Wat is een keper- of gordingdak?

Een keperdak is een type draagstructuur voor hellende daken. Het is in feite een ouderwetse manier waarop daken vroeger gebouwd werden. Deze dakconstructie is opgebouwd uit horizontale balken en verticale kepers.

De gordingen (grote, lange balken) lopen van spant tot spant en zijn in de dragende muren verankerd. De kepers (korte, kleinere balken) rusten tussen de gordingen en lopen verticaal van de nok naar beneden. Deze kepers zijn de basis voor het onderdak. Door middel van de kepers wordt het gewicht van het dak overgeheveld naar de gordingen.

Zadeldak renovatie

Keperdak kostprijs?

Vernieuwen van een gordingdak?

In de loop der jaren kan het dak tekenen van vocht of houtrot vertonen, waardoor het dak gerenoveerd dient te worden. De gordingen zijn dik en sterk genoeg om niet aangetast te worden. Dit zien we vaak terug bij kepers.

Het kan dan nodig zijn de kepers te vervangen. De vervanging geldt ook voor de rest van de dakconstructie, zoals de panlatten en de dakbedekking, indien dit nodig is.

Het vernieuwen van jouw dak heeft een prijs. Het is moeilijk om er een exacte prijs op te plakken, omdat elk dakdekkersbedrijf zijn eigen tarieven heeft. De kosten kunnen ook variëren naargelang de grootte van het dak of de moeilijkheidsgraad van de werken. We geven je wel enkele richtprijzen mee:

Type dakwerken Prijs keperdak (inclusief plaatsing, exclusief btw)
Vernieuwen dakconstructie+/- € 1.700 per m³
Vernieuwen gordingen+/- € 1.900 per m³
Vernieuwen kepers+/- € 1.800 per m³
Vervangen muurplaatVanaf € 600 per lopende m
Nieuwe dakbedekking plaatsenVan € 20 tot € 120 per m²

De plaatsing van een nieuw keperdak is specialistenwerk. Je vraagt best wel hulp aan professionele dakwerkers. Klik op onderstaande knop en ontvang meerdere gratis offertes.

Schuin dak isolatie

Isoleren van een gordingdak?

Jouw gordingendak isoleren is cruciaal. Het gordingendak isoleren zorgt voor een zeer grote energiebesparing. Bij het isoleren van het dak, kan het al eens gebeuren dat de dakspanten te smal zijn om er dik isolatiemateriaal tussen te bevestigen.

Bij een gordingendak moet je altijd met twee lagen isoleren, terwijl een spantendak met 1 dikke laag wordt geïsoleerd. De eerste laag is een dunne laag die tussen de houten balken kan worden geklemd en moet verticaal worden aangebracht, net als de daksparren.

Vervolgens breng je een dikke laag isolatie tussen de gordingen horizontaal. Dit resulteert in een zeer dikke laag isolatie met een hoge isolatiewaarde. Wil je niet met twee lagen isoleren? Je kan kiezen om houten balken aan de dakspanten toe te voegen om ze dikker te maken. Daarna wordt een dikke laag isolatiemateriaal tussen de dakspanten geplaatst.

Je kan jouw keperdak isoleren met meerdere isolatiematerialen, zoals isolatiematten, minerale wol, kunststof isolatieplaten, gespoten en geblazen isolatie.

Jouw keperdak isoleren heeft een prijs. Het is moeilijk om er een exacte kostprijs op te plakken, omdat elk dakdekkersbedrijf zijn eigen tarieven heeft. De prijs hangt ook af of je één of twee lagen isolatie nodig hebt. In onderstaand tabel geven we je enkele richtprijzen:

Type dakwerkenPrijs isolatie gordingdak (inclusief plaatsing, exclusief btw)
Isoleren langs buitenVan € 20 tot € 50 per m²
Isoleren langs binnenVan € 40 tot € 60 per m²
Keperdak installeren?
Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten
arrow Ontvang offertes

Waarom voor een keperdak kiezen?

Er zijn veel goede redenen waarom een keperdak een goed idee is. Hier geven wij je er enkele:

  • Je hebt veel ruimte onder je dak: een schuin dak biedt veel ruimte onder het dak dankzij de robuuste constructie. Onder zo’n gordingdak kan je de ruime, ingerichte zolder als woonruimte gebruiken.
  • Je kan grote overspanningen realiseren: het houtskelet is opgebouwd uit verschillende kleine deelelementen, die het gewicht van het dak gemakkelijker kunnen dragen. Dit maakt het mogelijk grote overspanningen te realiseren.
  • Er zijn veel ontwerpmogelijkheden: de sterkte van een hellend dak maakt de installatie van grote ramen, dakkapellen, enz. mogelijk en is dus ideaal voor complexere dakvormen.
  • Keperdaken zijn snel en eenvoudig te installeren: Een dakdekker kan een gordingendak meestal vrij snel installeren. Het is een traditionele constructie, wat betekent dat je ook voor om een dunne laag isolatie aan te brengen of andere reparatiewerkzaamheden bij veel dakdekkers terecht kunt.
Dakkapel

Wat is het verschil tussen keperdak en spantendak?

Bij een gordingendak (of keperdak) wordt er zwaarder hout gebruikt, waardoor de prijs snel kan stijgen. Horizontale gordingen worden van spant tot spant of op een dragende muur aangebracht. Ze zijn ingebed in de muur en ondersteunen de daksparren. De spanten worden tussen de gordingen bevestigd met touwnagels.

Een spantendak heeft een geprefabriceerde, houten dakstructuur. Het is een zelfdragende houten frame dat bevestigd wordt met metalen verbindingsstukken. In plaats van gordingen gebruikt men voor de kapconstructie spanten, die onderling met houten ribben aan elkaar verbonden zijn.

Deze kant-en-klare spantconstructie wordt in de fabriek op maat geprefabriceerd en kan vervolgens ter plaatse worden opgebouwd. Dit maakt grotere overspanningen mogelijk. Bij een spantendak wordt licht hout gebruikt, waardoor het goedkoper is.   

Afmeten

Advies en offertes op maat voor keperdaken? Vind plaatsers in jouw regio!

Als jij een nieuw keperdak wilt of een nieuw laag isolatie wilt aanbrengen, kun je beter hulp vragen aan professionele dakwerkers. Door onderstaand formulier in te vullen, ontvang je gratis en vrijblijvend offertes voor keperdaken. Zo kan je prijzen vergelijken en de beste keuze maken voor jouw dak.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken laten uitvoeren?
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken