Wat zijn dakpannen van beton?

Als alternatief voor de keramische dakpan, werd de betonnen dakpan gecreëerd. Hierbij werd voornamelijk naar kostenefficiëntie gekeken. De betonnen dakpan is groter waardoor er minder nodig zijn om een dak te bedekken. De betonnen dakpan meet 30 cm breed en 42 cm lang. De productiekost ligt ook lager terwijl ze niet sterk moeten inboeten in kwaliteit en levensduur. 

Hoe lang gaan betonnen dakpannen mee?

De levensduur van een betonnen pannendak wordt bepaald door de situering van het dak en de kwaliteit van de betonpan. Je mag er van uitgaan dat de betonnen dakpannen zo’n 30 à 50 jaar zullen meegaan. Veel fabrikanten geven ook 30 jaar garantie omdat na 30 jaar de waterdichte beschermlaag sterk daalt in kwaliteit en je pannen kunnen breken door vocht en vorst.

Hoe herken je betonpannen?

Betonpannen herken je aan de golf in het midden van de pan. Er bestaat ook een vlakke variant. Zowel de vlakke als de golvende betonnen dakpan bieden heel wat mogelijkheden. Hierover later meer.

Gewelfde betonnen dakpannen

Wat kost een betonnen dakpan?

Voor betonnen dakpannen betaal je tussen de 25 en 45 euro per vierkante meter. Niet alleen de betonpannen zelf bepalen de prijs maar ook de dakconstructie waarop de pannen geplaatst moeten worden. Hoe bereikbaar is het dak? Om welke type dak gaat het? 

Waarom al dan niet voor betonnen dakpannen kiezen?

Betonpannen of ook wel eens sneldekpannen genoemd, hebben heel wat voordelen maar uiteraard ook enkele nadelen.

Voordelen

  • Prijs: Betonnen dakpannen zijn een van de goedkoopste opties om je dak te dekken. 
  • Snelle plaatsing: Omdat de sneldekpannen allemaal identiek zijn passen ze uitstekend in elkaar. Hierdoor verloopt de plaatsing zeer snel. 
  • Keuze: De betonnen dakpan bestaat in tal van kleuren en vormen zodat jij de pan kan kiezen die bij jouw stijl past. 
  • Lage ecologische voetafdruk: Betonnen pannen worden gedroogd in plaats van gebakken, hierdoor zijn ze een stuk beter voor de ecologische voetafdruk dan andere soorten dakbedekking
  • Weer: De pannen kunnen perfect in elkaar gepast worden waardoor ze bestand zijn tegen weersinvloeden. 

Nadelen

  • Levensduur: Kleipannen hebben een langere levensduur. De betonpan kan snel verouderen.
  • Onderhoud: Betonpannen zijn al snel bedekt onder mossen. Dit is slecht voor de pan dus zal er op regelmatige basis gereinigd moeten worden. 
Vlakke betonpan

Soorten betonpannen

Je hebt twee soorten betonnen dakpannen: de vlakke en de gewelfde. De bekendste is de gewelfde omdat deze de traditionele kleidakpan imiteert. Je kent deze pan misschien ook wel onder de naam van sneldekker of sneldekpan. De gewelfde betonpan past bij zo goed als elke bouwstijl. 

De modernere variant van de gewelfde betonnen dakpan is de vlakke betonpan. Deze is speciaal ontwikkeld voor woningen met een strakke bouwstijl. 

Je kan beide soorten betonpan verkrijgen in verschillende afwerkingen en kleuren, denk hierbij aan rood- en bruintinten en schakeringen zwart. 

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies aan vakmannen

Onderhoud uitvoeren 

Het onderhouden van een betonnen dakbedekking is delicaat werk. De betonnen dakpan kan geen grote krachten verdragen en het gebruik van een hogedrukreiniger kan de toplaag beschadigen waardoor deze niet langer beschermd tegen vocht. 

Schakel dus best een gespecialiseerd dakdekker in om de kwaliteit van je pannen te kunnen behouden. Zij zullen na het onderhoud ook een beschermende coating aanbrengen om de levensduur van jouw betonpannen te verlengen. 

Dakpannen van beton reinigen

Om betonnen dakpannen te reinigen of ontmossen gebruik je uitsluitend een biologisch reinigingsmiddel voor groene aanslag of mos. Gebruik geen huismiddeltjes op basis van chloor of azijn want deze zullen de beschermlaag aantasten. 

Ook het gebruik van een hogedrukreiniger is, zeker voor oudere pannen, nefast. Je breekt de beschermingslaag waardoor vocht de kans krijgt door te dringen in de poriën van het beton. 

betonnen dakpannen reinigen

Betonnen dakpannen coaten

Na een grondige reiniging kan je je dak opnieuw laten coaten, op die manier ziet je dak er weer als nieuw uit en is het voor weer een tiental jaar beschermd tegen algen en mossen. Zeer handig likje verf dus. 

Betondak aan vernieuwing toe?

Als je na een 30-tal jaar merkt dat je dak begint af te takelen, overweeg dan om de gehele dakbedekking te vervangen. Het laten reinigen van je dak en het plaatsen van een nieuwe coating heeft een aardig prijskaartje. Naar het einde van de levensduur is het dus kijken of het nog waard is om de intensieve reiniging te laten doen om dan een paar jaar later je dak te laten renoveren.

Vind specialisten in betonnen dakpannen in jouw regio en vergelijk gratis offertes 

Ben je overtuigd van de meerwaarde van de betonpan of je wil je graag wat meer advies? In beide situaties kan het handig zijn om een aanvraag te doen voor de gratis en vrijblijvende offertes. Op die manier kan je niet alleen meer informatie vergaren maar ook prijzen vergelijken en prijs-kwaliteit de beste deal maken. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken laten uitvoeren?
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken