Nieuw dak? Prijs, materialen en soorten

Wilt u een nieuwe stijl voor uw dak of bent u genoodzaakt om uw dak volledig te vernieuwen dankzij kapotte dakpannen? En wat kost een nieuw dak? Informeer u dan via deze pagina over de prijs die u betaalt voor een nieuw dak en de verschillende materialen die gebruikt worden als dakbedekking.

Prijs nieuw dak: Mogelijkheden

Gemiddeld betaalt u voor een nieuw hellend dak rond de € 5.000 , inclusief installatie. Voor een plat dak zal u gemiddeld € 3.000 betalen.

Hoeveel kost een nieuw dak? Dat hangt van een aantal factoren af:

 • Bij een kapotte dakbedekking, zal deze vervangen moeten worden en dan betaalt u enkel de kosten voor het materiaal dat u kiest als dakbedekking.
 • In het geval dat het geïsoleerd dak volledig vernieuwd dient te worden, bij nieuwbouw of als de dakconstructie versleten is, dan zal u logischerwijze een volledig nieuw dak en isolatie plaatsen. Hierbij zullen de dakconstructie en het onderdak vernieuwd moeten worden, evenals de bestaande dakbedekking.

Prijs nieuw dak: een handig overzicht

In onderstaande tabellen krijgt u een idee van de richtprijzen per soort dak. Wilt u het nieuwe dak of het bestaande dak renoveren? Vraag dan gratis offertes via ons offerteformulier.

Hellend dak levensduur & prijzen

Soort hellend dakPrijs per m²Levensduur
Kunstleien€ 30 – € 6525 jaar
Bitumenleien€ 30 – € 4025 jaar
Natuurleien€ 55 – € 19930 jaar
Betonnen dakpannen€ 22 – € 4130 jaar
Overzetdak€ 50 – € 6030 jaar
Riet€ 90 – € 9535 jaar
Kleidakpannen (keramische dakpannen)€ 32 – € 65100 jaar
Zink€ 65 – € 110125 jaar

Plat dak levensduur & prijzen

Soort plat dakPrijs per m² (incl. btw tarief & plaatsing)Levensduur
Bitumen€ 40 – € 6025 jaar
EPDM€ 50 – € 80 40 à 50 jaar
Groendak€ 40 – € 8050 à 60 jaar
PVC€ 45 – € 8020 à 30 jaar
Prijs nieuw dak

Prijs nieuw dakgebinte hellend dak

Een gording is een horizontale balk van het dakgebinte. De gordingen kunnen verslijten door insecten of door vocht. Het is dan zeer belangrijk om het huidige dak te laten vervangen. Nieuwe gordingen voor uw dak kosten gemiddeld €1.900 per kubieke meter.

Muurplaat

Een muurplaat is de horizontale houten balk onder het dak die het gewicht van het dak naar de onderliggende muren verdeelt. Als deze muurplaat verrot, dan kan die vernieuwd worden als een deel van de dakbedekking samen met het dakbeschot verwijderd worden. U betaalt €600 per meter voor een nieuwe muurplaat.

Kepers

Kepers zijn op de gordingen vastgespijkerd en kunnen verrotten of verslijten. Nieuwe kepers laten plaatsen is een dure zaak aangezien de dakbedekking en de dakconctructie hoogstwaarschijnlijk eerst verwijderd moeten worden. Voor het laten vernieuwen van de kepers betaalt u gemiddeld € 1.800 per kubieke meter.

Spanten

De spanten hebben een zeer belangrijke functie, aangezien ze de dakconstructie dragen. Ze hebben dus een dragende structuur. Nieuwe spanten kosten €2.000 per kubieke meter.

Dakconstructie

Als de dakconstructie doorzakt of door vocht is aangetast, dient ze vervangen te worden. De gemiddelde prijs voor een nieuwe dakconstructie is €1.700 per kubieke meter

Dakconstructie.jpg

Overzetdak

Het laatste dat aan uw dak gedaan kan worden is het laten plaatsen van een nieuw overzetdak. Het oude dak blijft behouden en er wordt een nieuw overzetdak geplaatst, boven op de oude dakbedekking, via een lattenconstructie.

Deze optie is goedkoper dan een volledig nieuwe dakbedekking te laten plaatsen. Let wel: bestaande dakpannen hergebruiken op een dak is niet mogelijk als je een overzetdak wilt plaatsen. Dit gaat wel op leien daken, roofing en golfplaten.

Volledig nieuw plat dak prijs

De werken van erkende dakwerkers aan een plat dak verschillen ten op zichte van de werken die gedaan worden bij hellende daken omdat er voor platte daken geen dakconstructie nodig is. Bij zulke daken kunnen er verschillende lagen vernieuwd worden en kunnen de dampschermen vernieuwd worden.

 • Het vernieuwen van de basislaag en het vernieuwen van de glasvlies onderlaag kosten ongeveer € 6 per kubieke meter.
 • Het vernieuwen van de dampdrukkende laag kost iets minder. De prijs voor een nieuwe laag op uw plat dak kost ongeveer € 5 per vierkante meter.
 • De dampschermen van uw dak vernieuwen kost € 10 à € 20 per kubieke meter.

Nieuw dak plaatsen: welke materialen

Dat de prijs van een nieuw dak afhankelijk is van het gekozen materiaal, is een logische zaak. Hieronder worden de verschillende materialen besproken, waaruit u kan kiezen voor uw nieuwe dakbedekking. De soorten dakbedekking die gekozen kunnen worden voor een schuin dak, zijn anders dan die voor een plat dak.

Dak vernieuwen

Hellend dak

 • Dakpannen: dakpannen kunnen snel geplaatst worden en worden omwille van die reden vaak gekozen. Er zijn keramische en betonnen bestaande dakpannen. Keramische dakpannen hebben een zeer lange levensduur (tot zo’n 100 jaar).
 • Leien: Als u een leien dakbedekking kiest dan zal u die pas na 25 à 30 jaar moeten laten vervangen. Leien zijn ongeveer even duur als dakpannen. Er zijn verschillende soorten leien, zoals natuur-, kunst- en bitumenleien.
 • Rietdak: Een rieten dak geeft uw woning een originele en authentieke look. Deze dakbedekking heeft een gemiddelde levensduur van 30 jaar.

Plat dak

 • BITUMEN: Roofing wordt aan de hand van een brander aangebracht, aangezien het materiaal vloeibaar wordt door de warmte en het dan goed kan hechten. Roofing kent een lange levensduur.
 • EPDM: Een ander materiaal dat u kan kiezen is EPDM. EPDM heeft meerdere voordelen, namelijk dat het bestendig is tegen UV en bepaalde weersomstandigheden, dat het geen onderhoud nodig heeft en dat het een lange levensduur heeft.
 • PVC: Het voordeel van PVC, is dat het goed waterdicht is. PVC gaat 20 jaar mee.
 • GROENDAK: Een extensief groendak is een dak waar beplanting op groeit, dat tegen vocht en droogte kan en als het ware een beschermingslaag vormt tegen bepaalde weersomstandigheden.

Prijzen vergelijken voor uw nieuw dak?

Dakbeschot laten vernieuwen of nieuw dak plaatsen? Dan is het altijd handig om verschillende prijzen en verschillende dakwerkers te vergelijken, om zo het beste dak aan een voordelige prijs te vinden. U kan gratis en vrijblijvend offertes van erkende dakwerkers aanvragen via onderstaand formulier.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken uit te voeren
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken