Wat is een mansardedak?

De naam mansardedak komt door zijn uitvinder, François Mansart. Het verwijst naar een dak met een gebroken daklijn. Dit soort dak vind je niet enkel op grote gebouwen terug. Vroeger werd dit vooral op kleinere woningen geplaatst om extra ruimte te maken.

Een mansardedak wordt ook wel een zolderdak, gebroken dak of een Franse kap genoemd. Een mansardedak is een dakvorm waarbij het onderste gedeelte van het zadeldak of schilddak steiler is dan het bovenste deel, waardoor een geknikte vorm ontstaat.

Een mansardedak heeft geknikte dakvlakken. Standaard zijn dit er twee. Soms bouwt men echter mansardedaken met vier geknikte dakvlakken. Het bestaat uit 4 hellingen, die elk uit 2 verschillende hellingen bestaan, verbonden door een knooppunt dat Franse kap wordt genoemd. Een andere benaming is gebroken kap.

Het heeft 8 verschillende dakhellingen in totaal, met een bovenste en onderste deel :

 • De 4 bovenste hellingen worden terrassen genoemd: ze zijn zacht glooiend
 • Het tweede of onderste deel, met de 4 onderste hellingen, het onderste gedeelte, worden “brisis” genoemd

Van een mansardedak, of gebroken dak, kan dus worden gezegd dat het de combinatie is van een dak in Franse stijl met een terras in Italiaanse stijl. De mansarde komt overeen met de woonkamers die zich onder de dakruimte bevinden en het raam dat op zolder is geïnstalleerd. De steile, onderste dakhelft zorgt immers voor een groter bouwvolume en voldoende stahoogte. Dakkapellen kunnen dan voor extra licht en staruimte zorgen en zijn in de soms bijna verticale onderste dakhelft met weinig materiaal te bouwen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel het formulier in. Het is gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Waarom een mansardedak plaatsen?

In de tijd van François Mansart werd de gehele dakconstructie van een mansardedak bedekt met hetzelfde materiaal, namelijk leisteen. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten materiaal. Dit soort dak staat bekend om zijn originele architectuur en specifieke structuur met een Franse kap.

De belangrijkste vereisten voor een huis met een mansardedak zijn:

 • Een optimaal isolatiesysteem. Je kan het dak langs binnen isoleren of het dak langs buiten isoleren.
 • Een robuust en solide kader dat voldoet aan de huidige normen
 • Een goed ventilatiesysteem dat lucht laat circuleren
 • Een efficiënt dak met regenwaterafvoersysteem
Mansardedak met raam

De voordelen van een mansardedak :

1. Een grote, extra ruimte onder de dakconstructie voor verbouwde zolders

Op de bovenste verdieping, onder het dakgebinte kan je een extra ruimte creëren met een verbouwde zolder. Het belangrijkste is om extra licht binnen te laten via openingen in het dak, met behulp van ramen. Dit type dak leidt bovendien wel tot veel hoeken en stof.

2. De esthetische uitstraling van een mansardedak

Het grote voordeel van dit type dak is typische vorm en charmante stijl. Dit type dak biedt een vernieuwend design met zijn prestigieuze stijl. Met zijn plat dak dat verbonden is met het schuine dak via het gebroken kap, geeft het mansardedak jouw huis cachet en een landelijke uitstraling. Door zijn steile hellingsgraad is het ook ideaal voor dakkapellen.

Je kan het interieur en het exterieur van jouw huis aanpassen aan jouw smaak en wensen, in een landelijke stijl. Wil je keramische dakpannen of een rieten dakbedekking op jouw zolderdak? Het kan allemaal!

Een mansardedak plaatsen is wel intensief werk. Dit laat je best uitvoeren door een specialist.

De nadelen van een mansardedak :

Een mansardedak heeft weinig praktische voordelen. Het oogt vooral esthetisch mooi. De toepassing van een mansardedak heeft ook enkele negatieve punten waarop moet worden gewezen.

1. Door zijn vorm kan sneeuw niet snel worden verwijderd

Aangezien de dakdekken van een mansardedak een bijna vlakke helling hebben en verbonden zijn door een breuklijn, zal het moeilijk zijn om de sneeuw te verwijderen.

De toegang tot het bovenste gedeelte van jouw dak is dan ook ingewikkeld. Sneeuwophoping kan jouw dak trouwens beschadigen.

2. Mogelijke schade door verwering

Het weer kan ernstige schade aanrichten aan jouw zolderdak. Dit omvat waterlekken, scheuren en instorting van het dak onder druk. Je zal waarschijnlijk vaker een beroep moeten doen op een deskundige dakwerker om jouw dak in goede conditie te houden. Zo is de geknikte constructie van nature minder sterk dan een standaard driehoekig dakgebinte.

Wat is de prijs van een mansardedak in België?

Het soort dakbedekking dat je uitkiest, bepaalt voor een groot gedeelte de uitstraling van je huis. Zo zal een rieten dakbedekking eerder een landelijke uitstraling geven. De prijs van een mansardedak varieert naargelang de mogelijke dakbedekkingen.

Dan zijn er nog de kosten voor het isoleren van een zolderdak, die kunnen variëren van € 40 tot € 400 per m². Een mansardedak isoleren kan ook langs de buitenkant. Daarbij wordt de dakbedekking tijdelijk langs de buitenkant verwijderd. 

In onderstaande tabel vind je telkens de gemiddelde prijs terug per m².

Mogelijke dakbedekking Gemiddelde prijs per m²
Hout Vanaf € 30
Zink € 30 à € 66
Steen € 25 à € 50
Brande € 20
Groendak € 60
Bitumen shingles € 7 à € 15
Golfplaten € 13 à € 39
Betonnen dakpannen € 30
Houten spanten € 8 à € 20
Vezelcementplaat € 15 à € 30
Leien dakpannen € 60 à € 65
Rieten dak € 120
Fotovoltaïsche dakpan € 900 à € 1.500

De uiteindelijke prijs van een mansardedak hangt voornamelijk af van de keuze van het bekledingsmateriaal (dakpannen, leien, zink, hout, enzovoort). Zo zal een mansardedak met keramische dakpannen duurder zijn dan met betonnen dakpannen. Maar het hangt ook af van verschillende parameters:

 • De oppervlakte van het dak
 • Het type dakconstructie
 • Het type isolatie. Jouw mansardedak isoleren kan je op twee manieren doen : langs binnen en langs buiten. Een derde optie is je zoldervloer isoleren. Voor het isoleren van de zoldervloer, gebruikt men harde isolatieplaten.

Wil je precieze prijzen? Klik op onderstaande knop en verkrijg gratis offertes voor jouw dak.

Op zoek naar een specialist?
Ontvang en vergelijk gratis offertes

De verschillende materialen

Er is een breed scala aan materialen beschikbaar voor een zolderdak met een gebroken kap. Je kan kiezen uit leistenen, een zinken dakbedekking, steen, beton, hout en fotovoltaïsch dakbedekking.

Er zijn echter nog andere materialen beschikbaar. Zo kan je een mansardedak hebben met houten shingles, bitumen dakshingles, groendakbedekking, golfplaten, vezelcementplaten, heide dakbedekking of rieten bedekking.

Hoe wordt de installatie uitgevoerd?

Vooraleer je met de installatie van jouw mansardedak begint, is het absoluut noodzakelijk om je op de hoogte te stellen van de plaatselijke stedenbouwkundige voorschriften in jouw regio. Dit is belangrijk, omdat sommige steden voor dit soort werken vrij strenge regels opleggen.

De installatie van een mansardedak is vrij complex en vraagt de diensten van een gespecialiseerde bedrijf, aangezien zo’n dak een stevige constructie vereist. De deskundigheid van een vakman zal de hierboven vermelde risico’s op schade zeker verminderen.

Als je echter een doe-het-zelver bent, kan je de volgende stappen volgen voor de installatie van een zolderdak:

 1. Bereid het dak voor en maak de mansarde stevig vast: dit is een belangrijke stap die bepalend is voor de sterkte van jouw mansarde
 2. Inspecteer en controleer de stevigheid en de waterdichtheid van de constructie: zo voorkom je schade zoals waterlekken
 3. Zorg voor de installatie door afwerkingswerkzaamheden uit te voeren. Zorg ook voor een goede dakisolatie. Zo’n dak isoleren kan langs binnen of langs buiten. Je kan jouw zoldervloer isoleren.
Zolderdaken

Hoe onderhoud je best een mansardedak?

Weten wanneer je jouw dak moet onderhouden hangt af van de dakbedekking en isolatie. Jouw mansardedak isoleren is essentieel. Dit kan je langs binnen of langs buiten doen. Langs buiten isoleren doe je best wanneer je de volledige dakbedekking wilt vernieuwen.

Het onderhoud van een zolderdak moet worden uitgevoerd volgens de regels van het vak, om toekomstige schade beter te voorkomen. Een vakman is het beste alternatief voor het reinigen en onderhouden van jouw zolderdak.

Jouw mansardedak kan je ook zelf doen, door volgende stappen te volgen:

 1. Meet de omvang van de schade door jouw dak te inspecteren
 2. Verwijder dode bladeren en mos handmatig
 3. Verwijder het mos van jouw dak en spoel het dak van boven naar beneden af met water, met een hogedrukreiniger lukt het ook
 4. Breng een antimosbehandeling en een waterafstotende behandeling aan om vocht tegen te gaan.

Wij adviseren je om jouw zolderdak periodiek te onderhouden. Je wordt geadviseerd om ten minste twee keer per jaar mos van jouw dak te verwijderen.

Vergelijk vrijblijvende offertes voor het plaatsen van een mansardedak bij jou thuis

Een mansardedak laten plaatsen is specialistenwerk, aangezien het een zware constructie is. Wij raden je aan om gratis offertes aan te vragen en de tarieven van een ervaren dakwerker in jouw buurt te vergelijken.

Vul onderstaand formulier in en vergelijk gratis offertes.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken uit te voeren
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken