Welke soorten groendaken aanleggen?

Groendaken zijn daken die verschillende soorten beplanting bevatten zoals grassen, mossen, struiken, kruiden en zelfs bomen. Je kan kiezen tussen 2 soorten groendaken. De eerste soort die we hieronder zullen bespreken is de intensief groendak.

De tweede soort is het extensief groendak. Beide daken hebben meerdere voordelen. Zo heeft het groendak een goede geluids- en warmte-isolatie. Bovendien beschermt de vegetatie het dak en verlengt het de levensduur ervan. Tenslotte gebeurt drainage van regen beter dan bij een gewone dak.

intensief groendak

Intensief groendak

Een andere benaming voor een intensief groendak is een daktuin. Dit is omdat het bij een intensief groendak lijkt alsof je een tuin op je dak hebt. Dit wil zeggen dat zo’n groendak niet enkel vegetatie bevat, maar meestal ook terrasmeubelen en paden. Een intensief groendak heeft wel meer onderhoud nodig (bv. voldoende water geven) en een stevige dakconstructie. Let wel op: dit soort dak is enkel toepasbaar op een plat dak.

Extensief groendak

Extensieve groendaken bevatten minder zwaardere begroeiingen. Zo’n groendak heeft dus minder gewicht dan een intensief groendak en heeft ook minder onderhoud nodig. Een extensief groendak is toepasbaar op zowel hellende als platte daken.

extensief groendak

Hoeveel kost het aanleggen van groendaken? 

Inclusief btw en plaatsing kost het aanleggen van groendaken gemiddeld € 40 à € 200 per m². Elementen die de uiteindelijke kost beïnvloeden zijn bijvoorbeeld de moeilijkheidsgraad van de werken, de onderlagen en het type vegetatie dat je op je dak wilt planten.

Zo kan je ervoor kiezen om zaden te planten in de plaats van voorgekweekte planten, zodat je geld kan besparen. Gelukkig biedt de overheid ook premies aan voor groendaken. Op lange termijn is het ook nuttig en geld besparend om een groendak te installeren, aangezien ze heel duurzaam zijn en uitstekend isoleren.

Groendak aanleggen
Vergelijk GRATIS offertes en bespaar
arrow Ontvang offertes

Groendak opbouw in 6 stappen

De opbouw van het groendak is zeker niet eenvoudig. Het is aangeraden om dit stappenplan te volgen, zodat je het perfecte eindresultaat bekomt.

1.Maak je dak schoon zodat je werkplaats er proper en netjes eruit ziet.

2.Controleer of jouw huidige dak schade heeft. Deze schade moet namelijk weggewerkt worden voordat je aan een groendak begint.

3.Je dak heeft een wortelbestendig oppervlak nodig, zodat de wortels van je gekozen vegetatie het dak niet zullen aantasten. Wortelgroei in je dak kan er namelijk voor zorgen dat je te maken zult hebben met lekken of constructieproblemen. Als je dakbedekking EPDM of bitumen is, dan zit je veilig omdat deze materialen wortelgroei niet doorlaten.

4.Bovenop het wortelbestendig oppervlakte plaats je een drainagelaag. Deze laag zorgt ervoor dat overtollig water tijdens natte periodes eenvoudiger kunnen wegstromen van je dak. Ook zorgt het ervoor dat tijdens de droge periodes de planten voldoende vocht hebben, aangezien deze laag vocht kan vasthouden.

5.Om het afvoer van je regenwater te kunnen controleren, heb je een controleput nodig. Zo vermijd je dat het water vervuild wordt of dat er ongewilde begroeiing in het waterafvoersysteem terecht komt. Je combineert een controleput best met grind.

6.Als laatste stap plaats je een substraatlaag zoals groendaktegels. De substraatlaag is namelijk de voedingsbodem voor je vegetatie. Bij een biodiverse vegetatie is een dikkere substraatlaag nodig dan bij een sedumvegetatie.

groendak opbouw

Voordelen & nadelen van een groendak

Voordelen groendak

  • Lange levensduur: gaat 2 tot 3 keer langer mee dan een standaard dak
  • Heel goede thermische en akoestische isolatie. Je houdt dankzij de vegetatie ook nog een koel huis over tijdens de warme periodes.
  • Belast het riool minder omdat het goed regenwater kan vasthouden en wegvoeren.
  • Milieuvriendelijk: het zuivert namelijk het lucht en zal dieren en insecten aantrekken en voeden.

Nadelen groendak

  • Vergt veel onderhoud: onkruid verdelgen, planten onderhouden,… .
  • Lekkages zijn niet snel te vinden wegens de begroeiingen op het dak.
  • Prijziger dan de meeste andere soorten daken.

Zelf een groendak aanleggen of een dakwerker inschakelen?

Het is ten zeerste aangeraden om een groendak te laten plaatsen door een erkend dakwerker omwille van de complexiteit ervan. Geen nood, bij ons kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor verschillende dakwerkers in je buurt!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken uit te voeren
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken