Waarom kiezen voor een leien dak?

Een leien dak wordt al eeuwenlang gebruikt als dakbedekking. Vroeger werden vooral een natuurleien dak gebruikt, maar tegenwoordig zijn synthetische leien heel populair. Kunstleien bieden een lichter alternatief op zwaardere dakbedekkingen zoals dakpannen. Daarnaast heb je een uitgebreide variatie aan kleuren en vormen. Leien komen ook in uiteenlopende dakvormen voor.

Hieronder zetten we de verschillende voor- en nadelen even op een rij.

Voordelen

 • Duurzaam: kan tot 100 jaar meegaan
 • Stevige isolatie 
 • Waterdicht: windvast en stormbestendig
 • Eenvoudig onderhoud
 • Licht gewicht
 • Ook geschikt voor steile daken
 • Een uitgebreid assortiment aan kleuren en maten
 • Kleur verbleekt niet doorheen de tijd
 • Zonnepanelen mogelijk

Nadelen

 • Arbeidsintensieve installatie: kan niet zomaar door particulieren uitgevoerd worden
 • Duurzaamheid kan ondermijnd worden door verluchting en zure regen
 • Niet voor elk dak geschikt: het dak mag niet plat of rond zijn
Leien dak plaatsen

Wat is de prijs van een leien dak per m²?

De prijs voor een leien dakbedekking ligt tussen 50 en 155 euro per m², afhankelijk van het soort leisteen en de hoeveelheid. Enkele projecten kunnen wat duurder zijn door bijvoorbeeld bij complexe dakvormen of een dubbele dekking. De arbeidskosten voor de installatie van een leien dak variëren van 40 tot 60 euro. De waarde van leisteen verschilt naargelang de vorm en het type leisteen. 

In onderstaande tabel vind je  alvast enkele meer concrete richtprijzen:

Type leisteen Prijs per m²
Natuur leisteen € 80 – 155 per m²
Synthetische leisteen € 50 – 100 per m²
Arbeidskosten € 40 – 60 per m²
[cta url=#ppp layout="arrow" text="Vergelijk gratis offertes"]

Soorten leisteen

Er zijn 4 soorten leistenen: natuurleien, kunstleien, bitumen en asbest leien. De meest voorkomende soorten leien zijn natuurleien en kunstleien. Asbest is sinds 1998 verboden omdat het voor gezondheidsschade kan zorgen. Bitumen leien komen maar weinig voor.

Type 1: Natuurlijke leisteen

Natuursteen leien hebben een verbazingwekkende variëteit. Leisteen is stevig, soepel of extra fijn in zijn natuurlijke staat. Een natuurleien dak heeft de langste levensduur, tot wel 100 jaar als je er goed voor zorgt!

Dit type leisteen geeft je dak zeker een authentieke uitstraling. Dankzij het natuurlijke reliëf en de onvolkomenheden die kenmerkend zijn voor een ruw product als steen.

Type 2: Synthetische leisteen

Kunstleisteen wordt gemaakt door verscheidene mineralen, organische vezels, water en cement toe te voegen. Doordat kunstleisteen minder weegt dan natuurlijke leisteen is dit bij lichte daken een goed alternatief. 

Daarnaast heeft dit materiaal een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en is het goedkoper dan natuurlijke leisteen. Toch heeft synthetische leisteen iets meer onderhoud nodig. Toch kan het tot 80 jaar meegaan!

Dankzij de synthetische samenstelling is de afwerking steeds glad en geschikt voor elk type architectuur. Verschillende kleurschakeringen zijn beschikbaar.

Type 3: Asbest leien

Asbest was een heel populair materiaal voor 1998, toen de gezondheidsrisico’s bij het inademen van asbestvezels nog niet gekend waren. Als je leien dakbedekking van voor 1990 dateert, is de kans groot dat je asbesthoudende leien hebt. Deze kunnen best zo snel mogelijk vervangen worden. 

Asbesthoudende leien herkennen we aan de grijze binnenkant en wordt best behandeld door professionals om de schade en gezondheidsrisico’s te beperken. Indien je het toch zelf wilt doen moet je speciale kledij en asbestzakken gebruiken en die naar het containerpark brengen. 

Erkende dakwerkers inschakelen blijft het eenvoudigste en vooral de meest veilige optie.

Leien dak van asbest

Onderhoud van leien dak

Het onderhoud en de levensduur van een leien dak hangen af van de omgeving. Een dak dat in de zon ligt en goed verlucht is zal sneller drogen. Dit zijn de beste omstandigheden. Want zo vermijd je mos- en algengroei tussen de leien. 

Om mossen en algen tegen te gaan is een leien dak meestal voorzien van een beschermende coating. Bij kunstleien wordt die laag automatisch aangebracht in de fabriek. Mettertijd kan de coating aangetast worden door de omgeving en door de weersomstandigheden.

Het is dus interessant om na 10 tot 15 jaar een nieuwe coating aan te brengen.

Leien dak reinigen

Om je dakbedekking intact te houden moet je je leien dak ontmossen en reinigen. Mossen en algen kunnen je dak beschadigen en dakreiniging kan dit voorkomen. Zelf kun je je leien dak reinigen met anti-mos reinigingsmiddelen via een hogedrukreiniger of zelfs met azijn.

Laat je begeleiden door een erkende dakwerker

Heb je nog vragen over het plaatsen van een leien dak? Of wil je een concrete prijs? Via het onderstaand formulier ontvang je gratis advies en offertes. Vakmannen uit jouw regio beantwoorden je vragen en sturen je gratis vrijblijvende offertes op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken laten uitvoeren?
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken