Wat is een open gevelbekleding? 

Dit type houten gevelbekleding kenmerkt zich door de plaatsing van houten planken op de gevel met een tussenruimte. De planken kunnen zowel horizontaal als verticaal aangebracht worden. De keuze tussen een open of gesloten gevel is voornamelijk een esthetische keuze. De open ruimte zorgt voor een elegant contrast tussen het hout en de donkere voeg. Dit effect bereik je door op de ondergrond een zwarte doek of plaat te maken.

Open gevelbekleding past voornamelijk goed bij een strakke en moderne stijl. Gesloten gevelbekleding loont zich dan weer bij zowel moderne als landelijke stijlen.

De tussenruimte bij open gevelbekleding zorgt voor een uitstekende ventilatie. Bij gesloten gevelbekleding is goede ventilatie mogelijk met een ventilatiespouw.

open gevelbekleding

Waarop letten bij het monteren van planken voor een open gevel

Wanneer je voor een open gevel kiest moet je met een aantal aandachtspunten rekening houden. Gesloten gevelbekleding klikt eenvoudigweg in elkaar. Bij open gevelbekleding komt er wat meer meetwerk bij kijken. Hiervoor heb je best een professional met oog voor detail in de buurt. De plaatsing van verticale planken verschilt ook met deze van horizontale planken. 

De achterliggende muur hoeft niet egaal te zijn. Er komt een zwarte doek of plaat als vochtwerende laag, voor Uv-bescherming en om een speelse zwarte voeg te geven.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind een vakman met oog voor detail in jouw buurt.
arrow Ontvang offertes

Wanneer kiezen voor open gevelbekleding? 

Spreekt de esthetiek van een open houten gevelbekleding je aan? Het unieke, dynamische gevoel dat dit open gevelsysteem biedt heeft veel goede kwaliteiten. Er zijn wel een aantal factoren waar je best rekening mee houdt. Beide systemen hebben hun eigen voordeel. Zo is een gesloten gevel wat makkelijker in onderhoud. Er kan hier geen vuiligheid en spinnenwebben tussen de planken komen. Bekijk de volgende punten en maak zo een weloverwogen keuze:

Factor 1: Budget

Een open houten gevelbekleding zorgt voor een mooi effect op jouw gevel. Dit komt wel met een hoger prijskaartje dan een gesloten gevelbekleding. Er wordt minder hout gebruikt bij een open systeem dan bij een gesloten systeem. Dat spaart geld uit, maar dit verschil wordt gecompenseerd door de beschermende doek die moet worden geïnstalleerd. Open gevelbekleding plaatsen is een pak tijdrovender, waardoor de prijs weer oploopt.

Factor 2: Soorten houten latten voor gevelbekleding

Voor dit soort gevelbekleding kunnen enkel stabiele houtsoorten gebruikt worden. Houtsoorten zijn erg divers. Sommige houtsoorten zitten vol leven en passen aan naar gelang de weersomstandigheden. Dit zou er voor kunnen zorgen dat de gevelplanken kromtrekken. De bredere planken die gebruikt worden voor een gesloten gevel zijn minder gevoelig hiervoor. Stabiele houtsoorten doen dit niet en zullen dus na verloop van tijd nog steeds hun vorm behouden.

houten latten voor gevelbekleding

Factor 3: Plaatsing hout: verticaal of horizontaal en structuur

Wanneer je jouw houtsoort gekozen hebt, heb je nog de keuze tussen verticale of horizontale plaatsing van de planken. Welke plaatsing je kiest is afhankelijk van wat je wilt accentueren. Kies je bijvoorbeeld voor een verticale open gevelbekleding dan benadruk je de hoogte van jouw huis. Horizontale plaatsing van hardhouten gevelbekleding accentueert eerder de lengte van de gevel

Om een specifieke stijl te verkrijgen kan je zowel werken met smalle als met brede planken. Met de afstand van de voegen kan je ook spelen om zo een gewenst resultaat te krijgen.

Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis offertes aan en vergelijk.

Factor 4: Stijl

Open gevelbekleding geeft een moderne uitstraling. De afstand tussen je planken en je keuze uit de verschillende houtkleuren is een manier om je stijl weer te geven. 

Factor 5: Blokprofielen met voeg

Er bestaan 4 soorten blokprofielen. Enkel, dubbel, triple en vierdubbel. Dit soort profielen worden in elkaar geklikt en zorgen zo voor een gesloten gevelbekleding. De afwerking geeft deze gesloten gevelbekleding het uitzicht van een open gevel. Enkel met dit systeem kan een gesloten gevel verticale planken krijgen.

Bij dubbel, triple en vierdubbele blokprofielen worden er respectievelijke een, twee of drie voegen uitgefreesd.

Gesloten gevelbekleding

Alle voordelen en nadelen op een rijtje

Zoals met alles zijn er ook bij open gevelbekleding voordelen en nadelen verbonden. Hieronder staan ze nog even voor jou opgesomd:

Voordelen

  • Modern, uniek uitzicht
  • Goede ventilatie
  • Compatibel met isolatiemateriaal van allerlei diktes 
  • Gaat langer mee dan een gesloten gevel

Nadelen

  • Plaatsing vraagt meer tijd dan bij gesloten bekleding
  • Duurdere plaatsing
  • Er kan makkelijk vuil tussen de gevel

Wat is beter: gesloten of open gevelbekleding?

De keuze tussen een gesloten of een open gevelbekleding is er vooral een van persoonlijke smaak. Een expert kan je meer inzicht geven en zorgen dat je al snel weet wat het beste bij jouw gevel past. Laat je begeleiden door de beste vakmannen.

Vergelijk nu gratis en vrijblijvend offertes

Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen van gespecialiseerde gevelwerkers actief in jouw buurt voor een open gevelbekleding. Zo kan je heel eenvoudig verschillende prijzen tegelijk vergelijken en vind je zo de beste vakman voor een correcte uitvoering van de werken. Het loont zeker om verschillende vakmannen te vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen over open gevelbekleding

Wat is de goedkoopste gevelbekleding in België?

+
Er zijn verschillende materialen die gebruikt kunnen worden als gevelbekleding wanneer je het graag wat goedkoper wilt houden. Spuitkurk valt onder de goedkoopste beschikbaar met een gemiddelde van 40 – 60 euro per m². PVC en kunststof is al beschikbaar vanaf 75 – 125 euro per m². Crepi gevelbekleding heeft een prijs van 100 tot 140 euro per m².

Welke zwarte folie achter open gevelbekleding?

+
Belangrijk is dat de zwarte folie goed tegen verschillende weersinvloeden kan. Er wordt daarom gekozen voor een façadefolie. Deze folie is waterbestendig, Uv-bestendig en dampopen. 

Wat is de beste gevelbekleding in 2023?

+
Afhankelijk van de look en kwaliteiten die je aan je gevel wilt geven zijn er veel opties beschikbaar. Hout leent zich perfect voor een unieke, natuurlijke uitstraling. PVC en spuitkurk zijn goedkope, goed isolerende opties. Thermowood is vochtbestendig, vormvast én milieuvriendelijk. Steenstrips hebben eveneens een isolerend vermogen en bieden een handig alternatief voor echte stenen.  
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie