Buitenstucwerk of gevelbepleistering is een betaalbare oplossing voor het afwerken van buitenmuren. Er zijn verschillende soorten sierpleister, elk met hun voor- en nadelen. Je kan bij het aanbrengen van gevelbepleistering er bovendien van profiteren om gelijktijdig jouw buitenmuren te isoleren. Lees meer in dit artikel.

Wat kost een buitenmuur bepleisteren per m²?

De kosten van het pleisteren van een buitenmuur zijn afhankelijk van het type gevelbekleding, de grootte van het te bepleisteren oppervlak, de dikte van de pleisterlaag, de complexiteit van de klus en de gewenste afwerking. Bovendien zal het al dan niet isoleren van de muur ook invloed hebben op de prijs van buitenmuurpleister.

Gepleisterde gevel prijs m²: Kunsthars pleisterwerk

 • Prijs per m² zonder isolatie: 72 euro (exclusief btw)
 • Prijs per m² met isolatie: 90 tot 110 euro (exclusief btw)

Gevelpleister prijs m²: Mineraal sierpleister

 • Prijs per m² zonder isolatie: 64 euro (exclusief btw)
 • Prijs per m² met isolatie: 80 tot 100 euro (exclusief btw)
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vergelijk gevelwerkers in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Uit welke soorten gevelbepleistering kiezen?

Er zijn verschillende soorten gevelbekleding voor je woning mogelijk, namelijk:

Optie 1: Minerale bepleistering

Deze organische of minerale sierpleister bestaat uit een bindmiddel zoals kalk en/of cement, aangevuld met zand, vulstoffen, kleurstoffen en water. Dit is de ideale minerale pleister als je op zoek bent naar een ecologisch product. De grootste troeven van dit soort product zijn de waterkerende werking en het ademend vermogen. Een klein nadeel: minerale pleister is echter wel gevoeliger voor vuil.

minerale bepleistering

Optie 2: Synthetische bepleistering

Bij deze synthetische pleister is de kans op algen en mos groter dan bij siliconenpleisters. Je zet deze soort gevelbepleistering dus best niet in een omgeving met veel groen. Omdat ze in een dikkere laag wordt aangebracht, is ze ideaal om oneffenheden te camoufleren. Deze synthetische sierpleister wordt vaak gekozen omdat het over een veerkracht beschikt en minder vatbaar is voor scheuren en vervuiling.

Een populair type is siliconenpasta, aangevuld met polymeren, pigmenten, vulstoffen en additieven. Bij siliconenhars wordt een siliconenhars als bindmiddel gebruikt. De siliconenpasta is waterdampdoorlatend en verzekert een langere propere staat. Het heeft een vuilafstotende functie om schimmels in je woning te weren. Omdat het product in een dunnere laag wordt aangebracht is deze soort minder geschikt om gebreken te verbergen. Om een goed eindresultaat te bereiken wordt een vlakke ondergrond aanbevolen.

synthetische bepleistering

Optie 3: Bepleistering met crepi en buitenmuur isolatie

Crepi is een buitenpleister die voornamelijk bestaat uit cement en zand. Minerale crepi, ook wel sierpleister genoemd, kan zowel binnen als buiten een woning als decoratief materiaal worden gebruikt. Hoewel het misschien minder bekend is, is een gevelrenovatie met crepi een aangewezen alternatief voor baksteen of andere gevelbeplating. Een groot voordeel van crepi gevel is dat het bruikbaar is als afwerking voor buitenisolatie.

crepi en isolatie

Voordelen van gevelisolatie en gevelbekleding

 • Egale afwerking: De buitenmuur is egaal afgewerkt.
 • Vochtbestendigheid: De pleister stoot opstijgend vocht af.
 • Waterdampdoorlatend: De pleister is waterdampdoorlatend.
 • Buitenmuurrenovatie: Het is ideaal voor het renoveren van beschadigde of lelijke buitenmuren.
 • Betaalbaar: Buitenstucwerk is een betaalbare manier om buitenmuren af ​​te werken.
 • Verschillende soorten pleister: Er zijn verschillende soorten siergips, elk met voor- en nadelen.
 • Veel afwerkingsmogelijkheden: Buitenpleister is verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes en in veel verschillende kleuren.
 • Buitenmuren isoleren: Je kan jouw buitenmuren zeer snel en efficiënt isoleren. Het stucwerk wordt vervolgens gebruikt als afwerklaag.
buitengevel isoleren en bepleisteren

Mogelijke uitvoeringen en afwerkingen

Er zijn verschillende mogelijke uitvoeringen en afwerkingen van gevelbekleding. Hieronder staan enkele voorbeelden:

Textuur naar keuze

Gepleisterde gevels kunnen afgewerkt worden in verschillende texturen. Hoe fijner de korrel, hoe gladder jouw buitenkant eruit zal zien. Bij het bepleisteren van een muur met minerale sierpleister is het zelfs mogelijk om de constructie in de gevel af te bakenen. Daarom wordt het ook wel krascrème genoemd.

Kleur naar keuze

Voor gepleisterde gevels bestaat er een breed scala aan kleuren om uit te kiezen. Kleur heeft namelijk invloed op de levensduur van gevelpleister. Lichte kleuren zijn bijvoorbeeld bijzonder geschikt voor het isoleren van buitenmuurbepleistering. Donkere kleuren daarentegen verhogen het risico op barsten omdat ze thermische spanning veroorzaken.

gevelbepleistering

Hoe gevelbepleistering onderhouden en reinigen?

Om verontreiniging van het gipsmateriaal zoveel mogelijk te voorkomen, kunnen de volgende maatregelen worden genomen.

De aanwezigheid van genoeg vensterbanken en dorpels, bij voorkeur 4 tot 5 cm lang, is zeer belangrijk. Ze kunnen worden voorzien van goten en zijbumpers zodat regenwater niet langs de gevel loopt. Ook dakranden en dakrandprofielen dienen in zekere mate aanwezig te zijn en moeten minimaal 5cm dik zijn. Op die manier wordt een schone afvoer gegarandeerd.

Controleer regelmatig op opspattend of opstijgend water onder buitenmuren. Hier kan een speciale stenen sokkel worden geplaatst om het gips te beschermen.

Zorg dat ventilatieroosters en kanalen wat van de muur wegsteken of bevestig speciale afdekkingen. Dat verzekert een goede afvoer van regenwater.

gevel bepleisteren

Kies je voor gevelbepleistering? Vraag gratis meerdere offertes en vergelijk prijzen

Verzeker je van een correcte uitvoering door een gespecialiseerde gevelwerker in te schakelen. Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen voor gevelbepleistering. Zo kan je prijzen vergelijken en de beste oplossing voor jouw specifieke situatie vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Kan je pleisteren op isolatie?

+
Ja, het is mogelijk om pleisterwerk aan te brengen op isolatie. Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal die kunnen worden gebruikt in combinatie met pleisterwerk, waaronder EPS (geëxpandeerd polystyreen), XPS (geëxtrudeerd polystyreen), minerale wol en polyurethaanschuim.

Het is wel belangrijk om voor een goede voorbereiding en isolatie te zorgen als je dit van plan bent.

Wat is de beste isolatie voor buitenmuren?

+
Er is geen enkele isolatiemethode die geschikt is voor alle situaties. Het beste type buitengevelisolatie hangt af van verschillende belangrijke factoren, zoals de bouwstijl van het gebouw, het klimaat in de regio, het beschikbare budget en de gewenste energiebesparing.

Daarom is het belangrijk om een ervaren vakman in te schakelen om de juiste buitengevelisolatie te kiezen.

Is crepi dampopen?

+
Crepi is van nature niet dampopen, maar er bestaan dampopen varianten. Cementgebonden crepi is een veel gebruikt materiaal voor gevelbepleistering. Het heeft een hoge waterbestendigheid en is bestand tegen verschillende weersomstandigheden. 

Wat kost crepi per vierkante meter?

+
Gemiddeld kost crepi ongeveer €40 tot €80 per vierkante meter.

Hoe zelf gevel bepleisteren?

+
Gevel bepleisteren is een klus die veel voorbereiding en aandacht vraagt. Om er zeker van te zijn dat je gevel er perfect uitziet, zal je eerst de juiste materialen kiezen, de juiste technieken gebruiken en de juiste stappen volgen.

Stap 1: Voorbereiding. Reinig de gevel en repareer eventuele scheuren of barsten in de gevel.
Stap 2: Aanbrengen van de basislaag. Breng een basislaag van pleister aan op de gevel. 
Stap 3: Aanbrengen van de afwerkingslaag. Breng de afwerkingslaag aan nadat de basislaag volledig is opgedroogd. Werk van boven naar beneden om een gelijkmatige afwerking te verkrijgen op de gevel. 
Stap 4: Afwerking. Strijk de pleister glad en laat de pleister volledig drogen, voordat je een beschermde coating aanbrengt op de gevel. 

Als je geen ervaring heeft in het bepleisteren van gevels, is het raadzaam om een erkend vakman in te schakelen om het werk uit te voeren voor jou. 
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie