Wat is de kostprijs van spuitkurkisolatie?

Spuitkurk met isolatie plaatsen kost je, voor een rijwoning, gemiddeld 3.180 tot 4.560 euro. Een vrijstaande woning voorzien van isolatiemateriaal en gespoten kurk kost je tussen de 6.360 en 9.120 euro.

Een rijwoning voorzien van spuitkurk als afwerking op isolatie kost je 2.700 tot 3.600 euro. Een vrijstaande woning afwerken met spuitkurk kost je 5.400 tot 7.200 euro.

Dit zijn natuurlijk slechts richtprijzen. Het uiteindelijke kostplaatje van jouw isolatieproject zal afhankelijk zijn van enkel factoren, waaronder:

  • Oppervlakte van de gevel.
  • Vraagprijs van de aannemer.
  • Complexiteit van de werken.
  • Gebruikte isolatiemateriaal.
  • Kleur en structuur.

Het plaatsen van een spuitkurk gevel kost je gemiddeld 45 tot 60 euro per vierkante meter. Onderstaand schema geeft je een overzicht van de prijzen per vierkante meter van isolatiemateriaal met en zonder spuitkurk.

Soort isolatiemateriaal Prijs isolatie per vierkante meter exclusief spuitkurk Prijs isolatie per vierkante meter inclusief spuitkurk
PIR isolatieplaten € 8 tot 16 € 53 tot 76
EPS isolatieplaten € 9 tot 11 € 54 tot 71
XPS isolatieplaten € 10 tot 15 € 55 tot 75

Waarom voor spuitkurk als isolatiemateriaal kiezen?

Spuitkurk heeft als isolatiemateriaal enkele belangrijke voor- en nadelen. De belangrijkste zijn voor u waarschijnlijk de isolerende eigenschappen en de onderhoudsvriendelijkheid van gespoten kurk.

Voordelen

Thermisch isoleren.

Gespoten kurk heeft een goede isolerende waarde, een uitstekende lambda waarde tussen 0.038 – 0.040 W/mK. Spuitkurk bij aan de totale isolatiewaarde van je woning, en is zowel thermisch isolerend als waterdicht. Wanneer je het goed plaatst, vermindert spuitkurk bovendien koudebruggen.

Geluidsisolerend.

Spuitkurk is een geluiddempend materiaal.

Brandwerend.

Spuitkurk is brandwerend van aard.

Onderhoudsvriendelijk.

Je kunt spuitkurk eenvoudig reinigen met koud water of een hogedrukreiniger.

Natuurvriendelijk.

Gespoten kurk is een volledig natuurlijk materiaal. De bestanddelen, kurkkorrels van de kurkeik, zijn bovendien volledig hernieuwbaar.

Ademend.

Spuitkurk is volledig waterdicht en heeft daarbovenop anti-condenserende eigenschappen. Het materiaal is ook dampopen. Zo kan vocht van buiten niet naar binnen, maar kan vocht dat binnenshuis ontstaat wel ontsnappen.

Elastisch.

Spuitkurk is tot wel 34% elastisch. Als het goed geplaatst wordt kan spuitkurk niet scheuren of barsten.

Veelzijdig.

Je kunt gespoten kurk niet enkel op verschillende ondergronden plaatsen, je hebt ook de keuze uit heel wat uitvoeringen. Je hebt keuze uit de kleur, structuur en korrelgrootte van het materiaal.

Afwerking.

Kies je voor spuitkurk als isolatiemateriaal, dan is je gevel meteen ook esthetisch afgewerkt.

Isolatie Spuitkurk

Nadelen

Meest efficiënt in combinatie met ander isolatiemateriaal.

Spuitkurk is het meest isolerend in combinatie met ander isolatiemateriaal. Hierbij reken je voornamelijk op de bufferende capaciteit van gespoten kurk.

Gevel moet gereinigd zijn.

Om spuitkurk succesvol op de gevel te plaatsen, moet de gevel in propere staat zijn.

Prijzig.

Gespoten kurk plaatsen kan prijzig zijn. Je verdient die investering gelukkig wel terug omdat het de isolatiewaarde van je woning verhoogt.

Mogelijke alternatieven

Spuitkurk werkt best samen met ander isolatiemateriaal. Isolatieplaten vormen een uitstekende aanvulling, maar ook een goed alternatief, op spuitkurk.

Alternatief 1: PUR isolatie

PUR platen of platen uit polyurethaan gebruik je bij voorkeur in ruimtes die warmer zijn dan 5 graden Celsius. Je kunt deze platen gebruiken voor platte en hellende daken, vloeren en daken.

PUR is ook in spuitbare vorm verkrijgbaar. Een combinatie van PUR schuim met PUR platen is vaak het meest efficiënt: de kieren en naden van de grote platen kan je hermetisch afsluiten met het schuim.

PUR platen laten plaatsen kost je tussen de 20 en 25 euro per vierkante meter. Voor PUR schuim mag je rekenen op een kostprijs van 25 tot 30 euro per vierkante meter.

Alternatief 2: XPS isolatie

XPS platen, ook wel polystyreen hardschuim, zijn bruikbaar voor de isolatie van gevels, daken, kelders en vloeren. XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen.

Deze platen zijn drukvaster en beter bestand tegen vocht dan EPS platen, maar ook iets prijziger. XPS platen kosten je 12 tot 20 euro per vierkante meter.

Alternatief 3: EPS isolatie

EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen. Er wordt ook wel eens naar verwezen als tempex of piepschuim. Zo’n 98% van het volume van de platen bestaat uit lucht. Het materiaal is dus uitzonderlijk licht, uitermate isolerend vermogen, en helemaal niet duur.

Je kunt EPS platen gebruiken voor gevels, maar ook voor vloeren en daken. EPS parels zijn daarnaast los verkrijgbaar, en lenen zich prima tot spouwmuurisolatie. De prijs voor EPS platen ligt tussen de 10 en 15 euro per vierkante meter.

Veelgestelde vragen over spuitkurk

Is gespten kurk isolatie voldoende om je huis te isoleren?

Een ding is zeker: spuitkurk heeft isolerende eigenschappen. Het materiaal is bovendien waterdicht en dampopen, en voorkomt koudebruggen. Spuitkurk draagt dus zeker bij aan het klimaat in huis.

Dat gezegd, spuitkurk zonder isolatiemateriaal zoals bijvoorbeeld EPS platen volstaat niet als grondige isolatie. Wil je genieten van een optimale isolatiewaarde, dan is het nodig om ook een andere vorm van isolatie te voorzien. In sommige gevallen wordt spuitkurk dan weer wel gebruikt als alternatief op spouwmuurisolatie.

Spuitkurk is in ieder geval een uitstekend afwerkingsmateriaal dat de isolatiewaarde van je huis alleen maar ten goede komt.

Isolatie Spuitkurk

Is er een premie voor isolatie op basis van spuitkurk?

Hoewel spuitkurk dus wel degelijk bijdraagt aan de isolatiewaarde van je woning, is het een afwerkings- en geen isolatiemateriaal. Spuitkurk heeft een thermisch isolerende werking, maar die werking is niet hetzelfde als die van isolatieplaten. Daarom kun je voor spuitkurk geen isolatiepremie aanvragen.

Meer weten? Prijzen nodig? Vergelijk gratis meerdere offertes op maat

Wil jij jouw woning ook isoleren met spuitkurk? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvende offertes. Zo hoef jij er enkel de beste aanbieder uit te kiezen, en ben je een stap dichter bij het verwezenlijken van jouw specifieke project. Want in geen tijd heeft een ervaren vakman je gevel gespoten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie