Wat is een boomse dakpan?

De boomse pan was vorige eeuwen en voornamelijk eind 19e eeuw een zeer populaire dakpan en is vandaag opnieuw in de bouw aan een opmars bezig. Je kan de originele dakpannen voornamelijk terugvinden als bouwmaterialen van oude boerderijen. In die bouw stijl worden de pannen ook nu nog gebruikt. De boomse dakpan wekt een gevoel van landelijkheid en authenticiteit op. 

Je kan de boomse dakpannen herkennen aan de rode of blauwe schakeringen. De pannen zijn nooit consistent van kleur omdat dit sterk afhankelijk is van de plaats waar de dakpannen zijn gebakken. Qua vorm doet deze pan je wellicht het meeste denken aan een zeegolf. 

Bouwmaterialen: Boomse Dakpannen Pannen

Hoe de boomse dakpan onderhouden?

Om de kwaliteit en levensduur van je oude pannen te garanderen zal je de pannen ook moeten onderhouden. We bekijken eerst hoe je de boomse dakpannen kan controleren op kwaliteit en eens je goede pannen te pakken hebt, hoe je die pannen dan kwaliteitsvol kan houden.

Pannen: Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind een boomse pannen specialist in jouw regio
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

1. De kwaliteit van boomse pannen controleren

Je vindt boomse dakpannen het goedkoopst op de bouwmaterialen tweedehandsmarkt. Maar, hoe ben je nu zeker van een goede kwaliteit van de oude dakpannen? Dat doe je als volgt:

Als je op de gebogen kant van de oude dakpannen barsten of breuken ziet, kan je de dakpannen beter laten voor wat het is. De hoeken van de pannen mogen gerust sporen van slijtage vertonen. Dit kan voor deze bouwmaterialen geen kwaad. 

Controleer vervolgens of de oude dakpannen het ‘neusje’ nog hebben. Dat is een klein uitsteeksel aan de pannen dat achter de spalken van het onderdak haakt. Als de oude dakpannen het ‘neusje’ nog hebben zijn ze in redelijk goede staat.

Hoe weet je of je pannen vanbinnen gebroken zijn? Tik met de achterzijde van een borstel op de pannen. Hoor je een heldere klank dan is de dakpan intact. Hoor je een dof geluid dan is de pan gebroken.

Bouwmaterialen: Boomse Dakpannen Pannen

Pannen poetsen

Je weet nu zeker dat je een goede pan in je handen hebt. Maar de dakpannen kunnen wel eens aardig vuil zijn. Gebruik een borstel van kokoshaar en water om de pannen schoon te schrobben van mos en schimmel. De boomse pan is vrij fragiel. Dus wees voorzichtig en gebruik zeker geen hogedrukreiniger op je pannen. 

Dak met Boomse dakpannen plaatsen? Vind dakwerkers in jouw buurt en vraag gratis offertes

Ben je overtuigd van de charme van de boomse dakpan? Vraag dan via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend naar offertes van pannen in boomse stijl. Op die manier kan je pannen prijzen van erkende dakwerkers en bouwmaterialen leveranciers vergelijken, en een goed doordachte keuze maken die je verzekert van kwaliteitsvolle dakpannen.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken uit te voeren
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken