Wat is traditionele roofing?

Traditionele roofing bestaat uit bitumen dakbanen, die gemaakt worden uit aardolie. Om dit materiaal te maken wordt de olie verfijnd. Als het klaar is, blijft er een zwarte kleverige substantie over. Dit is dan het bitumen.

Bitumen dakbanen zijn 1 meter breed elk. Je hebt er meerdere nodig om jouw plat dak te bedekken. Deze stof is ook waterafstotend. De levensduur van bitumen dakbanen is maximum 30 jaar.

Vandaag worden er ook gemodificeerd bitumen dakbanen gemaakt. Deze worden steviger door het toevoegen van polyester.

Bitumen-min.jpg

Kunststof bedekking: pvc en EPDM 

Ook een kunstof bedekking is een mogelijke dakbedekking. Ze worden steeds populairder. Er zijn verschillende soorten, elk met hun kwaliteiten. Kunststoffen dakbedekkingen zijn duurzamer omdat ze gerecycleerd worden.

Pvc

Pvc-dakbedekking is de meest voorkomende vorm van dakbedekking voor platte daken. Pvc wordt op het dak aangebracht door het te lijmen. Pvc is duurzaam, recycleerbaar en wortelbestendig. De levensduur van pvc bedraagt ongeveer 25 jaar.  

EPDM

Ook EPDM wordt vaak gebruikt om platte daken te bedekken. EPDM is een duurzame rubberen dakbedekking, dat langer mee kan dan pvc. Een EPDM dakbedekking kan 50 jaar mee. EPDM kan je perfect op alle ondergronden plaatsen en het is zeer elastisch.

Het is ook heel makkelijk om te gebruiken, aangezien één grote folie op maat gemaakt kan worden. Het materiaal wordt steeds gerecycleerd, waardoor het evenmin milieubelastend is. EPDM wordt vaak geplaatst als onderlaag voor een groen dak.

EPDM-folie-min.jpg

EPDM versus roofing: wat is de voordeligste keuze?

1. Levensduur

Een van de grootste verschillen tussen EPDM en roofing is het levensduur. Een EPDM dak heeft een langere levensduur dan traditionele roofing. EPDM kan tot 50 jaar mee, terwijl bitumen dakbanen maar maximum 30 jaar meegaan.

2. Moeilijkheidsgraad plaatsing

EPDM is gemakkelijk aan te brengen. Met één folie kan jouw dak helemaal bedekt worden.

Het leggen van bitumen dakbanen daarentegen is intensief werk. Ze zijn maximum een meter breed elk. Het neemt dus veel tijd en energie om ze te plaatsen.

3. Kans op beschadiging

Het grote voordeel aan een plat dak is dat je er iets extra mee kunt doen. Je kan er bijvoorbeeld een tuin of een terras van maken. Met een EPDM dak kan je zowel in de zomer als in de winter op jouw dak lopen zonder ze te beschadigen.

Bij roofing is er wel kans op schade. Het bitumen wordt stug in de winter waardoor er blaasvorming kan optreden. Door in de zomer op het bitumen te lopen, kan de roofing beschadigd geraken of zelfs kapot gaan. Met een roofing zal je jouw bestaande dakbedekking dus sneller moeten vervangen door een nieuwe dakbedekking. Hou er zeker rekening mee indien je kiest voor een traditionele roofing.

4. Waterrecuperatie

Waterrecuperatie is het opvangen van regenwater om er later iets mee te doen. Platte daken zijn daar heel handig voor. Het regenwater gaat vervolgens door een afvoerpijp naar een regentank. Het water is dan gefilterd, zodat het water proper is. Dankzij een pomp kan dit water naar de buitenkraan of de wasmachine worden vervoerd.

Zelfs voor waterrecuperatie is er een groot verschil tussen EPDM en roofing. Als je op jouw plat dak EPDM hebt liggen, kan je zonder problemen regenwater opvangen. Bij bitumen heb je een scheiding nodig. Dit betekent dat het water ofwel verder moet worden gefilterd voordat het kan worden gebruikt, of dat het bitumen regelmatig opnieuw moet worden vervangen.

Conclusie: EPDM of roofing?

Twijfel je nog tussen EPDM en roofing? Als je voor milieuvriendelijkheid en duurzaamheid kiest, dan is EPDM de beste keuze voor jouw dak. EPDM is zuiniger, herbruikbaar en heeft een levensduur van 50 jaar. Terwijl een traditionele roofing gaat slechts 30 jaar mee. bijna Het is ook gemakkelijker aan te brengen, kostenbesparend en beter geschikt voor waterrecuperatie. 

Advies nodig? Vind een vakman in jouw regio

Meer informatie of extra advies nodig? Aarzel niet om onderstaand formulier in te vullen en neem contact op met meerdere erkende dakwerkers! Ontvang en vergelijk gratis offertes. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en een dakbedekking vinden voor jouw dak.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken laten uitvoeren?
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken