Dakleer, wat is dat nu precies?

Dakleer, ook bitumen dakbedekking genoemd, wordt verkregen uit ruwe aardolie. Nadat je enkele componenten verwijdert uit aardolie, krijg je teer. Dit teer is het dakleer en is het zwarte materiaal dat je ziet op sommige daken.

Het wordt gebruikt om het dak tochtvrij, sneeuwvrij en waterdicht te maken. Het beschermt je dak dus tegen vrijwel elke weersomstandigheid. Bitumen dakbedekking is alleen geschikt voor platte daken of licht hellende daken.

dakleer

Hoeveel kost dakleer? Richtprijs per m²

De gemiddelde prijs voor dakleer wordt bepaald door volgende factoren:

 • Moet er nog oud materiaal verwijderd worden?

 • De grootte van het dak (aantal vierkante meter).

 • Het aantal uren dat de dakwerker moet werken.

 • Het type dak (platte daken of licht hellende daken).

 • De prijs van het dakleer.

 • De gewenste afwerking.

Enkele richtprijzen (inclusief plaatsing, btw en arbeidskosten):

Dienst Gemiddelde prijs
Dakleer over oude dakbedekking€ 45 per vierkante meter
Oude dakbedekking verwijderen en nieuwe dakbedekking te plaatsen€ 75 per vierkante meter
Dakleer te laten repareren€ 250 (hangt af van aantal en grootte van beschadigingen)
Dakleer installeren?Vergelijk GRATIS offertes en bespaar!

Waarom voor dakleer kiezen? Voordelen op een rij

 • Dakleer is een goedkope dakbedekking in vergelijking met andere soorten dakbedekking, zoals bijvoorbeeld een traditioneel pannendak, leien dak, allerlei soorten dakpannen, … Dit komt omdat dakleer minder werk is om te installeren en je de dakwerker dus minder moet betalen.

 • Dakleer zorgt voor extra isolatie, aangezien het bestaande dakbedekking blijft zitten.

 • Goed bestand tegen allerlei soorten weersomstandigheden.

 • Dakleer is best gemakkelijk om te herstellen of te vervangen bij beschadiging.

 • Dakleer heeft ondanks de lage kosten toch een best lange levensduur van gemiddeld 30 jaar.

 • Je hebt een ruime keuze van kleuren en samenstellingen.

 • Het is milieuvriendelijk, want het is 100% recycleerbaar.

 • Het is combineerbaar met isolatie, als je je dak langs buiten wilt isoleren met een laag dakleer erover gaat dit perfect samen met harde plaatisolatie.

 • Het heeft een hoge mechanische weerstand: dit wilt zeggen dat het veel schokken aan kan zonder beschadigd te geraken.

Mogelijke uitvoeringen

Welke samenstellingen en welke kleuren zijn mogelijk? We geven je hieronder een overzicht.

1: samenstelling dakleer

Er bestaan 2 soorten dakleer:

SBS-dakleer: SBS-dakleer of (styreen-butadieen-styreen)-dakleer heeft een hoge hechtingskracht en is soepel, maar het is minder goed bestend tegen een langdurige blootstelling aan felle UV. Om dit type dakleer hiertegen te beschermen, zal deze een minerale afwerkingslaag nodig hebben.

APP-dakleer: APP-dakleer of (atactisch polypropeen) is UV-bestendig. Het heeft geen extra beschermingslaag nodig. Dit type dakleer blijft zelfs bij de extreemste omgevingstemperaturen soepel. Je hoeft je dus absoluut geen zorgen te maken om fel zonlicht.

2: kleur

Je kan dakleer in veel verschillende kleuren verkrijgen bv. zwart, rood, bruin, wit, … De witte kleur heeft als voordeel dat hij de zon weerkaatst, waardoor het dak koeler zal blijven indien de zon fel schijnt.

Dakleer aanbrengen en herstellen

1: dakleer aanbrengen

Je kan dakleer zelf aanbrengen of je kan het laten aanbrengen. 

Dakleer zelf aanbrengen

Voor je kiest om dakleer zelf aan te brengen, hou je best in het achterhoofd dat dakleer zelf aanbrengen risico’s heeft. Je moet het bestaand dak eerst inspecteren en beslissen of het wel mogelijk is om deze job zelf te doen.

Het voorkomen van daklekkages is bijvoorbeeld niet gemakkelijk. Het fout aanbrengen van het dakleer kan leiden tot blaasvorming of zelfs het loskomen van het dakleer. De huidige dakbedekking verwijderen, kan soms ook een lastige job zijn. Deze fouten vermijden is niet zo eenvoudig.

Indien er asbest aanwezig is in je huidige dakbedekking, contacteer je best een professionele asbestverwijderaar en daarna kan je je nieuwe dakbedekking kiezen. Als je toch zou beslissen om het zelf te willen doen, moet je beslissen of je het materiaal gaat lijmen of gaat branden aan je dak.

Let hierbij goed op het weer, het moet een droge dag zijn en er moet een minimumtemperatuur van 5°C heersen. Let ook goed op bij het gebruik van de propaanbrander, aangezien dit een gevaarlijk stuk gereedschap is om mee te werken.

Let op: je moet een brander huren of kopen, wat zeker niet goedkoop is en je zal natuurlijk zelf rollen dakleer moeten kopen.

Propaanbrander

Dakleer laten aanbrengen door dakwerker

Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden voor het aanbrengen van dakleer? Een dakwerker gaat te werk in verschillende stappen.

Stap 1: In sommige gevallen zal de dakwerker eerst de bestaande dakbedekking verwijderen. Daarna zal het oude dak een onderlaag krijgen. De functie van deze laag is om een waterdichte afsluiting te creëren. Het dakleer wordt hierbij in 1 richting gelegd.

Stap 2: plaatsen van daktrimmen: de functie van deze daktrimmen is om een mooie afwerking van de dakrand te verwezenlijken.

Stap 3: aanbrengen van de bovenlaag en dakleer branden: het dakleer wordt hier in dezelfde richting als in de onderlaag gelegd. Dakwerkers kleven het dakleer aan door het aan te branden met een propaanbrander (zie onderstaande foto).

Stap 4: De dakwerker legt dakleer over de eerder geplaatste daktrimmen.

dakleer plaatsen

Indien je gekozen hebt voor dakleer, kan je een overzetdak plaatsen. Een overzetdak is een lichtmetalen dak dat over de bestaande dakbedekking geplaatst wordt. Het plaatsen van een overzetdak gebeurt door een erkend dakwerker. De kostprijs van een overzet dak ligt gemiddeld tussen de 5.000 en 7.000 euro.

Dit is een stuk goedkoper dan een volledige dakrenovatie. Nog een voordeel van een overzetdak plaatsen, is dat dit maximum 24 uur duurt. De dakbedekking van een overzetdak bestaat uit lichtmetalen dakpanelen, die bestaan uit lichtmetalen elementen. Deze dakpannen zien er vrijwel hetzelfde uit als traditionele dakpannen en hebben een beschermende laag van aluminium en zink. Daardoor is er roestvorming onmogelijk.

Als je zeker wilt zijn van een correcte uitvoering, dan is de beste keuze toch een dakwerker. Een dakwerker is gespecialiseerd in dit soort taken en brengt ook enkele voordelen met zich mee:

 • Het door een vakman laten doen is goedkoper.
 • Je hebt recht op premies voor dakrenovaties.
 • Je krijgt een verlaagd btw-tarief, indien de woning ouder is dan 10 jaar.

Vind vakmannen in de buurt

overzetdak

2: herstellen

Als je scheurtjes of blaasvorming opmerkt bij het dakleer, contacteer dan zo snel mogelijk een dakwerker. Deze zal de schade kunnen herstellen door middel van rubbercoating, een aangepaste pasta of door er nieuw dakleer op te leggen.

Een scheur in het dakleer betekent dat het water kan doordringen in de dakconstructie. Het water blijft voor langere tijd liggen aangezien dat een plat dak niet makkelijk water kan afvoeren en in die tijd kan het water intrekken in het onderliggende beton of houtconstructie.

Een blaas onder de roofing betekent dat er zich waterdamp onder de dakleer bevindt. Er kunnen scheuren ontstaan door deze blaas. Indien je twijfelt of je dakbedekking in goede staat is, contacteer een ervaren dakdekker.

Onderhoud

Je kan een dakwerker ook contacteren voor een dakreiniging. Dit houdt in dat de mossen en takken van het dak verwijderd worden.

Dakleer aanbrengen of herstellen? Vind specialisten in jouw regio en ontvang offertes op maat!

Via onderstaand formulier ontvang je gratis meerdere offertes voor dakleer. Zo kan je prijzen vergelijken en de beste keuze voor jouw specifieke situatie vinden.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken uit te voeren
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken