Wat kost een groene gevel of verticale tuin?

De prijs van groene gevels hangt af van een aantal factoren. De verschillende planten die je gebruikt spelen een grote rol: niet bladverliezende soort, klimrozen kleine klimplanten en niet volgroeide planten zijn alvast goedkoper dan tropische en grote planten.

Ook het aantal vierkante meter kan de prijs doen oplopen. Zo is een volledige groenmuur natuurlijk prijziger dan een groen accent.

Langs de andere kant zal de prijs volgens het aantal vierkante meters dalen naarmate het door bladeren ingenomen geveloppervlak toeneemt. Omdat de installatiekosten over de gehele gevel verspreid worden. Tot slot zijn groene gevels naargelang het soort beplanting ook een onderhoudsarme keuze.

Voor de studie van jouw buitenmuur, het ontwerp en de plaatsing van de begroeiing kunnen de prijzen voor groene gevels oplopen tot 400 euro per vierkante meter. Hou er wel rekening mee dat dit tarief slechts een richtprijs is en het echte bedrag nog sterk kan variëren.

groene gevelbekleding

Waarom voor dit soort gevel kiezen?

Voordelen

Aan groene gevels zijn veel voordelen verbonden. Eerst en vooral zijn groene gevels een unieke aanwinst. Elk ontwerp wordt op maat gemaakt en je bent direct bij het proces betrokken. Zo ben je zeker dat het model dat aan jouw wensen voldoet.

Dat is natuurlijk een vereiste. Aangezien gevelbeplanting een levenslange investering is in jouw huis en jouw gezondheid. Een groene omgeving heeft een positief effect op de mens!

Bovendien zijn groene gevels ecologisch interessant. Groen wordt in verschillende lagen aan de gevel bevestigd. Als natuurlijke meerwaarde verminderen ze de hoeveelheid afvloeiwater én verbeteren ze de water- en luchtkwaliteit. Gevelbeplanting en in het bijzonder niet bladverliezende planten beschermen je woonst tegen temperatuurschommelingen. Je gevel is daarbij ook tegen grotere extremen bestand. Bovendien werkt dit stilstaande luchtkussen geluidsisolerend.

Tenslotte beschermt een groene buitenmuur zowel jouw gevel als jezelf. Groene gevels verhogen de levensduur van de gevel en de brandveiligheid van jouw huis. Verschillende soorten planten nemen in meer of mindere mate verschillende verontreinigingen uit de lucht op. Door dichte bebouwing kunnen veel vierkante meters groene ruimte worden gecreëerd, zij het niet horizontaal maar verticaal.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier jouw offertes!

Nadelen

Naast een lijstje aan voordelen telt een groene muur ook enkele nadelen. Voor 400 euro per vierkante meter is de plaatsing van een groene wand ten eerste niet goedkoop. 

Daarnaast hebben bepaalde groene gevels meer intensief onderhoud nodig dan een onbeklede gevel. Ook hebben de planten water nodig zodat ze mooi op de gevel kunnen groeien. Tegelijk mogen ze niet in elke situatie te groot worden. Naast voldoende voeding heeft jouw gevelbegroeiing nood aan twee tot drie snoeibeurten per jaar. 

Ten laatste kan een groen gevelsysteem eventuele schade aan jouw buitenmuur verbergen. Daarom is het belangrijk dat je de structuur van jouw groenmuur in de gaten houdt en voldoende aandacht besteedt aan de staat van de gevel. Zeker wanneer er zich scheuren vertonen door indringende wortels.

groengevel

Kenmerken van groene gevels

Achterliggende structuur

De gevelbegroeiing van groene gevels wordt niet rechtstreeks op de muur bevestigd. Tussen de klimplanten en de gevel bevindt zich een achterliggende structuur van houten of metalen roosters, die voor een stevig geheel zorgen.

Klimplanten hebben een muur geplaatste constructie nodig om te kunnen groeien en klimmen. Die structuur zorgt er ook voor dat de planten voldoende water krijgen. In sommige gevallen wordt er gebruik gemaakt van spons, waarin het water opgeslagen kan worden. 

Eigenschappen

De techniek achter groene gevels is vrij nieuw. Tegen de achterliggende structuur worden metalen bakken boven elkaar geplaatst en voorzien van schuim, een materiaal dat de planten ondersteunt en water opslaat. Om de bakken op te vullen worden vaak vetplanten gebruikt. Dit soort planten groeit traag, vraagt weinig aandacht en kan wel tegen een stootje.

Verschillende soorten planten nemen min of meer verschillende vervuilende stoffen op uit de opwaartse luchtstroom. 

Diverse planten nemen onder meer stof en aerosolen, zoals zware metalen lood en cadmium, op in de lucht. Deze stoffen slaan veelal neer op bladeren, weggespoeld door regen en vervolgens in de ondergrond. Een ander deel van het materiaal wordt opgenomen en opgeslagen door planten.

Dankzij deze recente techniek is het ook mogelijk om slechts een gedeelte van de buitenmuur te voorzien van gevelplanten. Met die optie geef je voor een fractie van de prijs een groen accent aan jouw voorgevel. Bladverliezende planten houden het zonlicht in de zomer en laten het zonlicht binnen in de winter.

gevelbeplanting

Interesse? Ontvang offertes op maat!

In het kort, als het gaat over groene gevels zijn de mogelijkheden eindeloos. Wintergroene of kleurrijke planten, vetplanten, Chinese blauweregen, bosrank hybriden, kleine klimmers, houten of metalen achterliggende structuren, hangende planten, een groen accent of een volledig beplante muur, … 

Bespreek je jouw mogelijkheden graag met een expert bij je in de buurt of vergelijk je graag enkele ontwerpen en budgetten? Aarzel dan niet en vul onderstaand formulier in voor een gratis en vrijblijvende offerte voor groene gevels.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie