diverse vormen en maten, elk geschikt voor een specifiek doel. Zo werden er bijvoorbeeld bloemvormige ankers gebruikt, maar ook ankers in de vorm van drakenkoppen. Echter, naarmate de architectuur zich ontwikkelde, begonnen deze diverse vormen geleidelijk aan te verdwijnen. Vanaf ongeveer het jaar 1550 begonnen architecten jaartaalankers te gebruiken om het bouwjaar van een gebouw aan te duiden.

Is er een verschil tussen gevelankers en muurankers? 

Er zijn enkele subtiele verschillen tussen gevelankers en muurankers.

Gevelankers worden gebruikt bij de bouw van nieuwe gebouwen om de gevelbekleding, zoals bakstenen, veilig te bevestigen aan de dragende muur. Deze ankers worden aan de binnenzijde van de gevelbekleding bevestigd, aan de binnenste structuur van het gebouw, zoals een stalen of betonnen frame. Het belangrijkste doel van gevelankers is om de gevelbekleding veilig te bevestigen en te voorkomen dat deze beweegt of losraakt bij externe krachten zoals wind en storm.

Muurankers daarentegen worden vooral gebruikt om de stabiliteit van bestaande muren te verbeteren. Ze worden tussen de bakstenen geplaatst en vastgemaakt aan het achterliggende bouwwerk van de muur. Muurankers worden ook ingezet om scheuren in muren te voorkomen of te verminderen. Het belangrijkste doel van muurankers is dus om de veiligheid en stabiliteit van het gebouw en de muur te verbeteren en schade te voorkomen.

In het kort zijn beide soorten ankers van groot belang bij de bouw en aanleg van een woning.

gevelankers

Prijs gevelankers 

Gevelankers worden tegenwoordig voornamelijk nog decoratief gebruikt en hebben geen functionele rol meer. De kosten van een standaard gevelanker zonder versiering bedragen ongeveer 50 euro per stuk, terwijl een gevelanker met versiering ongeveer 70 euro per stuk kost.

Ontvang je graag advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Hoe bevestig je een muuranker?

In eerste instantie lijkt het wellicht ingewikkeld om een gevelanker of muuranker te installeren, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig. Het proces begint met het stevig bevestigen van het anker aan de muur of vloer en het markeren van de vier gaten. Vervolgens boor je de gaten uit, bevestig je de bouten en plaats je de meegeleverde kogeltjes. De laatste stap is het bevestigen van de kunststof kap. Met het juiste gereedschap is het installeren van een dergelijk anker een moeiteloze klus.  

Hoe verwijder je een muuranker?

De moeilijkheidsgraad van het verwijderen van een muuranker hangt af van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van de houten constructie en de gebruikte materialen. Bij een eenvoudige installatie is het muuranker mogelijk bevestigd met schroeven, waardoor het gemakkelijk te verwijderen is. Dit kan simpelweg door het anker uit de muur te trekken of door het uit te hakken met een hamer en beitel. Een nog efficiëntere en snellere optie is het gebruik van een kangoo.

Soorten gevelankers

Er zijn verschillende typen ankers beschikbaar, die elk hun eigen specifieke toepassingen en voordelen hebben. Hieronder worden deze verschillende typen ankers bespreken.

Smeedijzeren schootankers

Een schootanker is een onderdeel van een constructie dat dient om de balklagen en de stenen buitenmuur met elkaar te verbinden. Het doel hiervan is om de dragende balken te verbinden met het metselwerk van de muur. Schootankers zijn van cruciaal belang voor de stabiliteit en veiligheid van een gebouw. Het is daarom van groot belang om regelmatig de schootankers te controleren op schade en slijtage, en om deze op de juiste wijze te installeren.

Strijkbalkankers

Een strijkanker verbindt de balken van een verdieping balklaag en de buitenmuur met elkaar. Deze ankers zijn voornamelijk bedoeld om de buitenmuren te verankeren die parallel aan de balklaag lopen.

Het doel van strijkbalkankers is om de veiligheid en stabiliteit van een metselwerkmuur te verbeteren. Ze helpen bij het voorkomen en/of verminderen van scheuren en bewegingen in de muur. Ook helpen ze bij het verdelen van de totale druk op de muur over de gehele oppervlakte. Dit kan vooral nuttig zijn bij het bouwen van meerdere verdiepingen in een gebouw, waarbij de druk op de muren groter is. Strijkbalkankers zijn ook handig bij gebouwen die gevoelig zijn voor externe krachten zoals wind, aardbevingen, en andere krachten. Het regelmatig controleren op schade en slijtage is essentieel om de veiligheid en stabiliteit van een gebouw te waarborgen.

Kortom wordt een strijkbalkanker voornamelijk toegepast om buitenmuren die evenredig aan de balklaag lopen te verankeren

Rozetankers

Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw werden rozetankers steeds vaker gebruikt in de bouw van nieuwe panden. Deze ankers zijn beschikbaar in verschillende maten, vormen en versieringen.

Rozetankers kunnen zowel horizontaal als verticaal worden geplaatst, afhankelijk van de druk die op de muur wordt uitgeoefend en de positie van de muur in het gebouw. Het doel van rozetankers is om de veiligheid en stabiliteit van de metselwerkmuur te verbeteren door een grotere trekkracht te bieden. Ze verdelen de druk op de muur gelijkmatig en voorkomen dat deze op één punt wordt geconcentreerd.

Door de grotere trekkracht die rozetankers bieden, kunnen ze helpen om bewegingen en scheuren in de muur te voorkomen of te verminderen.

Blindankers en zichtankers

Een zichtanker is een bevestigingsmiddel dat zichtbaar is aan de buitenkant van een muur, zoals bijvoorbeeld een rozetanker. Aan de andere kant is een blindanker niet zichtbaar aan de buitenkant en is het verzonken achter de bakstenen. Het nadeel van blindankers is dat ze kunnen gaan roesten en zo schade kunnen veroorzaken aan de gevel.

In sommige situaties wordt er echter juist de voorkeur gegeven aan blindankers, omdat ze de muur een strakke en moderne uitstraling geven zonder zichtbare bevestigingsmiddelen. Het ontbreken van zichtbare bevestigingsmiddelen kan bijdragen aan de esthetische uitstraling van de muur.

Er zijn echter ook situaties waarin zichtankers worden gebruikt vanwege hun esthetische en/of praktische voordelen. Bijvoorbeeld bij het bevestigen van zware objecten aan de muur, waarbij zichtbare bevestigingsmiddelen extra stevigheid en veiligheid bieden. Bovendien kan het gebruik van zichtankers ook esthetisch gewenst zijn, bijvoorbeeld bij het benadrukken van een specifiek designelement of het creëren van een industriële uitstraling.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier offertes aan!

Nadelen van gevelankers

Er wordt veel gespeculeerd over de mogelijke nadelen van het gebruik van gevelankers. En ja, gevelankers kunnen daadwerkelijk schadelijk zijn voor muren. Bijvoorbeeld doordat ze kunnen krimpen en uitzetten onder invloed van bepaalde weersomstandigheden. Ook kan het voorkomen dat gevelankers die te dicht bij een hoek of gevelopening zijn geplaatst, scheuren in de muur veroorzaken. Kortom, hoewel gevelankers nuttig kunnen zijn voor het bevestigen van objecten aan de muur, dienen de mogelijke nadelen en risico’s te worden overwogen en geminimaliseerd.

nadelen-gevelanker-1024x538.jpg

Gevelankers plaatsen? Ontvang gratis meerdere offertes van erkende gevelwerkers in je buurt

Ben je een liefhebber van gevelankers en wil je graag er graag eentje laten plaatsen? Vraag dan hier gratis offertes aan van erkende gevelwerkers bij jou in de buurt! 

Je zult de plank ook zeker nooit misslaan door advies aan een vakman te vragen. Deze kan je advies geven, speciaal voor jou op maat. Vul het onderstaande formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes op maat.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie