Wat zijn de voordelen van het verhogen van je dak?

  • Meer licht: met een hoger plafond kan je meer lichtinval creëren.
  • Beloopbare ruimte vergroten: door het schuine dak wat hoger te leggen, creëer je weer wat extra bruikbare ruimte met het verhogen van het dak.
  • Extra’s kamers: met een dakopbouw kan je ook bijvoorbeeld een extra slaapkamer bovenop je woning plaatsen. Ideaal in de context van een kangoeroewoning.
  • Waardeverhoging van de woning: Meer woonruimte vertaalt zich vrij snel naar een hogere woningwaarde.

Een dakopbouw is geen eenvoudige klus. Je kan best een erkend dakwerker inschakelen om de dakopbouw tot een goed einde te brengen. Maar die moeite loont. Je krijgt niet alleen meer licht in je woning maar ook extra ruimte’s en meer beloopbare ruimte behoren tot de voordelen.

Op zoek naar een specialist?
Dak verhogen: Vraag advies en vergelijk prijzen op maat

Materiaalkeuze voor dakverhoging

Zoals bij alle verbouwingswerken, heb je keuze uit heel wat verschillende bouwmaterialen om jouw dakverhoging te realiseren.

dak verhogen

Materialen voor schuine daken

Materialen schuin dak verhogen: Voor een dakverhoging bij schuine daken heb je de keuze uit kunststof, hout en metselwerk. De materiaalkeuze zal ook bepalen of je onderliggende dakconstructie aangepast moet worden.

Optie 1: Kunststof

Kunststof is een budgetvriendelijke oplossing voor de verhoging van jouw dak. Met dit lichte en onderhoudsvriendelijke materiaal komt er een minimale extra belasting op de woningstructuur. Dat bespaart kosten op eventuele extra verstevigingswerken. 

Met een kunststof dakverhoging heb je bovendien de mogelijkheid om te kiezen uit diverse patronen en kleuren. Zo kan je bijvoorbeeld de keuze maken voor imitatiehout. 

Optie 2: Hout

Bij een houten dakverhoging, werkt men door middel van houtskeletbouw. Hout is een duurzame oplossing om relatief snel een licht dak te plaatsen. 

De bekleding van een houten dakverhoging kan je nog vrij kiezen. Denk hierbij aan houten gevelbekleding en crepi. 

Optie 3: Metselwerk

Met een dakverhoging in metselwerk, heb je de duurzaamste, maar ook de duurste optie. Wanneer je ervoor kiest, kan je de stenen dakverhoging volledig in dezelfde stijl als de rest van je woning laten bouwen. 

Het grote nadeel van metselwerk, is het gewicht. Deze verhoging van je dak zal heel wat verwachten van de draagkracht van je woning. De kans is groot dat je muren dit extra gewicht niet met zekerheid kunnen dragen en je dus verstevigingswerken zal moeten laten uitvoeren door een expert. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind een specialist in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Materialen voor platte daken

De verhoging van een plat dak kan in volgende materialen uitgevoerd worden. 

Houten Dak Verhogen

Optie 1: Kunststof

Met een kunststoffen dakverhoging kom je er voor extra ruimte het goedkoopst van af. Met dit lichte en onderhoudsvriendelijke bouwmateriaal mag je weinig extra kosten verwachten. 

Je hebt de mogelijkheid om veel verschillende patronen en kleuren te kiezen. Zo kan je bijvoorbeeld opteren voor imitatiehout.

Optie 2: Hout

Via houtskeletbouw kan er snel en duurzaam een verhoging van je plat dak gerealiseerd worden. Met hout heb je een licht materiaal dat veel afwerkingsmogelijkheden biedt, zo kan je die dakverhoging afwerken in allerlei bouwmaterialen. 

Optie 3: Steen

Een gemetselde dakverhoging van een plat dak is de duurste maar misschien ook wel de elegantste. Je kan de bouwstijl van je woning compleet overnemen. 

Hoeveel kost het verhogen van je dak?

Voor de dakverhoging van platte daken betaal je doorgaans wat meer dan dan dat we voor een schuine dak rekenen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind een specialist in jouw regio
arrow Ontvang offertes

1. Prijs plat dak verhogen

Voor uptopping, het toevoegen van een extra verdieping bovenop een plat dak, betaal je 25.000 à 30.000 euro, incl. btw en plaatsing. Er bestaan twee belangrijke soorten dakverhoging bij platte daken: het toevoegen van een extra verdieping met een plat dak of een hellend dak.

Extra verdieping op een plat dak

Wil je bovenop je plat dak een dakterras of een volledig nieuwe verdieping? Dat kan aan de hand van uptopping met een plat dak. Zo creëer je heel wat nieuwe, bruikbare ruimte zoals bijvoorbeeld een extra slaapkamer. 

Voor een uptopping met een plat dak betaal je 25.000 à 30.000 euro, inclusief btw. en plaatsing. Ideaal voor een extra verdieping op een plat dak.

Extra verdieping op een hellend dak

Je kan je plat dak ook omtoveren tot een hellend dak. Er zijn een aantal mogelijkheden om die extra woonruimte te verwezenlijken. 

  • Lessenaarsdak: Dit komt eenvoudig neer op een plat dak waarbij één zijde van het dakschild aanzienlijk hoger ligt. 
  • Mansardedak: Deze landelijke stijl kenmerkt zich door het dak dat horizontaal in twee verdeeld is. De bovenste helft zal altijd minder steil zijn dan de onderste. Op die manier kan je genieten van meer functionele ruimte. 
  • Zadeldak: Dit is de klassieker. De twee dakschilden vormen een omgekeerde V. Hier kan je best kiezen voor een wat steiler dak omdat je dan meer bruikbare ruimte hebt.

Voor het verhogen van een plat dak tot een hellend dak betaal je doorgaans 25.000 à 30.000 euro, inclusief btw. en plaatsing.

Huis verhogen? Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind een ervaren dakwerker in jouw regio
arrow Ontvang offertes

2. Prijs hellend dak verhogen

Een schuin dak verhogen kan al vrij goedkoop, vanaf € 3.000 met een prefab dakkapel. De kosten schuin dak verhogen kunnen verder oplopen tot zo’n 25.000 euro, incl. btw en plaatsing. 

Dakkapel

Een dakkapel is een deel van het bestaande dak dat verhoogd wordt. Met deze prefab dakverhoging krijg je een uitsparing in het schuine dakschild waar je meer stahoogte hebt en eventueel een raam kan plaatsen. Om de prijs te drukken kan je kiezen voor een prefab dakopbouw.

Voor de plaatsing van een dakkapel betaal je tussen de 3.000 en 4.500 euro. De prefab dakopbouw zal zich aan de ondergrens bevinden, je bestaande gevels moeten voor deze lichte constructie ook niet extra moeten verstevigen.

Dakkapel

Enkelzijdige nokverhoging

Bij een enkelzijdige nokverhoging wordt één zijde van het dak verhoogd, hierdoor komt ook de nok wat hoger te liggen. Met die manier van extra leefruimte creëren verkrijg je wel een asymmetrische hellende daken. 

Bij plaatsing enkelzijdige nokverhoging betaal je 7.000 à 12.000 euro, inclusief btw en plaatsing.

Dubbelzijdige nokverhoging

Bij een dubbelzijdige nokverhoging worden beide dakschilden verhoogd. Je betaald dan wel een pak meer dan voor een enkelzijdige nokverhoging, je krijgt er ook heel wat extra ruimte voor. 

Voor een dubbelzijdige nokverhoging mag je 12.000 à 17.000 euro, inclusief btw en plaatsing rekenen.

Van schuin dak naar plat dak

Wil je bij het verhogen van het dak, je schuine dak om bouwen tot een plat dak? Dan ga je ook een heel wat aan gevelwerken moeten incalculeren. Je krijgt wel de kans om dan op je nieuw plat dak een dakterras of een groendak te plaatsen. Met een plat dak bovenop, is dat natuurlijk een prachtige meerwaarde. 

Voor het ombouwen van een schuin dak tot een plat dak betaal je 15.000 à 25.000 euro, inclusief btw en plaatsing.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind een specialist in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Van schuin dak naar mansardedak

Wanneer je over een zadeldak beschikt heb je ook de mogelijkheid om dit om te bouwen tot een mansardedak. Op die manier kan je de onderste schuine wanden wat steiler maken en zo meer beloopbare vloeroppervlakte creëren. 

Voor een schuin dak naar een mansardedak om te bouwen betaal je 15.000 à 25.000 euro, inclusief btw en plaatsing. 

Verhogen Mansardedak

Is een vergunning voor dakverhoging verplicht?

Je zal altijd een stedenbouwkundige vergunning nodig hebben voor het verhogen van je dak. Enkel bij een dakkapel die zich aan het straatzicht onttrekt en dus het uitzicht van jouw woning niet veranderd, kan je een vrijstelling krijgen. Er gelden wel heel wat voorwaarden om die dakkapel te plaatsen. Zo mag die dakkapel bijvoorbeeld ook niet hoger zijn dan 1m75. Waar je nooit een vergunning voor nodig zal hebben, is het plaatsen van dakramen.

Om een vergunning aan te vragen is een rapport van een architect of bouwkundige nodig. Zij zullen ook de constructie controleren, kijken of er extra versteviging nodig is en toezien op een correcte uitvoering van het verhogen van je huidige dakbedekking.

Plannen om je dak te verhogen? Vind dakwerkers in jouw buurt en vergelijk offertes 

Zelf je dak verhogen behoort niet echt tot de mogelijkheden. De meeste dakverhogingen vereisen een professioneel dakwerker om tot een harmonieus geheel te komen en een lange levensduur te garanderen.

Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor dakverhoging of prefab modellen bij een erkend dakwerker. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de beste oplossing voor jouw dak vinden.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken laten uitvoeren?
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken