Welke kleur kies je best voor je gevel? 

Je wil een frisse uitstraling geven aan je woning door je gevel te schilderen. Welke kleur is dan het meest geschikt? Het is niet zo eenvoudig om een kleur te kiezen voor je woning. Er zijn een aantal factoren waarmee je rekening hoort te houden. We zetten ze even op een rij.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind de juiste vakman in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Waarmee rekening houden? 

1. Regelgeving

Ten eerste moet je weten of je een vergunning nodig hebt om je gevel te schilderen. In sommige gemeenten mag je niet zomaar felle kleuren gebruiken voor je voorgevel.

Het kan te maken hebben met het straatbeeld, de architectuur of de historische waarde van jouw woning. Al die factoren worden vaak vastgelegd in stedenbouwkundige voorschriften die bepalen wat wel en niet mag op het vlak van bouwen en verbouwen. Je informeert je dus best even voor je start met het schilderen.

2. Omgeving + esthetiek 

Ten tweede moet je rekening houden met de stijl en ligging van je huis. Je wilt natuurlijk dat de kleur van je gevel past bij het karakter en de sfeer van je woning.

Ook is het handig om de kleur niet te laten vloeken met de huizen van je buren. Daarnaast speelt de oriëntatie van je gevel een rol. Een lichte kleur kan bijvoorbeeld beter tegen zonlicht dan een donkere kleur.

3. Oriëntatie

Ten derde moet je rekening houden met het materiaal en de staat van je gevel. Niet elke verfsoort hecht even goed op elke ondergrond. Het is dus verstandig om te kijken naar het type baksteen, beton of pleisterwerk dat je hebt en daarop de juiste verf af te stemmen.

Ook is het essentieel om ervoor te zorgen dat je gevel schoon is voordat je start met schilderen.

Kortom, het kiezen van een kleur voor je gevel is een complexe puzzel van factoren. Gelukkig kan je altijd advies vragen aan een specialist die je kan begeleiden bij het kiezen van de juiste kleur.

Huizen met dezelfde soort verstijl en kleuren

Kan je kleuren combineren? 

Je kunt je gevel in één kleur schilderen of in meerdere kleuren. Meerdere kleuren kunnen je gevel leuker en origineler maken. Hoe stem je nu de juiste kleuren op elkaar af?

Een handige manier om kleuren te kiezen is met een kleurencirkel. Een kleurencirkel is een rondje met alle kleuren erin. Met behulp van deze kleurencirkel kun je een idee krijgen van de harmonie tussen kleuren en of ze goed bij elkaar passen. Kleuren die tegenover elkaar liggen zijn heel opvallend en spannend. Kleuren die naast elkaar liggen zijn rustig en mooi. Kleuren die even ver van elkaar liggen creëren vrolijkheid en gezelligheid.

Het is meestal niet aan te raden om meer dan drie kleuren te gebruiken voor je gevel. Het kan snel te druk of te rommelig worden. Als je toch meer dan drie kleuren wilt gebruiken, zorg er dan voor dat ze goed bij elkaar passen en niet te veel verschillen in helderheid of verzadiging.

Het kiezen van een kleurencombinatie voor je gevel is dus best leuk, maar ook best moeilijk. Hulp vragen aan een specialist is steeds een goede keuze! Die kan je met advies op maat begeleiden bij het kiezen van de juiste kleurencombinatie. 

Op zoek naar een specialist?
Vind de juiste vakman in jouw regio

Hoe schilder je de gevel? 

Je wilt dus je gevel schilderen en je hebt ondertussen al een idee van de kleur. Maar je weet nog niet goed hoe je dat moet aanpakken. Geen zorgen, hieronder leggen we alle stappen uit en geven we je enkele, handige tips.

1. Voorbereiding

Eerst en vooral is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Maak de gevel schoon en stofvrij met een hogedrukreiniger of een borstel. Herstel eventuele voegen of barsten met een geschikt vulmiddel.

Verder verwijder je best ook eventuele mos- of algaangroei met een anti-mos product. Als je op onbewerkte baksteen wilt schilderen moet je ook eerst een primer aanbrengen. 

2. Oude verflagen verwijderen

Als je gevel al geschilderd is, moet je eerst de oude verflagen verwijderen. Dit doe je best met een afbijtmiddel, een schraper of een verfbrander. Het is belangrijk dat je daarna de gevel lichtjes opschuurt om hem glad te maken. 

3. Reparatiewerk

Je controleert ook best of er beschadigingen zijn aan de gevel, zoals scheuren, gaten of houtrot. Als dit het geval is repareer je die best eerst. Dat kan met materialen zoals plamuur, houtvuller of epoxyhars. Laat het reparatiemiddel eerst goed drogen voordat je start met schilderen. 

4. Gebruik de juiste producten

Het is ook belangrijk dat je de juiste producten gebruikt en dat je je bewust bent van wat je allemaal nodig hebt voor zo’n een klus. Hieronder sommen we nog even op welke materialen en gereedschappen belangrijk zijn. 

Materiaal en gereedschappen 

Zoals we hierboven al vermeld hebben, heb je volgende producten of gereedschappen zeker nodig: 

 • Een hogedrukreiniger of een borstel
 • Een vulmiddel
 • Een anti-mosproduct
 • Een primer
 • Een afbijtmiddel, een schraper of een verfbrander
 • Schuurpapier
 • Plamuur, houtvuller of epoxyhars

Naast deze materialen en producten mag je zeker niet vergeten je basis benodigdheden aan te kopen zoals verf, een borstel, een langharige verfrol, een ladder of steiger en afplaktape.

Verven van gevel door vakmannen

5. Verf kiezen 

Ondertussen heb je waarschijnlijk wel al door dat je verf zal moeten aankopen. 

Er zijn verschillende soorten verf die geschikt zijn voor het schilderen van jouw buitengevel. De keuze hangt af van de ondergrond, de eigenschappen en de afwerking die je wilt. Hierondere enkele veelgebruikte verfsoorten:

 • Zoals al eerder vermeld, is primer belangrijk. Dit soort verf dient wel enkel als voorbereidende laag. Het zorgt voor een betere hechting van de verf op de gevel.
 • Verder kan je kiezen voor kalkpleister. Dit is een natuurlijke verfsoort die ook wel kalei genoemd wordt. Kalkpleister geeft je gevel een authentieke en rustieke uitstraling. Het heeft ook een vochtregulerende en schimmelwerende werking
 • Acryl muurverf is wellicht de populairste verf om je gevel mee te beschilderen. Acryl muurverf is een synthetische verfsoort die veel voordelen biedt. Zo is acryl muurverf onder andere waterafstotend, dampopen, UV-bestendig en elastisch. Ook is het makkelijk aan te brengen met behulp van een borstel of rol.

Er zijn uiteraard nog tal van andere verfsoorten met elk hun eigen voordelen, zoals: kwartsverf, siloxaanverf of silicaatverf.

Je vraagt best advies een een specialist als je de juiste verfsoort voor jouw gevel wil vinden. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vraag ernaar via het offerteformulier
arrow Ontvang offertes

Kan je ook ramen en deuren schilderen? 

Bij het schilderen van de gevel vraag je jezelf wellicht af of je ook de ramen en deuren zou schilderen. Dat is perfect mogelijk! Het proces van het schilderen van de ramen en deuren is gelijkaardig aan het verven van de buitenmuren. Hieronder enkele stappen die je daarbij kan volgen:

 1. Maak de ramen en deuren schoon met een vochtige doek en een ontvetter. Zo verwijder je stof, vet en vuil.
 2. Schuur het hout met schuurpapier om eventuele oude verflagen te verwijderen
 3. Zo zorg je voor een betere hechting van de nieuwe verf. Gebruik een fijne korrel voor gladde oppervlakken en een grove korrel voor ruwe oppervlakken.
 4. Breng een primer aan met een borstel of roller. Zo bescherm je het hout tegen vocht en schimmel. Kies een primer die past bij de verfsoort die je gaat gebruiken: waterbasis of solventbasis.
 5. Breng één tot twee lagen verf aan met een borstel of roller. Zorg ervoor dat je niet te veel verf gebruikt om druipers te voorkomen. Laat elke laag goed drogen voordat je de volgende aanbrengt.
 6. Schilder eerst de zijkanten van de ramen en deuren, vervolgens het midden en tot slot de randen. Zo krijg je een mooi egaal resultaat.
verven van deurkozijnen

Tips voor de perfecte gevel kleur

Natuurlijk bepaal je volledig zelf welke kleur je gebruikt voor het beschilderen van je gevel. Toch hebben we enkele tips voor je klaar.

Je houdt best rekening met de omgeving, vermijd kleuren die storend kunnen zijn in de omgeving. Het is ook belangrijk om na te denken welk effect je wilt bereiken met het schilderen van je buitengevel. Als je een gezellige sfeer wilt creëren kies je best een warme kleur. Als je een koele kleur kiest, krijg je een moderne en strakke uitstraling.

Als je van plan bent om meerdere kleuren te combineren, kies je best donkerdere of lichtere kleuren voor accenten. Gebruik dus zeker geen volledig andere kleur, maar zoek naar variaties binnen eenzelfde kleur, zo kan je bijvoorbeeld lichtgrijs met donkergrijs combineren.

Voor meer gepersonaliseerde tips neem je best contact op met een specialist.

Wil je jouw gevel schilderen? Vraag gratis meerdere offertes

Als je jouw gevel wilt schilderen en nog niet goed weet waar je moet starten. Contacteer een vakman! Hij kan je helpen met het kiezen van de juiste kleur en materialen. Op die manier voorkom je problemen die zich eventueel kunnen voordoen. Ook bespaar je tijd en kosten.

Verstuur dus gerust vandaag nog jouw aanvraag en ontvang de eerste offertes al binnen enkele dagen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de meest voorkomende problemen bij gevelverven en hoe kan ik ze voorkomen?

+
De meest voorkomende problemen bij gevelverven zijn afbladderende verf, verkleuring en vochtproblemen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om de gevel goed te reinigen en eventuele beschadigingen te repareren voordat er geverfd wordt. Daarnaast is het gebruik van hoogwaardige verf en goede verftechnieken van belang.

Welke kleur kozijnen kiezen bij wit huis?

+
Bij een wit huis kun je kiezen voor kozijnen in verschillende kleuren, afhankelijk van de gewenste stijl en sfeer. Zwart is een klassieke keuze die voor contrast zorgt, terwijl pasteltinten of houtkleuren een zachtere uitstraling geven. Het is belangrijk om rekening te houden met de kleuren van andere elementen in de omgeving, zoals bomen en bestrating.

Hoe lang duurt het gemiddeld om mijn buitenmuur te laten schilderen?

+
De duur van het schilderen van je buitenmuur hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de muur, het type verf dat wordt gebruikt en de weersomstandigheden. Over het algemeen duurt het gemiddeld 1 tot 2 weken om een buitenmuur te laten schilderen, maar dit kan variëren afhankelijk van de omstandigheden en de complexiteit van het project.
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie