Wat is pvc gevelbekleding?

PVC gevelbekleding is een type gevelbekleding dat is gemaakt van polyvinylchloride (PVC). Het is een kunststofmateriaal dat vaak wordt gebruikt als alternatief voor houten bekleding, vanwege de duurzaamheid en het onderhoudsgemak.

Gevelbekleding in pvc is verkrijgbaar in diverse kleuren, patronen en texturen. Het is daardoor uitermate geschikt voor uiteenlopende stijlen en smaken. Het wordt gebruikt voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten. Ook kan het worden geïnstalleerd op verschillende soorten ondergronden, zoals houten planken, beton en baksteen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Laat je overtuigen door gevelspecialisten en vergelijk gratis offertes
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Waarom voor pvc gevelbekleding kiezen?

Een gevel in pvc biedt heel wat voordelen en kan in dat opzicht een echte meerwaarde betekenen voor jouw woning.

Zoals eerder gezegd is pvc duurzaam en goed bestand tegen schommelende weersinvloeden, zoals regen, wind en zonlicht. Het beschikt bijgevolg over een lange levensduur en vereist weinig onderhoud. Dat bespaart huiseigenaren tijd en geld.

Voordelen

Daarnaast is PVC gevelbekleding verkrijgbaar in meerdere kleuren, patronen en texturen. Pvc is dus een veelzijdige optie als gevelbekleding en kan worden aangepast volgens de stijl van de woning.

Bovendien is het lichtgewicht en gemakkelijk te installeren, wat betekent dat de installatiekosten lager kunnen zijn dan bij andere soorten gevelbekleding.

Tot slot is PVC gevelbekleding ook een milieuvriendelijke optie, omdat het recyclebaar is en minder afval produceert dan traditionele gevelbekledingsopties.

Het is echter wel aan te raden een PVC gevel te installeren met behulp van een ervaren vakman.

 1. Duurzaamheid: PVC gevelbekleding is bestand tegen verschillende weersomstandigheden, waardoor het lang meegaat en weinig onderhoud vereist.
 2. Onderhoudsgemak: PVC gevelbekleding is gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden, omdat het niet rot, schilfert of barst.
 3. Veelzijdigheid: PVC gevelbekleding is verkrijgbaar in verschillende kleuren, patronen en texturen, waardoor het geschikt is voor verschillende stijlen en smaken.
 4. Lichtgewicht: PVC gevelbekleding is licht van gewicht en gemakkelijk te installeren, wat de installatiekosten kan verminderen.
 5. Milieuvriendelijk: PVC gevelbekleding is recyclebaar en produceert minder afval dan traditionele gevelbekledingsopties.

Nadelen

 1. Krasgevoeligheid: PVC gevelbekleding kan gevoelig zijn voor krassen en schade door objecten zoals takken of stenen.
 2. Gevoeligheid voor temperatuurschommelingen: PVC gevelbekleding kan uitzetten en krimpen bij grote temperatuurschommelingen, waardoor er scheuren kunnen ontstaan.
 3. Minder isolerend: PVC gevelbekleding heeft over het algemeen minder isolerende eigenschappen dan andere gevelbekledingsopties, waardoor het minder effectief is in het isoleren van de woning.
 4. Minder authentiek: Sommige mensen vinden PVC gevelbekleding minder authentiek dan bijvoorbeeld houten bekleding, waardoor het minder geschikt kan zijn voor historische of traditionele woningen.
 5. Brandbaarheid: PVC gevelbekleding is brandbaar en kan in geval van brand bijdragen aan de verspreiding van vuur. Het is echter wel mogelijk om PVC gevelbekleding te behandelen met een brandvertragende coating.
Moderne PVC gevel van een woning

Prijs pvc gevelbekleding

De kostprijs van PVC gevelbekleding kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de gevel, de kwaliteit van het materiaal en de installatiekosten. Over het algemeen is PVC gevelbekleding echter een betaalbare optie in vergelijking met andere soorten gevelbekleding, zoals hout of steen.

De prijs van PVC gevelbekleding varieert meestal tussen de 40 en 80 euro per vierkante meter, inclusief installatie. De prijs kan echter hoger uitvallen als er extra accessoires nodig zijn, zoals hoekstukken, afwerkingsprofielen en bevestigingsmaterialen. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de kwaliteit van het PVC-materiaal, omdat goedkopere materialen mogelijk minder duurzaam zijn en sneller vervangen moeten worden.

Hoewel PVC gevelbekleding in eerste instantie duurder kan lijken dan andere gevelbekledingsopties, is het belangrijk om de levensduur en onderhoudskosten in overweging te nemen. PVC gevelbekleding gaat over het algemeen langer mee en vereist minder onderhoud dan bijvoorbeeld houten bekleding, wat kan resulteren in lagere kosten op de lange termijn.

Heb je recht op een premie?

Of je recht hebt op een premie voor het plaatsen van PVC gevelbekleding hangt af van de regelgeving in jouw regio of land en de specifieke voorwaarden van de premie. In sommige gevallen kan de overheid een subsidie of premie bieden voor energiebesparende maatregelen, waaronder het isoleren van de gevel.

Daarnaast zijn er soms ook premies beschikbaar vanuit lokale gemeenten of provincies. Het is daarom altijd aan te raden om te informeren bij de lokale overheid of er een premie of subsidie beschikbaar is voor het plaatsen van PVC gevelbekleding.

Bovendien bieden sommige fabrikanten en installateurs ook speciale kortingen of aanbiedingen aan voor de installatie van PVC gevelbekleding. Het is daarom altijd verstandig om verschillende offertes te vergelijken en te informeren bij verschillende aanbieders om te zien of er kortingen of andere voordelen beschikbaar zijn.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind en vergelijk makkelijk meerdere vakmannen in jouw regio tegelijk
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Toepassingen van pvc gevelbekleding

PVC gevelbekleding is een populaire optie voor het bekleden van gevels vanwege de duurzaamheid, lage onderhoudskosten en esthetische waarde. Het kan dus worden toegepast op verschillende soorten gebouwen, waaronder woningen, appartementen, kantoorgebouwen en industriële gebouwen.

Sidings

Een specifieke toepassing van PVC gevelbekleding is het gebruik van zogenaamde “sidings”. Sidings zijn lange smalle stroken PVC die horizontaal op de gevel worden geplaatst. Ze kunnen worden bevestigd met behulp van verschillende bevestigingssystemen, waaronder schroeven, clips en lijm. Sidings zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en texturen en kunnen worden aangepast aan de architectonische stijl van het gebouw.

PVC-sidings hebben verschillende voordelen, waaronder de eenvoudige installatie, lage onderhoudskosten en duurzaamheid. Ze zijn bestand tegen weersinvloeden, vocht en insecten, en hoeven niet te worden geschilderd of behandeld. Hierdoor zijn ze een aantrekkelijke optie voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten.

Naast sidings kan PVC gevelbekleding ook worden toegepast in de vorm van panelen, planken of andere vormen. Het kan worden gebruikt om verschillende architectonische stijlen te creëren, zoals moderne, traditionele en rustieke gevels.

PVC sidings van de gevel van een woonhuis

Wat zijn uitvoeringen van gevelbekleding in pvc?

Er zijn verschillende uitvoeringen van gevelbekleding in PVC beschikbaar, die kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van het gebouw en de gewenste architectonische stijl. Enkele veelvoorkomende uitvoeringen zijn:

1. Pvc gevelpanelen

PVC gevelpanelen zijn grotere panelen die verticaal of horizontaal op de gevel kunnen worden geplaatst. Ze zijn beschikbaar in verschillende diktes, kleuren en texturen. Dit type gevelbekleding is relatief eenvoudig te installeren en heeft een lange levensduur.

2. Pvc hardschuim plaat

PVC hardschuim platen zijn stijve platen die worden gebruikt als gevelbekleding. Ze zijn relatief licht van gewicht, eenvoudig te installeren en bieden een hoge mate van isolatie. PVC hardschuim platen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, kleuren en texturen.

3. Kunststof gevelbekleding met houtlook

Kunststof gevelbekleding met houtlook is ontworpen om eruit te zien als houten gevelbekleding, maar biedt de duurzaamheid en onderhoudsarme voordelen van PVC. Dit type gevelbekleding is verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen en kan worden aangepast aan de gewenste architectonische stijl.

4. Kunststof gevelbekleding met steenmotief

Kunststof gevelbekleding met steenmotief is ontworpen om eruit te zien als echte stenen, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor het bekleden van gevels in een rustieke of traditionele stijl. Dit type gevelbekleding is verkrijgbaar in verschillende kleuren en texturen en biedt de duurzaamheid en onderhoudsarme voordelen van PVC.

Kleurrijke PVC gevel van een industrieel gebouw

Uitgebreid assortimenten aan kleuren en structuren

Een groot voordeel van PVC gevelbekleding is dat het verkrijgbaar is in een breed scala aan kleuren en texturen. PVC panelen en platen kunnen worden geproduceerd in bijna elke denkbare kleur, variërend van heldere, levendige kleuren tot meer ingetogen tinten.

Bovendien kunnen ze worden gemaakt met verschillende texturen en afwerkingen, waaronder glad, korrelig of met een houtstructuur. Hierdoor kan PVC gevelbekleding worden aangepast aan de specifieke architectonische stijl van een gebouw en kan het een natuurlijke uitstraling geven zonder de nadelen van bijvoorbeeld houten gevelbekleding, zoals rot en onderhoud.

Of het nu gaat om een moderne, strakke uitstraling of juist een meer traditionele of rustieke uitstraling, er is altijd een PVC gevelbekleding die past bij de gewenste stijl en sfeer.

Stappenplan gevelbekleding pvc plaatsen

Het is altijd aan te raden om het stappenplan te volgen dat wordt aanbevolen door de fabrikant van de PVC gevelbekleding en om professionele hulp in te schakelen als je niet zeker bent van de installatie.

Vraag professioneel adviesStel je vragen aan ervaren vakmannen

Hieronder kan je alvast een basis stappenplan terug vinden wanneer je zelf je pvc gevelwerken wilt uitvoeren.

Stap 1: Voorbereidingswerk

Voordat je begint met het plaatsen van de PVC gevelbekleding, is het belangrijk om de juiste gereedschappen en materialen te verzamelen en de gevel voor te bereiden op het plaatsen van de bekleding. Dit kan onder meer het verwijderen van oude bekleding en het controleren en repareren van het oppervlak van de gevel omvatten.

Stap 2: Regelwerk monteren

Het regelwerk is een houten of metalen frame dat wordt bevestigd aan de gevel om de PVC gevelbekleding te ondersteunen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het regelwerk recht en waterpas is en dat de afstand tussen de latten overal hetzelfde is.

Stap 3: Bevestig het basisprofiel

Het basisprofiel is het eerste profiel dat wordt bevestigd aan het regelwerk en dient als basis voor de rest van de PVC gevelbekleding. Het is belangrijk om het basisprofiel stevig te bevestigen en te zorgen voor de juiste afstand en hoogte.

Stap 4: Panelen plaatsen

Nadat het basisprofiel is bevestigd, kunnen de PVC gevelpanelen worden geplaatst. De panelen worden in elkaar geschoven en bevestigd aan het regelwerk met speciale clips of schroeven. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de panelen recht en waterpas worden geplaatst en dat er voldoende ventilatie achter de panelen is om vochtproblemen te voorkomen.

Kan je een kunststof gevelbekleding schilderen?

In veel gevallen is het mogelijk om kunststof gevelbekleding te schilderen. Het is echter belangrijk om te weten dat niet alle soorten kunststof gevelbekleding geschikt zijn om te schilderen, dus het is belangrijk om dit vooraf te controleren.

Als je kunststof gevelbekleding wilt schilderen, moet je er eerst voor zorgen dat het oppervlak goed schoon en droog is. Vervolgens moet je een primer aanbrengen om de hechting van de verf te verbeteren. Daarna kun je de kunststof gevelbekleding schilderen met een geschikte verf. Het is belangrijk om een verf te gebruiken die speciaal is ontworpen voor kunststof, omdat deze beter hecht en flexibel blijft bij temperatuurschommelingen.

Houd er rekening mee dat het schilderen van kunststof gevelbekleding wel wat onderhoud met zich meebrengt, omdat de verf na verloop van tijd kan gaan afbladderen of verkleuren. Maar als je het regelmatig bijwerkt, kan het schilderen van kunststof gevelbekleding een betaalbare en effectieve manier zijn om de uitstraling van je woning te veranderen.

PVC gevel en deur

Hoe kan je pvc gevelbekleding onderhouden?

PVC gevelbekleding is over het algemeen zeer onderhoudsvriendelijk en vereist weinig onderhoud. Hier zijn een paar tips om PVC gevelbekleding goed te onderhouden:

 1. Reinig de gevelbekleding regelmatig met water en een mild schoonmaakmiddel om vuil en stof te verwijderen. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen, schuursponsjes of hogedrukreinigers, omdat deze de gevelbekleding kunnen beschadigen.
 2. Controleer regelmatig de staat van de gevelbekleding. Repareer beschadigde of gebroken panelen direct om verdere schade te voorkomen.
 3. Verwijder vlekken of sporen van aangehechte materialen (zoals verf, hars of graffiti) zo snel mogelijk om te voorkomen dat ze zich hechten aan het oppervlak.
 4. Breng geen scherpe of zware objecten tegen de gevelbekleding aan, omdat dit de panelen kan beschadigen.

Over het algemeen is PVC gevelbekleding een duurzame en onderhoudsvriendelijke keuze voor je woning. Door het regelmatig schoon te maken en kleine reparaties uit te voeren, kan je de levensduur van de gevelbekleding verlengen en de uitstraling van je woning behouden.

Pvc gevelbekleding zelf plaatsen of vakman inhuren? Vergelijk gratis meerdere offertes

Hoewel het mogelijk is om PVC gevelbekleding zelf te plaatsen als je een beetje handig bent, is het toch altijd beter om het werk over te laten aan een expert. Een vakman heeft de nodige kennis, ervaring en gereedschappen om de klus snel en efficiënt uit te voeren, met een professioneel resultaat als gevolg. Bovendien is een vakman verzekerd en kan hij garantie bieden op het werk.

Als je geïnteresseerd bent in PVC gevelbekleding, kan je hier gratis en vrijblijvend offertes aanvragen. Zo kan je je nog beter informeren over de mogelijkheden en de prijzen vergelijken. Door verschillende offertes te vergelijken, kan je ook advies krijgen over de beste oplossing voor jouw specifieke situatie en de meest geschikte materialen en kleuren voor jouw woning. Het vergelijken van offertes loont, omdat je zo de beste deal kan vinden voor jouw budget en behoeften.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie