Welke opties zijn er bij het renoveren van voorgevels?

Schilderwerken uitvoeren

Zijn je buitenmuren licht vervuild of licht beschadigd? Dan is je gevel schilderen soms al voldoende. Het is een snelle en goedkope manier om de buitenkant van jouw woning te renoveren of op te frissen.

Bij het schilderen van buitenmuren moet aandacht worden besteed aan de ondergrond. Hou rekening met het type materiaal van de gevel, pleisterwerk of een bakstenen bekleding bijvoorbeeld. Elk materiaal heeft verschillende hechtingsgraden waaraan de verf zich moet aanpassen. Bij het schilderen van de buitenmuren is het beter om verf die voldoende lucht doorlaat te gebruiken.

Naast de verf moet er voldoende aandacht worden besteed aan de ondergrond. Die moet namelijk glad, slijtvast en vrij van vuil zijn. Het is dus geen slecht idee om verouderde naden te herstellen en buitenmuren schoon te maken voordat je gaat schilderen, zodat de verf er langdurig goed uit blijft zien.

De prijs voor buitenschilderwerk is ongeveer 20 tot 40 euro per m² (inclusief btw en arbeidsloon).

Op zoek naar een specialist?Vraag hier uw offertes!

Herstellen van voegwerk

Gebroken, beschadigde gewrichten zien er niet alleen lelijk uit, maar ze zijn ook slecht voor je huis. Door poreuze beschadigde naden zou water kunnen ophopen in de gevel. Bij koud weer kunnen hierdoor scheuren in jouw buitenmuren ontstaan. De beste oplossing is de naden zo snel mogelijk laten herstellen.

Eerst moet je de oude naad volledig wegsnijden en -slijpen om de aangetaste naad zo diep mogelijk te verwijderen. Reinig daarna de volledige gevel zonder stof- of voegresten achter te laten en laat vervolgens je gevel opnieuw voegen.

Prijs voor het slijpen/snijden van voegen: 32 tot 35 euro per m² (inclusief btw en arbeidskosten)

Splitsprijs: 8 tot 13 euro per vierkante meter (inclusief btw en arbeidskosten)

voorgevel

Voorgevel reinigen

Een andere manier om een ​​gevel te renoveren zonder grote bouwkundige aanpassingen is gevelreiniging. Dat draagt ​​ook bij aan de esthetische uitstraling van jouw woning en de duurzaamheid van de buitenmuren. Door jouw buitenmuren achteraf te reinigen en te beschermen maak je ze vochtbestendig, wat vrij belangrijk is om schade in de toekomst te voorkomen.

Afhankelijk van het type gevelbekleding en de hardnekkigheid van de vervuiling zijn er verschillende reinigingsmethoden. Enkele populaire buitenreinigingsmethoden zijn zandstralen, natspuiten, nevelspuiten, stoomreiniging en chemische reiniging.

Een gevelreiniging kost gemiddeld 5 à 15 euro per m² (inclusief btw en arbeidsloon).

Voorgevel kaleien

Je kan je gevel ook laten kaleien. Dit is een traditionele techniek om kalkpleister in dikke lagen op jouw gevel aan te brengen. Zo oogt je woning rustiek en authentiek. Als kalkpleister op een buitenmuur aangebracht wordt, bescherm je de buitenmuur tegen vocht en extreme weersomstandigheden, terwijl de muur toch nog lucht doorlaat. Kalkpleister is bovendien meestal dikker dan verf, waardoor het ideaal is voor het verwijderen van oneffenheden en beschadigingen.

De richtprijs voor kaleien is 25 tot 40 euro per vierkante meter (inclusief btw en arbeidskosten).

gevel renoveren mogelijkheden

Welke opties zijn er bij nieuwe gevelbekleding?

Er zijn verschillende soorten gevelbekleding in verschillende structuren en materialen beschikbaar. De ene geeft je gevel een meer rustieke uitstraling, waar de ander je gevel bijvoorbeeld strak en modern maakt. Hier is een bondig overzicht van de mogelijkheden.

 1. Crepi of sierpleister

Er bestaan twee soorten pleister: minerale pleisters en siliconenpleisters. Mineraal gips bestaat uit zand, cement en kalk. Deze pleister heeft een ademende functie en is waterdicht.

 1. Houten gevelbekleding

Afhankelijk van de uitvoering van de planken (planken, latten, etc.) en plaatsingswijze (horizontaal of verticaal) kan je met houten bekleding verschillende looks creëren. Ook de houtsoort bepaalt de uitstraling.

 1. Metalen gevelbekleding

Metalen gevelbekleding is ideaal voor gebouwen met een industriële uitstraling. Je kan kiezen uit verschillende materialen zoals zink, aluminium of staal.

 1. PVC gevelbekleding

Kunststof gevelbekleding is doorgaans de goedkoopste optie in het assortiment gevelbekleding. De PVC-bekleding bestaat uit hardschuim PVC met een toplaag. Deze toplaag kan in verschillende kleuren en structuren worden afgewerkt.

 1. Bakstenen

Steenstrips zijn eigenlijk smalle strips van baksteen (ze kunnen ook van een ander materiaal zijn samengesteld, zoals kunststof) die eenvoudig en snel op de nieuwe gevel geplaatst zijn. Zo creëren ze het uiterlijk van een bakstenen gevel, maar zijn ze sneller te installeren.

 1. Leisteenbekleding

Leisteen wordt veel gebruikt als dakbedekking, maar is ook aan populair als gevelbekleding. Het is van nature waterdicht en verzekert een lange levensduur. Bovendien is leisteen zeer onderhoudsvriendelijk en is het verkrijgbaar in natuurlijke en synthetische leisteen.

 1. Groene gevel

Eerst wordt een houten of metalen rooster in combinatie met schuim op de gevel aangebracht. Dat dient als ondersteuning en reservoir voor de planten die op de gevel leunen.

gevelbekleding

Kostprijs voorgevel renovatie

Hier vind je een overzicht van de prijzen per type renoveren gevel en per type gevelbekleding zodat je een duidelijk overzicht krijgt over het aanbod.

Type renovatie voorgevelGemiddelde prijs per m²
(incl. btw en arbeidskosten)
Voorgevel schilderen€ 20 à € 40
Voorgevel kaleien€ 25 à € 40
Voegwerk uitkappen/uitslijpen€ 32 à € 35
Voegwerk herstellen (hervoegen)€ 8 à € 13
Gevelreiniging€ 5 à €15
Type gevelbekledingGemiddelde prijs per m²
(incl. btw & plaatsing)
<crepi< p=””> </crepi<>€ 40 à 80
Hout€ 100 à 150
MetaalVanaf € 50
Pvc/kunststofVanaf € 25
Steenstrips€ 150 à 200
Leien€ 75 à 125
GroengevelGemiddeld € 400

Laat je adviseren door een expert

Wanneer voorgevel herstellen en wanneer best vernieuwen?

Voorgevel renoveren als:

Je kiest best voor kleine renovaties zoals schilderen, breeuwen, verplaatsen of reinigen van buitenmuren als…

 • Je grote ruwbouwwerken wilt vermijden;
 • Je een beperkt budget hebt;
 • Je gevel spoedig gerenoveerd moet worden;
 • De schade aan jouw gevel niet zo groot is.

Nieuwe gevelbekleding als:

Je kiest het beste voor een nieuwe gevelbekleding als:

 • Te veel schade aan jouw gevel is;
 • Je een geheel nieuwe look wilt;
 • Als je van de gelegenheid gebruik wilt maken om buitengevelisolatie ook van buitenaf aan te brengen, kies je immers toch voor nieuwe buitengevelbekleding.

Voorgevel laten renoveren? Vind vakmannen in jouw buurt en ontvang offertes op maat!

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan voor voorgevelrenovatie via onderstaand formulier. Zo kan je prijzen vergelijken van de beste vakmannen en de beste oplossing voor jouw specifieke situatie vinden.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie