Wat zijn vezelcementleien of kunstleien?

Kunstleien, ook wel vezelcementleien genoemd, zijn een kunstmatig product gemaakt van cellulosevezels en portlandcement. Kunstleien hebben weinig energie nodig, aangezien de grondstoffen om ze te maken in overvloed beschikbaar zijn. De leiranden zijn meestal recht, maar er zijn tegenwoordig ook leien met afgeronde randen.

Vezelcementleien zijn licht van gewicht en hebben een beschermende coating. Dit beschermt hen tegen verkleuring, verontreiniging en vocht. Ze worden geplaatst op een dampopen kunststof folie dat als onderbescherming dient. Een goed onderdak is van belang voor de thermische isolatie en de akoestische isolatie.

Een leien dak plaatsen op een hellend dak kan je op verschillende manieren doen. De meest voorkomende techniek is de ‘dubbele dekking’ waarbij de rechthoekige leien elkaar een beetje overlappen. Andere plaatsingsmethoden zijn enkelvoudige horizontale dekking en ruitdekking.

Er bestaan twee soorten leien : kunstleien en natuurleien. De kunstleien staan bekend als glad, de natuurleien hebben kleine imperfecties.

Kunstleien

Wat is de kostprijs van kunstleien

Er bestaan verschillende soorten kunstleien. Je kan kiezen tussen bitumen leien, natuurleien en kunstleien. Ze hebben elk hun voordelen en nadelen. Natuurleien zijn steviger , duurzamer en hebben een langere levensduur maar zijn duurder dan kunstleien.

Andere factoren spelen een rol zoals de grootte van jouw dak en de bereikbaarheid van jouw hellend dak.

Een exacte prijs geven in dit artikel is moeilijk. In onderstaande tabel vind je wel enkele richtprijzen. Zo kan je al een eerste inschatting maken van het prijskaartje van kunstleien.

Type leienGemiddelde prijs per m² (inclusief btw en plaatsing)Levensduur
Bitumen leienTussen € 30 en € 40Minimum 25 jaar
NatuurleienTussen € 55 en € 199Minimum 30 jaar
KunstleienTussen € 30 en € 85Minimum 25 jaar

Waarom voor kunstleien kiezen?

Om een goede beslissing te nemen, is het belangrijk de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Hieronder volgt een opsomming van de voornaamste voordelen en nadelen van kunstleisteen.

Voordelen van kunstleien

  • Een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding : kunstleien zijn goedkoop en ze hebben een goede kwaliteit. Ze hebben ook een hoge windweerstand.
  • Ze zijn vrij licht gewicht : Het zal dus jouw dakstructuur niet belasten door zijn gewicht.
  • Kunstleien zijn flexibel : je kan ze op allerlei daktypes plaatsen. Zowel hellende daken, als complexere vormen zoals een mansardedak.
  • Kunstleien hebben een kleine ecologische voetafdruk : de grondstoffen om kunstleien te maken zijn in overvloed aanwezig in de natuur. Hun productieproces vraagt ook weinig energie.
  • Je kan kunstleien ook op de gevel plaatsen, niet enkel op steile daken.

Nadelen van kunstleien

  • Tegenover natuurleien hebben kunstleien geen lange levensduur en zijn ze minder stevig. Natuurleien hebben wel een lange levensduur, aangezien ze minder poreus zijn.
  • Ze zijn gevoeliger voor mosvorming. Zeker als de leien omringd zijn door bomen. De bomen vangen veel schaduw. Als jouw leien dak al een tijdje meegaat, controleer ook of de leien geen asbest bevatten.
Natuurleien dak

Onderhoud en levensduur van kunstleien       

1. Hoe kan je kunstleien onderhouden?

Een dak in synthetische leisteen is de eerste jaren zo goed als onderhoudsvrij. Na een jaar of vijftien moet je jouw dak regelmatig laten inspecteren.

Een dak naar het Noorden gericht is zal meer onderhoud nodig hebben. Dit deel van het dak wordt immers weinig blootgesteld aan de zon. Wat het risico op mosvorming verhoogt. Laat jouw dak daarom regelmatig behandelen met een biologisch antimosproduct.

Je moet ook regelmatig de conditie van jouw dak controleren als er veel bomen in de buurt staan. Probeer zoveel mogelijk bladeren van het dak te verwijderen, zodat het dak de kans krijgt om goed te drogen.

2. Wat is de levensduur van kunstleien?

Vergeleken met natuurleisteen gaat kunstleisteen niet zo lang mee. In het algemeen is de levensduur van kunstleisteen ongeveer 25 tot 35 jaar. De werkelijke levensduur hangt onder meer af van de oriëntatie van het dak. Een dak op het Zuiden ontvangt meer zonlicht en zal dus sneller uitdrogen. Hierdoor zal het dak minder snel slijten.

Ook de nabijheid van bomen kan de levensduur van jouw kunstleien dak beïnvloeden. Bladeren die op het dak vallen vertragen het droogproces. Schaduw van nabijgelegen bomen kan ook het drogen van het dak vertragen. Dit kan leiden tot snellere slijtage van het dak.

Leien dak ontmossen

Een kunstleien dak laten plaatsen? Vind een dakwerker in jouw buurt en vraag advies en offertes op maat!

Jouw dak is het eerste wat mensen opvalt als ze jouw huis zien. Het beschermt je woning tegen de meest uiteenlopende weersomstandigheden. Om een kunstleien dak te plaatsen, doe je best een beroep op de diensten van een erkend dakwerker.

Wil je de best mogelijke prijs voor het plaatsen van jouw toekomstige nieuwe dakbedekking? Vul onderstaand formulier in, vergelijk gratis offertes en kom direct in contact met de beste dakwerkers. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en vind je de beste oplossing voor jouw woning en dak.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken laten uitvoeren?
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken