Een eiken gevelbekleding, wat is dat nu precies?

Een houten gevelbekleding plaatsen is steeds meer populair. Velen kiezen voor tropisch hardhout, voor zijn duurzaamheid en stevigheid. De laatste jaren zijn ook eiken planchetten, van Deense of Zweeds Rabat bijvoorbeeld, heel populair.

Eikenhout is een houtsoort die uitermate geschikt is voor het bekleden van buitengevels. De duurzaamheid van eik vormt een prachtige combinatie met de kwaliteitsvolle en natuurlijke uitstraling. De bevestiging van eik gebeurd steeds met inox materiaal. Nog enkele opvallende kenmerken:

 • Qua duurzaamheid scoort eikenhout ontzettend goed: met duurzaamheidsklasse II doet deze houtsoort voor weinig soorten onder.
 • Eikenhout is hardhout, en is dus naast duurzaam ook goed bestand tegen allerlei weersomstandigheden.
 • Eikenhout heeft van nature een lange levensduur.
 • Je hoeft deze houtsoort niet te behandelen.
 • Gebruik je Europees eikenhout? Dan verklein je de belasting van het milieu.
 • Denk verder dan enkel het bekleden van je buitengevels. Ook voor het bouwen van een schuur, een carport, poolhouse of overdekt terras is eikenhout meer dan een goede kandidaat.
Eiken gevelbekleding

Waarom een eiken houten gevel?

Een eiken gevelbekleding heeft enkele belangrijke voordelen, zoals bijvoorbeeld de hoge duurzaamheid. Ook bij de nadelen kun je best even stilstaan voor je een keuze maakt. Zo is eikenhout bijvoorbeeld niet het goedkoopste materiaal om je gevel mee te bekleden.

Voordelen

Een eiken gevelbekleding biedt heel wat voordelen.

 • Duurzaamheidsklasse II. Je kunt, zonder onderhoud, rekenen op een levensduur van 15 tot 25 jaar. Die levensduur kun je verlengen door je eiken gevelbekleding goed te onderhouden.
 • Onderhoudsvriendelijk. Bij een eiken gevelbekleding is vergrijzing geen probleem, dan is het in principe niet nodig om de gevel te behandelen met vernis, beits of andere producten. Vergrijzing is iets dat van nature voorkomt bij natuurlijke houtsoorten. Het vormt geen risico voor je gevel.
 • Eenvoudige plaatsing en herstelling. Het plaatsen van eiken gevelbekleding is relatief eenvoudig. Je hoeft dus niet te rekenen op hoge arbeidskosten. Raakt de gevel ooit beschadigd? Dan kun je de bekleding makkelijk weer herstellen.
 • Veelzijdig. Je hebt niet enkel keuze uit verschillende plaatsingswijzen. Ook met de kleur en structuur van het hout kun je creatief zijn. Zo kan je eiken sidings in wisselende lengtes. Bovendien kun je eiken gevelbekleding stijlvol combineren met verschillende soorten gevelsteen.
 • Natuurlijke look. Met een eiken gevelbekleding ziet je woning er warm en natuurlijk uit. Het is daarbij een tijdloos materiaal, dat zowel klassieke als moderne woningen siert.
Carport eik aanbouw

Nadelen

Elk voordeel hebbe zijn nadeel, en dat geldt natuurlijk ook voor eikenhout.

 • Prijzig. Je woning volledig voorzien van eikenhouten gevelbekleding is niet goedkoop. Je kunt kiezen voor een gedeeltelijke gevelbekleding in eikenhout om de kosten te dekken.
 • Onderhoud. Zeker wanneer je de natuurlijke vergrijzing van het hout wilt tegengaan, is het aangewezen om het hout van tijd tot tijd te behandelen met beits. Ook mos en ander vuil kan zich aan je gevel hechten, maar dat is natuurlijk bij zowat elke vorm van gevelbekleding het geval.
Op zoek naar een specialist?
Vraag offertes en advies!

Mogelijke uitvoeringen

Eikenhout is een veelzijdig soort gevelbekleding. Eiken gevelbekledingen zijn er in verschillende profielen en afwerkingen. Hieronder lees je welke richtingen je er zoal mee op kunt.

Gevel met eiken planchetten

Eiken planchetten kom je regelmatig tegen in het straatbeeld. Je kunt eiken planchetten eenvoudig plaatsen dankzij de tanden en groeven in de planchetten. Het resultaat is strak en egaal.

Je hebt een paar leuke opties:

 • Eiken planchetten kun je zowel horizontaal als verticaal plaatsen.
 • Bij eiken planchetten kan je kiezen uit verschillende plankdiktes en -breedtes.
 • Bij eiken planchetten kan je kiezen uit verschillende voegwijdtes.

Gevel met eiken planken

Naast eiken planken (eiken planchetten met Zweeds Rabat), heb je ook eiken latten. Eiken latten kun je afzonderlijk tegen de gevel laten plaatsen. De voegen tussen de latten zorgen voor een interessant, modern ogend schaduweffect.

Zoals bij eiken planchetten, kan je met eiken latten verschillende richtingen op.

 • Keuze uit de afstand tussen de latten.
 • Keuze tussen afgeronde of rechte hoeken.
 • Latten kun je zowel horizontaal als verticaal plaatsen.
 • Keuze uit verschillende latdiktes en -breedtes.

Gevel met eiken blokprofiel

Met een enkel, dubbel of triple blokprofiel profiteer je van een snel geplaatste, gesloten systeem.

Een blokprofiel bestaat uit planken opgedeeld in blokken. Elk blok loopt van een bredere naar een smallere kant. De smalle kant sluit steeds aan op de brede kant van het volgende blok.

Zoals bij de eiken planchette en latten, heb je ook hier wat speelruimte.

 • Keuze uit een enkel, dubbel of triple blokprofiel.
 • Een blokprofiel kun je zowel horizontaal als verticaal plaatsen.
 • Keuze uitverschillende plankdiktes en -breedtes.
Eik latten

Wat kost het plaatsen van eiken gevelbekleding?

Voor een rijhuis mag je rekenen op € 6.000 tot € 7.200. Een vrijstaande woning met eikenhout bekleden kost je € 12.000 tot € 14.400.

De uiteindelijke prijs voor eikenhouten bekleding is afhankelijk van een aantal factoren.

 • Of je de werken al dan niet zelf uitvoert.
 • Het al dan niet laten plaatsen van isolatie.
 • Oppervlakte van de gevel.
 • Plaatsingswijze.
 • Vraagprijs van de schrijnwerker.
 • Complexiteit van de werken.
 • Bereikbaarheid van de gevel.
 • Eventuele afwerking.

In onderstaande tabel vinden jullie de gemiddelde prijs per vierkante meter terug. Hou er wel rekening mee dat er bij de vermelde prijs nog geen isolatie bij verrekend is.

Concreet: eiken gevelbekleding prijs

Werken Prijs per vierkante meter
Eikenhouten bekleding laten plaatsen € 100 – 120
Eikenhouten bekleding en isolatie laten plaatsen € 120 – 250
Zelf eikenhouten bekleding plaatsen € 50 – 150

Gevelbekleding eik zelf plaatsen

Plaats je de eikenhouten gevelbekleding liever zelf? Met wat handigheid zou je jezelf op die manier wel wat kunnen kosten besparen.

Je betaalt in dat geval enkel de materiaalkosten. Denk hierbij niet enkel aan het hout, maar ook aan het raster, het bevestigingsmateriaal en eventueel het huren van een stelling.

Voor het zelf plaatsen van eiken gevelbekleding ligt de prijs tussen de € 50 en € 150 per vierkante meter.

Tips:

 • Gebruik enkel bevestigingsmateriaal uit roestvrij staal. Roest zorgt er niet enkel voor dat de constructie aan stevigheid verliest, het kan ook het hout beschadigen.
 • Zorg voor je de bekleding begint te plaatsen voor voldoende aanhechtingspunten op het raster.
Eiken gevel

Eiken gevelbekleding laten plaatsen? Vind gevelwerkers in jouw buurt en ontvang gratis offertes!  

Wil jij jouw gevel met eiken planchetten? Of liever eiken sidings met Zweeds Rabat? Dit type klus laat je best uitvoeren door een ervaren vakman, voor een correcte plaatsing. Vul onderstaande formulier en vind specialisten in jouw regio. Zo ontvang je gratis en vrijblijvend offertes en kan je de beste optie kiezen voor jouw project!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen

Wat zijn eiken sidings?

+
Eiken sidings is een andere benaming voor planken of plachetten (of in het Zweeds ‘rabat’).

Is eikenhout geschikt voor buiten?

+
Eikenhout is zeker geschikt voor buitengebruik. Je denkt waarschijnlijk voornamelijk aan de loodzware meubels uit de vorige eeuw die nog steeds menig rug breken maar er zijn tal van toepassingen voor eikenhout buiten.

Hoe eik behandelen voor buiten?

+
Eik is zeer onderhoudsvriendelijk. Behandel het hout jaarlijks of tweejaarlijks met beits. Beits beschermt je eikenhout tegen de vergrijzende uv-straling en is vochtregulerend zodat ook rot, regen en schimmel geen kans maken.

Wat is het beste hout voor gevelbekleding?

+
Er is geen beste hout voor gevelbekleding. Elke houtsoort heeft zo voor- en nadelen. Vraag advies aan een ervaren vakman voor een advies op maat en dan benader je het misschien wel.
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie